krwawy.lolo 15.08.23, 18:40 Ma eMatka doświadczenie? Można nabyć za 25 peelenów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abecadlowa1 Re: Grzybnia z internetów 15.08.23, 18:45 Golden teacher trochu droższy Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Grzybnia z internetów 15.08.23, 18:47 I tak zamówiłem borowiki i kurki. Zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Grzybnia z internetów 15.08.23, 18:50 Mój ojciec też kazał sobie zakupić i uprawiał. Smaczne wyszły, bo czemu niby nie. Odpowiedz Link Zgłoś
siedemkropek82 Re: Grzybnia z internetów 15.08.23, 18:49 Zamawiałam na allegro. Wyrosly piękne pieczarki. Odpowiedz Link Zgłoś
frntta666 Re: Grzybnia z internetów 15.08.23, 18:51 Pieczarki spokojnie sie przyjma. Borowiki- nie. Dlatego sa takie drogie, ze nie da sie ich sadzic. A wielu probowalo- i wielu nadal bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
lella_two Re: Grzybnia z internetów 15.08.23, 18:54 Ponieważ nigdy nie słyszałam o towarowej uprawie kurek i borowików, zdecydowałam się na kupno grzybni pieczarkowej. Było ok. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Grzybnia z internetów 15.08.23, 18:56 Daje rade, rośnie ale minęły 3 lata, podlewałam woda z cukrem. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Grzybnia z internetów 15.08.23, 18:58 Ja tylko Snopek z boczniakami Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Grzybnia z internetów 15.08.23, 19:09 Mój mąż kiedyś kupił. Rosły jak głupie. Przez następne pół roku jedliśmy na okrągło boczniaki.... potem rozdawaliśmy wszystkim. Od tamtej pory nie jadamy boczniaków, chociaż to było z 15 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Grzybnia z internetów 15.08.23, 22:50 Haha ja co roku miałam na balkonie, ale ze 2 lata temu był remont elewacji i musialqm Likwidować duże donice z roślinami, które robiły za zacienione miejsce i od tego czasu nie mam. Może bliżej jesieni sobie zamowie Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Grzybnia z internetów 15.08.23, 19:32 Moja matka wyniosła i wysypała w ogródku resztki po obieraniu podgrzybków. Kilka lat temu. Co roku w sezonie kilka solidnych.obiadów ze świeżych grzybków się robi 🤭😋 Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Grzybnia z internetów 15.08.23, 19:38 Taki ogródkowy zbiór z jednego dnia 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Grzybnia z internetów 15.08.23, 19:43 To jakiś filtr z instagrama. I w ogóle kradzione. Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Grzybnia z internetów 15.08.23, 19:51 Wyniosła, wysypała na trawnik, troszkę wdeptała 😋🤗 Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Grzybnia z internetów 15.08.23, 19:55 Ale to maślaki, a nie podgrzybki. Maślaki często wyrastają w ogrodach, pod sosnami. U mnie też się pokazują, chociaż nigdy ich tam nie sadziłam. Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Grzybnia z internetów 15.08.23, 20:10 Dokładnie, to maślaki. U mnie też rosną, pod modrzewiem. Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Grzybnia z internetów 15.08.23, 20:30 A być może, nie odróżniam. Byłam przekonana, że to to samo jest 🤭 Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Grzybnia z internetów 15.08.23, 20:40 "Ale to maślaki, a nie podgrzybki" A 7katipo by sobie reke dala uciac, ze to wynik rozrzucenia resztek podgrzybków😔 Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Grzybnia z internetów 15.08.23, 21:10 Przynajmniej jadalne… Nie dalej jak rok temu niejaka Hanusia wrzuciła na tiktoki rolkę, jak radośnie je jajecznicę z trujaczkami… Co do zasady jednak - rozrzucenie resztek to rozrzucenie zarodników schowanych w tych grzybowych siteczkach, wiec co sie posieje, to czasem wzejdzie… Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Grzybnia z internetów 15.08.23, 21:44 Ręki nie. W każdym razie te same wyrosły, których resztki trafiły do ogródka 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Grzybnia z internetów 15.08.23, 21:57 1matka-polka napisała: > "Ale to maślaki, a nie podgrzybki" > > A 7katipo by sobie reke dala uciac, ze to wynik rozrzucenia resztek podgrzybków > 😔 Wyrzucono podgrzybki i wyrosły maślaki. Nic dziwnego, czasami tak się zdarza, cud. Kanie dość łatwo tworzą grzybnie, widziałem u innych, u mnie jeszcze nie wyrosły. Robaczywe kapelusze blaszkami do ziemi, podobno lepiej to przykryć czymś z wierzchu. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Grzybnia z internetów 15.08.23, 21:06 1. Pieczarki w pudełku wyszły znakomicie. Nie, żebym dużo skorzystała, bo ślimaki zawsze były pierwsze (hodowałem na tarasie). 2. Boczniaki w balocie bardzo fajne, ale również walczyłam ze ślimakami. Ogolnie fajna zabawa. 3. Boczniaki na kolkach zaszczepione w pniakach nie urosły nigdy. 4. Jak kupujesz grzyby leśne, to musisz mieć odpowiednie drzewa, bo grzyby musza wejść w mykoryzę. I tez nie jest na 100% pewne, ze wytworzą owocniki, mogą pójść w rozwój sieci podziemnej na wiele lat. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Grzybnia z internetów 15.08.23, 21:33 Cóż, pozostaje mieć nadzieję, że wejdą. Mam sosny, świerki, brzozy, dęby i jakieś inne kolczaste paskudztwo. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Grzybnia z internetów 15.08.23, 21:35 kilka lat temu z narazeniem konfiskaty, mamuska wyslala grzybnie podgrzybkow, wysialam, dmuchalam, chuchalam, dobre miejsce wybralam i nic w obecnych warunkach pewnie by lepiej poszlo, bo warunki klimatyczne zblizone i las pod reka, chyba sprobuje Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Grzybnia z internetów 15.08.23, 21:45 Powinna była wysłać podgrzybnię. Odpowiedz Link Zgłoś