Dodaj do ulubionych

Laser dla kota

12.06.23, 08:54
Bawicie się z kotami laserkami?
Bo się zastanawiam czy to nie jest trochę okrutna zabawa dla drapieżnika, kiedy gania i gania a nigdy nie złapie?
Jakie zdanie ma ematka?:p
Obserwuj wątek
    • borsuczyca.klusek Re: Laser dla kota 12.06.23, 08:55
      Podobno kot, który gania i nie łapie może mieć później obniżoną samoocenę 🤷‍♀️
      • szarmszejk123 Re: Laser dla kota 12.06.23, 08:56
        No, chyba mógłby, faktycznie. To dołujące.
        • borsuczyca.klusek Re: Laser dla kota 12.06.23, 08:58
          Z mojego skromnego doświadczenia najlepsza jest porządna kocia wędka 😼
          • szarmszejk123 Re: Laser dla kota 12.06.23, 09:02
            Tak,my mamy wędkę ale wczoraj widziałam jak córka sąsiadów bawi się z kotem laserem i ten kot w pewnym momencie wygladał jak totalny świr, psychopata:p i to mi dało do myślenia, że to chyba nie jest zdrowa forma rozrywki dla kota...
            • anilorak174 Re: Laser dla kota 12.06.23, 09:11
              Zabawę z laserkiem należy kończyć zdobyczą - czyli np. smaczkami na które pod koniec zabawy kieruje się laser i kot może je "upolować".
              Moj kot ma w nosie laserek, piłeczki i wędki, za to uwielbia zabawę z kocem zawieszonym np na oparciu krzeseł. Kot po jednej stronie, ja z patykiem po drugiej i poluje na przesuwający się patyk.
              • szarmszejk123 Re: Laser dla kota 12.06.23, 09:24
                O,może podpowiem sąsiadom zanim im się kot sfrustruje na amen :p
              • tilijka123 Re: Laser dla kota 12.06.23, 16:22
                Moja kotka ma gdzieś ten smaczek. Zostawia go i szuka światełka.

Behawioryści odradzają zabawę z kotem laserkiem.
      • snajper55 Re: Laser dla kota 12.06.23, 12:20
        borsuczyca.klusek napisała:

> Podobno kot, który gania i nie łapie może mieć później obniżoną samoocenę 🤷‍♀️

I trzeba go będzie zabierać na sesje do psychoterapeuty.

S.
    • szare_kolory Re: Laser dla kota 12.06.23, 09:05
      Wszystkie autorytety mówią, że laserek dla kota może być frustrujący. Myśmy jednak mieli laserek, który nasze Diablę uwielbiało; choć była stara i schorowana to ganiała za laserową rybką jak szalona. Nie obserwowaliśmy obniżenia samooceny po bezowocnych polowaniach. W dalszym ciągu uważała się za szefową stada, mnie miała za niepełnosprawnego kota, a w moim partnerze była bez pamięci zakochana i też nic jej nie przeszkadzało w okazywaniu tego uczucia. Gości traktowała jak kolejnych służących i w pierwszej kolejności prowadziła ich do miski, żeby mogli oddać jej należny hołd. Jeden znaczący plus laserka: możesz bawić się z kotem nie wstając z kanapy wink
    • kaki11 Re: Laser dla kota 12.06.23, 09:59
      Nigdy nie sprawdzałam, kiedyś czytałam że to może być frustrujące dla kota, no i tak trochę na logikę uznałam, że lepiej pobawić się wędką bo sobie kot w końcu tę kuleczkę czy sznureczek złapie i chociaż trochę się pobawi, to takie bardziej naturalne jest smile Chociaż laser byłby pewnie łatwiejszy dla nas, bo z wędką jednak trzeba się trochę bardziej zaangażować, ale w sumie to nie jest dla nas jakiś problem
    • szafireczek Re: Laser dla kota 12.06.23, 10:03
      Laser jest trochę ryzykowny - można nieopatrznie trafić w oczy i uszkodzić kotu wzrok.
    • madame_edith Re: Laser dla kota 12.06.23, 16:56
      Mój kot właśnie dlatego bardzo szybko traci zainteresowanie laserem, orientuje sie, że to ściema i odchodzi z miną „a w dupie z wami”.
      Za to pies… to jest poezja, biega za tym z szałem w oczach, latałby do upadłego, on kompletnie nie czai, że nie złapie tego nigdy. Z nim się zatem tak nie bawimy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka