Dodaj do ulubionych

Nogi mi spuchły 😕

17.08.23, 17:28
W życiu nie miałam czegoś takiego, dobrze że nie noszę pierścionków na palcach od stóp 😉

Czy to wina upału, macie tak? jest jakaś rada, poza tym że dużo pić 😊
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Nogi mi spuchły 😕 17.08.23, 17:31
      Dużo pic i uzupełniać elektrolity.
    • alpepe Re: Nogi mi spuchły 😕 17.08.23, 17:31
      Może być wszystko, nerki, serce, alergia. Dużo pij big_grin
      • nick_z_desperacji Re: Nogi mi spuchły 😕 17.08.23, 17:47
        Alergia na upał np. XD (sama mam straszna rzecz) Jeśli po jakimś tygodniu od powrotu do znośnych temperatur opuchlizna się utrzymuje, to wtedy jasne, konieczne badania. Ale obecnie to nawet moje koty błagają o szybka śmierć tongue_out
    • nick_z_desperacji Re: Nogi mi spuchły 😕 17.08.23, 17:45
      Woda z octem jabłkowym, do moczenia, nie picia. Ewentualnie sama zimna woda, zimne okłady.
      • dominika9933 Re: Nogi mi spuchły 😕 17.08.23, 23:32
        Oczywiście, ale to jest tak doraźnie na opuchliznę. Jak byłam dzieckiem i na nartach się potluklam to woda z octem ok. Ale ważna jest przyczyna. Zaczęły mi puchnąć teraz nogi, kilka razy w ciągu dwóch, trzech miesięcy mi się zdarzylo. Idę do kardiologa i zrobię badania. Bo faktycznie może być serce, nerki. A czemu alergia? Zażywam Zyrtec od trzech miesięcy. Może to mieć wpływ?
    • primula.alpicola Re: Nogi mi spuchły 😕 17.08.23, 23:57
      Ponoć dobrze jest potrzymać nogi wyżej niż serce. Mnie nie puchną, ale codziennie wieczoram podkładam sobie poduszkę pod tyłek a nogi zarzucam pionowo na ścianę; zapobiega żylakom, relaksuje lędźwiowy i mięśnie dna miednicy, poprawia trawienie, uspokaja oddech, no i krążenie poprawia,może sprobuj?
      • dominika9933 Re: Nogi mi spuchły 😕 18.08.23, 00:04
        Tak, wiem. Zresztą zawsze lubiłam tak leżeć wieczorem przy czytaniu książki (bez poduszki). Dziękuję. Teraz mi się podziało to puchnięcie. Trochę mnie martwi. Zobaczę co lekarz powie.
    • brenya78 Re: Nogi mi spuchły 😕 18.08.23, 00:08
      "jakaś rada, poza tym że dużo pić 😊"

Następna...
      Dużo pije, pewnie czystej wody i to w upały, i dziwi się że nogi spuchły.

Nie. W upały nie pijemy DUZO. Pijemy MADRZE. A to oznacza uzupełnianie elektrolitów i nie wlewanie w siebie wiader czystej wody.
      • dominika9933 Re: Nogi mi spuchły 😕 18.08.23, 00:31
        Brenya78, ale myślisz, że jeśli ja zawsze, przez cały rok, niezależnie od pogody wypijam ok. 3 litry wody (Nałęczowianki), a teraz kilka razy spuchły mi nogi, to gdybym dosolila te wodę, czy kupiła jakiś suplement, elektrolit, to by pomogło? Tak doraźnie, bo za miesiąc idę do kardiologa. Ciśnienie mam idealne, inne wyniki, takie z krwi też ok (jestem regularnym dawca).
        • snakelilith Re: Nogi mi spuchły 😕 18.08.23, 00:56
          Tak, spróbuj dosolić. Albo kup sobie słone paluszki, zjedz solony jogurt. W Turcji pije się ajran, czyli jogurt pół na pół z wodą i porządnie soli do tego. Autentycznie jest tak, że ludzie z potem tracą podczas upałów masę soli, a pijąc dużo zwykłej wody i soląc jak zawsze mogą mieć problemy.
          • dominika9933 Re: Nogi mi spuchły 😕 18.08.23, 01:00
            Ayran pije codziennie, kochamsmile. Pije też rano wodę z cytryną. Spróbuję dosalac. Dziękuję. I zrobię badania hormonalne też, bo ogólnie jakoś tak czuję, że coś nie tak.
          • dominika9933 Re: Nogi mi spuchły 😕 18.08.23, 01:17
            Moje ukochane tureckie śniadanie z ayranemsmile. W Krakowie są pomidory, jajka i ayran. Jest w tym sól. Ale ostatnio miałam niski poziom sodu. Będę dosalac te wodę . Jeszcze raz dzięki za odpowiedź.
    • migafka357 Re: Nogi mi spuchły 😕 18.08.23, 00:34
      Oprócz tego, że nogi do góry to jeszcze pomaga chodzenie. Dużo chodzić. Tak mi lekarz kiedyś powiedział i faktycznie mi pomaga.
    • mysiulek08 Re: Nogi mi spuchły 😕 18.08.23, 01:34
      moczyc w lekko cieplej wodzie z sola morska albo z chlorkiem/ siarczanem magnezu, swietnie robi miska z babelkami

jak pisze primula, nogi w gore, albo chociaz troche wyzej niz serce i krecic kolka, zginac stopy gora- dol

uzupelniac elektrolity, jak,pisze snake sol

zrobic biochemie krwi z oznaczeniem pierwiastkow

zele chlodzace i masowac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka