Dodaj do ulubionych

Komplementy potraficie przyjmowac

25.07.23, 13:24
Juz drugi raz uslyszalam z ust kobiety bardzo piekny komplement. Nie, niedoczycacy wygladu. Ale taki wiekszego kalibru i w temacie potencjalu. I za kazdym razem nie wiedzialam, jak sie zachowac, Oczywiscie podziekowalam i bylo mi milo, ale czulam sie troche niezrecznie. Z komplementem w jej strone odpuscilam, bo wydalo mi sie nie na miejscu w tym momencie, bo zmniekszyloby wage jej wypowiedzi i byloby na zasadzie slodzenia sobie. Jestem ciekawa, jak e-matki reaguja na komplementy? Zawszydzaja Was, pesza, czujecie presje odpowiedzenia na komplement komplementem?
Obserwuj wątek
    • andallthat_jazz Re: Komplementy potraficie przyjmowac 25.07.23, 13:24
      Tej samej kobiety, nie uscislilsm.
    • szara.myszka.555 Re: Komplementy potraficie przyjmowac 25.07.23, 13:41
      Dziękuję za komplement, nie peszę się, nie czuję się zawstydzona. Jeśli mam coś pozytywnego do powiedzenia na temat komplementującego - to również komplementuję, ale nie czuję się pod presją.

A czy biorę komplement do siebie - to zależy. Staram się filtrować zarówno "ostre" komplementy, jak i "ostrą" krytykę - bo to zaburza moje postrzeganie samej siebie.
      • andallthat_jazz Re: Komplementy potraficie przyjmowac 25.07.23, 13:56
        Ja wzielam do siebie pod katem dalekosieznych planow, na zasadzie, ze troche potwierdzila moje zamierzenia. Ale tez hamuje sie i nie przybylo mi w swoim mniemaniu "zayebist...", Wole krytycznie na siebie patrzec, tak jak piszesz, by nie zaburzyc samoodbierania.

A z krytyka to w Austrii musialam sie sporo nauczyc. Oddzielac temat krytykowany i moja osobe. Bo w Polsce krytyka zawodowa czesto mieszana jest z personalna. Do tego w Austrii dochodza niuanse. Pytanie od szefa: "Anna, czy nie lepiej byloby zrobic tak i tak?", to w glownej mierze polecenie a nie pytanie o opinie. 😂
        • mika_p Re: Komplementy potraficie przyjmowac 25.07.23, 14:36
          Nie, nie "w Polsce", "w Austrii", tylko to zależy od ludzi krytykujących i wydających polecenia. To, że ty miałaś doświadczenia z bucami mieszającymi krytykę zawodową z personalną, nie znaczy, że to norma czy zwyczaj.
          To, że nie spotkałaś się z poleceniem wydanym jako subtelna sugestia, to nie znaczy, że dla kogoś innego to jakieś dziwo
          • jahelena Re: Komplementy potraficie przyjmowac 25.07.23, 14:41
            Mieszkańcy alpejskich wiosek, owoc chowu wsobnego, szczególnie muszą być wyczuleni na niuanse big_grin

Tak samo jak austriaccy funkcjonariusze straży granicznej z czasów sprzed wejścia Polski do UE, co to w ogóle operowali niuansami big_grin
          • andallthat_jazz Re: Komplementy potraficie przyjmowac 25.07.23, 15:31
            Moze byc. Tylko w czasach kiedy pracowalam w Polsce w zawodach specyficznych granica byla plynna miedzy "glupio to zrobilas" a "glupia jestes ogolnie". Tu rozgraniczenie jest. Choc jak mowie, trzeba sie przyzwyczaic i rozumiec zasady i forme. Ja na poczatku wdawalam sie w dyskusje, bo myslalam serio, ze ktos mnie o zdanie pyta. 🙄
    • natalyaxx Re: Komplementy potraficie przyjmowac 25.07.23, 14:51
      Oj ja uwielbiam komplementy, zaraz się uśmiecham jak głupi do sera wink moja reakcja zależy od komplementu, ale z reguły dziękuję i rzadko odpowiadam komplementem, wydaje mi się to fałszywa.
    • m_incubo Re: Komplementy potraficie przyjmowac 25.07.23, 15:58
      Dziękuję z miłym uśmiechem. Jestem przyzwyczajona, więc nie muszę zakładać o tym wątków na forum.
    • magda_lena_muc Re: Komplementy potraficie przyjmowac 25.07.23, 16:24
      juz jako male dziecko nauczono mnie, ze za komplementy sie dziekuje i nigdy nie mialam problemu z ich przyjmowaniem.
      jesli chodzi o komplement dotyczacy mojego potencjalu to mowie ze cieszy mnie, ze to zauwazano, jesli o chodzi o wyglad to tylko dziekuje... glupio by mi bylo gdyby ktos odpowiedzial mi komplementem na komplement i chyba bym juz wiecej takiej osoby nie pochwalila

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka