Dodaj do ulubionych

Robicie mammografię?

• hexella Re: Robicie mammografię? 27.08.23, 12:40
      Robię co dwa lata. Nie uznaję żadnych pseudomedycznych plot.
      Mnie akurat boli. Mam małe gruczołowe piersi, które ciężko ulokować między płytkami. Do tego jestem umięśniona i każde mimowolne napięcie mięśni w obrębie klatki piersiowej lub ramion powoduje, że te moje cycki uciekają jak żelkiwink Trudno, raz na 2 lata mogą to przecierpieć.
    • kozica111 Re: Robicie mammografię? 27.08.23, 12:50
      nie robie, robie usg, nie mam zadnej pozytywnej opinii wzgledem tej procedury, cos jest nie tak...
      • kk345 Re: Robicie mammografię? 27.08.23, 20:40
        To nie ty masz mieć pozytywną opinię, tylko lekarze.
    • asfiksja Re: Robicie mammografię? 27.08.23, 14:12
      Nigdy nie miałam fejsbuka ani mammografii. USG robię co roku i to w moim przypadku podobno wystarczy.
      • kk345 Re: Robicie mammografię? 27.08.23, 20:41
        Fajne, mammografia to przecież zupełnie to samo, co moda na socialmedia, minie...
    • wrotek0 Re: Robicie mammografię? 27.08.23, 19:27
      Robiłam co 2 lata na zmianę z usg. Od roku usg co pół roku w poradni onko. nic się nie dzieje złego, ale to na mmg wychwycili zmiany a usg i biopsja pogłębiły diagnostykę.
    • piataziuta Re: Robicie mammografię? 27.08.23, 20:36
      Które badanie jest dokładniejsze - w przypadku kobiety czterdziestopięcioletniej?
      • kk345 Re: Robicie mammografię? 27.08.23, 20:42
        To zależy od budowy piersi, ideałem jest robienie na zmianę usg/mammo lub uzupełnianie badaniem usg mammografii.
      • gorzka.gorycz Re: Robicie mammografię? 27.08.23, 23:37
        To zależy od budowy piersi.
    • wkrotceznikne Re: Robicie mammografię? 27.08.23, 20:38
      Zrobiłam w wieku 47 lat, teraz mam 48. Nie bolało ani nie było zbyt nieprzyjemne. Wszystko jest ok, następna za rok.
    • abecadlowa1 Re: Robicie mammografię? 27.08.23, 22:51
      Nigdy nie dostałam skierowania na mammografię. Zawsze usg lub rezonans magnetyczny, a gdy były niejednoznaczne to biopsja.
    • snowbabe Re: Robicie mammografię? 28.08.23, 10:15
      Brednie, mammografia nie jest zakazana w Szwajcarii. Od 50 roku zycia jest zalecana co 2 lata. Link (FR, DE, IT) na potwierdzenie: www.liguecancer.ch/a-propos-du-cancer/depistage/cancer-du-sein/depistage-par-mammographie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka