Dodaj do ulubionych

Robot sprzątający polecajki

28.06.23, 09:56
Wiem, że były już takie wątki, ale rynek jest dynamiczny, więc pytam.

Jaki robot sprzątający do parkietu i terakoty polecicie?
Bez opcji mycia, nie za wielki.

Czy warto inwestować w oryginał na R, czy może jakieś chińskie urządzenie też się sprawdzi?

Nie mam żadnych własnych doświadczeń, polegam na waszej opinii.
Obserwuj wątek
    • princy-mincy Re: Robot sprzątający polecajki 28.06.23, 10:17
      My mamy Roborock q7, wiec z myjka. Takich bez myjki nie polece zadnego konkretnego. Po prostu wybralabym taki o duzej sile ssania i cenowo zeby pasowal.
      Ten nasz wybral maz, ktory kilka dni czytal jakies porownania, ogladal nawet filmiki na youtube.
      • viewiorka Re: Robot sprzątający polecajki 28.06.23, 12:26
        Też mam roborock, tyle że S7. Dodatkowo ze stacją oprozniajacą. Z mopem. Polecam
      • kozaki_za_kolano Re: Robot sprzątający polecajki 28.06.23, 17:47
        A jaki ma pojemnik na kurz? Patrzę, że to małe jest, gdzie mu się mieści worek?
        • princy-mincy Re: Robot sprzątający polecajki 28.06.23, 18:20
          Pojecia nie mam, maz wybieral.
        • evee1 Re: Robot sprzątający polecajki 29.06.23, 11:25
          Poniżej napisałam, że też taki mamy. Nasz jest bezworkowy, tylko opróżnia się pojemnik. My opróżniamy pojemnik po odkurzeniu całego domu, ale mamy kota, który produkuje tony włosów. Pewnie moglibyśmy raz na dwa razy, ale to nie jest jakaś straszna praca smile.
      • bywalec.hoteli Re: Robot sprzątający polecajki 24.11.23, 11:10
        princy-mincy napisała:

> My mamy Roborock q7, wiec z myjka. Takich bez myjki nie polece zadnego konkretn
        > ego. Po prostu wybralabym taki o duzej sile ssania i cenowo zeby pasowal.
        > Ten nasz wybral maz, ktory kilka dni czytal jakies porownania, ogladal nawet fi
        > lmiki na youtube.

Zadowoleni na dzień dzisiejszy z Q7?
    • skumbrie Re: Robot sprzątający polecajki 28.06.23, 12:29
      Mam myśl techniczna z Chin, Xiaomi, z mopem.
      Radzi sobie z kocimi i psimi klakami.
      • sy28 Re: Robot sprzątający polecajki 28.06.23, 12:32
        Ja mam zwykłą tanią roombe i- robot. Mocuje i odkurza całkiem nieźle. Bez mopa to nie wiem ale mój mogę spokojnie polecić
      • kozaki_za_kolano Re: Robot sprzątający polecajki 28.06.23, 22:22
        skumbrie napisała:

> Mam myśl techniczna z Chin, Xiaomi, z mopem.
        > Radzi sobie z kocimi i psimi klakami.

A czy mopujesz parkiet? Właśnie chcę bez mopa z powodu parkietu, boję się, że za mocno zmoczy, ale może niepotrzebnie się boję
        • myszova Re: Robot sprzątający polecajki 29.06.23, 08:52
          Xiaomi jest też w wersji bez mopa.
        • princy-mincy Re: Robot sprzątający polecajki 29.06.23, 11:18
          Niepotrzebnie sie boisz. To jest delikatnie wilgotny mop, nie wyczysci podlogi dokladnie, raczej ja odswiezy (w pokoju da rade jak najbardziej, kuchnia tylko do odswiezenia, nie zmyje wszystkich plamek)
        • madame_edith Re: Robot sprzątający polecajki 25.11.23, 16:35
          Mój xiaomi mopuje parkiet. Tam jest filiżanka wody, ten mop jest wilgotny, nie mokry, więc wielkich możliwości myjących nie ma.
          • madame_edith Re: Robot sprzątający polecajki 25.11.23, 16:36
            A, i możesz wybrać program bez mopowania
          • princesswhitewolf Re: Robot sprzątający polecajki 25.11.23, 17:11
            Aby mopowac to trzebaby te scierki ciagle nowe naklejac bo inaczej to jest smarowanie szybko brudna szmata.
            U mnie do mycia jest inne urzadzenie z brudna i czysta woda i szczotkami wirujacymi.

A element mopujacy uzywam jako froterka. Kapie plyn konserwacyjny do podlogi w calym pomieszczeniu, w sciereczke przed przyklejeniem wchlaniam tez ten plyn... i puszczam stwora. Pieknie froteruje
            • bywalec.hoteli Re: Robot sprzątający polecajki 25.11.23, 18:02
              Princess, jakiego masz robota do odkurzania a jakie urządzenie masz do mycia?
    • pyza-wedrowniczka Re: Robot sprzątający polecajki 28.06.23, 12:32
      Ja mam viomi v3, model sprzed kilku lat. Z odkurzaniem sobie radzi bardzo dobrze, co jakiś czas tylko po kątach posprzątać zwykłym odkurzaczem.
    • hukers Re: Robot sprzątający polecajki 28.06.23, 12:52
      Mamy roombę (nie pamiętam jaki model) i jest ok.
      Koleżanka ma Xioami i też chwali.
      Zależy od budżetu, jak mniejszy, to wziąć chińczyka.
    • yenna_m Re: Robot sprzątający polecajki 28.06.23, 13:37
      Mialam roborocka s5max, chwalilam.
      Teraz mam roborocka s8. Chwalę jeszcze bardziej smile
      • yenna_m Re: Robot sprzątający polecajki 28.06.23, 13:38
        PS. Mopa można wyjąć.
      • kozaki_za_kolano Re: Robot sprzątający polecajki 28.06.23, 17:45
        A czy średnica tego koła ma jakiekolwiek znaczenie?
        • yenna_m Re: Robot sprzątający polecajki 28.06.23, 21:28
          Moim zdaniem nie. Ma znaczenie siła ssania.
    • heca7 Re: Robot sprzątający polecajki 28.06.23, 17:50
      Mam mało znanego Vorwerka, tzn firma jest znana ale ze sprzedaży Thermomixa wink Jestem zadowolona, dobrze sprząta i jest bardzo niski więc wjeżdża mi pod kanapy.
    • anorektycznazdzira Re: Robot sprzątający polecajki 28.06.23, 21:46
      Oryginał właśnie taki prosty jest super, nie wiem jak podróby
    • evee1 Re: Robot sprzątający polecajki 29.06.23, 11:14
      Po obejrzeniu wielu filmików oceniających roboty zdecydowaliśmy się na Roborocka S7 ze stacją Jestem bardzo zadowolona, chociaż porządnego odkurzania to nie zastąpi.
      • bywalec.hoteli Re: Robot sprzątający polecajki 24.11.23, 11:28
        evee1 napisała:

> Po obejrzeniu wielu filmików oceniających roboty zdecydowaliśmy się na Roborock
        > a S7 ze stacją Jestem bardzo zadowolona, chociaż porządnego odkurzania to nie z
        > astąpi.

Wiadomo czym się różni S7 od Q7?
        • b-b1 Re: Robot sprzątający polecajki 24.11.23, 12:21
          Sprawdź parametry techniczne/-moc akumulatorów, z wizualnych Q7ma 2w1-pojemnik na kurz połączony z tym na wodę, S7 ma osobne.
          • bywalec.hoteli Re: Robot sprzątający polecajki 24.11.23, 12:37
            z tego co patrzę to Q7 Max ma taką samą pojemność akumulatorów i wymiary co S8 (nie widzę specjalnie ofert na S7) ale jest lżejszy: 3,67kg vs 4.8 kg, moc ma też mniejszą: 58 W vs.69 W
    • b-b1 Re: Robot sprzątający polecajki 29.06.23, 13:19
      Mam dwa roborocki s5max i s7 z pojemnikiem na smieci. Jak dla mnie sa lepsze niz roomba( tez mam, ale juz nie używam).
      Sierść, żwirek zbierają idealnie. Z mopa nie trzeba korzystać, ale nie moczy podłóg, ma różne ustawienia nasączenia wodą, wiec do parkietów nadaje sie jak najbardziej.
      • yenna_m Re: Robot sprzątający polecajki 29.06.23, 13:45
        Mialam roomby 6xx i 8xx, miałam scoobę i też uważam, że roborocki są najlepsze (aktualnie mam roborocka s8, wczesniej s5max).
        • bywalec.hoteli Re: Robot sprzątający polecajki 25.11.23, 15:10
          yenna_m napisała:

> Mialam roomby 6xx i 8xx, miałam scoobę i też uważam, że roborocki są najlepsze
          > (aktualnie mam roborocka s8, wczesniej s5max).

A Roborock S8 jak się sprawuje? Czy zauważyłaś jakieś niedogodności tego produktu?
      • annaboleyn Re: Robot sprzątający polecajki 25.11.23, 15:32
        Co więcej, jak zainstaluję mopa w pomieszczeniu X i każę mu mopować pomieszczenie Y, to do tego pomieszczenia Y dojedzie nie mocząc w ogóle podłogi po drodze, bo nakładka z mopem jest uniesiona i opuszczana dopiero w wybranym pomieszczeniu wtedy.
    • ewkabaczynska Re: Robot sprzątający polecajki 04.07.23, 22:26
      Moim zdaniem warto wziąć oryginał na r, bo potem nie ma problemów z serwisem, dostępnością części itp. Nie wiem ile masz do wydania, ale modele z plusem czyli clean base są ok np. i7+ skoro nie potrzebujesz opcji mycia.
    • annaboleyn Re: Robot sprzątający polecajki 25.11.23, 15:22
      1. z daleka od Robojeta (tak, wiem, też się nabrałam raz na recenzje)
      2. mam Roborocka s7. Kupiłam bez stacji wymieniającej wodę itp, bo nie chcę takiego wielkiego czegoś gdzieś w kącie i nie spodobaly mi się recenzje wspominające o hałasie i smrodku. Ale kupiłam go też z powodu, który dla Ciebie odpada - ze wszystkich na rynku w moim przedziale cenowym ten podobno mopuje najlepiej.

Dobrze odkurza, wiele trybów, jest dokładny (oczywiście do pewnej granicy, jak to robot), świetna aplikacja, bardzo mi pasuje możliwość edytowania mapy, porządnie to jest napisane. Puszczam często, mamy na stanie długowlose kocisko i jeszcze bardziej długowłosą córkę, obie panny generują tony kłaków (fakt, że kot więcej).
      • annaboleyn Re: Robot sprzątający polecajki 25.11.23, 15:30
        Dokładniej: Roborock S7 MaxV
        Polecam w ogóle w razie możliwości kupować w sklepie producenta, łatwiej wtedy z serwisem w razie czego.
    • ophelia78 Re: Robot sprzątający polecajki 25.11.23, 16:17
      Mam iLife u sobie chwalę.
      Bez worka, pojemnik opróżniam do wiadra po każdym sprzatneiciu.

Moj był z mopem ale te przystawkę wywalilam - moim zdaniem mop w czymś takim to pić na wodę. Sciwreczka wielkości chusteczki do nosa i szklanka wody (bo tak to realnie wyglada) to nie jest coś czym się umyje podłogę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka