Dodaj do ulubionych

urlop długość trwania

22.06.23, 20:58
zawsze mnie nurtuje dlaczego ludzie jezdza na krotkie urlopy. majac 26 dni plus opieke nad dziecmi 2 dni plus dodatkowe przedluzone weekendy. dlaczego tak mało osób jezdzi latem na 3-4 tygodnie jednym ciagiem ( mozna tanio camping i inne im więcej czasu tym taniej wychodzi)
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: urlop długość trwania 22.06.23, 20:59
      Bo mało kogo na to stać, nikt nie da ludziom tyle urlopu, a dni urlopowe są potrzebne też poza wakacjami.
      • samanta1010 Re: urlop długość trwania 22.06.23, 21:05
        masz 23 dni wakacji (wyjezdzasz w piatek wracasz w niedziele) np w chorwacji na niekomercyjnym campingu (jak jedziesz w sierpniu to jest dzien wolny) wiec tylko 14 dni urlopu. jedzenie we własnym zakresie mozesz mieć, zostaje jeszcze 14 dni na resze roku (liczac 26 dni plus dwa opieki)
        • szmytka1 Re: urlop długość trwania 22.06.23, 22:25
          Masz dwoje dzieci. Idziesz z nimi raz na miesiąc do ortodonty, no odejmijmy na ortodontę 10 dni przy założeniu, że idą tego samego dnia; raz na kwartał któreś zachoruje i trzeba do lekarza zabrac. Masz pecha i jedno jest alergikiem, musisz odwiedzać alergologa, a jak i alergologa to w parze czesto laryngolog. Raz na pół roku ktoś z was idzie do dentysty, idźcie wszyscy razem, by hurtowo załatwić. Jesteś koło 40? Uważaj możesz zacząć się spać, trzeba zadbać i o własne zdrowie, a to jakiś ortopeda xi wypadnie, a to jakieś badanie cie lekarz skieruje, np na tomografię na bóle głowy, no i profilaktyka też ważna, chcesz odwiedzić ginekologa, może okulistę? Na 1 września masz jeszcze małe dziecko, musisz wziąć wolne i na ostatni dzień roku szkolnego też. Szkoła też wolne robi dni dyrektorskie i akurat nie robią dyżuru, bo urządzają sobie długi weekend, więc ty też musisz wykorzystać urlop bo dzieci same... I tak mogę pisać i pisać na co są dni wolne potrzebne. Masz auto? Stacje diagnostyczne są u mnie do 16, trzeba się urwać z roboty żeby coroczny przegląd odfajkować, do naprawy jak coś trzeba zrobić, też dranie nie chcą pracować inaczej niż Ty i musisz się zwolnic. Masz matkę staruszkę, wymaga opieki, musisz ją czasem dostarczyć gdzieś do lekarza, na jakieś badania, coś w urzędzie pomóc? Poodliczaj sobie teraz łaskawie i zobaczymy ile xi dni wolnego zostanie.
          • palacinka2020 Re: urlop długość trwania 22.06.23, 23:33
            W zyciu nie wzielam wolnego na wizyte u lekarza. Wypisuwali mi zwolnienie. A teraz mam elastyczne godziny pracy.
          • hanusinamama Re: urlop długość trwania 22.06.23, 23:41
            NO ale na wizyty u lekarzy masz chyba zwolnienie? Tak pytam. Ja nie biorę bo i tak mi nie potrzebne. Urlopu mam ile chcę..ale za to cały bezpłatny
            • 1lifecolor Re: urlop długość trwania 23.06.23, 06:16
              Niekoniecznie. Np. Z dzieckiem jechalam na szczepienie do miasta oddalonego 80km-szla indywidualnym tokiem- nie odstalam opieki.
              • szmytka1 Re: urlop długość trwania 23.06.23, 07:06
                No właśnie na szczepienia nie dają i na wizyty, gdzie baba mówi no flegsmina i Wit c, też nie dają, tylko jak każe zostawić w domu, wtedy proponuje zwolnienie.
            • szmytka1 Re: urlop długość trwania 23.06.23, 07:04
              A w życiu laryngolog mi zwolnienia na wizytę kontrolna nie dał. A kojarzysz wątek forumki, co po leczeniu onko zwolnien nie mogła się doprosić i ja przez to zwolnili? Zwolnienie dają odnpediatry na mniejsze dzieckobjak coś poważniej zaniemoze, jak idę A się okaże, że nic poważnego, to nie daje.
              • palacinka2020 Re: urlop długość trwania 24.06.23, 08:50
                Jak szlam na szczepienie malego dziecka to mi dawali zwolnienie. Do ortodonty mozna sie umowic po pracy, to przeciez prywatne.
                Dwa razy maz poszedl na kontrole do okulisty dzieciecego do przychodni szpitalnej I tez dostal zwolnienie. Do innych specjalistow nie chodzimy.
                • szmytka1 Re: urlop długość trwania 24.06.23, 18:39
                  Tak, bo ortodonci pracują tylko "po pracy". Po nocach wręcz, żebyśmy mogli korzystać, albo odwrotnie, wszyscy pracuja na pierwsA zmiane a na druga moga swobodnie donortodonty. Zamiast ortodonty podstaw innego specjaliste, rehabilitacje dziecieca np, konia z rzedem temu, kto u mnie znajdzie rehabilitacje wieczorami...Do ortodonty z pierwszym dzieckiem chodziłam na nfz.
                  • amast Re: urlop długość trwania 25.06.23, 10:39
                    > Tak, bo ortodonci pracują tylko "po pracy". Po nocach wręcz, żebyśmy mogli korzystać

Ortodonci to nie wiem, ale u dentysty czy gina niejednokrotnie zdarzało mi się meldować o 20 albo i później.
            • 7katipo Re: urlop długość trwania 24.06.23, 15:31
              W życiu na wizytę u lekarza nie dostałam zwolnienia 🙄
              • sol_13 Re: urlop długość trwania 25.06.23, 10:18
                Tak samo.
                Natomiast, gdy jeszcze jeździłam do biura, kombinowałam tak, żeby iść do lekarza niedaleko pracy i chodziłam w trakcie/wychodziłam wcześniej. Szkoda byłoby mi urlopu na gina czy dentystę. Fakt, że rzadko chodzę do specjalistów i moje dzieci również.
        • iwles Re: urlop długość trwania 23.06.23, 00:37

I wszyscy mają jechać w tym jednym terminie na camping do Chorwacji? 😲
        • arthwen Re: urlop długość trwania 24.06.23, 15:37
          A po co na litość?
          Jak miałabym się męczyć na campingu i z jedzeniem we własnym zakresie, to zdecydowanie wolałabym pojechać nawet i na 1/3 tego czasu, ale przynajmniej odpocząć we względnym komforcie tongue_out
      • jahelena Re: urlop długość trwania 22.06.23, 21:39
        Chyba jest przepis, aby urlop wypoczynkowy nie był krótszy niż 2 tygodnie.
        • milva24 Re: urlop długość trwania 22.06.23, 21:45
          Jeden urlop w roku ale jak mawia mój przełożony "nikt nie powiedział, że to ma być we wakacje". W tym roku akurat udało się ze mam ciągiem we wakacje dwa tygodnie ale w zeszłym roku miałam dwa tygodnie w listopadzie.
        • sol_13 Re: urlop długość trwania 22.06.23, 21:45
          Jest, ale nie wszyscy pracodawcy go przestrzegają.
          • jahelena Re: urlop długość trwania 22.06.23, 21:50
            A to już sprawa PIP.

Januszexy?
            • profes79 Re: urlop długość trwania 22.06.23, 21:52
              Nie. Pisałem o tym przy innej okazji:

Podkreślenia wymaga fakt, iż zgodnie ze stanowiskiem prezentowanym w literaturze prawniczej i akceptowanym przez Państwową Inspekcję Pracy nadmierne rozdrobnienie urlopu udzielanego na wniosek pracownika nie stanowi wykroczenia przeciwko jego prawom, jest jednak sprzeczne z treścią art. 162 Kodeksu pracy, który wprost wskazuje, iż »co najmniej jedna część wypoczynku powinna trwać nie mniej niż 14 kolejnych dni kalendarzowych.« Podsumowując, nieudzielenie pracownikowi co najmniej jednej części wypoczynku obejmującej co najmniej 14 kolejnych dni kalendarzowych nie stanowi wykroczenia przeciwko prawom pracownika. (...)".
              • jahelena Re: urlop długość trwania 22.06.23, 21:54
                Czyli turbokapitalizm ma się dalej dobrze.
                • profes79 Re: urlop długość trwania 22.06.23, 21:55
                  W dupie mam przepisy które ZMUSZAJĄ mnie do wzięcia dwutygodniowego urlopu. Na szczęście i doktryna i orzecznictwo i sam PiP podchodzą do tego zdroworozsądkowo i mogę sobie kilka razy w roku jechać na tygodniowy urlop.
                  • jahelena Re: urlop długość trwania 22.06.23, 22:00
                    Nie interesuje mnie co masz w doopie, preferencje seksualne to sprawa prywatne i intymna, aczkolwiek wierzę, że jesteś ekspertem doświadczonym w temacie.

Sam sobie rób co chcesz, w tym wątku większość jednak ma dzieci i rodziny.
                    • profes79 Re: urlop długość trwania 22.06.23, 22:15
                      No ale jak widać mało kto pała entuzjazmem do dwutygodniowego urlopu. Niezależnie od rodziny. U mnie w robocie koronnym argumentem zawsze było "ale jak nie weźmiesz dwóch tygodni urlopu to gruszy nie będzie".
                      • angazetka Re: urlop długość trwania 22.06.23, 22:21
                        Nie znam osoby, która nie pała entuzjazmem do dwóch tygodni spokoju...
                        • profes79 Re: urlop długość trwania 22.06.23, 22:53
                          Znam całkiem sporo. Nie wnikając w motywację; u mnie wolę urlopy czy to tygodniowe czy to w postaci przedłużonych weekendów (niekoniecznie długich). I w kilku przypadkach motywacja "grusza" bardziej wpływała na te dwa tygodnie urlopu ciągiem niż cokolwiek innego.
              • panna.nasturcja Re: urlop długość trwania 22.06.23, 21:54
                Na wniosek pracownika. To robi zasadniczą ropóżnicę.
                • jahelena Re: urlop długość trwania 22.06.23, 22:04
                  Ok, chociaż w moim przypadku jeden dłuższy urlop w ciągu roku roku jest konieczny do regeneracji. Jakoś nie potrafię wypocząć wyłącznie trybie powrotu z pracy w piątek po południu, wyjazdu w sobotę ranom powrotu w niedzielę wieczorem i do roboty again w poniedziałek. tygodniówki i długie weekendy jak najbardziej, ale potrzebuję też dłuższego, spokojnego odpoczynku w ciągu roku.
        • angazetka Re: urlop długość trwania 22.06.23, 22:20
          No jest. I? To jest 10 dni urlopowych.
        • vivi86 Re: urlop długość trwania 23.06.23, 06:02
          Byłam na takich 3 razy 😅
      • krwawy.lolo Odwal 25.06.23, 00:05

Lola. Powodzenia.
    • memphis90 Re: urlop długość trwania 22.06.23, 20:59
      Bo nie każdy ma 26 dni płatnego urlopu…?
    • kk345 Re: urlop długość trwania 22.06.23, 21:00
      big_grin
      • nika_1985 Re: urlop długość trwania 22.06.23, 21:06
        Bo ludzie wolą sobie robić przerwy kilka razy w roku.Juz nawet 3-4-5 dni przerwy daje Ci luzik psychiczny.
        Nie mówię,że to jakiś wielki urlop,ale takie city break na 3-4 dni, zmiana otoczenia powoduje ,że ładujesz baterie.
        Poza tym to nie sztuka wycyckac się całkowicie z urlopu.. oczywiście mysle,że wielu pracodawcom odpowiadałaby taka sytuacja..niech weźmie raz a dobrze a potem tyra do zajechania.

• sandy_cheeks Re: urlop długość trwania 22.06.23, 21:03
      Bierzemy z konkubinem po 3 tygodnie od kiedy urodziło nam się pierwsze dziecko, ale tylko 1 tydzień mamy wspólny i właśnie wtedy jedziemy na wspólny urlop. Pozostałe 2 tygodnie każdy spedza z dziećmi 1 tydzień na wyjeździe i 1 w domu.
      Więcej niż 3 tygodnie nie dostanę w sezonie urlopowym, bo jest wielu chętnych na te terminy…
    • bywalec2023 Re: urlop długość trwania 22.06.23, 21:03
      A to nie tak łatwo nazbierać 3-4 tygodnie z tych nędznych 26 dni rocznie jeśli bierzesz trochę na różne sprawy, trochę na święta wlknc i BN na dni łącznikowe w długie weekendy typu Boże Ciało, Majówka, Wszystkich Swietuch, narty zima i jeszcze wyjazd we wrześniu na koniec wakacji

Powinno być minumum 30 dni jak w Niemczech.
      Unia nie może tego u nas narzucić?
      • samanta1010 Re: urlop długość trwania 22.06.23, 21:41
        no właśnie super łatwo ( w tym roku np. 3 dni urlopu ma majowke) injuz masz 9dni wolnego

• milva24 Re: urlop długość trwania 22.06.23, 21:46
          Ale wiesz, że na urlop musi wyrazić zgodę pracodawca? I że wiele/większość firm w okolicach dni wolnych pracuje?
        • bywalec2023 Re: urlop długość trwania 22.06.23, 23:07
          samanta1010 napisała:

> no właśnie super łatwo ( w tym roku np. 3 dni urlopu ma majowke) injuz masz 9dn
          > i wolnego
          A niekoniecznie chciałbym mieć 3-4 tygodnie wolnego na przełomie kwietnia i maja kiedy zwykle w Polsce jest po prostu zimno i mokro
      • engine8t Re: urlop długość trwania 23.06.23, 00:46
        Socjalista cala geba K.. Zarabiac by sie chialo duzo a pracowac malo?
        Nie rozumie w czym msz problem skooro mozesz zarabiac duzo i brac sobie tyle wolnego (beplatnego) ile sie chce?
    • trampki-w-kwiatki Re: urlop długość trwania 22.06.23, 21:03
      A nie zastanawiałaś się dlaczego ludzie nie biorą sobie trzech miesięcy wolnego? Płatnego urlopu jest 26 dni, ale wszak można dobrać bezpłatny i wyjechać na całe lato do daczy. Czyż nie przyjemniej jest spędzać lato w daczy, niż w pracy?
    • mika_p Re: urlop długość trwania 22.06.23, 21:05
      Bo rozpoczęcie roku szkolnego, dzień nauczyciela, długi weekend przy wszystkich świętych, długi weekend przy dniu niepodległości, coś tam w okolicach Bożego Narodzenia, coś tam w okolicach wielkanocy, majówka, czerwcówka, zakończenie roku szkolnego i zostaje 10 dni na urlop w wakacje
    • lumeria Re: urlop długość trwania 22.06.23, 21:05
      >majac 26 dni plus opieke nad dziecmi 2 dni

big_grin Chciałabym poznać tę rodzinę z dziećmi w wieku przed- i szkolnym, które chorują (razem) 2 dni w roku.

• nick_z_desperacji Re: urlop długość trwania 22.06.23, 21:08
        Chciałabym poznać pracodawcę, który w ciągu 2m-cy daje wszystkim pracownikom po 3 tyg. wakacji. Choć skoro autorka zakłada, że każdy ma dni na opiekę, to pewnie wychodzi z założenia, że ci bez bombelków z chęcią popracują latem, a pojadą w listopadzie uncertain
        • sol_13 Re: urlop długość trwania 22.06.23, 21:43
          nick_z_desperacji napisała:

pewn
          > ie wychodzi z założenia, że ci bez bombelków z chęcią popracują latem, a pojadą
          > w listopadzie uncertain

Ależ tak właśnie jest. Pracowałam i pracuje obecnie z osobami bez bombelkow i oni jeżdżą na urlopy tylko poza sezonem wakacyjnym-sama tak kiedyś robiłam. Również jak bombelki były w przedszkolu, jeździliśmy w maju lub w czerwcu-taniej i bez tłumów.
          • nick_z_desperacji Re: urlop długość trwania 22.06.23, 21:54
            Ale nie każdy chce jechać do ciepłych krajów, są miejsca, które da się zwiedzać w sezonie albo w deszczu.
      • sol_13 Re: urlop długość trwania 22.06.23, 21:12
        Opieka 2 dni nie jest na chorobę, na chorobę jest L4.
        • koronka2012 Re: urlop długość trwania 22.06.23, 22:29
          sol_13 napisała:

> Opieka 2 dni nie jest na chorobę, na chorobę jest L4.

Niektórym nie opłaca się brać L4.
          Było nie było sporo się na tym traci
        • hanusinamama Re: urlop długość trwania 22.06.23, 23:45
          Cząsami dzieci są lekko chore. I ludzie nie idą z nimi do przychodni w okresie grypowym zebym nie złapały nic więcej
          • sol_13 Re: urlop długość trwania 22.06.23, 23:55
            Teleporady są.
            Bez przesady, żeby marnować urlop na katar.
            • iwles Re: urlop długość trwania 23.06.23, 00:44
              sol_13 napisała:

> Teleporady są.
              > Bez przesady, żeby marnować urlop na katar.

I po teleporadzie dziecko automatycznie zdrowieje?
              Poza tym, akurat pediatry wola małe dzieci zbadać osobiście.
              • sol_13 Re: urlop długość trwania 23.06.23, 00:55
                No to się zdecydujmy, chcemy iść do tej przychodni czy nie.
                • iwles Re: urlop długość trwania 23.06.23, 01:14

Jeżeli wystarczy, że małe dziecko nie pójdzie 2 dni do szkoły szkoly/przedszkola, to zostaje w domu z rodzicem i nawet teleporada jest niepotrzebna.l,na taką okolicznosc są 2 dni opieki.
                  A jeśli to coś przedłużającego się, poważniejszego, to teleporada jest o kant d..y potłuc.
                  • hanusinamama Re: urlop długość trwania 23.06.23, 08:03
                    I ja mówię właśnie o tych 2 dniach opieki.
                  • sol_13 Re: urlop długość trwania 25.06.23, 10:37
                    iwles napisała:

>
                    > Jeżeli wystarczy, że małe dziecko nie pójdzie 2 dni do szkoły szkoly/przedszkol
                    > a, to zostaje w domu z rodzicem i nawet teleporada jest niepotrzebna.l,na taką
                    > okolicznosc są 2 dni opieki.

Szkoda mi było opieki na takie sytuacje. Mąż brał wtedy zdalną. A ja jeżeli już szlam z dzieckiem do przychodni, to nawet przy lekkiej infekcji brałam l4 na 2/3 dni.
                    Opiekę 2 dni wykorzystuję np na pojechanie z klasą dziecka na wycieczkę szkolna jako opiekun albo na dzień wolny w długi weekend (kiedy i tak wszyscy wyjeżdżamy, więc w sumie traktuje ją jak dodatkowy urlop).
              • 1lifecolor Re: urlop długość trwania 23.06.23, 06:12
                Do 6 roku życia nie ma juz teleporad, z dzieckiem musimy stawić się osobiscie
            • trut_u Re: urlop długość trwania 23.06.23, 09:11
              Nie u dzieci do 6 lat.
      • hanusinamama Re: urlop długość trwania 22.06.23, 23:44
        Moja szkolna nie chorowała od 1 klasy ( nie licząc 3 dni lekkiego kataru przy covidzie)....ale nadal jest pieldyriald dni wolnych w szkole (dzień nauczyciela, przerwy świateczne, ferie, dni dyrektorskie).
        • arthwen Re: urlop długość trwania 24.06.23, 15:41
          I nie macie wtedy dyżuru świetlicowego w szkole?
    • georgia.guidestones Re: urlop długość trwania 22.06.23, 21:06
      Np na jdg nie ma płatnego urlopu i czesto te 5tyg wolnego, nawet nie pod rząd, to abstrakcja.
    • sol_13 Re: urlop długość trwania 22.06.23, 21:18
      3-4 tygodnie w jednym miejscu to trochę długo i może być już nudno. Osobiście wolę 2x2 tygodnie w wakacje w dwóch różnych miejscach, raz za granicą, raz polskie morze. Wyjeżdżałam też w zimę na tydzień i na weekend Bożego Ciała. W majówkę również wyjeżdżaliśmy, z tym że jeden dzień pracowałam z wyjazdu. Po tym wszystkim mam jeszcze 11 dni urlopu-efekt pracy zdalnej i braku konieczności brania pojedynczych dni z powodu wolnego w szkole. Może pojadę jeszcze gdzieś w listopadzie.
    • inez21 Re: urlop długość trwania 22.06.23, 21:19
      Nooo u nas jest problem z wzięciem 2 tygodni urlopu latem🥵🥵 często są ucinane weekendy na zasadzie że w sobotę przed urlopem lub w niedzielę po trzeba pracować 😪😪😪
      I nie jest to firma produkująca lody🤣
      Ja chętnie bym pojechała gdzieś latem na 3 tygodnie ale w mojej pracy i pewnie nie tylko w mojej nie ma takiej opcji😭😭
    • 1lifecolor Re: urlop długość trwania 22.06.23, 21:23
      Jasne, mało ktory pracodawca da ci ciągiem w wakacje 3tygodnie. Już nie wspominając przy dzieciach wczesnoszkolnych o feriach do zagospodarowania-10dni roboczych, wolne przed i po Wielkanocy, 2maj, piatek po BC, egz osmoklasistow, przerwa między BN a Nowym Rokiem. I 10tyg bite wakacji. No zaszaleć idzie z tymi 26dniami
    • leanne_paul_piper Re: urlop długość trwania 22.06.23, 21:34
      Ja mam więcej urlopu niż standardowe 26 dni, jakieś 33-35 rocznie plus to, co sobie nabiję jeszcze pracą w dni wolne, ale nawet ja nie biorę urlopu 4 tygodnie ciągiem.
      Raz, że siedzenie na campingu to by była dla mnie kara nie przyjemność, dwa - urlop trzeba rozbić na zimę i lato, więc potrzeba by było 2x 4 tygodnie, trzy - ja mam swoje plemię, które kocham i które jest mi niezbędne do codziennego życia, więc nie chcę się z nimi na tak długo rozstawać. Nawet jak siedzę w Afryce, to część z tego czasu pracuję i ciągle do siebie textujemy, huddle'ujemy i dzwonimy. A najchętniej oczywiście widzę ich osobiście, w robocie albo na imprezach i ściskamwink.
      • jahelena Re: urlop długość trwania 22.06.23, 21:41
        Mam 56 dni urlopu rocznie. Ale z drugiej strony są miesiące kiedy mam być dyspozycyjna 24/7.
        • bywalec2023 Re: urlop długość trwania 22.06.23, 23:09
          jahelena napisała:

> Mam 56 dni urlopu rocznie. Ale z drugiej strony są miesiące kiedy mam być dyspo
          > zycyjna 24/7.

w urzędzie marszałkowskim tak szastają urlopami, za podatników pieniądze?
      • jahelena Re: urlop długość trwania 22.06.23, 21:42
        Tak, tak, huddlowanie to cięzka sprawa.
      • samanta1010 Re: urlop długość trwania 22.06.23, 22:06
        mozesz zmieniac kraje i campingi lub nocowac w przyrodzie za darmo. lub nocowac przez booking codziennie w innym miejscu. camping nad samym morzem bez przemieszczania jako opcja tania (codziennie plywanie w morzu, a wieczorem np. gry planszowe lub szydełkowanie)
        • leanne_paul_piper Re: urlop długość trwania 22.06.23, 22:16
          samanta1010 napisała:

> mozesz zmieniac kraje i campingi lub nocowac w przyrodzie za darmo. lub nocowac
          > przez booking codziennie w innym miejscu.

OJP, to ma być wypoczynek i przyjemność, czy jakiś koszmar? Ja w ogóle nie chcę jechać na żaden camping, nie wspominając już o nocowaniu gdzieś w polu. A codzienny nocleg w innym miejscu oznacza codzienne pakowanie się i rozpakowywanie. Wielkie dzięki za taką przyjemność, na pewno super odpocznę.

camping nad samym morzem bez przemie
          > szczania jako opcja tania (codziennie plywanie w morzu, a wieczorem np. gry pla
          > nszowe lub szydełkowanie)

Aaaaa, gry planszowe i szydełkowanie, czy może być coś bardziej upiornego?! Jakbym miała robić takie nieprzyjemne i uciążliwe rzeczy to naprawdę wolałabym już zostać w domu.

I właśnie o to chodzi - nie mów komuś, jak ma spędzać urlop i ile go brać ciągiem, bo ludzie i ich upodobania są różni i co Tobie wydaje się pociągające, dla innych będzie horrorem nie urlopem.
          • vivi86 Re: urlop długość trwania 23.06.23, 06:19
            This. Dla mnie jak dla kogoś kto tu pisał. Camping to by była kara. Niemal takie same chaszcze i tyle się widzi że świata. Pakować. Rozpakować . Szydełkować można w domu. Planszowek nie lubię.
          • samanta1010 Re: urlop długość trwania 23.06.23, 07:16
            to tylko przykład, 3 tygodnie daja dobra regeneracja, mozesz byc w jednym miejscu, lub zmieniac, lezec na plazy lub plywac w morzu, chodzic po gorach lub robic cokowiek innego
            • vivi86 Re: urlop długość trwania 23.06.23, 09:22
              Nope. Ale zwiedzanie to mogłabym i pół roku. Tylko to zupełnie inne pieniądze smile
    • ponis1990 Re: urlop długość trwania 22.06.23, 21:48
      Bo mlo który pracodawca godzi sie na tyle urlopu ciągiem plus nie wyobrażam sobie wrócić z urlopu po czterech tygodniach - już widze ten stos na biurku.
      • jahelena Re: urlop długość trwania 22.06.23, 21:52
        Dlaczego stos? Jak firma dobrze zarządzana i jest zorganizowane zastępstwo w pracy na czas urlopu, to stosu nie ma. Turbokapitalizm w stylu azjatyckim i dyspozycyjność 24/7 minęły chyba już dawno temu?
        • kozaki_za_kolano Re: urlop długość trwania 22.06.23, 22:32
          jahelena napisała:

> Dlaczego stos? Jak firma dobrze zarządzana i jest zorganizowane zastępstwo w pr
          > acy na czas urlopu, to stosu nie ma. Turbokapitalizm w stylu azjatyckim i dyspo
          > zycyjność 24/7 minęły chyba już dawno temu?

Rany, widać, że grzejesz 4 litery na etacie. Totalnie bez wyobraźni. I jeszcze wydaje ci się, że się znasz
          • sol_13 Re: urlop długość trwania 23.06.23, 00:01
            Ja na etacie i też po powrocie mam mnóstwo pracy. W zespole mam młodych pracowników, jestem jedynym ekspertem i niestety części rzeczy po prostu nie ogarną.
            Mój mąż ma jeszcze gorzej, też na etacie, a samodzielne stanowisko, nikt go nie zastępuje.
            Różnie to bywa.
            • melikles Re: urlop długość trwania 23.06.23, 07:22
              Bycie "jedynym ekspertem" to ewidentny błąd w zarządzaniu firmą. Wystarczy wypadek losowy, wyłączający na dłuższy czas, albo odejście pracownika, a wszystko leży i kwiczy.
              • sol_13 Re: urlop długość trwania 24.06.23, 15:16
                Prawda, ale to funkcjonuje w wielu firmach.
                U męża np. departament składa się z osób, z których każda odpowiada za inny produkt. Gdy jej nie ma, nikt jej nie zastępuje. Działa to niezmiennie odkąd tam pracuje, tj ok. 10 lat.
        • vivi86 Re: urlop długość trwania 23.06.23, 06:21
          Zdziwiła US się. Są miejsca gdzie ty nie wiesz nic z zupełnie innych działek ludzi z działu i vice versa. Zastępstwo tylko by było w papierach, a robota i tak czeka.
        • palacinka2020 Re: urlop długość trwania 24.06.23, 12:20
          W zyciu nie widzialam "zastepstw" poza zastepstwem pani z recepcji.
          • chococaffe Re: urlop długość trwania 24.06.23, 15:22
            Ja niedawno zastępowałam kolegę na spotkaniu (zebraniu zewnętrznym). Powiedział mi jakie aspekty najbardziej go interesują i poprosił o zadanie kilku pytań. Zrobiłam mu notatki.

On z kolei dopilnował strony wizualnej (grafiki) pewnego projektu pod moją nieobecność.
          • angazetka Re: urlop długość trwania 24.06.23, 15:44
            Kiedy pracowałam na etacie (w redakcjach), na czas urlopu trzeba było mieć zastępstwo.
      • samanta1010 Re: urlop długość trwania 22.06.23, 22:07
        a ja myśle, że mało kto pyta o urlop 3 tygodniowy
        • simply_z Re: urlop długość trwania 22.06.23, 23:45
          To zle ci sie wydaje
        • kk345 Re: urlop długość trwania 23.06.23, 10:34
          samanta1010 napisała:

> a ja myśle, że mało kto pyta o urlop 3 tygodniowy

Ten wątek to jest absolutne złoto, jakby go 15-latka założyła, taka bawiąca się w dorosłość big_grin

Dlaczego ludzie biorą urlopy krótsze, zamiast dłuższych?
          Dlaczego zarabiają mniej, zamiast więcej?
          Skąd się biorą pieniądze i dlaczego z bankomatu?
          Skoro jesteście dorośli, to dlaczego nie jecie cały dzień lodów i nie pijecie wina od 9 rano?

