Dodaj do ulubionych

Weekend w domu rodzinnym

08.07.23, 13:55
www.facebook.com/reel/1340964833141540?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v
Przypadkiem pani mi się wyświetliła.
W sumie nie wiem co myśleć chyba miny dzieci mówią wszystko…
Ematko mogłabyś tak? Chciałabyś?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Weekend w domu rodzinnym 08.07.23, 13:56
      A najbardziej mnie zaskoczyło to pranie - dlaczego w doku tymczasowym nie można mieć pralki? A zakupow zrobić gdzieś w okolicy tego prawdziwego domu… dlaczego tam nie maja ubrań i pakują się?
      • mayaalex Re: Weekend w domu rodzinnym 08.07.23, 14:12
        No wlasnie to wyglada na jakies takie celowe utrudnianie sobie zycia w wykonaniu tych panstwa (nie wiem, czy na potrzeby MS czy tak juz po prostu maja).
        • ichi51e Re: Weekend w domu rodzinnym 08.07.23, 14:40
          W komentarzach ludzie sugerowali ze na rachunkach oszczedzaja
    • mayaalex Re: Weekend w domu rodzinnym 08.07.23, 14:11
      Rozwazalam i nadal rozwazam troche podobna opcje na przyszlosc bo mieszkamy dosc daleko od szkoly i nie wiem, czy nastolatki nie beda zmeczone dojazdami. W tej chwili mieszkamy w centrum, w swietnym miejscu, nie chce tego mieszkania sprzedawac bo bardzo lubie nasza okolice i do pracy mam blisko. Myslalam o kupnie drugiego mieszkania w poblizu szkoly, moglibysmy tam spedzac kilka nocy w tygodniu - ale zakladam, ze wtedy mamy tam normalne meble, pralke, wszystko, co jest potrzebne (a jakby cos bylo trzeba na szybko zorganizowac to mozna autem szybko dowiezc bo u nas to nie bylaby roznica 60km). Potem mieszkanie moge wynajmowac bo to popularna okolica. Ale w sumie to nie wiem, bo syn, chociaz narzeka, ze musi wczesniej wstawac, juz teraz stwierdzil, ze kolo szkoly jest nudno i bez sensu i nic tam nie ma (to taka spokojna okolica dla rodzin z dziecmi).
      Natomiast pani troche jakby przesadza z tymi zakupami, ubraniami i pralka - chyba ze po prostu stac ich na wynajecie jakiegos bardzo skromnego lokum i musza kombinowac.
      Wyglada jakby nie byli specjalnie zadowoleni z tego rozwiazania czyli wg mnie powinni znalezc inne - ale oczywiscie nie wiemy, dlaczego tam sa, moze maja jakis wazny powod.

• ichi51e Re: Weekend w domu rodzinnym 08.07.23, 14:17
        Moja ciotka z wujem tak żyli (co prawda jak już dzieci się wybiosly z domu) mieli małe mieszkanko w centrum skad oboje mieli blisko do pracy i dom nad morzem gdzie jeździli na weekendy (rzecz się działa w miejscu gdzie było to właśnie 1h30 odległości między nimi) bardzo to sobie chwalili.
    • beataj1 Re: Weekend w domu rodzinnym 08.07.23, 14:17
      Widzę to tylko w zakresie gdy większość rzeczy mam w obu domach i poza drobiazgami nie muszę się przeprowadzać 2 razy w tygodniu.
      Jakoś to rozumiem, jakby życie zmusiło mnie do przeprowadzki do centrum, to choc w weekendy chciałabym zyc w większej przestrzeni.
    • taje Re: Weekend w domu rodzinnym 08.07.23, 14:23
      Sam pomysł z wynajmowaniem domu w mieście niegłupi, jeśli mają już dom w atrakcyjnym miejscu, którego nie chcą się pozbywać ale jest daleko od pracy czy szkoły. Oszczędzają dzieciom długich dojazdów w tygodniu. Dzieci dorosną i pójdą na studia, rodzice mogą wtedy wrócić na stałe pod miasto. Lepiej tak, niż fundować dzieciom codziennie dwie godziny w korkach. Natomiast kwestii z zaległościami prasowania czy zabieraniem "walizek", tobołów i toreb z jedzeniem na zwykły weekend pod miastem zupełnie nie rozumiem...
    • daszka_staszka Re: Weekend w domu rodzinnym 08.07.23, 14:27
      Tak się da czemu nie, ale masz 2 zestawy ubrań, szczoteczki do zębów podwójnie. Kosmetyki podwójnie. Bierzesz torebkę laptopa i jedziesz
    • magdallenac Re: Weekend w domu rodzinnym 08.07.23, 14:29
      W życiu. Żyję na dwa domy, a w zasadzie na trzy, ale nie muszę przewozić całego majdanu w tę i we w tę. Dodatkowo nie wyobrażam sobie takiego odgórnego przymusu, regularności, oraz przerzucania dzieckiem jak tobołkiem.
      • aqua48 Re: Weekend w domu rodzinnym 08.07.23, 16:20
        Ja też żyję na dwa domy, moja przyjaciółka z mężem na dwa mieszkania w różnych miejscowościach, ale wszyscy mamy w każdym miejscu komplet rzeczy i wozi się minimalną ilość - ot książkę aktualnie czytaną (choć i to często zostaje), czy coś co się specjalnie do domu kupiło aby tam pozostało..
        • taje Re: Weekend w domu rodzinnym 08.07.23, 17:35
          Pracowałam kiedyś w miejscu, gdzie jedna osoba z top managementu miała dwa mieszkania, a w każdym identyczne meble, identyczny zestaw ubrań identycznie złożonych w szafie. Nawet kubki te sama i zwrócone uszkami w tę samą stronę (a do tego jeździł wypasionym jaguarem z siedzeniami i dywanikami wyłożonymi folią, żeby się nie brudziły...).
          • mayaalex Re: Weekend w domu rodzinnym 08.07.23, 18:14
            my nie mamy jaguara ani siedzen wylozonych folia ale mamy te same meble w dwoch mieszkaniach smile Ale to glownie dlatego, ze jak maz kupil mieszkanie tam, gdzie pracuje (tzn w tej chwili dojezdza na tydzien-dwa w miesiacu) to w najlepsze trwal covid i najlatwiej i najszybciej bylo po prostu zamowic z ikei to, co juz sie sprawdzilo w naszym mieszkaniu (tylko zazwyczaj mniejsze - i z tym ikea tez byla najlepsza). Bardzo lubie to, ze salon jest pomniejszona kopia naszego salonu smile
    • dwa_kubki_herbaty Re: Weekend w domu rodzinnym 08.07.23, 14:46
      Jakieś jajo.
      Przecież na weekend do domu to można z torebką jechać, no dzieciaki jak mają prace domowe to z plecakiem szkolnym.
      Po wuj targać tyle rzeczy.
      Znajomi 3 domy obok tak mieszkają, ale to dlatego, bo babka się boi zostawać sama w domu a mąż ma pracę zmianową. Odległość między centrum a moją wiocha to 20 km, przy korkach 40 min., bez korków 20 min.
      • berdebul Re: Weekend w domu rodzinnym 08.07.23, 20:22
        Pranie ktoś musi ogarnąć, jak w tygodniu nie ma czasu bo szkoła/zajęcia/bóg wie co.
    • swiecaca Re: Weekend w domu rodzinnym 08.07.23, 14:55
      przecież to niewiele się różni od sytuacji, gdy mieszka się w mieście a na weekend wyjeżdża na działkę. mnóstwo ludzi tak robi. i nie wozi ze sobą walizek, po prostu masz trochę ciuchów tu i tu. aczkolwiek w zimie by mi się nie chciało tak jeździć. no i pralkę bym raczej chciała mieć w miejscu, gdzie jestem dłużej i mam więcej ciuchów (najlepiej oczywiście w obu miejscach)
    • chococaffe Re: Weekend w domu rodzinnym 08.07.23, 15:46
      Jak wszyscy - nie pojmuję po co oni te wszystkie rzeczy wożą w tę i z powrotem
    • volta2 Re: Weekend w domu rodzinnym 08.07.23, 15:57
      straszne, w życiu nigdy. nawet na weekend nie lubię wyjeżdżać, a co dopiero na każdy. dlatego od początku wiedziałam, że najważniejsze jest duże, bardzo wygodne i komfortowe mieszkanie w bardzo dobrej lokalizacji.

• kaki11 Re: Weekend w domu rodzinnym 08.07.23, 19:53
      Co komu odpowiada. Dla mnie zupełnie nie, ale jestem wstanie zrozumieć, że komuś to pasuje.
      Tylko, tak jak już wyżej dziewczyny zwróciły uwagę, trochę nie rozumiem utrudniania sobie życia i przenoszeniem co tydzień wszystkich szpargałów (a już w w szczególności prania).
      Skoro w jednym domu jest się i tak co tydzień, to dlaczego nie zostawić tam jakiejś części podstawowych ubrań potrzebnych do spędzenia weekendu, kupić sobie drugi zestaw kosmetyków i co tydzień pakować tylko plecak ze sprzętem elektronicznym i jakimiś innymi potrzebnymi akurat w ten weekend drobiazgami? dla mnie to wygodniejsze niż kosze, walizki i plecaki ze wszystkim. Nie chciałoby mi się.
      • mikawi Re: Weekend w domu rodzinnym 08.07.23, 21:05
        Dokładnie, to jakiś horror. My w sezonie tez w zasadzie funkcjonujemy na dwa domy - tydzień roboczy w mieście, a w piątek jedziemy na naszą wieś nad morze, tam odpoczywamy, relaksujemy się, pracujemy w ogrodzie. W wakacje weekendy przedłużamy łącząc pobyt tam i home office. Ale jedyne co pakujemy przed wyjazdem to komputery i psia karma (i pies rzecz jasna). Wszystko inne mamy tam. Nie mogę uwierzyć, że ktoś targa brudne pranie do drugiego domu…
    • majenkirr Re: Weekend w domu rodzinnym 08.07.23, 21:12
      Nie wyobrażam sobie tak żyć w rozkroku. No i te dzieci już duże, czy one nie chciałyby czasem spędzić weekendu z kolegami ze szkoły?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka