Dodaj do ulubionych

Czerwona Kapusta

26.08.23, 17:22
Moze nie kleska urodzaju ale cos dobrze w tym roku obrodzila. Co mozna zrobić z czerwonej kapusty?

Surowke
Czerwona kapusta z jablkiem ( lub bez) zasmazana

Ktos ma jeszcze jakies dobre przepisy?

Z gory serdecznie dziekuje!
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Czerwona Kapusta 26.08.23, 17:37
      A ja właśnie wczoraj tłumaczyłam dziecku ze to kapustka modra choć wcale nie niebieska…
      Tutaj szatkuja i gotują (chyba z jabłkiem i cebula) - bardzo fajne chociaż ja wole zwykła kapustę z pomidorkiem…
      • princesswhitewolf Re: Czerwona Kapusta 26.08.23, 18:15
        ... do to jest kapusta z pomidorkiem? 🤔
        • ichi51e Re: Czerwona Kapusta 26.08.23, 18:29
          U mnie w domu do zwykłej kapusty zasmażanej dawało się pomidora
          • princesswhitewolf Re: Czerwona Kapusta 26.08.23, 21:15
            😮
    • ga-ti Re: Czerwona Kapusta 26.08.23, 17:42
      Smak mojego wczesnego dzieciństwa, na ciepło, słodko- kwaśna, pyszna. Nie mam pojęcia, jak się ją robi, próbowałam ale ciągle to nie to.
    • ardzuna Re: Czerwona Kapusta 26.08.23, 17:53
      Proszę bardzo - rewelacja ugotuj.to/ugotuj/5408568/makaron+z+warzywami+ii/p/
      jeszcze:
      vitogryzie.com/zupa-z-czerwonej-kapusty/
      ugotuj.to/ugotuj/175277697/pieczona+czerwona+kapusta+z+pomaranczami+orzechami/p/
      niecodziennikpary.pl/pieczona-czerwona-kapusta/
    • larix_decidua77 Re: Czerwona Kapusta 26.08.23, 18:01
      Zrób śląską modrą kapustę. Szatkujesz i gotujesz w posolonej wodzie ale niezbyt długo, musi być twardawa. Odlewasz wodę. Dodajesz surową cebulę krojoną w kostkę, usmażony boczek w sporej ilości razem z tym co się wytopiło, pieprz, sól i ocet do smaku. Tego octu trochę musi być, kapusta ma wyraźnie zmienić kolor i nabrać kwasnego smaku. Podawac na ciepło. Najelpiej smakuje wyżerana z gara w ramach próbowania czy dobre.
      • larix_decidua77 Re: Czerwona Kapusta 26.08.23, 18:02
        Tradycyjnie do kapusty modrej podaje się kluski i rolady ale oczywiscie można ja podać do czego się chce.
      • princesswhitewolf Re: Czerwona Kapusta 26.08.23, 18:17
        Nie jadam boczku
        • larix_decidua77 Re: Czerwona Kapusta 26.08.23, 18:20
          Możesz usmażyć wędzone tofu.
          • princesswhitewolf Re: Czerwona Kapusta 26.08.23, 21:14
            A to tak...
      • extereso Re: Czerwona Kapusta 27.08.23, 07:37
        Moja ulubiona!
      • snakelilith Re: Czerwona Kapusta 27.08.23, 10:15
        larix_decidua77 napisał(a):

> Dodajesz surową cebulę krojoną w kost
        > kę, usmażony boczek w sporej ilości razem z tym co się wytopiło, pieprz, sól i
        > ocet do smaku.

O nie. wink Tylko nie surową cebulę i boczek. wink U mnie przyzłacało się cebulę na smalcu (ja robię na maśle) dodawało na tłuszcz pokrojone duże winne jabłko (najlepiej renetę), poszatkową kapustę, wodę, ale nie dużo, bo kapusta dziś nie wymaga już wylewania wody. Kiedyś było to konieczne, bo kapusta była gorzkawa. Dodaje sól, łychę cukru albo jeszcze lepiej brązowego syropu z buraka cukrowego, kilka łyżek octu jabłkowego, odrobinę goździka, kilka kulek jałowca, listek laurowy i gotuje wolno do wybranej miękkości, jakieś 30-45 minut. Często mieszając, bo woda powinna dosyć wyparować. Na koniec dodaje się żelu z czarnej porzeczki oraz pieprz. Kapusta jest wtedy taka jak być powinna - słodko-kwaśna, ciut korzenna, pasująca do wołowiny.
    • mysiulek08 Re: Czerwona Kapusta 26.08.23, 18:01
      kisze tak samo jak biala, robie surowke do sloikow, na 'cieplo' tez ale bez jablka za to z czerwonym winem - swietnie sie mrozi
      • princesswhitewolf Re: Czerwona Kapusta 26.08.23, 18:18
        Oo mrozi sie? To chyba czesc tak zalatwie.

A kiszona jak smakuje?
        • mysiulek08 Re: Czerwona Kapusta 26.08.23, 18:21
          ja kiszona smile dobra jest

pewnie, ze sie mrozi, oczywiscie ugotowana tongue_out

mozesz tez zrobic salatko-surowke slodkokwasna do sloikow, z marchewka, papryka, ogorkiem albo tylko kapuste, do obiadu jak znalazl, tylko do zalewy jednak najlepszy cukier jest
    • taje Re: Czerwona Kapusta 26.08.23, 18:26
      Zapiekanka z ziemniaków i kapusty, z pieczonym czosnkiem, ziołami, ricottą i Gruyere. Ja robię z białą kapustą ale czerwona też pasuje. Bardzo sycąca i idealna dla wegetarian.

thehappyfoodie.co.uk/recipes/the-ottolenghi-test-kitchens-herby-cabbage-and-potato-gratin-with-gruyere-and-ricotta/
    • fabryka.lodow.napatyku Re: Czerwona Kapusta 26.08.23, 18:30
      wrzucam na wrzatek na 6 min, po odlaniu wody dodaje ocet balsamiczny i oliwe, jem tak codziennie
    • berber_rock Re: Czerwona Kapusta 26.08.23, 21:47
      Ja szatkuje i robię kimchi na zimę.
      W ramach eksperymentu mieszam paprykę koreańska z papryką wędzona. Pachnie Bosko.
    • 7katipo Re: Czerwona Kapusta 26.08.23, 23:39
      Z jabłkiem, na surowo - bez zasmażania.
      Ścieram kapustę na drobnych oczkach - okrutna robota 🙄, jabłko, ewentualnie drobno pokrojona cebulka i łyżka jogurtu lub śmietany. No i cukier i sól i biały pieprz.
    • helgahorst Re: Czerwona Kapusta 27.08.23, 00:17
      Poszatkowaną kapustę blanszujesz w wodzie z solą octem i cukrem. Odcedzasz na sitku. Dodajesz cebulę, marchewkę, jabłko, natkę pietruszki, pieprz, sól, cytrynę do smaku, oliwę z oliwek. Mieszasz i jesz
    • taniarada Re: Czerwona Kapusta 27.08.23, 02:58
      Przecież można przechować kapustę w piwnicy ,jeśli nie dasz rady jej przerobić .Ja uwielbiam czerwoną . www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://pl.magicgardening.net/3981-store-red-cabbage-in-the-refrigerator-in-the-cellar-or-in-the-freezer&ved=2ahUKEwiX8JrPz_uAAxWkFBAIHRdvC3YQFnoECBIQAQ&usg=AOvVaw30dpoWrdRs7GesnBb46qkh
    • mama_duzych_dzieci Re: Czerwona Kapusta 27.08.23, 06:07
      Jakie było moje zaskoczenie, kiedy na swięcie kapusty ( Wojsławice dolnośląskie) miała okazję skosztować zupy krem z czerwonej kapusty. Po zjedzeniu dwóch porcji poszłam i zapytałam o przepis.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka