Dodaj do ulubionych

E8 - wglądy, odwołania

08.07.23, 11:21
Mam zagwozdkę. Córka zdała super e8, ale upiera się, żeby zrobić wgląd do pracy. Jej zdaniem, powinna mieć 2 pkt więcej. Dla nas wyprawa do OKE Poznan to ponad 3h w jedna stronę, wyjazd o 5 rano, powrót o 17. Zastanawiam się czy to ma sens?
3.07. Wysłałam wniosek, data wglądu to 12.07. Potem mam 2 dni na napisanie wniosku o ponowne przeliczenie pkt. A już 17.07 podawane są już wyniki rekrutacji. Nie zdążę przecież przed 17.07. dostarczyć decyzji do LO o zmianie punktacji. A po ogłoszeniu wyników to chyba już nie ma wpływu? Przecież nie wyrzucą nikogo z listy. Moim zdaniem licea powinny na bieżąco podawać zakres punktacji w danej klasie, człowiek by wiedział na czym stoi.
Obserwuj wątek
    • little_fish Re: E8 - wglądy, odwołania 08.07.23, 11:24
      A skąd niby licea mają znać ten zakres punktacji na bieżąco?
      • mel_de_tilia Re: E8 - wglądy, odwołania 08.07.23, 11:26
        Przecież dostają świadectwa i zaświadczenia, weryfikują je i w systemie naboru jest już liczba pkt. Chyba wiedza ile osób będzie liczyć klasa, można podać aktualny punkt odcięcia.
        • bruy-ere Re: E8 - wglądy, odwołania 08.07.23, 11:35
          mel_de_tilia napisała:

> Przecież dostają świadectwa i zaświadczenia, weryfikują je i w systemie naboru
          > jest już liczba pkt. Chyba wiedza ile osób będzie liczyć klasa, można podać akt
          > ualny punkt odcięcia.

Ale oni widzą tylko swoich kandydatów z 1. wyboru. Skąd mają wiedzieć, ile dzieci i z jaką punktacją wybrało daną szkołę jako 2., 3. i kolejny wybór. Wymagasz, żeby liceum wykonało pracę algorytmu dopasowującego kandydatów do szkół.
          • ophelia78 Re: E8 - wglądy, odwołania 08.07.23, 12:14
            No dokładnie. To liczy algorytm.

W piątek rozmawiałam z koleżanką ktors jest sekretarka w LO. Umeczona nie papierami tylko odpowiadaniem wiecznie na to samo pytanie: ile jest kandydatów?

Wszystkim mówi że dużo wink
        • little_fish Re: E8 - wglądy, odwołania 08.07.23, 11:37
          Ale ten aktualny punkt za chwilę może być nieaktualny, bo do 10 jeszcze można zmieniać kolejność klas, więc się to wszystko może zmienić. Co z tego że ci dzisiaj powiedzą, że próg to 140 punktów, jak w poniedziałek przyjdą trzy osoby z punktacją powyżej 150 i próg się zrobi 148 na przykład
        • slonko1335 Re: E8 - wglądy, odwołania 08.07.23, 11:56
          No ale nie widzą świadectw i punktacji kolejnego wyboru no i przecież nie wszyscy dostarczyli papiery skoro czas jest do poniedziałku.
      • bruy-ere Re: E8 - wglądy, odwołania 08.07.23, 11:27
        Fakt, licea są w takiej samej sytuacji jak rekruci - dowiedzą się, gdy system wszystko przemieli i dopasuje dzieci do miejsc.
    • slonko1335 Re: E8 - wglądy, odwołania 08.07.23, 11:58
      Jeżeli dziecko bardzo chce to bym to zrobiła bo zawsze będzie żałować i zastanawiać się jeżeli tego nie zrobi. Te 2 punkty mogą zrobić różnicę?
    • ophelia78 Re: E8 - wglądy, odwołania 08.07.23, 12:10
      Nawet po rekrutacji tzn po 17.07 może to robić różnice.
      Zawsze do klas przyjmuje się om 28-30 osób zostawiając te 2-3 miejsca w klasie wlasnie dla dzieci którym po odwołaniu wzrosła punktacja. Standardem jest ze we wrześniu na liście klasy są 2-3 osoby więcej niż w dniu ogłoszenia wynikow

Ja mam do Poznania 250 km i jak najbardziej pojechałam. Pociąg poranny o 7, o 12 wgląd (miło sprawnie i przyjemnie), obiad i spacer po Poznaniu i o 17 pociag do Szczecina.

Wniosek o wgląd złożyłam od razu po wynikach w poniedziałek, wgląd mialam w czwartek, w piątek wyslalam odwołanie. Walczymy o 4 pkt (zadania otwarte z polsmiego)

Jedz. Żebyś potem sobie w brodę nie pluła...
      Zróbcie z tego rodzinna wycieczkę, idźcie potem na Rynek czy na Maltę
    • ophelia78 Re: E8 - wglądy, odwołania 08.07.23, 12:12
      Licea nie mogą niczego na bieżąco podawać bo mają dokumentację dziecka tylko jeśli są 1szym wyborem.
      Ponadto to się zmienia co chwilę.
      Przecież do 10go ludzie mają czas jeszcze na zmianę listy preferencji
    • volta2 Re: E8 - wglądy, odwołania 08.07.23, 15:51
      przy wyniku, który jest super, ja bym nie jechała nawet jakbym miała blisko. przy wyniku, w którym te 2 pkt mogłyby zaważyć istotnie na rekrutacji, rozważałabym.
      to co dziecku się wydaje to nie znaczy, że tak będzie.

ostatnio napastowała mnie koleżanka, bym jej opiniowała pracę dziecka. dziecko zdało na 94 % . to trzeba mieć napier.... lone we łbie, żeby jeszcze szukać punktu czy dwóch. napisałam, że nie widzę podstaw, na dodatek zasugerowałam, że tu i ówdzie jest przyznane bardzo hojnie, więc niech ochłoną i dadzą spokój. nie wiem, czy dali?
    • ophelia78 Re: E8 - wglądy, odwołania 08.07.23, 17:28
      Wiesz o czym jeszcze pomyslalam.... Ze jeśli córka uważa że powinna mieć te 2 punkty i jej zależy - to jedz. Bo dla niej to teraz najważniejsza sprawa na świecie. I pewnie słabo jej z tym że mamie się nie chce... Bo ona walczy a Tobie sie nie chce.
      (Oczywiście pomijam sytuację zd naprawdę nie możesz bo np urlop lub że koszty wyjazdu zrujnują domowy budzet).
      • mel_de_tilia Re: E8 - wglądy, odwołania 08.07.23, 21:21
        Ona jest na wyjeździe wakacyjnym, nie widzi moich rozkmin, spokojnie. Złożenie wniosku to był mój pomysł, reakcja na jej stwierdzenie o pomyłce. Po prostu zastanawiam się nad bezsensownymi terminami. Mam porównanie z terminami odwołań przy konkursach kuratoryjnych i tam było morze czasu na wszystko.
    • mel_de_tilia Re: E8 - wglądy, odwołania 12.07.23, 15:19
      Pojechałam, przejrzałam pracę. Głównie chodziło o wypracowanie i ocenę za język. Córka zawsze miała z tego maksymalną ilość punktów. Muszę Wam powiedzieć, że egzaminator był bardzo surowy. Chciałabym napisać odwołanie, ale zupełnie nie wiem jak się za to zabrać. Podaję nr zadania, błąd i uzasadniam? Tylko w jaki sposób?
      • volta2 Re: E8 - wglądy, odwołania 12.07.23, 15:28
        To nie egzaminator był surowy, tylko nauczycieli przedmiotu hojny. Nie chciało mu się użerać z nadambitną uczennicą i jej rodzicielką więc dawał maxa i miał święty spokój
        • mel_de_tilia Re: E8 - wglądy, odwołania 12.07.23, 15:36
          Lol smile
        • szeptucha.z.malucha Re: E8 - wglądy, odwołania 12.07.23, 15:40
          🙄 bo Ty wiesz jak było
      • szeptucha.z.malucha Re: E8 - wglądy, odwołania 12.07.23, 15:43
        A z kimś z OKE konsultowałaś? Gdy ja robiłam wgląd rozmawiałam od razu z konsultantem z OKE. U nas nie było do czego się przyczepić ale osoby na innych stanowiskach znajdowały podstawy i miały sugestie jak to zrobić tego konsultanta.
        Ale na chłopski rozum zrobiłabym tak jak piszesz - zadanie, z czym się nie zgadzasz.
      • slonko1335 Re: E8 - wglądy, odwołania 12.07.23, 15:55
        Poprosiłabym jakiegos polonistę, najlepiej egzaminatora o opinię i pomoc w napisaniu odwołania
        • slonko1335 Re: E8 - wglądy, odwołania 12.07.23, 15:57
          Zajrzyj jeszcze na profil Baba od polskiego na fb, trochę pisze o odwołaniach, może coś znajdziesz jak się nie uda z polonista.
      • memphis90 Re: E8 - wglądy, odwołania 12.07.23, 18:14
        Ale w sumie to dziwne co piszesz - można mieć pewność co do pytań zamkniętych, ale jak można odgórnie zakładać jakas ilość punktów z wypracowania i „upierać się, ze powinno być 2pkt więcej”, bo na próbnym się miało ilestam?
        • mel_de_tilia Re: E8 - wglądy, odwołania 12.07.23, 18:45
          Nie zakładam odgórnie i nie upieram się bo miała x punktów na próbnym! Widziałam podkreślone błędy i do nich mam wątpliwości.
    • mhanutka Re: E8 - wglądy, odwołania 12.07.23, 17:23
      Na Facebuku Dorota Olszewska -Sioma (nauczycielka z Torunia zawieszona za lekcje o depresji) pokazuje pracę swojej córki, również dość surowo ocenioną. Poniżej są komentarze, z których część to merytoryczne uwagi, może soś z tego pomoże, bo też chodzi o język. Odwołałabym się do rekomendacji Rady Języka Polskiego w sprawie rażących błędów językowych i argumentowała, żey tylko takie powinny być w pracy ósmoklasisty traktowane jako błędy, pozostałe zaś jako usterki.
    • jan.nowak.7 Re: E8 - wglądy, odwołania 13.07.23, 07:43
      Pojawiają się wątpliwości dotyczące wyśrubowanych kryteriów przyznawania punktów za język z polskiego na E8 i na rozszerzonej maturze (co ciekawe matury podstawowej to nie dotyczy).

Poloniści z podstawówek zestawiają prace swoich uczniów i widzą, że arkusze ocenione pod każdym względem na max za język mają równe zero. Takie dane dla uczniów przytacza m.in. Robert Górniak z Sosnowca (profil na fb Dealerzy wiedzy). Na 50 prac ocenionych na maksymalnie lub niemal maksymalnie 21 ma zero za język.
      Takich głosów jest bardzo dużo i to ta sprawa odpowiada za niesłychany ruch w odwołaniach w OKE.

Podobnie jest z rozszerzoną maturą. Są szkoły (np. prywatne LO Reja w Krakowie), które koordynują wglądy uczniów z polskiego.
      • unikotka Re: E8 - wglądy, odwołania 13.07.23, 08:16
        Czytałam artykuł o tym polskim. To faktycznie jakieś kuriozum. Bombelce brakło dwóch punktów do maksimum, więc już nieważne, nie szukam dziury w całym, ale... No co za podejście! I to w tym skumulowanym roczniku. No chyba nie odgórne zalecenia? Bo i co to by dało?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka