Dodaj do ulubionych

Menopauza - pytanie

24.06.23, 19:38
Hej, jesteście skarbnicą wiedzy, więc mam pytanie do trochę bardziej doświadczonych osób. Lat mam prawie 49. Od dwóch cykle trochę rozjechane, ale w miarę przyzwoitości ( około 29 dni). Rok temu poślizg około miesiąca, wizyta u lekarza ( usg), który oznajmił, że to menopauza i okresu już raczej nie będzie... po czym następnego dnia dostałam wink . Dodam, że wtedy testy menopauzalne wychodziły ujemne. Teraz ostatni okres to tylko plamienie ( 70 dni temu). Dwa testy na menopauzę dodatnie. I teraz pytanie , a raczej dwa
- czy okres przy dodatnim teście jeszcze może powrócić?
- i kiedy mam się spodziewać jakichś niedogodności typu uderzenia gorąca itp. Jak do tej pory, poza zatrzymaniem okresu żadnych objawów nie mam.

Obserwuj wątek
    • woman_in_love Re: Menopauza - pytanie 24.06.23, 19:49
      Sneeeeejkowaaaaa........

Klientka przyszla
      • snakelilith Re: Menopauza - pytanie 24.06.23, 22:14
        Ciiiiiicho.....
    • kamin Re: Menopauza - pytanie 24.06.23, 19:51
      Okres może jeszcze powrócić ale nie na długo. Jeśli do tej pory nie miałaś negatywnych objawów to jest duża szansa, że już ich mieć nie będziesz.
      • pade Re: Menopauza - pytanie 24.06.23, 22:25
        niekoniecznie, ja jestem rok starsza, jeszcze dwa miesiące temu miałam okres jak w zegarku, aż tu nagle przerwa i piepiiii uderzenia gorącasad
        na szczęście (tfu, tfu, odpukać) nie oblewam się z góry na dół potem, ale nie wiem jak będzie dalej
        • snakelilith Re: Menopauza - pytanie 24.06.23, 22:42
          Uderzenia gorąca i brak miesiączki są sygnałem, że estrogeny mocno spadły i to faktycznie może zdarzyć się nagle. To nawet dosyć częste. Ale miesiączka może wrócić i objawy (przejściowo) mogą znowu zniknąć, bo wahania hormonalne w tym okresie to norma.
          • odnawialna Re: Menopauza - pytanie 25.06.23, 00:05
            Wątek dla mnie! Snake, będę wdzięczna za odpowiedź.

Czy objawem spadku estrogenów może być ból mięśni? Suchość skóry, suchość w ustach?
            Od roku źle się czuję, zero energii, chodzę jak połamana, a bywają wieczory, że mam ochotę wstać z łóżka po tabletkę przeciwbólową, bo tak bardzo bolą mnie mięśnie nóg, że nie mogę sobie pozycji znaleźć. A rano pierwsze o czym myślę to woda, bo aż mnie suszy i kapeć w ustach. To też mogą być objawy menopauzy? Widzę, że coś się dzieje z okresem i wiek równiutko 50tka.
            • snakelilith Re: Menopauza - pytanie 25.06.23, 00:25
              odnawialna napisała:

> Czy objawem spadku estrogenów może być ból mięśni? Suchość skóry, suchość w ust
              > ach?

Tak. Tak i jeszcze raz tak. Bóle mięśnie i stawów są nawet bardzo częste. A suchość, skóry i śluzówek to nawet standard.
              Oczywiście nie wszystko można zwalać na przekwitanie, bo przecież człowiek się starzeje, ale jak objawy są niespecyficzne i nie ma na nie innych wytłumaczeń, to z dużym prawdopodobieństwem chodzi o hormony.
              Pytanie tylko, co z tym robić? Najpierw sprawdzić hormony. Jak miesiączkujesz, to najlepiej na około tydzień przed miesiączką FSH, progesteron, estradiol.
              FSH powyżej 10 oznacza przekwitanie, progesteron będzie w tym wieku już razczej niski, poniżej 5 µg/l, albo nawet 1 µg/l, a estradiol może się wahać pomiędzy 25 a 80 ng/l. Im niżej, tym twoje dolegliwości są bardziej wytłumaczone.
              Jeżeli trafisz na sensownego lekarza, która zna się na nowoczesnej HTZ, to możesz przy pomocy transdermalnego estradiolu w małych dawkach w kombinacji z bioidentyczym progesteronem sprawdzić, czy poczujesz się lepiej. Transdermalny estrogen nakłada się na skórę (żel, spray albo plaster), to najbezpieczeniejsza forma HTZ pozwalająca na indywidualne dawki. Nie trzeba brać tyle, by czuć się idealnie i mieć wysoki estrogen, ale tylko tyle, by złagodzić dolegliwości i to może być u jednej kobiety mniej, u innej więcej. Progesteron (luteina) się łyka albo zakłada dopochwowo, ta forma ma znowu zdrowotną przewagę nad stosowanym do niedawna w HTZ gestagenem.
              Jeżeli masz działającą jeszcze gestagenową spiralę, to wystarczy tylko estrogen.

• odnawialna Re: Menopauza - pytanie 25.06.23, 09:22
                snakelilith napisała:

>
                > Tak. Tak i jeszcze raz tak. Bóle mięśnie i stawów są nawet bardzo częste. A suc
                > hość, skóry i śluzówek to nawet standard.
                > Oczywiście nie wszystko można zwalać na przekwitanie, bo przecież człowiek się
                > starzeje, ale jak objawy są niespecyficzne i nie ma na nie innych wytłumaczeń,
                > (...)

Bardzo Ci dziękuję, czyli szukam lekarza. I robię badania. Nie mam żadnej wkładki.
                Cieszę się, że potwierdziłaś, bo wszędzie piszą o bólu stawów, a o mięśniach praktycznie nic. Zastanawiałam się, czy to nie borelioza, a suchość w ustach czy nie cukrzyca.
                • snakelilith Re: Menopauza - pytanie 25.06.23, 12:22
                  odnawialna napisała:

> Cieszę się, że potwierdziłaś, bo wszędzie piszą o bólu stawów, a o mięśniach pr
                  > aktycznie nic. Zastanawiałam się, czy to nie borelioza, a suchość w ustach czy
                  > nie cukrzyca.

Coś takiego ja cukrzyca jest łatwe do zdiagnozowania i w twoim wieku powinnaś regularnie robić badania profilaktyczne, by coś takiego dostatecznie wcześnie wyłapać. Cukrzyca nie spada jak grom z nieba i jak daje objawy, to jest już bardzo zaawansowana. Więc najpierw się przebadaj. Czy borelioza też musisz omówić z lekarzem. Ja mogę tu tylko napisać, że hormonalna przyczyna jest możliwa.
                  Ale by ktoś tego źle nie zrozumiał, HTZ nie jest metodą na wszystkie oznaki starzenia się i niekoniecznie będziesz się czuła jak 20 lat temu. Takich cudów nie ma. wink
          • bassino22 Re: Menopauza - pytanie 25.06.23, 00:08
            Dokładnie. Miałam uciazliwe nocne poty. Miesiączki nieregularne. Wg testów menopauza. Htz 8 miesięcy. Czerwone bolesne i swędzące plamy na twarzy, leczone jako trądzik różowaty. Za radą innego dermatologa odstawiam Htz. Skóra ok, za to bezsenność, nocne poty. 8 miesięcy bez okresu i nagle super sen, zero potów, plamy na twarzy i ...okres. Bez Htz. Czekam co będzie dalej...
            • snakelilith Re: Menopauza - pytanie 25.06.23, 00:34
              bassino22 napisała:

> . Czekam co będzie dalej...

Prędzej czy później menopauza przyjdzie i z dużym prawdopodobieństwem twoje dolegliwości.
              Jeżeli hormony stymulują u ciebie problemy skórne, to może powinnaś pomyśleć o:
              - innym preparacie, z innym gestagenem, czasem się sprawdza
              - preparacie z mniejszą dawką estrogenu, nie wszystkie objawy trzeba redukować do zera, a mniej estrogenu może nie podkręcać trądziku różowatego
              - innej formie HTZ, np. z transdermalnym estrogenem i bioidentycznym progesteronem. Można dawkować indywidualnie i znaleźć samej balans pomiędzy korzyściami i szkodami.

• krwawy.lolo Re: Menopauza - pytanie 24.06.23, 22:19
      Nie znam się, ale życzę Ci wszystkiego najlepszego.
      • tomanksa Re: Menopauza - pytanie 24.06.23, 22:37
        krwawy.lolo napisał:

> Nie znam się, ale życzę Ci wszystkiego najlepszego.

Wiem, że się nie znasz, ale dziękuję smile

• krwawy.lolo Re: Menopauza - pytanie 24.06.23, 22:42
          Najważniejsze, żeby Cię nie bolało. Na tyle moja "wiedza" wystarczy.
    • snakelilith Re: Menopauza - pytanie 24.06.23, 22:28
      Po pierwsze, co to są testy na menopauzę, bo jakiem obeznana w temacie, pojęcia nie mam o czym piszesz.
      Po drugie, o menopauzie mówi się, gdy od ostatniej miesiączki minął rok. Wcześniej, to twój lekarz może czytać ze szklanej kuli. Jak widać, twój się już raz przy tym pomylił. Hormony w tym okresie mogą mieć spore wahania.
      Po trzecie, zaburzenia miesiączkowania to normalny objaw przekwitania i cały proces może jeszcze potrwać. Średnio kobiety mają ostatnią miesiączkę w wieku 50-52, choć wcześniejszy, jaki i późniejszy punkt jest możliwy.
      Po czwarte, nie wszystkie kobiety mają nieprzyjemne niedogodności związane z przekwitaniem/menopauzą, a jeżeli mają, to te mogą pokazywać się w bardzo różnych punktach czasowych. U jednych już na długo przed ostatnią miesiączką, u innych dopiero po. Zasadniczo spadek estrogenów poniżej pewnego poziomu prędzej czy później jakoś odczujesz.
      Po piąte, zastanów się, co chcesz zrobić, gdy jakieś niedogodności się pojawią, albo chcesz hormonami zapobiegać jakimś problemom np. osteoporozie przy rodzinnej predyspozycji, bo w razie decyzji o HTZ potrzebujesz sensownego lekarza, który zna się na najnowszych terapiach.
      A jak chcesz wiedzieć więcej, to zrób badanie FSH, progesteronu i estradiolu. Poziom tych wartości może pomóc w interpretacji zaawansowania przekwitania, choć pewnikiem może jeszcze nie być.
      • tomanksa Re: Menopauza - pytanie 24.06.23, 22:43
        snakelilith napisała:

> Po pierwsze, co to są testy na menopauzę, bo jakiem obeznana w temacie, pojęcia
        > nie mam o czym piszesz.

Takie coś, na ile wiarygodne, nie wiem.
        www.doz.pl/apteka/p114763-Domowe_Laboratorium_Menopauza_test_plytkowy_1_op.
        Dzięki za merytoryczną odpowiedź .
        • snakelilith Re: Menopauza - pytanie 24.06.23, 22:50
          Takie testy mogą być jakoś tam wiarygodne, ale dopiero u kobiet, u których hormony są już stale na niskim poziomie. Przy wahaniach przed menopauzą, nie nie dają.
          • koronka2012 Re: Menopauza - pytanie 25.06.23, 00:13
            Swoją drogą nie bardzo rozumiem po co robić testy na coś co jest w tym wieku dość oczywiste i widać po objawach?
            • snakelilith Re: Menopauza - pytanie 25.06.23, 00:27
              koronka2012 napisała:

> Swoją drogą nie bardzo rozumiem po co robić testy na coś co jest w tym wieku do
              > ść oczywiste i widać po objawach?

Bo firma może zarobić. wink
        • snakelilith Re: Menopauza - pytanie 24.06.23, 23:18
          Dopiero teraz doczytałam, że te testy pokazują coś dopiero gdy FSH przekroczy 25. Zaburzenia hormonalne mogą pojawiać się jednak już przy wartościach powyżej 10. A niektóre kobiety w menopauzie mogą mieć tylko 23, więc ten test nie jest wystarczająco wrażliwy, by pokazać w jakiej fazie przekwitania się znajdujesz.
      • princesswhitewolf Re: Menopauza - pytanie 24.06.23, 22:54
        Idz do sklepów snejk. Podobne do ciazowych testow. Sika sie na nie i wyjda dwie kreski albo nie. Tu sie nazywa to FSH Rapid Test ( follicle-stimulating hormone (FSH))

ale nazywaja i troche inaczej w zaleznosci od marki.

Od paru dobrych lat OTC w apteczno drogeryjnych tam gdzie ciazowe leza i owulacyjne. Witamy w 3 dekadzie XXI wieku
        • snakelilith Re: Menopauza - pytanie 24.06.23, 23:08
          Nie muszę korzystać z drogeryjnych testów, princess, bo u nas jest coś takiego jak lekarz ginekolog dostępny od ręki i nie muszę radzić sobie hałupniczo jak mieszkanka UK.
          Poza tym, jak widać autorce te testy też niewiele dały, nic dziwnego, hormony ulegają w tym okresie często sporym wahaniom i bez dokładnej ich wartości i tak nic sensownego nie wymyślisz.
          • woman_in_love Re: Menopauza - pytanie 24.06.23, 23:10
            uwielbiam te wojny brytyjsko - niemieckie
            • princesswhitewolf Re: Menopauza - pytanie 24.06.23, 23:27
              Woman powiedz ze jestes ze slaska i tez daj czadu! Albo z Kaszub
          • princesswhitewolf Re: Menopauza - pytanie 24.06.23, 23:26
            Oczywiscie ze sie chodzi do ginekologa ale on tez robi testy z moczu zanim zrobi hormony krwi i nie odwala magii.

Dziwi mnie po prostu ze w XXI wieku nie wiesz ze sa testy menopauzalne a drogeriach. Cuda!
            • snakelilith Re: Menopauza - pytanie 24.06.23, 23:32
              U mnie nie robi się testów z moczu. Tylko z krwi. Ale idź do drogerii i kup sobie coś na głowę, bo testy do sikania są ci już przecież potrzebne.
              • princesswhitewolf Re: Menopauza - pytanie 24.06.23, 23:46
                >U mnie nie robi się testów z moczu. Tylko z krwi.

Nie znasz sie. Z moczu maja zaraz wynik. Na test z krwi sie czeka.
                Tak samo jak testy owulacyjne i ciazowe

Poza tym sprzedaja tez takie na kropelke krwi do wykonania w domu Superdrug

www.healthline.com/health/menopause/menopause-home-test

Wez juz sie nie osmieszaj.

XXI wiek

W tej rozmowie jest tylko jedna chora " na glowe" a sama znasz swoja historie psychiatryczna.

Spadam

• woman_in_love Re: Menopauza - pytanie 24.06.23, 23:50
                  kopnij ją! kopnij, za włosy ją!
                  • shellyanna Re: Menopauza - pytanie 25.06.23, 09:12
                    🤣
                • snakelilith Re: Menopauza - pytanie 24.06.23, 23:52
                  princesswhitewolf napisała:

> XXI wiek

XXI wiek, a brytyjski lekarz każe sikać na drogeryjne testy pokazujące wyniki dopiero przy FSH powyżej 25. big_grin Po co? Większość kobiet z takim wynikiem już nie miesiączkuje i wie, że jest w menopauzie, więc tego testu nie potrzebuje, ignorantko.
                  I spadaj, spadaj, idź się popisywać nieuctwem w wątku o klimacie. .
                  • woman_in_love Re: Menopauza - pytanie 24.06.23, 23:54
                    I spadaj, spadaj,

o tak! o tak! zrzuć ze schodów tą małą pindę!
              • woman_in_love Re: Menopauza - pytanie 24.06.23, 23:51
                Ale idź do drogerii i kup sobie coś na głowę

taaak, taaaak! tak!
    • 7katipo Re: Menopauza - pytanie 24.06.23, 22:29
      Menopauza to sucz jest zmienna i wredna.
      Ja wciąż miesiączkuję, regularnie jak w zegarku.
      Jak mnie ostatnio lekarka zapytała, od ilu lat NIE miesiączkuję, powiedziałam, że od jakichś 35 🙄 bo przyjęłam za oczywiste, że pyta, od kiedy mam.
      A uderzenia gorąca i te inne atrakcje mam od jakiegoś roku co najmniej.
      Nawet nie wiedziałam, że są testy menopauzalne
      • tomanksa Re: Menopauza - pytanie 24.06.23, 22:47
        7katipo napisała:

> A uderzenia gorąca i te inne atrakcje mam od jakiegoś roku co najmniej.

No właśnie mnie zastanowiło czy to na pewno to, skoro objawów innych brak. Ale z tego co czytam, to pewnie i na to przyjdzie pora sad . Dzięki.

• snakelilith Re: Menopauza - pytanie 24.06.23, 22:52
          Niekoniecznie. Około 30% kobiet nie ma uderzeń gorąca. A te co mają, mają różnie. U niektórych jest to tylko 1-2 razy w tygodniu, u innych 15 razy dziennie.
          • mysiulek08 Re: Menopauza - pytanie 24.06.23, 23:10
            ja jestem przykladem, ze memo mozna przechodzic tak jakby jej nie bylo ale to tylko zasluga genow po kadzieli, za to dostalam kiepskie od serca i naczyn, cos za cos
            • snakelilith Re: Menopauza - pytanie 24.06.23, 23:29
              Ja miałam tylko problemy z zasypianiem, ale na kilka dobrych lat przed menopauzą i nie kojarzyłam tego z hormonami. Z powodu silnych krwawień musiałam kiedyś tam zacząć brać progesteron i wtedy odkryłam, że po tym śpię znowu jak dziecko.
              Po ostatniej miesiączce przyszły uderzenia gorąca i to był horror - 15 razy dziennie zrywałam z siebie ubrania, nawet jak byłam na mrozie. To ułatwiło mi decyzję o HTZ.
              • tomanksa Re: Menopauza - pytanie 24.06.23, 23:48
                snakelilith napisała:

> Po ostatniej miesiączce przyszły uderzenia gorąca i to był horror - 15 razy dz
                > iennie zrywałam z siebie ubrania, nawet jak byłam na mrozie. To ułatwiło mi dec
                > yzję o HTZ.
                Gdybym miała takie objawy pewnie też bym się nie zastanawiała nas HTZ. Na tej wizycie, gdzie lekarz zdiagnozował u mnie meno ( gdzie na drugi dzień wszystko wróciło do normy) stwierdził , że skoro nie mam żadnych objawów, to nie ma mowy o przepisywaniu żadnych hormonów ( wcale go o to nie prosiłam).
                A co w przypadku jeśli rzeczywiście objawów wielkich nie będzie ( liczę na to po cichu wink) ale jestem obciążona genetycznie osteoporozą? Czy na to HTZ wpływa? Kurczę, zielona jestem w tym temacie jeszcze.

• snakelilith Re: Menopauza - pytanie 25.06.23, 00:04
                  tomanksa napisała:

stwierdził , że skoro nie mam żadnych objawów, to nie ma mowy
                  > o przepisywaniu żadnych hormonów

To jest głupi lekarz. HTZ jest oczywiście decyzją, którą należy sobie dobrze przemyśleć i uwzględnić wszelkie za i przeciw, ale to terapia, która może mieć dla zdrowia kobiety spore korzyści. Spadek estrogenów to nie tylko "niedogodności", ale także podwyższone ryzyko osteporozy, chorób serca, raka jelit, depresji i demencji. I nie ma też co ukrywać, ma konsekwencje dla skóry, włosów, mięśni. Ponieważ istnieją dziś nowoczesne terapie z mniejszym ryzykiem, to lekarz zamiast straszyć i kategorycznie zabraniać powinien informować i omówić indywidualne zagrożenia i potrzeby, bo jeżeli, to najkorzystniej jest zacząć HTZ wcześnie.
                  A ty nawet nie wiesz, czy jesteś w menopauzie, bo te sikane testy są o kant doopy trzasnąć.
                  • kamin Re: Menopauza - pytanie 25.06.23, 06:30
                    Wysokie wyniki FSH zdarzają się w premenopauzie w pojedynczych cyklach, dlatego pojedyncze badanie niewiele wnosi.
                    W wieku 34 lat miałam zrobione to badanie podczas przygotowań do ivf.
                    Wynik -22
                    Kolejny cykl-12
                    Wniosek lekarza- menopauza tuż, tuż.
                    Od tego czasu minęło 12 lat, byłam w trzech ciążach, urodziłam dwoje dzieci i nadal miesiączkuję.
                    • snakelilith Re: Menopauza - pytanie 25.06.23, 12:12
                      kamin napisał(a):

> W
                      > Wniosek lekarza- menopauza tuż, tuż.
                      > Od tego czasu minęło 12 lat, byłam w trzech ciążach, urodziłam dwoje dzieci i n
                      > adal miesiączkuję.

W drugą stroną może też się nie zgadzać. Gdy z poważnymi krwawieniami w wieku lat 48 poszłam do lekarza, to FSH miałam 2,5. Żaden sikany test nie stwierdziłby mi przekwitania, a co dopiero menopauzy. Ale przy tylko lekko obniżonym progesteronie miałam objawy estrogenowej dominancji, która nakręcała wzrost mięśniaków rosnących pechowo w stronę endometrium. Pomimo więc FSH i estradiolu w normie wyraźnie perimenopauza i konieczne było uzupełnienie progesteronu i później nawet operacja, inaczej bym się do menopauzy wykrwawiła. Ta przyszła dopiero 6 lat później.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka