Dodaj do ulubionych

Umorzyli postępowanie, płakać mi się chce

20.07.23, 13:45
W maju wysłałam do prokuratury zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa. Pies sąsiadów mojej dalszej rodziny. A właściwie suczka... - od 9 lat zamknięta w kojcu 2x2. Brodzi we własnych odchodach, nigdy nie jest brana na spacery, nie jest wypuszczana do ogródka - choć posesja ogrodzona. Właściciele mówią, że się jej brzydzą. Jeść dają - sypiąc karmę bezpośrednio na ziemię, bo ta biedna z nudów podejrzewam przewraca miski. Woda - raz dziennie. No i się wkurzyłam. Zawiadomienie złożyłam policjantowi - bardzo zresztą miłemu. Czuć było, że się przejął, sam mówił, że ma psa ze schroniska. Powiedział, że jeśli moje słowa się potwierdzą - odbiorą psa. Skontaktował się z lokalnym Stowarzyszeniem Ochrony Zwierząt, które zresztą prowadzi gminne schronisko. I do nich mam największy żal - stwierdzili, że nie są władni do oceny kondycji psa. Musi to zrobić powiatowy lekarz weterynarii. Miałam złe przeczucia, że jeśli pies nie będzie się słaniał z głodu, to lekarz uzna, że jest w sumie OK. I tak tez się stało, dziś dostałam zawiadomienie o umorzeniu postępowania. Suczka jest przyjazną, merdającą małą istotką. Jak o niej myąlę, serce mi pęka sad Państwo eleganccy - wypucowane auta, opalanie na leżaczkach - na przeciwko kojca z tą maleńką bidą....
Obserwuj wątek
    • 71tosia Re: Umorzyli postępowanie, płakać mi się chce 20.07.23, 13:50
      Współczuje, nie można jakieś innej organizacji na nich napuścić? Zadzwoń do mediów (uwaga TVN?) moze zainteresowanie ze strony mediów spowoduje ze pies przynajmniej zostanie oddany do schroniska, pewnie będzie tam miał lepiej niż u takich właścicieli?
    • katie3001 Re: Umorzyli postępowanie, płakać mi się chce 20.07.23, 14:00
      Skontaktuj się z np. Fundacją dla Szczeniąt Judyta. wiele razy odbierali psy interwencyjnie, podpowiedzą co jeszcze możesz zrobić.
    • sabek81 Re: Umorzyli postępowanie, płakać mi się chce 20.07.23, 14:00
      Może napisz do dioz?
      • premeda Re: Umorzyli postępowanie, płakać mi się chce 20.07.23, 17:38
        O ja też do DIOZ-u bym uderzyła, bo policja często nawet nie ma pojęcia, jakie są przepisy.
    • marylout Re: Umorzyli postępowanie, płakać mi się chce 20.07.23, 14:03
      A nagranie filmiku z warunkami psa i wrzucenie w sieć?... presja opinii publicznej to jedyny sprawiedliwy sąd.
    • pyza-wedrowniczka Re: Umorzyli postępowanie, płakać mi się chce 20.07.23, 14:11
      Zastanawia mnie, po co ci ludzie mają psa, skoro nie sprawia im radości, a wręcz się brzydzą. By oddali komuś, kto się lepiej zajmie i oni byliby szczęśliwsi
    • ykke Re: Umorzyli postępowanie, płakać mi się chce 20.07.23, 14:19
      To aż niemożliwe! Działaj dalej, szukaj innej organizacji. Przecież na to są przepisy. Gromadź zdjęcia, filmy.
    • elinborg Re: Umorzyli postępowanie, płakać mi się chce 20.07.23, 18:51
      Ludzie to potwory. Po prostu. Masa takich psów siedzi uwięziona w kojcach, często w ogóle właśnie niewypuszczana, bo ogród, bo skacze, bo wchodzi pod nogi. Ale dom jest, pies być tez musi. Często wkładają szczeniaka do kojca i tak go trzymają tam, bo ma sie przyzwyczaić. Wzywane służby- najczęściej "nic nie mogą" dopóki nie ma śladów znęcania, zagłodzenia. Nie da się przetłumaczyć nawet pozornie inteligentnym ludziom,że pies potrzebuje chodzić, węszyć, musi mieć kontakt z ludźmi. Znam takich, którzy mają kolejnego owczarka podhalańskiego- pies cały dzień w kojcu, nocą wypuszczaja tylko, teraz też ograniczyli mu miejsce do biegania, bo ogród niszczył. Dają jesć, pić, jeżdzą do weterynarza. Ale pies musi załatwiać się w kojcu, na spacery nie chodzą, bo ciągnie. Nie widzą problemu.
    • berdebul Re: Umorzyli postępowanie, płakać mi się chce 20.07.23, 20:24
      Napisz do fundacji, mają większa siłę przebicia. Składaj do skutku, inaczej ten pies umrze w tym kojcu. 9 lat i nikt nie zwrócił uwagi? Sąsiedzi? Rodzina?
    • akn82 Re: Umorzyli postępowanie, płakać mi się chce 21.07.23, 06:21
      Przysługuje ci zażalenie?
      Być może warto żeby napisał je prawnik. Pewnie fundacje o jakich mowa w wątku pomogą.
    • iberka Re: Umorzyli postępowanie, płakać mi się chce 21.07.23, 06:25
      Nagłośnij medialnie zaczynając od lokalnej prasy i Uwagi TVN

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka