Dodaj do ulubionych

Chemia rozszerzona

07.07.23, 14:11
Gratuluję wszystkim bombelkom i ematkom. Kto zdawał rozszerzenie z chemii i jak poszło?
Obserwuj wątek
    • kafana Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 14:17
      73%
      • bazia_morska Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 14:30
        Super!
    • gama2003 Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 14:28
      Moja duma 98 %
      Zachwycam się jakbym sama tyle napykała ☺
      • bazia_morska Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 14:30
        Nie dziwię się smile brawo
      • misiamama Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 14:32
        a jaki kierunek w planach? tak z ciekawości pytam, u mnie (kolejna) matura będzie za dwa lata smile gratulacje, mega wynik!
      • laurielle Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 15:04
        Wow! A jak sie dziecię przygotowywalo?
        • gama2003 Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 16:13
          Korki plus samo. Niestety w szkole chemia taka se. Wybiera się na medycynę, wygląda na to że wjeżdża wszędzie ☘️
    • kanna Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 16:29
      Dziewczyna syna 82 %
    • kurt.wallander Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 21:17
      Gratulacje! Moja za rok....
      • bazia_morska Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 21:55
        Też chemia rozszerzona?
        • kurt.wallander Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 22:11
          Tak, plan jest zdawać rozszerzoną biologię, chemię i angielski. Bo nie lubi matematyki i tę planuje tylko podstawę.
          • bazia_morska Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 22:23
            To podobnie jak moja, tylko ona chce spróbować tej matematyki rozszerzonej, tłumaczy to zmianą zasad od kolejnego roku (matury 2025).
    • bruy-ere Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 22:02
      Córka znajomej 20%, ale to daleka znajoma i nawet nie wiem, na jakim była profilu. Ale podejrzewam, że biol-chem jednak, bo biologię też zdawała. LO wysoko w rankingach (ok. 20 msca).
      • kurt.wallander Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 22:13
        A biologia lepiej jej poszła? Może brakło czasu na przygotowanie z chemii?

Moja średnia córka miała początkowo plan zdawac rozszerzoną matematykę, biologię, chemię i angielski. Ostatecznie z chemii zrezygnowała, bo nie dałaby rady czasowo dobrze się z niej przygotować.
        • bruy-ere Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 22:27
          Biologia 60, zdawała też rozsz. matmę i angielski i z tego wszystkiego tylko angielski wysoko.
          Podstawowa matura zdana bdb.
    • mysiaapysia Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 22:19
      Moja córka z chemii 80%, z biologii 87% i z matmy rozszerzonej 88%. Na medycynę u nas w mieście mogłaby startować. Ale nie chce. Ma laureata z angielskiego i idzie na anglistykę, a za 2 lata po skończeniu szkoły muzycznej na akademię muzyczną. Mówi, że chce robić to co kocha. Jest świadoma hmmmm różnicy w zarobkach. Ale twierdzi, że da sobię radę finansowo. Póki co dostaje całkiem spore stypendia miejskie i krajowe, nawet kasę na instrument.
      • mysiaapysia Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 22:22
        Jakby co, nigdy z niczego nie miała korków.
        • bazia_morska Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 22:24
          Giena nie wydłubiesz!
          • mysiaapysia Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 22:30
            ?????
            • bazia_morska Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 22:45
              Skoro chce robić to co kocha, to nie ma sensu jej zmuszać. Uwarunkowania genetyczne wink
              • mysiaapysia Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 23:07
                Ja nie jestem muzykiem. Mąż teochę interesował się mizyką, ale poza jakimś krótkim kursem nie uczył się w szkole muzycznej. Chyba zadecydowało to jak uczyła charyzmatyczna nauczycielka w szkole pierwszego stopnia.
      • kurt.wallander Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 23:28
        Świetne wyniki!

Czyli przyszłość planuje związać z muzyką? A ta anglistyka hobbystycznie?

Ja też moim mówię, żeby jednak wybierały nie pod kątem ewentualnych przyszłych zarobków, tylko zainteresowań. Czy to dobra strategia, to się okaże....
        • mysiaapysia Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 23:50
          Anglistyka na wszelki wypadek plus hobby. No i szkoda byłoby zmarnować szansę, ponieważ dyplom laureata zapewnia wejście poza rekrutacją, ale tylko w roku zdawania matury. No i jeszcze 2 lata popołudniowej szkoły muzycznej, więc w tym czasie jednocześnie pierwsze studia i tylko trzeci rok będzie trudny, ponieważ łączony z drugimi studiami już na akademii muzycznej. Na szczęście mieszkamy w akademickim mieście.
    • 71tosia Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 22:56
      Od lat ze względów zawodowych śledzę wyniki matur z chemii, fizyki i matematyki. Mediana z chemii to ok 40% z fizyki jeszcze mniej ale tu na forum tylko matki geniuszy się pisza -)
      • kurt.wallander Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 23:29
        Obiecuję, że napiszę za rok o wynikach mojej córki, nawet jesli osiągnie tylko medianę smile

Faktem jest, ze na ematce nadpodaż zdolnych dzieciaków.
      • hanusinamama Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 23:54
        No ale zauważ kto tu pisze.
        Chemia bywa bardzo trudna. Co roku z zainteresowaniem patrze na chemię, fizykę i matmę.\
        Byłam dobra z chemii ale nie wiem czy dzisiaj bym się zdecydowała to zdawać.
        • szeptucha.z.malucha Re: Chemia rozszerzona 08.07.23, 11:27
          Ja bym złamanego pkt. nie ugrała z chemii😂 Moje dzieci, no, może poza jednym, też. Biol- chemy w rodzinie od pokoleń omijane są szerokim łukiem. Mamy tylko opcję ściślaków i opcję humanistów/społeczników. Generalnie chemicy wydają się być ulepieni z innej gliny😉
      • bazia_morska Re: Chemia rozszerzona 08.07.23, 07:06
        Zauważ, że akurat dziewczyny, które się wpisały mają się czym pochwalić, to zdecydowanie nie są nowe nicki, dzieciaki mają kapitał kulturowy i dostęp do wspomagania, zupełnie mnie to nie dziwi.
        Obiecuję, że za rok podam prawdziwe wyniki.
        Moje dzieciątko nie jest z tych czerwonopaskowych, ale jak jej na czymś zależy to potrafi się spiąć smile
        To wszystko nie oznacza, że podważam Twoje obserwacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka