Dodaj do ulubionych

Most? Implat?

29.08.23, 10:09
W końcu i dla mnie nadszedł ten moment. Po raz pierwszy w życiu muszę usunąć stały ząb. Był leczony kanałowo 20 lat temu (więc hmm no jakość tego leczenia pewnie pozostawiała wiele do życzenia), potem ponownie, potem jeszcze różne inne przygody... No nic, wierzę, że już wyczerpaliśmy wszystkie możliwości leczenia. Pytanie - co dalej? Jakie rozwiązania wybrałyście? Most? Implant? Jeszcze nie rozmawiałam z dentystą. Na razie czytam w necie wink
Obserwuj wątek
    • princy-mincy Re: Most? Implat? 29.08.23, 10:27
      Ja rozwazalam tylko implant, mam juz go 5 lat.
    • bei Re: Most? Implat? 29.08.23, 10:28
      Przy zakładaniu mostu jest niszczony ząb obok, trzeba go zeszlifować pod koronę. Później taki ząb amortyzuje za dwa zęby. Jeśli warunki pozwalają, to implant, lub mikroprotezkę.
      • mava1 Re: Most? Implat? 29.08.23, 10:53
        nie ząb obok a dwa zęby obok.
        W dodatku w miejscu tego usuniętego zęba, z czasem kośc ulega zanikowi (dziąsło też podlega zmianom) co powoduje, że, wczesniej czy później, taki most trzeba usunąć.
        Tak więc, przy obecnym poziomie stomatologii, tylko implant.
        • bei Re: Most? Implat? 29.08.23, 23:23
          Niekoniecznie dwa, najczęściej jest robiony balkonik- odwieszony ząb trzyma się na tym obok
          • bei Re: Most? Implat? 29.08.23, 23:28
            Nie mam racji, balkonik- to stara praktyka, teraz mostkuje się na dwóch zębach.
          • 1matka-polka Re: Most? Implat? 30.08.23, 09:46
            bei napisała:

> Niekoniecznie dwa, najczęściej jest robiony balkonik- odwieszony ząb trzyma się
            > na tym obok

To bardzo slabiutka konstrukcja, a jak ktos jeszcze lubi sobie pozgrzytać, to juz w ogóle balkonik sie nie utrzyma.
    • gryzelda71 Re: Most? Implat? 29.08.23, 10:37
      Implant.
    • malaperspektywa Re: Most? Implat? 29.08.23, 10:52
      Dołożę cegiełkę. Tylko implant.
    • 1matka-polka Re: Most? Implat? 29.08.23, 10:53
      Implant
    • dorotakwiatkowska13 Re: Most? Implat? 29.08.23, 11:00
      Implant, mam ponad 10 lat, bez żadnych problemów. Most osłabi dwa zęby obok.
    • mama-ola Re: Most? Implat? 29.08.23, 12:56
      Implant
    • misiamama Re: Most? Implat? 29.08.23, 13:03
      Kasiu, czy mogę się podpiąć z pytaniem stomatologicznym? bo mój stały ząb leczony kanałowo 20 lat temu ma się świetnie, tylko zmienił kolor. Żadne zabiegi koloryzujące nie dają efektu. Dentystka powiedziała żeby zrobić na nim licówkę. Czy to jest dobry pomysł? miałyście licówkę na jednym zębie? czy to nie będzie się odcinać od pozostałych?
      • szalona123 Re: Most? Implat? 29.08.23, 13:18
        Wszystko zależy czy da się implant zrobić. Ja mam podobnie - usunięta 6 po leczeniu kanałowym sprzed 20 lat - ząb przepołowił się na pół - usunięty - i póki co brak możliwości implantu - brak wystarczającej ilości kości na rezonansie. Mam iść na konsultację bo chirurg coś wymyślił - zobaczymy czy się zdecyduję jak będzie zbyt radykalne. Bez 6 można żyć stwierdziłam.
        • myelegans1 Re: Most? Implat? 29.08.23, 22:33
          wg mojego chirurga, 99% implantow jest do zrobienia, chyba, ze masz chroniczne nieleczone choroby typu nieleczona cukrzyca.

nie ma tez bariery wiekowej
          • gryzelda71 Re: Most? Implat? 30.08.23, 08:45
            Ale wystarczy być w tym 1%. Cena tez gra rolę jednak.
      • princy-mincy Re: Most? Implat? 29.08.23, 13:36
        Mozna zalozyc licowke a mozna onlay/ overlay- nie bedzie sie odcinac od pozostalych, jesli zostanie wybrany kolor jak pozostale zeby
        Martwy zab sie przebarwia bo nie jest juz odzywiany, jest tez slabszy niz zywy zab.
      • konsta-is-me Re: Most? Implat? 30.08.23, 14:54
        Dobrze zrobiona niczym się nie wyróżnia.
    • kasiakasiakasia222 Re: Most? Implat? 29.08.23, 20:29
      Dzięki! No to implant smile
    • myelegans1 Re: Most? Implat? 29.08.23, 22:32
      implant!
      mam 3, juz nawet nie wiem, ktore zeby
    • 1papryczka.chili Re: Most? Implat? 30.08.23, 06:42
      Najlepiej implant, jeśli implantolog oceni że warunki są ok. Pod most musisz poświęcić dwa sąsiednie zęby tzn przeleczyć je kanałowo i oszlifować. Koszt tego niewiele mniejszy lub czasem nawet większy od implantu.
      • mama-zosia55577 Re: Most? Implat? 30.08.23, 08:55
        Kanałowo dwa zdrowe żeby? Po moim trupie. Dobra. Już wszystko wiem. Implant!
        • nutella_fan Re: Most? Implat? 30.08.23, 09:08
          Nie trzeba leczyć kanałowo zdrowych zębów (wtf), ale szlifować trzeba, fakt.
    • natalyaxx Re: Most? Implat? 30.08.23, 09:05
      Implant, do mostu będą Ci naruszać zdrowe zęby, w obecnych czasach tylko implant.
    • nutella_fan Re: Most? Implat? 30.08.23, 09:07
      Implant tylko i wyłącznie.
    • anku1982 Re: Most? Implat? 30.08.23, 17:30
      Implant, mam od roku, w miejscu obu dolnych szóstek - tylko trzeba dbać o jego otoczenie, czyścić nicią dentystyczna lub specjalnymi szczoteczkami do przestrzeni międzyzebowych. Nie wiem czy tak powinno być (dentystka twierdzi że tak) ale u mnie ząb który osadzony jest na implancie który jest w kości nie dotyka dziąsła pod spodem - stąd czyścić nicią trzeba również z każdej strony pod zębem - oczywiście tego nie widać - koloryt nowych zębów jest dopasowany do tych własnych - ja tylko polecam tym bardziej że i usuwanie starych zębów pod implant jak i samo implantowane było właściwie bezbolesne - minus - koszty, w Trójmieście koło 5 tys za jeden ząb w 2022 roku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka