czerwonylucjan 01.07.23, 20:07 Ubijacie piane z bialek osobno, czy miksujecie razem. Zastanawiam sie czy to ubijanie piany osobno daje lepszy efekt. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dreg13 Re: Gofry 01.07.23, 20:20 GOFRY Zuzanki 160g mąki 15g drobnego cukru plus szczypta cukru szczypta soli 50g stopionego masła 2 jajka, osobno żółtka i białka 270ml mleka kilka kropli ulubionej esencji Wymieszać mąkę, cukier, sól, stopione masło, żółtka jajek i 1/3 mleka. Roztrzepać na gładką masę, stopniowo dolewając resztę mleka, dodać aromat, odstawić. Ubić białka ze szczyptą cukru i ostrożnie wymieszać z ciastem. W międzyczasie rozgrzać gofrownicę, posmarować ją miękkim masłem i smażyć gofry Ja robię bez cukru i bez esencji. Moje dzieci gofry z tego przepisu uważajà za najlepsze na świecie i nigdy nie chcą gofrów na mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
malaperspektywa Re: Gofry 01.07.23, 20:21 Oddzielnie i wsypuję łyżkę mąki ziemniaczanej. Sprawdź sobie. Są sztywniejsze i bardziej chrupkie. Tyle się męczyłam i zawsze coś z tą chrupkością było nie tak. Odkąd dodaję łyżkę ziemniaczanej są zdecydowanie lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
alterego72 Re: Gofry 01.07.23, 20:32 Może były mało sztywne nie z powodu składu, a z powodu zbyt małej mocy gofrownicy? Odpowiedz Link Zgłoś
malaperspektywa Re: Gofry 01.07.23, 20:34 Nie. Mam jakąś wypasiną dezala i też to nie było to. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Gofry 02.07.23, 00:18 zawsze miksuję razem, osobno podobno daje lepszy efekt chrupkości, ale mi na nim nie zależy, kiedyś to nawet lubiłam zupełnie miękkie, jakby niedopieczone. Odpowiedz Link Zgłoś