tanebo001 27.08.23, 18:31 I jak oceniacie rozkład pomieszczeń? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gryzelda71 Re: Projekt domu 27.08.23, 18:41 Nie ma.wentylacji, gdzie biegnął rury wiesz te z wodą np. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Projekt domu 27.08.23, 18:42 Nie robię szczegółowego projektu stricte. Bardziej chodzi o rozkład pomieszczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
jahelena Re: Projekt domu 27.08.23, 18:54 Jak u cygańskiego króla w Ramnicu Valcea. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Projekt domu 27.08.23, 19:20 tanebo001 napisał: > Piękne, prawda? > Moje kolana schowały się w kąciku i płaczą Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Projekt domu 27.08.23, 19:24 tanebo001 napisał: > Tak mają wyglądać Potrafisz rozśmieszyć. To, jak są łamane, nie jest aż takie ważne, ale podwójny półpodest na górze, to jest szalony pomysł, chyba że jesteś z zawodu ortopedą? Poza tym, schody dywanowe o takim kształcie, to jest fantazja. Chciałbym mieć takie pieniądze Jeżeli się zgodzisz, mogę wyprowadzać Twoje wyżły na spacer Byłbym zapomniał, 26 x 17 = 442 cm, ładne pomieszczenia, nie ma co Ja bym machnął gdzieś ściankę wspinaczkową, a co sobie żałować? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Projekt domu 27.08.23, 19:33 Wysokość pomieszczeń 300 cm. Wysokość stopni 18,5 cm. 16 x 26 cm + 120 cm podestu to w sumie 328 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Projekt domu 27.08.23, 19:47 tanebo001 napisał: > Wysokość pomieszczeń 300 cm. Wysokość stopni 18,5 cm. 16 x 26 cm + 120 cm pode > stu to w sumie 328 cm. Czy Ty wiesz, o czym piszesz? Szerokość stopni 26 cm, czyli typowa, podest 120 cm też może być. 300/18,5, to 16 stopni, a masz narysowane 26, licząc z podestami. W takiej sytuacji, robi się podest i dwa zabiegi po 8 stopni, więc wysokość byłaby 17,65 Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Projekt domu 27.08.23, 19:52 Program nie robi wyliczeń, rysuje jak chce. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Projekt domu 27.08.23, 21:34 tanebo001 napisał: > Program nie robi wyliczeń, rysuje jak chce. > To zupełnie jak ty Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Projekt domu 27.08.23, 19:09 Czemu góra mniejsza od dołu i jakas półka powstaje? Zmien program, nazewnictwo w innym języku nie czyni projektu lepszego. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Projekt domu 27.08.23, 19:23 Np u mnie. Ale u ciebie to nie ten przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Projekt domu 27.08.23, 19:08 Chłopie co tu dużo mówić, talentu do projektowania wnętrz to Ty nie masz. "Corridor" to w sam raz na corridę z lokalnym bykiem. A jeśli zaciemniony prostokąt na piętrze z napisem hopper to prześwit to w sam raz, żeby mieć gdzie zrzucać truchło przegranego w walce do kuchni na dole. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Projekt domu 27.08.23, 19:13 Kuchnie są dwie. Jak rozumiem reprezentacyjna plus robocza Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Projekt domu 27.08.23, 19:18 A kto z tych kuchni będzie korzystał? Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Projekt domu 27.08.23, 19:26 Podoba mi się, ze te kuchnie nie mają ze sobą połączenia- przynajmniej ta czysta nie pobrudzi się od brudnej praktyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Projekt domu 27.08.23, 19:34 Zapomniałem o drzwiach między kuchniami. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Projekt domu 27.08.23, 19:35 To twoja podświadomość odgrodziła te dwie kuchnie- posłuchaj jej! Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Projekt domu 28.08.23, 01:31 Jedna z kuchni zamuruj, nie będzie się brudzić i za pare lat ciagle będzie jak nowa Odpowiedz Link Zgłoś
ricemice79 Re: Projekt domu 28.08.23, 12:23 Widzę inspirację planami domów w USA. Rozmach jest, warto kontynuować dalej z tym planem. Widziałam takie domy apartamenty z kuchnią "reprezentacyjną" z wyspa czy barem i jadalnią oraz kuchnię zaplecze do brudnej roboty. Mi się osobiście pomysł na kuchnie czysta i brudną podoba. Tak tylko dodam, że to też kwestia stylu życia w takim domu. np zatrudnienie gosposi, kucharki do gotowania. Tak to sobie wyobrażam. Dla mnie kuchnia brudna byłaby użytkowa ze względu na to wynika z naszego trybu życia: robimy przetwory, lubimy ryby a mąz robi przetwory miesne kiełabsy na swój włąsny użytek. I teraz robimy to w kuchni aneksie... Wiele bym dała za drugą kuchnię. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Projekt domu 27.08.23, 19:20 Tam, gdzie spadnie byk (zakładam, że to będzie byk a nie tanebo) to jak mniemam kuchnia robocza do obróbki mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Projekt domu 27.08.23, 21:01 taje napisała: > A jeśli zaciemniony prostokąt > na piętrze z napisem hopper to prześwit to w sam raz, żeby mieć gdzie zrzucać t > ruchło przegranego w walce do kuchni na dole. Nie kiedy kawę piję, jak rany! Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Projekt domu 27.08.23, 19:09 jaka brzydka bryła domu, okienka jak w kurniku Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Projekt domu 27.08.23, 19:17 dwie kuchnie?? czy dressing to to samo co closet? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Projekt domu 27.08.23, 21:29 Mam nadzieję. Druga kuchnia to "brudna kuchnia" Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Projekt domu 27.08.23, 19:18 Łazienka dwa razy większa od sypialni? Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Projekt domu 27.08.23, 19:27 Pasuje do korytarza trzykrotnie większego od sypialni. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Projekt domu 27.08.23, 21:17 panna.nasturcja napisała: > Łazienka dwa razy większa od sypialni? Tu akurat łazienka przy głównej sypialni (master bathroom) jest prawie dwa razy większa niž dodatkowa sypialnia, a trochę mniejsza niż sypialnia, do której przynależy. Ja akurat tak mam i w pewnych okolicznościach to ma sens. Uwierz, to nie jest największy problem pokazanego projektu Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Projekt domu 28.08.23, 03:39 Nigdzie nie twierdziłam, że to jest największy problem. To w ogóle nie jest żaden projekt. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Projekt domu 28.08.23, 04:48 panna.nasturcja napisała: > To w ogóle nie jest żaden projekt. No fakt, powinnam umieścić to w cudzysłowie. Ale skądinąd to całkiem nieszkodliwe dziwactwo, on pokazuje te bukieciarnie, a forum ma uciechę. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Projekt domu 27.08.23, 22:18 panna.nasturcja napisała: > Łazienka dwa razy większa od sypialni? Ja sobie pomyślałam, że to dom dla pary ze służącą, i ta mniejsza sypialnia, to dla służacej .... Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Projekt domu 27.08.23, 22:46 Nie bądź taki, zaprojektuj dziecku większy pokój, bo w porównaniu z wielkością innych pomieszczeń w domu, to wygląda jak klitka. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Projekt domu 28.08.23, 02:37 kurt.wallander napisała: > Nie bądź taki, zaprojektuj dziecku większy pokój, bo w porównaniu z wielkością > innych pomieszczeń w domu, to wygląda jak klitka. No przecież dziecko jest małe, to po co mu duży pokój? S. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji Re: Projekt domu 28.08.23, 06:18 Ptzenies ten pokoik pod schody, zapewnisz dziecku wypasioną szkole z internetem za free. Odpowiedz Link Zgłoś
amarantha Re: Projekt domu 27.08.23, 19:20 Tanebo, dobra rada: The Sims 4 jest już za darmo, ściągnij sobie, pobuduj, i zobacz, jak szczęśliwi będą mieszkańcy tych pałaców, gdzie na piętrze można urządzić Wielką Pardubicką w korytarzu, a na parterze trzeba przeciskać się metrowymi korytarzykami z kibelka do bukieciarni. Odpowiedz Link Zgłoś
wrotek0 Re: Projekt domu 27.08.23, 19:25 Pytasz o rozkład pomieszczeń, więc odpowiadam. Office - czy to biuro dla domownika, czy będą zatrudnione inne osoby? Druga kuchnia i wc przy wejściu jak rozumiem dla biura. Wejście do części mieszkalnej przez korytarz wspólny z biurem - mało fajne - zakładam, że do biura czasem przyjdą klienci i będą widzieli wejście do salonu i domowników przemykających po schodach na górę. Jak dla mnie salon za wielki w stosunku do kuchni z jadalnią. 8 x8 m to miewają domy! Kwadratowy salon nie jest wcale ustawny, chyba, że będzie salą balową albo meble postawisz na środku (sofy czzy coś). Główna sypialnia też ogromna, tak samo łazienki obie. Garderoba 30m2 - może być, ale wolałabym wygospodarować dodatkowy pokój np. do prac domowych typu szycie albo hobby albo dodatkową sypialnię np. dla gości. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Projekt domu 27.08.23, 19:33 Goście mogą spać na tym korytarzu na górze, na 44 m2 wejdzie sporo dmuchanych materacy Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Projekt domu 27.08.23, 19:43 kk345 napisała: > Goście mogą spać na tym korytarzu na górze, na 44 m2 wejdzie sporo dmuchanych m > ateracy Może to dla uchodźców? S. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Projekt domu 27.08.23, 19:46 Po pierwsze - nie biuro a raczej biblioteka + pracownia. Żeby było gdzie postawić biurko z komputerem. I tu dwa założenia - po pierwsze biurko nie może być tyłem do drzwi a po drugie na lewo od biurka mają być okna. Po drugie - brudna kuchnia ma wejście od kuchni pierwszej. Zapomniałem narysować drzwi. Po trzecie - wielkość salonu. Wynika ona z dwóch rzeczy - pierwsza to szerokość korytarza. Musi mieć co najmniej 3 metry. Druga to biblioteka. W niej biurko ma stać na węższej ścianie. Biurka mają zwykle po 2 metry. Plus metr z każdej strony - daje to 4 metry. Dałem 5. 5+3=8. Na prostopadłą ścianę salonu musi wejść taras + jadalnia + część kuchni. To gdzieś musi się zmieścić. Zresztą salon nie jest ogromny. Jego prawa część to komunikacja. Jeśli ustawi się sofy i fotele na środku to będzie w sam raz. A musza być na środku bo są tylko dwie ściany ustawne. Po czwarte sypialnia. Miała mieć 6x5. Łóżka mają przeważnie 2x2. Jeśli ustawisz takie na dłuższej ścianie zostaną ci po dwa metry z każdej strony. + stoliki nocne i zasłony w oknach i jest w sam raz. A sypialnia 2 jest na drugim końcu. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Projekt domu 27.08.23, 19:36 Przy okazji wątku o wyborze jednego z dwóch domów pomyślałam sobie, że dawno niczego śmiesznego nie projektowałeś. Dlaczego wszystkie te twoje domy są tak okropnie brzydkie i nielogiczne? Odpowiedz Link Zgłoś
beneficia Re: Projekt domu 27.08.23, 19:47 Łazienka 30 m? Słuchaj, czy Ty byłeś kiedykolwiek w pomieszczeniu, które ma 30 metrów? Jeśli tak, to teraz wyobraź sobie rozmieszczenie na tej powierzchni sprzętów łazienkowych. No chyba że chcesz tam spa urządzić i łóżko do masażu wstawić, to jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Projekt domu 27.08.23, 19:57 Ja ostatnio wyremontowałam córce łazienkę 3 m², a cała jej kawalerka ma 30... Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Projekt domu 27.08.23, 20:02 Ale po co projektować dom wielkości mieszkania? Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Projekt domu 27.08.23, 20:15 tanebo001 napisał: > Ale po co projektować dom wielkości mieszkania? Projektuje się do potrzeb. Teraz, przy tych technikach, nawet 80 m2 może być nieźle zaprojektowane i tanie w utrzymaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Projekt domu 27.08.23, 19:59 Tu kluczowa jest odległość od pionu. Wanna max 250 cm. Idzie więc na środek. Prysznic 300 cm więc jest we wnęce. Umywalka 450 cm - można dać ją na ścianę na górze. W.C. na ścianie po prawej i tam też pion. Bo max. odległość 150 cm. I masz salon kąpielowy z wanną po środku. Pełen wypas. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Projekt domu 27.08.23, 21:38 Podoba mi się założenie, ze umywalka jest o dwa metry szersza od wanny- w końcu nie ma powodu się ograniczać! No i to wyjaśnia rozmach twoich projektów, jeśli umywalka ma 4,5 m to boję się pytać, jakie wymiary ma u ciebie kibelek Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Projekt domu 27.08.23, 21:45 Jaka szersza? Proszę czytać ze zrozumieniem. Piszę o odległości od pionu a nie o szerokości. Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_bb Re: Projekt domu 28.08.23, 01:05 Nie przesadzałabym z tym tyraniem Tanebo za bardzo dużą łazienkę, ja bym nie pogardziła, wstawiłabym dużą wannę, prysznic i drugi prysznic tylko do celów jak mycie kuwety i innych dużych gratów. Zrobiłabym sobie fajny kącik do malowania paznokci u stóp z podnóżkiem, żeby nie musieć robić gimnastyki z opieraniem stóp o kibel (teraz w małej łazience tak kombinuję). Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Projekt domu 27.08.23, 19:56 Może mi się coś ubzdurało, ale bardzo dawnymi czasy, kiedy jeszcze istniały profile, miałeś gołą klatę, może nawet i własną w avatarze. Szkoda, że nie poszedłeś tamtą drogą, tylko zmutowałeś się do jakieś Don Kichota od bukieciarni, który stale się wystawia ze swoimi projektami na pośmiewisko. Bardzo szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Projekt domu 27.08.23, 20:00 Mam włosy na klacie. A one też mają włosy na klatach... Odpowiedz Link Zgłoś
polamek100 Re: Projekt domu 27.08.23, 20:02 Gdzie garaz na co najmnieje 2 samochody? Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Projekt domu 27.08.23, 20:48 jahelena napisała: > A po co ty to robisz? Jest zainteresowanie Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Projekt domu 27.08.23, 22:50 tanebo001 napisał: > Garaż wolnostojący Nie zapomnij o tunelu z garażu do domu. Przecież nie będziesz w czasie deszczu nosić zakupów z samochodu do chałupy. A w tunelu ruchomy chodnik... S. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Projekt domu 27.08.23, 23:57 Po pierwsze do auta wsiadasz w pełni ubrany. Nie w piżamie. Więc przejście tych paru kroków to nie tragedia. W ostateczności możesz wziąć parasol i zostawić go w garażu. Po drugie garaż w bryle więcej kosztuje i przy budowie i eksploatacji. I dodatkowe zagrożenie pożarowe. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Projekt domu 28.08.23, 00:06 Zawsze obrażasz kogoś nawet go nie znając? To poważna wada charakteru. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Projekt domu 28.08.23, 00:56 tanebo001 napisał: > Po pierwsze do auta wsiadasz w pełni ubrany. Nie w piżamie. Więc przejście tych > paru kroków to nie tragedia. W ostateczności możesz wziąć parasol i zostawić g > o w garażu. No jasne. W jednej ręce siaty, w drugiej siaty, a w trzeciej parasol. > Po drugie garaż w bryle więcej kosztuje i przy budowie i eksploatac > ji. I dodatkowe zagrożenie pożarowe. A co cię to obchodzi? Przecież ty tylko projektami się zajmujesz. S. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Projekt domu 28.08.23, 02:43 tanebo001 napisał: > Garaż wolnostojący A ten garaż to będzie ogrzewany, czy nie? S. Odpowiedz Link Zgłoś
katarrynka Re: Projekt domu 27.08.23, 21:24 Tragiczny ten rozkład. Może weź najpierw pograj w Simsy i naucz się podstaw? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Projekt domu 27.08.23, 21:54 On gra w simsy tutaj, zawsze jest dużo chętnych Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Projekt domu 28.08.23, 00:38 Jeeezu, ale ematki są leniwe. Po drugie - na dużej powierzchni bałagan słabiej rzuca się w oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Projekt domu 28.08.23, 00:46 Mieszkałeś kiedyś w dużym domu? Bo ja tak i nigdy więcej. Chyba, że będę mieć służbę. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Projekt domu 28.08.23, 02:41 trampki-w-kwiatki napisała: > Mieszkałeś kiedyś w dużym domu? Bo ja tak i nigdy więcej. Chyba, że będę mieć s > łużbę. Ale on tam nie będzie mieszkał, on tylko projektuje. S. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Projekt domu 28.08.23, 01:37 30m2 garderoby i 30 m2 łazienki i dwie kuchnie - skromnie i funkcjonalnie! Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Projekt domu 28.08.23, 04:12 Wincyj korytarzy, co tak skromnie, przecież wjeżdżając swoim SUVem do living roomu będziesz zaczepiać o klamki. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Projekt domu 28.08.23, 12:04 Poprawka. Na drugim obrazku przybliżenie Odpowiedz Link Zgłoś
galaxyhitchhiker Re: Projekt domu 28.08.23, 12:58 Nie wiem czy bardziej podobają mi się drzwi do wc (fajny pomysł z tym stawaniem na muszli, żeby je otworzyć) czy te do kuchni, które zasłaniają wejście do spiżarni. Co będzie w technical area? A gabinet to dla porfiryka? Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Projekt domu 28.08.23, 13:16 Mój bosze ty losujesz pomieszczenia, a potem je jak puzzle wkładasz w kontur? Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Projekt domu 28.08.23, 13:16 A czemu do technicznego tylko z zewnątrz? Odpowiedz Link Zgłoś
tol8 Re: Projekt domu 28.08.23, 15:22 Twoja żona to wrzuciła na grupę budowlaną już wcześniej Odpowiedz Link Zgłoś