Widzę tu szerokie pole do interesujących dyskusji o umiejętności bycia dorosłym...
          • trampki-w-kwiatki Re: urlop długość trwania 24.06.23, 08:32
            Prawda? 😂
    • profes79 Re: urlop długość trwania 22.06.23, 21:50
      Bo nie każdy ma ochotę na miesiąc urlopu ciurkiem?
      • bominka Re: urlop długość trwania 22.06.23, 21:58
        Jak się ma malo dzieci to pojedyncze dni urlopy wykorzystuje się na inne tematu niż wypoczynek. Poza tym ferie zimowe to też pauza.
        • jahelena Re: urlop długość trwania 22.06.23, 22:07
          Urlop 3-4 tygodnie nie oznacza wyjazdu na tyle samo. Ludzie jadą na dwa tygodnie, resztę czasu wykorzystują na prace przydomowe, remonty, załatwianie różnych spraw , czy nawet oglądanie w domu zaległych seriali wink
          • sol_13 Re: urlop długość trwania 22.06.23, 23:59
            Serio, nie znam nikogo kto bierze 4 tygodnie po to, żeby dwa tygodnie oglądać seriale.
            Raczej nie marnuje się urlopu na głupoty.
            • melikles Re: urlop długość trwania 23.06.23, 07:23
              A kto decyduje o ty jak spędzać urlop i na jakie "głupoty" przeznaczać czas. Ty?
              • bywalec2023 Re: urlop długość trwania 23.06.23, 13:02
                zapomniałeś się przelogować jako helena big_grin big_grin big_grin
    • larix_decidua77 Re: urlop długość trwania 22.06.23, 22:11
      W życiu, mam wolne wakacje, chętnie wyjadę nawet 3 razy ale na pewno nie ciągiem 3-4 tyg. Wolę wyjeżdżać na 7-10 dni.
    • kozaki_za_kolano Re: urlop długość trwania 22.06.23, 22:33
      Bo wielu ludzi nie ma 26 dni płatnego urlopu. Myślałam, że to oczywiste, a tu niespodzianka 😃
    • zwyczajnamatka Re: urlop długość trwania 22.06.23, 22:42
      Bardzo chętnie wzięłabym ciągiem cały urlop i wyjechała na dłużej, ale u mnie w pracy nie ma takiej możliwości. Każdy pracownik może wziąć raz w roku maksymalnie 10 dni urlopu ciagiem. Oczywiście każdy chciałby mieć te 10 dni w miesiącach wakacyjnych czerwiec-wrzesien, ale nie zawsze się da. Ponieważ pracujemy w szpitalu i obstawa musi być pełna non stop, to tylko 2 - 3 osoby mogą mieć urlop w tym samym terminie. Była już taka propozycja od szefostwa, żeby w sezonie wakacyjnym kazdy brał tylko 5 dni wolnego, ale wszyscy się zbuntowalismy i jak ja razie jest 10 dni. W naszym przypadku 3 tygodnie urlopu ciurkiem, to marzenie ściętej głowy i wcześniej piekło zamarznie, niż ktokolwiek z nas dostanie więcej niż 2 tygodnie urlopu. Ogólnie u mnie w pracy każdy, kto idzie z druczkiem po urlop jest wrogiem i jest to bardzo stresująca rozmowa pt czy MUSISZ mieć koniecznie ten urlop? Oraz PO CO ci ten urlop? Czy jest na prawdę KONIECZNY, bo może jednak przyjdziesz do pracy. Niestety takie są realia polskiej służby zdrowia, za mało personelu, za dużo pacjentów. Rekordziści mają urlop zaległy z 3 lat (bo chyba więcej się nie da mieć zaległego, jakby się dało pewnie mieliby wuecej). Bardzo często są takie sytuacje, że np na wizytę z dzieckiem u specjalisty urlopu się nie dostaje i niestety trzeba się prosić lekarza o wypisanie na ten jeden dzień l4 na dziecko, bo inaczej byłaby nieusprawiedliwiona nieobecność w pracy. Miałam taki czas, kiedy moja córka była młodsza i miała różne problemy zdrowotne, że przez wiele miesięcy nie dostawałam pełnej pensji, bo zawsze w jakimś miesiącu wypadała wizyta lekarską, na którą musiałam brać l4. Też z tego powodu urlop się kumuluje, bo nigdy nie można go dostać i trzeba się ratować zwolnieniami lekarskimi.
    • wuchtaludzi Re: urlop długość trwania 22.06.23, 23:07
      Bo wolę krócej, ale częściej. Jakbym miała wybrać cały urlop ciurkiem i potem rok czekać na kolejny, to mogłabym nie dotrwać do kolejnego razu smile
    • chococaffe Re: urlop długość trwania 22.06.23, 23:14
      zawsze mnie nurtuje dlaczego ludzie jezdza na krotkie urlopy

Bo ludzie mają różne potrzeby i możliwości.

Nie dziękuj.
    • simply_z Re: urlop długość trwania 22.06.23, 23:47
      Jest jeszcze kwestia kasy. Krotsze urlopy wychodza mi ekonomiczniej.
      • lajtova Re: urlop długość trwania 22.06.23, 23:52
        Hmmm. Jeden długi urlop to dwa dojazdy/doloty.
        5 krótkich urlopów to 10 dojazdów/dolotów.
    • sueellen Re: urlop długość trwania 22.06.23, 23:59
      Dlaczego nie jeżdżę na długie urlopy:

1. Bo nie chce na tak długo zostawiać domu i ogrodu.
      2. Bo to oznacza że przez resztę roku muszę pracować bez wytchnienia a ja lubię krótkie przerwy regeneracyjne.
      3. Bo mam taką pracę że wziecie miesiąca wolnego ciurkiem jest bardzo trudne
      4. Bo preferuje wyjazdy aktywne. Krótkie i intensywne. Nie znoszę wprost campingów ani smażenia się na plaży. Na czterotygodniowa pielgrzymkę przez góry się nie pisze, ale czterodniową już tak.

5. Na wakacjach ma być luksusowo ( oczekuje lepszych warunków niż te które mam w domu).
    • kaki11 Re: urlop długość trwania 23.06.23, 00:25
      Bo nie każdy ma pieniądze (zwłaszcza jeżeli np chcą wyjechać 2-3 razy w roku). Bo ludzie pracują w zespołach i zwyczajnie muszą się wymieniać terminami urlopów. Bo te 26 dni musi też wystarczyć na milion innych okoliczności niż długi urlop - jeszcze są pogrzeby i wesela w dalszej rodzinie (nie przysługuje okolicznościowy), jakieś przestoje typu firma nie pracuje w wigilie albo majówkę, bo trzeba sobie zostawić na załatwienie rożnych spraw i milion innych. I bo zwyczajnie nie chcą i nie potrzebują tyle ciągiem a wolą krócej.
    • figa_z_makiem99 Re: urlop długość trwania 23.06.23, 01:33
      Jako młoda dziewczyna jeździłam pod namiot na wakacje, dziś pogryzlabym gdyby kazali mi żyć w podobnych warunkach. Nie mam potrzeby jeżdżenia do hoteli i kiszenia się w tłumie ludzi z drinkiem, nie korzystam też z basenów. Mieszkam nad morzem, dojazd do Wladyslawowa zajmuje mi 20 minut, do Sopotu 15 minut, biorę wolny dzień i jadę na plażę, wieczorem z ulgą wracam do swojego mieszkania. Na urlopie lubię zwiedzać, wyjeżdżam na max 3-4 dni, lubię zwiedzać stolice europejskie, ciekawe miasta, pójść do lokalnej restauracji, na kawę, popatrzeć na ludzi, poczuć to miejsce i spędzić noc w dobrych warunkach. Agroturystyka i siedzenie tam przez 2 tygodnie, po moim trupie. Krótki i intensywny pobyt w ciekawym miejscu jest dla mnie ok.
      • figa_z_makiem99 Re: urlop długość trwania 23.06.23, 01:37
        40 min do Władysławowa miało być.
        • nika_1985 Re: urlop długość trwania 23.06.23, 06:32
          Ja mam podobnie. Mało tego..nigdy nie biorę urlopu w majówkę..nie mam.potrzeby wtedy kiedy tłumy i każdy robi majówkę. Wole inne terminy.
          Lubię wczesny czerwiec..nie ma tylu ludzi, jeszcze przed wakacjami a potem kilka dni wrzesien, październik.. grudzień, narty marzec.
          Kiedyś brałam urlop 3 tyg ale tylko w.przypadku długich podróży bo inaczej się nie opłaca lecieć ( Azja, Ameryka Południowa)
          • melikles Re: urlop długość trwania 23.06.23, 07:25
            Czyli zamiast w majówkę bierzesz urlop w Boże Ciało big_grin
            • figa_z_makiem99 Re: urlop długość trwania 23.06.23, 10:24
              Po Bożym Ciele, też tak mam. I nienawidzę niedziel, kiedy wszyscy szczególnie latem wychodzą na spacery. Najchętniej pracowałabym w niedzielę, a wolne miała w zwykły dzień.
              • profes79 Re: urlop długość trwania 23.06.23, 10:34
                Urlopu w długie weekendy unikam jak ognia. Dwa lata temu w weekend po BC pojechałem w okolice Babiej - jeszcze na dojeździe, w niedzielę po południu widziałem każdy skrawek pobocza zaj,ny przez parkujące samochody (jakby mogli to by na Babią wjechali) i tłumy ludzi na Krowiarkach. Jak w poniedziałek rano wyszedłem na szlak, to pierwszą osobę spotkałem w połowie drogi na Babią smile
                • figa_z_makiem99 Re: urlop długość trwania 23.06.23, 10:55
                  Tak jest z Półwyspem Helskim w lipcu i sierpniu, unikam. Jeżdżę za to wtedy nad jezioro, turyści tam nie bywają i wspaniale pusto.
                • figa_z_makiem99 Re: urlop długość trwania 23.06.23, 11:02
                  Kiedyś, gdy jeszcze nie mieszkałam w Trójmieście, przyjeżdżałam do Sopotu, chodzilam w tłumie i byłam szczęśliwa, wieczorem piło się trochę alkoholu i tak przez cały tydzień, ale miałam wtedy 20, 30 lat. Teraz na samą myśl o takim urlopie mam drgawki smile
              • sueellen Re: urlop długość trwania 25.06.23, 10:46
                figa_z_makiem99 napisała:

> Po Bożym Ciele, też tak mam. I nienawidzę niedziel, kiedy wszyscy szczególnie
                > latem wychodzą na spacery. Najchętniej pracowałabym w niedzielę, a wolne miała
                > w zwykły dzień.

Robię tak bardzo często! Pracuje w weekend by mieć np poniedziałek i wtorek wolny. Zwłaszcza gdy chce się udać do muzeum, do spa czy inne popularne miejsce które w weekendy i święta zabite jest po kokardę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka