bazia_morska 07.07.23, 14:11 Gratuluję wszystkim bombelkom i ematkom. Kto zdawał rozszerzenie z chemii i jak poszło? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gama2003 Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 14:28 Moja duma 98 % Zachwycam się jakbym sama tyle napykała ☺ Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 14:32 a jaki kierunek w planach? tak z ciekawości pytam, u mnie (kolejna) matura będzie za dwa lata gratulacje, mega wynik! Odpowiedz Link Zgłoś
laurielle Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 15:04 Wow! A jak sie dziecię przygotowywalo? Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 16:13 Korki plus samo. Niestety w szkole chemia taka se. Wybiera się na medycynę, wygląda na to że wjeżdża wszędzie ☘️ Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 21:17 Gratulacje! Moja za rok.... Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 22:11 Tak, plan jest zdawać rozszerzoną biologię, chemię i angielski. Bo nie lubi matematyki i tę planuje tylko podstawę. Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 22:23 To podobnie jak moja, tylko ona chce spróbować tej matematyki rozszerzonej, tłumaczy to zmianą zasad od kolejnego roku (matury 2025). Odpowiedz Link Zgłoś
bruy-ere Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 22:02 Córka znajomej 20%, ale to daleka znajoma i nawet nie wiem, na jakim była profilu. Ale podejrzewam, że biol-chem jednak, bo biologię też zdawała. LO wysoko w rankingach (ok. 20 msca). Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 22:13 A biologia lepiej jej poszła? Może brakło czasu na przygotowanie z chemii? Moja średnia córka miała początkowo plan zdawac rozszerzoną matematykę, biologię, chemię i angielski. Ostatecznie z chemii zrezygnowała, bo nie dałaby rady czasowo dobrze się z niej przygotować. Odpowiedz Link Zgłoś
bruy-ere Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 22:27 Biologia 60, zdawała też rozsz. matmę i angielski i z tego wszystkiego tylko angielski wysoko. Podstawowa matura zdana bdb. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 22:19 Moja córka z chemii 80%, z biologii 87% i z matmy rozszerzonej 88%. Na medycynę u nas w mieście mogłaby startować. Ale nie chce. Ma laureata z angielskiego i idzie na anglistykę, a za 2 lata po skończeniu szkoły muzycznej na akademię muzyczną. Mówi, że chce robić to co kocha. Jest świadoma hmmmm różnicy w zarobkach. Ale twierdzi, że da sobię radę finansowo. Póki co dostaje całkiem spore stypendia miejskie i krajowe, nawet kasę na instrument. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 22:22 Jakby co, nigdy z niczego nie miała korków. Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 22:45 Skoro chce robić to co kocha, to nie ma sensu jej zmuszać. Uwarunkowania genetyczne Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 23:07 Ja nie jestem muzykiem. Mąż teochę interesował się mizyką, ale poza jakimś krótkim kursem nie uczył się w szkole muzycznej. Chyba zadecydowało to jak uczyła charyzmatyczna nauczycielka w szkole pierwszego stopnia. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 23:28 Świetne wyniki! Czyli przyszłość planuje związać z muzyką? A ta anglistyka hobbystycznie? Ja też moim mówię, żeby jednak wybierały nie pod kątem ewentualnych przyszłych zarobków, tylko zainteresowań. Czy to dobra strategia, to się okaże.... Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 23:50 Anglistyka na wszelki wypadek plus hobby. No i szkoda byłoby zmarnować szansę, ponieważ dyplom laureata zapewnia wejście poza rekrutacją, ale tylko w roku zdawania matury. No i jeszcze 2 lata popołudniowej szkoły muzycznej, więc w tym czasie jednocześnie pierwsze studia i tylko trzeci rok będzie trudny, ponieważ łączony z drugimi studiami już na akademii muzycznej. Na szczęście mieszkamy w akademickim mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 22:56 Od lat ze względów zawodowych śledzę wyniki matur z chemii, fizyki i matematyki. Mediana z chemii to ok 40% z fizyki jeszcze mniej ale tu na forum tylko matki geniuszy się pisza -) Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 23:29 Obiecuję, że napiszę za rok o wynikach mojej córki, nawet jesli osiągnie tylko medianę Faktem jest, ze na ematce nadpodaż zdolnych dzieciaków. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Chemia rozszerzona 07.07.23, 23:54 No ale zauważ kto tu pisze. Chemia bywa bardzo trudna. Co roku z zainteresowaniem patrze na chemię, fizykę i matmę.\ Byłam dobra z chemii ale nie wiem czy dzisiaj bym się zdecydowała to zdawać. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Chemia rozszerzona 08.07.23, 11:27 Ja bym złamanego pkt. nie ugrała z chemii😂 Moje dzieci, no, może poza jednym, też. Biol- chemy w rodzinie od pokoleń omijane są szerokim łukiem. Mamy tylko opcję ściślaków i opcję humanistów/społeczników. Generalnie chemicy wydają się być ulepieni z innej gliny😉 Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Chemia rozszerzona 08.07.23, 07:06 Zauważ, że akurat dziewczyny, które się wpisały mają się czym pochwalić, to zdecydowanie nie są nowe nicki, dzieciaki mają kapitał kulturowy i dostęp do wspomagania, zupełnie mnie to nie dziwi. Obiecuję, że za rok podam prawdziwe wyniki. Moje dzieciątko nie jest z tych czerwonopaskowych, ale jak jej na czymś zależy to potrafi się spiąć To wszystko nie oznacza, że podważam Twoje obserwacje. Odpowiedz Link Zgłoś