Dodaj do ulubionych

Dieta woreczkowa

25.07.23, 07:49
Jadalna, wartościowa, nie mdła. Plus dobre suplementy.
Macie jakieś protipy?
Mam kamienie, jak się okazało i są chwile, kiedy woreczek mnie niemożliwie narywa, tak jak wczoraj w nocy na przykład.
Jak sobie myślę o białej bułeczce i kleiku z ryżu, to robi mi się słabo.
Obserwuj wątek
    • kamin Re: Dieta woreczkowa 25.07.23, 07:58
      Jeszcze normalnie - warzywa, owoce, kasze, pieczywo jakie lubisz. Ograniczasz tylko tłuszcze - sery pleśniowe, wędliny, smażone mięso i słodycze.
      • alex_vause35 Re: Dieta woreczkowa 25.07.23, 08:06
        Słodyczy w ogóle nie lubię, mięso mogę gotować, grillować, gorzej będzie z tym serem wink.
        • katarrynka Re: Dieta woreczkowa 25.07.23, 09:12
          Z sera możesz mozzarellę light, już to przerobiłam 😅 ser żółty w malutkich ilościach mi nie szkodził, ale wiadomo każdy jest inny, ciemnego chleba z ziarnami bym się wystrzegała jednak.
      • alpepe Re: Dieta woreczkowa 25.07.23, 09:56
        Warzywa i owoce surowe? Czy to dobry pomysł przy problemie z kamieniami?
      • panna.nasturcja Re: Dieta woreczkowa 25.07.23, 15:32
        Nieprawda. W zaostrzeniu powinna być na ścisłej diecie.
        • kamin Re: Dieta woreczkowa 25.07.23, 17:24
          Zakładam że pytanie było co jeść w ogóle. Bo w czasie ataku, to człowiek nie ma ochoty na jedzenie czegokolwiek.
          • panna.nasturcja Re: Dieta woreczkowa 25.07.23, 18:35
            Zaostrzenie to przecież nie sam atak tylko ogólnie pogorszenie. Osoba z kamieniami powinna być na restrykcyjnej diecie dopóki nie przejdzie operacji usunięcia pęcherzyka.
    • wena-suela Re: Dieta woreczkowa 25.07.23, 10:06
      Nie ma takiej diety. to schorzenie do leczenie chirurgicznego. Po operacji możesz mieć dietę o ile nie jesz zdrowo. Bo jak jesz zdrowo to niepotrzebna.
      • mikams75 Re: Dieta woreczkowa 25.07.23, 10:10
        Zalezy od sytuacji. Czasem wystarczy nie zmuszac woreczka do intensywnej pracy tlustym jedzeniem.
      • dni_minione Re: Dieta woreczkowa 26.07.23, 12:42
        Oczywiście że jest dieta woreczkowa, prawie taka jak wątrobowa.
    • nostalgia81 Re: Dieta woreczkowa 25.07.23, 10:07
      usun woreczek
    • mikams75 Re: Dieta woreczkowa 25.07.23, 10:09
      z woreczkiem to jest tak, ze trzeba testowac na sobie co szkodzi a co nie. Unikac smazonego i tlustego. Kolacje jadac bardzo lekkie. To wszystko nie musi byc mdle czy bezwartosciowe. Przyjrzyj sie temu co lubisz, co jadalas do tej pory i ewentualnie lekko zmodyfikuj.
    • panna.nasturcja Re: Dieta woreczkowa 25.07.23, 15:31
      Radzę usunąć zanim trafisz do szpitala w sytuacji nagłej z operacją na cito i komplikacjami.
      Wiem o czym piszę, tak wlaśnie miałam, bo przeczekiwałam początki pandemii nie wiedząc jeszcze co będzie.
      Odradzam czekanie.
      • malaperspektywa Re: Dieta woreczkowa 25.07.23, 16:48
        100/100. I zapisz się jak najszybciej jeżeli chcesz na NFZ, bo długo się czeka. Chyba, że masz luźne 8 tys, to zrobisz prywatnie bez czekania i w komforcie psychicznym. To wyjście też polecam. Mąż zoperował się prywatnie, a straszny cykor medyczny z niego.
        • panna.nasturcja Re: Dieta woreczkowa 25.07.23, 18:39
          Ja też miałam zamiar iśc prywatnie, tylko zaczęła się pandemia, ja nie miałam ataków, no to poczekam spokojnie aż się coś wyjaśni i tak wylądowałam pewnej w soboty w szpitalu z operacją za kilka godzin.
          Jedyny „zysk”, że szpital był w połowie pusty, bo nie przyjmowali na zabiegi planowe.
    • igale1 Re: Dieta woreczkowa 25.07.23, 17:19
      Owoce i warzywa tylko gotowane. Nie wolno napoi gazowanych. Mięso i wędliny drobiowe. Ser chudy tylko. Żadnych majonezów, keczupów, ostrych przypraw. A jeżeli masz ataki kolki to woreczek trzeba usunąć bo lepiej nie będzie.
    • czarna_kita Re: Dieta woreczkowa 25.07.23, 17:30
      Tzw dieta lekkostrawna. I migiem na zabieg, zobaczysz jak po tym będzie ulga.
      Ja jestem 20 lat po operacji usunięcia woreczka. Jem normalnie tylko uważam na tłuste.
    • nangaparbat3 Re: Dieta woreczkowa 25.07.23, 18:00
      Tak patrzyłam parę razy na tytuł Twego wątku i myślałam, że to jak"pudełkowa", tylko w woreczkach przywożą.
      • nangaparbat3 Re: Dieta woreczkowa 25.07.23, 18:04
        I nie pij czerwonego wina, pewnie w ogóle alkohol nie służy, ale czerwone - daje do wiwatu.
        • alex_vause35 Re: Dieta woreczkowa 25.07.23, 18:14
          I tak nie mogę żadnego alkoholu, biorę trazodon wink.
          Choć nie ukrywam, że kiedyś uwielbiałam wszystko to, co szkodzi woreczkowi, czyli ostro, tłusto, a i czerwone wino też. Jak to mówi moja koleżanka, to już taki wiek, że ani nie można wypić, ani zjeść nic dobrego wink.
    • kozica111 Re: Dieta woreczkowa 25.07.23, 18:10
      Nie ma sensu walka z pęcherzykiem żółciowym (woreczek co to?) Jak dokucza będzie dusił dalej, aż przekształci sie w raka, usuwaj.Przeleciałam poł roku na suchych bułach, nie było warto.jestem 12 lat po operacji, jem wszystko jest ok.
      • panna.nasturcja Re: Dieta woreczkowa 25.07.23, 18:41
        Dokładnie tak. Też jestem po i też jem wszystko.
      • princesswhitewolf Re: Dieta woreczkowa 25.07.23, 20:52
        Szybciej w rozlegly stan zapalny z konsekwencjami uszkodzenia narzadow
    • princesswhitewolf Re: Dieta woreczkowa 25.07.23, 18:39
      Ryz, makarony ryzowy, sucha bula itd.

A poza tym laparoskopowo usunac
    • kira_03 Re: Dieta woreczkowa 26.07.23, 10:16
      Zapisz się na operację. Usuniesz laparoskopowo i będziesz miała spokój. A tak będziesz się męczyć na niezdrowej diecie (kleik, buły i zero tluszczu), bez gwarancji, że nie wyladujesz z atakiem pecherzyka na Sorze i ze wskazaniem do operacji na cito.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka