Dodaj do ulubionych

ciasto na gofry

30.05.22, 22:22
zapytam na wszelki wypadek.... nigdy nie robilam gofrów w domu
syn robi jutro w szkole gofry i przypadło mu w udziale przyniesc mikser - zapakowałam mu taki zwykły, ręczny z końcowkami, jakimi robię naleśniki - to właściwy sprzęt ?

i pytanie dodatkowe - czy jest szansa, ze im się uda usmażyć jakiegoś gofra ? mam wrażenie, że żaden z nich nie praktykował tej sztuki wcześniej?
Obserwuj wątek
      • b.bujak Re: ciasto na gofry 30.05.22, 22:32
        hrabina_niczyja napisała:

        > Właściwy.

        super

        > I o ile ktoś inny przyniesie gofrownice,

        zrobiłam mu check-listę i potwierdzał jeszcze z kolegami co i kto przynosi

        > a pani przypilnuje, że dobrze dodadza składniki do ciasta

        załózmy, że nie przypilnuje smile

        > to jakiś tam im wyjdzie.

        wyjdzie ?
          • b.bujak Re: ciasto na gofry 30.05.22, 22:40
            hrabina_niczyja napisała:

            > To jak nie przypilnuje to najwyżej im wyjdzie COŚ 😀 Czy gofry to nie wiem, ale
            > coś na pewno 😀

            jak są jakieś kluczowe sztuczki, których trzeba przypilnować to napisz, proszę - jeszcze mu nakładę o głowy na dobranoc, może coś zatrybi...
            • hrabina_niczyja Re: ciasto na gofry 30.05.22, 22:42
              Dodać koniecznie proszek do pieczenia. I mogą ubić pianę z białek, będą bardziej chrupiące. Tylko tą pianę dodać na sam koniec i delikatnie zamieszać, żeby połączyć masę z piana. No i koniecznie nie wykładać gorących na talerz, a na kratkę metalowa, wtedy nie będą gumowe.
      • b.bujak Re: ciasto na gofry 30.05.22, 22:37
        abecadlowa1 napisała:

        > Uda się. Kluczowe jest aby za długo tego ciasta nie miksować. Tyle by połączyły
        > się składniki.


        a mogłabyś tak bardziej łopatologicznie - wszystkie składniki na raz do miski czy w jakiejś kolejności? miksować ile czasu ? minutę, dwie...?
        • zimnolistna Re: ciasto na gofry 30.05.22, 22:47
          Ja robię często gofry z najprostszego przepisu na świecie. Są i chrupiące i pyszne. Dwa jajka miksujesz z cukrem ( chyba 50g, nie pamiętam, bo robię bez), dodajesz 50 g rozpuszczonego masła. Po krótkim miksowaniu szklankę mleka i potem szklankę mąki. Do tego skórka z cytryny lub olejek cetrynowy.
    • pyza-wedrowniczka Re: ciasto na gofry 30.05.22, 22:43
      Myślę, że powinny wyjść. Może nie będą takie chrupiące jak z budki, ale jadalne będą.
      Ja w ogóle robię gofry z ciasta jak na naleśniki - szklanka mąki, szklanka płynu (pół wody i pół mleka lub samo mleko), 1 jajko i dodaję czasami proszek do pieczenia (ale nie zawsze). Miksuję szybko i tyle, ale dałoby radę nawet wymieszać trzepaczką ręcznie.
      • iwles Re: ciasto na gofry 30.05.22, 23:38

        I najważniejsze- gofry po wyjęciu z gofrownicy położyć na kratkę, nie na talerz, bo na talerzu "skapcanieje", to znaczy zmięknie, nie będzie chrupiący.
      • hrabina_niczyja Re: ciasto na gofry 30.05.22, 23:44
        Tylko kupuj tą ciężka od razu. Miałam kiedyś jakieś zwykle gówienko i nijak gofry mi nie wychodziły. Jeju kobieto aleś mi smaka na gofry narobiła, aż mam ochotę wstać i sobie jednego zrobić 😀
    • b.bujak Re: ciasto na gofry 31.05.22, 19:42
      młody zameldowal, ze udalo im się usmażyć coś w kształcie gofrów; w smaku i konsystencji nie przypominało to gofrów z budki (szczególnie ten pierwszy) wink ale po polaniu polewą czekoladową zjedli z ogolnym poczuciem zadowolenia, co też uważam za sukces biorąc pod uwagę zasoby i umiejętności, którymi dysponowali smile
        • b.bujak Re: ciasto na gofry 31.05.22, 21:11
          ichi51e napisała:

          > Gofry trzeba wypraktykowac żeby wychodziły jak z budki i faktycznie kluczowa pr
          > zemysłowa gofrownica
          >

          dlatego myśle, ze i tak dobrze im poszło... miałam też wizję rozbryzgu ciasta podczas miksowania, ale tu też pełen sukces smile

          internety mowią, ze gofrownica to tylko Dezal, wiec nie będę kombinować i kupię Dezala.... mimo, że kusilo mnie nabycie produktu 3w1...
      • volta2 Re: ciasto na gofry 31.05.22, 21:13
        niepoważna jest ta twoja wstawka o polewie czekoladowej w świetle wątku o zdrowym żywieniu w szkole. jak można było narażać dwudziestkę dzieci na to, by się tylko oblizywała a zajadała szczęśliwa trójka? pismo wpłynie do dyrekcji jak nic!
        • b.bujak Re: ciasto na gofry 31.05.22, 21:33
          volta2 napisała:

          > niepoważna jest ta twoja wstawka o polewie czekoladowej w świetle wątku o zdrow
          > ym żywieniu w szkole. jak można było narażać dwudziestkę dzieci na to, by się t
          > ylko oblizywała a zajadała szczęśliwa trójka? pismo wpłynie do dyrekcji jak nic
          > !

          ciii, napiszę w tajemnicy, że w naszej szkole nie ma zamordyzmu dietetycznego, więc rozważania z tamtego wątku nas nie dotyczą;
          gofry mieli smażyć wszyscy, sami dzielili sie na grupki i sami decydowali co sobie przyniesć; wiem też o tym, że miały miejsce wymiany - ty dajesz bitą śmietanę i ja tobie polewę itp... więc byla rozpusta adekwatna do stanu przygotowania lub skuteczności negocjacji
    • kryzys_wieku_sredniego Re: ciasto na gofry 31.05.22, 22:55
      Musi dibrze nasmarować plytki w gofrownicy.
      I jak mają gifrownice z nizszej pólki to żeby gofry byly chrupiace to musza się piec 2 razy dlużej.
      Ja robilam gofry z różnych przepisów, z mlekiem, bez mleka na wodzie gazowanej, z mąki pszennej, owsianej, z 3 jajkami z 1 jajkiem i zawsze flaki.
      I kiedyś gdzies przeczytalam, że jak nie masz gofrownicy o duzej mocy, np. 1600w i zamiast wszędzie napisanych " piecz 3 min" piekę w swojej 750w 7 min i gofry zawsze wychodzą chrupiace, nawet jak robię z warzywami.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka