13.08.23, 14:02
Zbieracie? Ja uwielbiam, a że u nas od tygodnia wysyp, to prawie codziennie jestem w lesie. I o dziwo są już jesienne grzyby (podgrzybki i prawdziwki), choć zwykle o tej porze roku w naszych lasach były tylko kurki.
Oto zbiory z ostatnich dwóch dni. U nas syn jest głównym grzybowym zbieraczem, zwłaszcza prawdziwków i większość zbiorów to jego zasługa. Jak dobrze,że wrócił z obozu i można go było zabrać do lasu wink Dzisiejsze łupy to ok. 10 kg prawdziwków i trochę kurek.
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Grzyby 13.08.23, 14:04
      Uwielbiam. Rodzina też (oprócz najmłodszego syna). Ale mieszkamy na przedmieściach Warszawy, tutaj lasy są suche, zadeptane i mało grzybowe niestety. Więc takich łupów nigdy nie mamy.
      • vessss Re: Grzyby 15.08.23, 15:55
        Okolice Nieporętu, też sucho, ale kurki nawet wczoraj były, 1kg to niewiele w porównaniu do zbiorów z wątku, ale zawsze łażenie cieszy.
    • em_em71 Re: Grzyby 13.08.23, 14:29
      Weź! W nadmorskich lasach zawsze lepsze grzyby. Ja byłam w tygodniu i ledwie 15 podgrzybków. Ponad 100 km nie chce mi się jechać, poczekam na wysyp bliżej domu.
    • tt-tka Re: Grzyby 13.08.23, 14:36
      Dziko zazdroszcze, ja trafilam (blisko domu) tylko dwie kanie (juz spozyte !). Lubie grzybobrac, ale nie bardzo umiem i nie znam dobrych grzybowych miejsc.
      Mam kumpele, ktora co roku bierze tydzien urlopu we wrzesniu i jedzie w Bory Tucholskie. Switem zbiera, przez reszte czasu przerabia i utrwala na rozne sposoby. I mam kumpla, ktory chodzi nie "na grzyby", tylko "po grzyby", jak do kiosku po gazete. On nawet idac z domu na przystanek, mniej niz sto metrow, potrafi zalapac grzyba albo kilka !
      Im obojgu tez zazdroszcze smile
      • dreg13 Re: Grzyby 13.08.23, 21:17
        Jestem jak twój kumpel. Sekretem jest chyba świadome i podswiadome przeczesywanie terenu w poszukiwaniu żarcia, cały czas. Taki atawizm big_grin
    • swiezynka77 Re: Grzyby 13.08.23, 14:43
      W lesie rzadko coś znajdę ale na działce mi parę wyrosłosmile był z nich dobry obiad
    • millli40 Re: Grzyby 13.08.23, 14:44
      Ju od dwóch tygodni są u nas grzyby, jak idę to wracam z miska jagód, i koszykiem grzybów,.a czerwone już są borówki.
      • abasia0 Re: Grzyby 13.08.23, 14:55
        Od dwóch tygodni mieszkam wakacyjnie w środku lasu i grzybów nie ma, jakieś pojedyncze sztuki czasem się trafią.
    • aadrianka Re: Grzyby 13.08.23, 14:52
      Zbieram, uwielbiam. Jeździmy na żagle na Wdzydze, w przerwie rejsu godzinka w lesie, i czubaty duży kosz - tak było wczoraj i tydzień temu. Właśnie zjedliśmy kopytka dyniowe z sosem z podgrzybków. Podgrzybków zresztą zatrzęsienie, za to wczoraj prawie nie widziałam kurek. Za to sporo małych, ślicznych, jędrnych jak tyłek Jensena Acklesa małych podgrzybków o aksamitnych łebkach. W sam raz do marynowania.
      Grzyby kocham na każdym etapie (no może najmniej czyszczenie), ale najbardziej uwielbiam zbieranie, instynkt łowcy -zbieracza pomrukuje wtedy z rozkoszą.
      • jkl13 Re: Grzyby 13.08.23, 15:12
        Uff. Właśnie skończyłam czyścić dzisiejsze grzyby. A na drugim zdjęciu jutrzejszy obiad, czyli grzybek-prawdziwek zebrany przez synusia, wielkości talerza obiadowego. Zdrowiuteńki 👍
    • marianna1960 Re: Grzyby 13.08.23, 15:11
      U nas nic, nie padało to i nie ma grzybów.
      • jkl13 Re: Grzyby 13.08.23, 15:49
        U nas padało półtora miesiąca, jedyny plus tego deszczu to wysyp grzybów smile
    • slonko1335 Re: Grzyby 13.08.23, 15:52
      Uwielbiam. Też wczoraj byliśmy. W zachodniopomorskim teraz wysyp. Zawsze robimy sobie wypad na grzyby na cały ostatni weekend września że znajomymi ale w tym roku tak wcześnie są ze chyba jyz nie będzie co zbierać. Też jestem w szoku w tym roku, że tak wcześnie tym bardziej, że trwa już to dobrze ponad tydzień.
    • basiastel Re: Grzyby 13.08.23, 20:40
      Zazdroszczę, uwielbiam zbierać grzyby, a nie mam ostatnio okazji. Wczoraj chciałam kupić na bazarku, ale tylko kurki były.
    • przepio Re: Grzyby 13.08.23, 20:52
      jkl13 napisała:

> Zbieracie? Ja uwielbiam, a że u nas od tygodnia wysyp

Kocham grzyby... gdzie tyle jest?
      • jkl13 Re: Grzyby 13.08.23, 22:39
        Okolice Koszalina
      • lauren6 Re: Grzyby 15.08.23, 22:43
        W Borach Tucholskich również wysyp grzybów.
    • szmytka1 Re: Grzyby 13.08.23, 20:56
      Lubię. Niestety nie ma grzybów i więcej grzybiarzy niż grzybów.
    • koronka2012 Re: Grzyby 13.08.23, 21:08
      Zazdraszczam, kocham zbierać grzyby - mogę potem oddać ale zbieranie uwielbiam 😜 U was to znaczy gdzie te zbiory???
    • eliszka25 Re: Grzyby 13.08.23, 21:20
      Osobiście nie jestem miłośniczką zbierania grzybów. Las uwielbiam i chętnie idę na grzyby w fajnym towarzystwie. Chodzimy z sąsiadami, tylko ja chodzę, a inni zbierają 😄. W moim koszyku zawsze jest najmniej. Moje zbieranie wygląda głównie tak, że ktoś z towarzyszy znajduje kępę grzybów i mnie woła, żebym też pozbierała. Jestem totalnym antytalentem, jeśli chodzi o zbieranie grzybów 😄.

Dzisiaj mąż pojechał sobie na rower i wrócił z grzybami 😁
    • frntta666 Re: Grzyby 13.08.23, 21:37
      U nas sie dopiero zaczynaja grzyby. Ale 10 kg prawdziwkow, to nawet w najlepsze grzybowe sezony nie zebralam. Wow!
      • jkl13 Re: Grzyby 13.08.23, 22:40
        U mnie też pierwszy taki sezon. Oby trwał jak najdłużej 👍
    • taki-sobie-nick Re: Grzyby 13.08.23, 22:46
      W życiu nie znalazłam grzyba i nie odróżniam jadalnych od trujących.
    • frntta666 Re: Grzyby 14.08.23, 09:46
      Dzis skromny zbior, spacer byl krotki, bo juz goraco.
    • frntta666 Re: Grzyby 15.08.23, 14:43
      Nie zerwalam go, bo teraz na kozaki nie mam checi. Ale zrobilam fotke, bo przystojny wink
    • kozica111 Re: Grzyby 15.08.23, 15:03
      Super, u nas Podlasie poki co skromnie..
    • wapaha Re: Grzyby 15.08.23, 15:08
      Dziś ok 2 kg już przebranych a do wieczora jeszxze daleko 🙃
    • smoczy_plomien Re: Grzyby 15.08.23, 15:19
      Byliśmy w naszym grzybowym lesie przed weekendem, ale jeszcze słabo. Kilka garści kurek, 2 podgrzybki, 2 ładne prawdziwki, ale robaczywe i jeden maślak. Jak jest wysyp, to zbiory nie mieszczą się do kosza. Może jeszcze za sucho.
    • siedemkropek82 Re: Grzyby 15.08.23, 15:43
      Mój M zbiera. Ja też się uczę. To mój tegoroczny zbiór.
      • jkl13 Re: Grzyby 15.08.23, 20:21
        Super.
        Ja po wysuszeniu ostatnich zbiorów nie mam już gdzie upychać tych grzybów. A tymczasem syn dzisiaj zagaił "to co mamuś, jutro jedziemy na grzyby, w końcu masz urlop" 😁. Chyba stworzyłam potwora...
    • trudneslowa Re: Grzyby 15.08.23, 21:50
      Lubię. Byliśmy w niedzielę, łowy udane, niestety sami staliśmy się zdobyczą dla dynastii kleszczów, obrzydziłam i zraziłam się przepotężnie, i już mi się odechciało chodzić do lasu.
    • kamin Re: Grzyby 15.08.23, 22:04
      Lubię zbierać grzyby, ale nie mam co z nimi później zrobić.
    • summerland Re: Grzyby 16.08.23, 00:07
      Zazdraszczam, uwielbiam zbierać grzyby, a tu gdzie mieszkam nie wolno sad
      • jkl13 Re: Grzyby 16.08.23, 08:28
        Jeju, to gdzie ty mieszkasz biedaku? Zakaz grzybobrania byłby chyba jednym z dotkliwszych dla mnie, jeśli chodzi o zabranie przyjemności, którą uważam od zawsze za oczywistość.
        • summerland Re: Grzyby 16.08.23, 09:07
          Kanada

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka