czarna_sroka 23.08.23, 19:43 Uwielbiam, a wy też? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eliszka25 Re: Uwielbiam! 23.08.23, 19:49 Najchętniej z plastrem pysznego serrano! Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Uwielbiam! 24.08.23, 18:25 Serrano niucha mi starymi skarpetami, dlatgeo jestem team parma. Ale zjem chętnie i bez szynki. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Uwielbiam! 25.08.23, 06:38 Zapach ma dość intensywny, ale w smaku jest o niebo lepsza od parmeńskiej. Natomiast najlepsza ze wszystkich dojrzewających szynek, jakie jadłam jest włoska san daniele. To już jest niebo w gębie. Z każdego wypadu do Włoch obowiązkowo przywozimy san daniele. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Uwielbiam! 23.08.23, 19:51 Cantaloupe Island (Remastered 1999/Rudy Van Gelder Edition) Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Uwielbiam! 23.08.23, 20:03 nie znosze. Wnetrze ma śluzowatą konsystencje, smak mdly. Ble. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Uwielbiam! 23.08.23, 20:24 Tak se. Uwielbiam persymonę. Ale ostatnio gdzieś mnie poczęstowano przystawką: kulka melona, wycięta taką specjalną łyżeczką, pół kulki malutkiej mozarelli, pomidorek koktajlowy, owinięte w cieniutki plasterek słonej "surowej" szynki i całość skropiona nie wiem, chyba oliwą z ziołami jakimiś, albo czymś takim. Pozornie to wcale nie pasuje, ale smakowało genialnie! Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Uwielbiam! 23.08.23, 21:35 Melon z szynką, to klasyczna włoska przekąska. Samego melona jem rzadko, ale z dobrą szynką pycha 😋 Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Uwielbiam! 23.08.23, 21:57 Możliwe. A "wzbogacone o mozarellę i pomidorka to po prostu bajka. Mimo, że pozornie kompletnie nie pasują. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Uwielbiam! 23.08.23, 22:10 Mozzarella mi jak najbardziej pasuje i do tego skropiłabym wszystko takim bardzo gęstym balsamico. Teraz narobiłam sobie smaka! Muszę jutro kupić melona i szynkę 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Uwielbiam! 23.08.23, 22:27 Łyżeczki do robienia kulek nie mam, kroję melona w łódeczki, owijam szynką i jem. Ewentualnie kroję w kostkę, robię „szaszłyki” podobne do opisanych przez ciebie, owijam szynką, skrapiam balsamico i jem. Mnie do tego zestawu pasuje też bazylia i czarne oliwki. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Uwielbiam! 23.08.23, 22:33 Bez łyżeczki do kulkowania się nie liczy! Czyli możesz łasuchować bez poczucia winy. To co mi podano to nie były "szaszłyki". Raczej... Roladki? Melon, pomidorek i mozarella ułożone razem, skropione czymś (możliwe, że balsamico, strzelałam w oliwę, ale faktycznie, oliwa za rzadka) z ziołami, zawinięte w płatek szynki i spięte wykałaczką, która równocześnie robiła za "sztuciec". Z tym, że mimo iż pyszne za leniwa jestem, żeby się bawić. Jak zrobisz to mi podeślij. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Uwielbiam! 23.08.23, 23:06 Szaszłyki, to był skrót myśliwy. Też nadziewam na wykałaczkę, która jest wtedy jednocześnie jakby widelcem. Ciemne, gęste balsamico świetnie do takiego „dania” pasuje. Można też skropić balsamico i miodem. Wtedy, to już niebo w gębie. Tak samo, jak świeże figi zapieczone z kozim serem, owinięte w szynkę i skropione balsamico i miodem. Przez ciebie jutro muszę jechać na zakupy 😄. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Uwielbiam! 23.08.23, 23:13 Po łyżeczkę do kulkowania? Balsamico i miód...? Jednak nie. Za leniwam. Kup, zrób i mi wyślij. Mię się szaszłyki kojarzą tak nabijane kawałki różnych w rządku. A te "u mnie" nie stanowiły rządku, tylko były "w kupie". Figi powiadasz? Tylko kozi ser odpada, ani ja ani mąż nie przepadamy. Uff... Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Uwielbiam! 24.08.23, 18:44 Chyba tak, narzędzia nie widziałam ino gotowy produkt. Pożycz Eliszce! Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Uwielbiam! 25.08.23, 00:32 moze byc, zwyczajowo ma wykrawac okragle kulki, miec ostre krawedzie i dziurke 😁 ale nawet zwykla lyzeczka sie da Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Uwielbiam! 25.08.23, 00:34 cos takiego allegro.pl/oferta/fackelmann-lyzka-do-melonow-kuleczek-arbuza-owocow-13816305896 Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Uwielbiam! 23.08.23, 20:40 Bardzo lubie. I czesto biore pokrojonego w kostke do pracy. Taki z lodowki mniam. Arbuza czerwonego nie lubie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Uwielbiam! 23.08.23, 21:48 Nie, dla mnie to zupełnie nieatrakcyjny owoc. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Uwielbiam! 25.08.23, 01:02 U nas kury lubują się w cukinii i dojadają po mnie arbuza Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Uwielbiam! 23.08.23, 22:30 Lubie melony. Wolę te tylko preferuję kupowane w na pd Europy Odpowiedz Link Zgłoś
mania_222 Re: Uwielbiam! 25.08.23, 00:27 Nienawidzę melonów! Ten ich zapach mnie dobija. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Uwielbiam! 25.08.23, 14:50 Akurat zapach jest ok, który kompletnie nie przekłada się na smak:p Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Uwielbiam! 25.08.23, 01:01 Nie, jedna z niejadalnych rzeczy dla mnie. Smak nie do przejścia. Zjadłabym tylko w sytuacji głód ekstremalny. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Uwielbiam! 25.08.23, 07:20 Każdy w smaku zalatuje zmywaczem do paznokci 🤢 Ale to chyba podobnie jak z KOLENDRĄ i anyżem. Mało kto jest obojętny, to się uwielbia albo nienawidzi. U mnie wielkie NIE. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Uwielbiam! 25.08.23, 14:51 Mnie smakują trawą, ta zwykłą z trawnika:p Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Uwielbiam! 25.08.23, 08:45 Nie. Raz czy dwa razy kupiłam, w hotelu na śniadaniu też co raz próbuje plasterek i za każdym razem mi nie smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Uwielbiam! 25.08.23, 12:58 Lubię bardzo, właśnie ten żółty, ale tak trudno jest dostać dojrzały i słodki. Nie pamiętam kiedy jadłam idealny w smaku. Odpowiedz Link Zgłoś