truchtamsobie 01.09.23, 20:12 Ostatnio ktoś mi bardzo je polecił. Że są bardzo trwale, ciekawe. Wiele zapachów ich pomysłu, kilka wzorowanych na oryginałach. Macie? Znacie? Polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
extereso Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 20:18 Dostałam kiedyś od osoby, z którą współpracowałam. Były przepiękne. Dość powiedzieć, że wyzwalały migrenę a i tak czasem je stosowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 20:41 Niestety. Były intensywne choć w subtelny sposób, kojarzyły się z dymem, z ciepłem. No serio niesamowite. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 21:19 Z ciekawostek to z Bliskiego Wschodu przywiozłam sobie perfumy, wytwarzane amatorsko i chałupniczo przez matkę naszego gospodarza- mieszanka olejku różanego i dymu jak z wędzarni. Niezwykłe. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 20:26 Mam przywieziony z EA. Jest piękny, ale nadaje się tylko na wieczór i to raczej taki na dużej powierzchni, bo jest morderczo intensywny. Odpowiedz Link Zgłoś
truchtamsobie Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 20:26 A masz może nazwę,zdjęcie butelki? Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 20:33 Na butelce takiej mocno zdobionej nie ma żadnego napisu ani znaczków. Odpowiedz Link Zgłoś
truchtamsobie Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 20:36 A chociaż fotka butelki? Bo ich jest masa Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Arabskie perfumy 02.09.23, 09:52 Proszę. Zapach cos pomiędzy Ombre Leather / Out Woods Intense TF Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Arabskie perfumy 02.09.23, 09:55 Tyle, ze czuć jeszcze wędzona śliwkę Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Arabskie perfumy 02.09.23, 10:26 Tak mi się cos kołacze (to było 4 lata temu), ze ten flakon to ja sama wybierałam i oni zapach, który wybrałam nalewali do tego flakonu. Gdzieś na pustyni. Wiec to pewnie jakieś arabskie, ale niezbyt ekskluzywne 😁 - bardziej dla turystów. Ale miałam wtedy fazę na ten typ zapachu (żeby były jak najbardziej mroczne i mocne). Nadal pachną równie intensywnie 🙈 Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Arabskie perfumy 02.09.23, 14:33 Kto używa F…Fabulous? Ty czy mąż? Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Arabskie perfumy 02.09.23, 15:39 Różnie. Czasem go czuje, czasem zero. Najlepiej i najdluzej trzyma mi się na skórzanej kurtce. I on, mam wrażenie, gaśnie i wraca. Komplementów nie dostałam nigdy. Zreszta chyba tylko dwa razy byłam spytana o to czym pachnę (w liceum o cerutti 1881 i ze dwa lata temu o Tobacco Vanille TF. Dla mnie to taka kwintesencja snobizmu. Zapach za sporo kasy, który jest, a jakoby go nie było. Ale jest. Ale mało wyczuwalny. 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Arabskie perfumy 02.09.23, 15:48 W ogóle się nie mogę do niego przekonać i na mnie i na chłopie pachnie właśnie nijako, jakby był i jakby go nie było. Dokładnie tak jak napisałaś, ale sprobuję jeszcze ze skórzaną kurtką. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 20:34 Miałam takie w kulce, coś strasznego jeśli chodzi o moc i trwałość. Odpowiedz Link Zgłoś
truchtamsobie Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 20:36 No słyszałam że są bardzo mocne i trwałe. Odpowiedz Link Zgłoś
1maja1 Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 20:38 Mi raz wpadly do reki perfumy Amouage, niestety nie pamietam ktore dokladnie. Zapach po prostu obledny! Kiedys sobie sprawie, jak skonczy mi sie moja masowka😉 Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 20:44 Przetestowałam kiedyś w salonie firmowym Amouage trzy piękne, idealnie jakby dla mnie skomponowane zapachy. Żadnego z nich po godzinie nie czułam... więc zważywszy na cenę lepiej przymierz zapach przed zakupem. Odpowiedz Link Zgłoś
1maja1 Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 20:51 Mi nadgarstek pachnial nawet na drugi dzien mimo mojego ciaglego wachania😄 ale tak, mam w planie zakupic zestaw probek najpierw. Tak mysle ktorym sie wtedy psiknelam i byl to chyba albo ten zielony albo granatowy kolor buteleczki, na pewno butelka byla ciemna. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 21:16 O kolorze się nie wypowiem, bo po zobaczeniu całego dużego sklepu, pełnego buteleczek w różnych kolorach zdałam się po prostu na sprzedawczynię, która doradziła kilka zapachów po wybadaniu moich preferencji. Rzeczywiście zapachy były trafione w punkt, te doradzone mojej przyjaciółce też. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 22:34 Oczywiście, że one pachną długo, to są zupełnie inne formulacje niż w perfumach z masowych drogerii. Kiedyś wylało mi się trochę perfum na membranę głośnika i ta pachniała Tygodniami. Podobnie jest z odkryciami wierzchnimi - zapach się w nie wręcz wżera. Ja lubię Interlude Amouage - niestety od jakiegoś czasu mega popularny u facetów. Killian Intoxicated, Puredistance Black. To moja top trójka. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 21:28 Ty moze nie czułaś, ale otoczenie na pewno. To b. mocne perfumy - przelewam je do pojemników bez atomizerze, bo jedno psiknięcie to za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 22:27 Tak, wiem lepiej - jesli nie czułaś Amouage po godzinie, To masz problem z węchem. Są to perfumy zaprojektowane na kilkunastogodzinną projekcję. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 23:18 W przypadku Amouage jest to po prostu niemozliwe, ale możesz opowiadać do woli, ludzie, którzy tych perfum nie znają, na 100% uwierzą. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 23:20 Jeśli wrócę kiedyś do tego salonu, to im opowiem, ze znikanie zapachu ze skóry według thank_you jest niemożliwe. Ekspedientka twierdziła, ze to się zdarza, taka chemia skóry, ale znów: ty wiesz przecież lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 23:22 Znikanie zapachu ze skory po godzinie w przypadku Amouage - taaa 😂😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 23:29 Słuchaj, ja nawet rozumiem, ze do czegoś jest ci potrzebne przekonanie, ze masz rację- może deficyty w innych dziedzinach życia, może nieśmiałość, nie wiem, ale spokojnie, już po raz kolejny napiszę: wiesz lepiej, rozumiem. Enjoy. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 23:45 Tak, dokładnie to a nawet sporo wiecej. )) Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 23:24 Amouage to są bardzo silne kompozycje, potrafią sie utrzymywac na skórze przez 24 godziny. Czasami zapach jest wyczuwalny nawet po kąpieli. Na ubraniach trwają jeszcze dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 23:48 I to trzy zapachy zniknęły po godzinie. Cud! Niech gra w totka. Ajesli Amouage znika jej po godzinie, to żaden inny nawet po chmurze na niej nie osiądzie. 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 21:29 Amouage, Mauboussin, dla mnie zbyt orientalne. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 23:02 Mauboussin to nie są arabskie perfumy. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 21:39 >Wiele zapachów ich pomysłu, kilka wzorowanych na oryginałach. Kupić podróbę arabskich perfum to trzeba mieć odwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
truchtamsobie Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 21:47 Nie,nie o takie mi chodziło, oni maja też podrobki np. Savage Diora, Kirke,BCR itd. Ale mi chodzi ogólnie o ich perfumy. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 22:01 Ok, teraz rozumiem. Tak jak wspominałam niżej jest perfumeria z zapachami arabskimi Sense Dubai, spory wybór ma Quality. Może dziewczyny polecą jakieś nazwy. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 21:44 Mam Ajmal Raindrops, chyba arabskie . Buteleczka dość tandetnie wykonana, ale zapach ładny, wielowątkowy i dość trwały. Podobno do Coco Mademoiselle zbliżony, ale nie porównywałam (perfum Chanel nie znam za bardzo). Koleżanka miała jakieś perfumy w olejku, prześliczne, ale nie pamiętam nazwy. Odpowiedz Link Zgłoś
truchtamsobie Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 21:51 Wyszukiwarką mi pokazala dwa rodzaje, któreś z tych? Trwałe są? Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 21:59 Te pierwsze, z niebieskim korkiem. Na mnie trwałe, ale większość zapachów się na mojej skórze dość długo utrzymuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Arabskie perfumy 02.09.23, 10:26 Jeśli chodzi o Coco Mademoiselle EDT to jest to zapach idealny, nie ma co go zastępować, szukać podbnych, zamienników czy innych prawie jak. Zaczęłam niedawno kolejny flakon, a nowy już kupiony. Mam dużo perfum, także nie używam bardzo często, ale niezmiennie uwielbiam i zawsze muszę mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 21:52 Arabskich nie, ale z zapachów orientalnych mam Opium i Saharienne (oba YSL) - używam bardzo rzadko, bo to jednak ciężki kaliber. Byłam w sklepie na Mokotowskiej - wiele zapachów wydawało się ładnych, ale jednak nie zdecydowałam się. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 23:31 Na Mokotowskiej kupiłam raz olejek - piękny, odmienny zapach (choć pewnie szukałam czegoś z ambrą). Trzeba testować - rozsmarowuje się na skórze i na różnych osobach może różnie pachnieć. Po drugi nie wróciłam, bo pierwszy chyba jeszcze gdzieś leży. Kupiłam też kiedyś na pewnym portalu tanie olejki w buteleczce z kulką. Sobie pewnie znów ambrę, a dziecku coś ciasteczkowego - ponieważ miało w sobie wanilię rewelacyjnie działało postawione w nocy koło łóżeczka, bo odpędzało komary. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 22:30 Zamów sobie próbki w Quality Missala. )) Jesli używam perfum (a używam rzadko) to tylko z arabskiej szkoły, juz od nastu lat. Zawsze męskie, nie damskie. Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: Arabskie perfumy 02.09.23, 00:26 Mam sporo, używam od pewnego czasu częściej niż tych "zwykłych". Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_bb Re: Arabskie perfumy 02.09.23, 01:11 Mam flakon Lattafa Oud Amethyst, na test czeka próbka Lattafa Oud for Glory. Oba zapachy zachwalane na yt i forach. Trwałość tych pierwszych perfum zabójcza, przebijają Montale. Nie są w odbiorze takie tanie i bazarowe, bałam się efektu, że będą podobnym smrodem jak podróbki perfum z fm. Nic z tych rzeczy. Czaję się jeszcze na parę próbek Rasasi. Uwielbiam oud i pod tym względem arabskie perfumy to spełnienie marzeń. Od groma kompozycji z oudem. Odpowiedz Link Zgłoś
truchtamsobie Re: Arabskie perfumy 02.09.23, 07:29 O dzięki, spróbuję bo te są w spoko cenie gdyby mi nie podpasowaly 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_bb Re: Arabskie perfumy 02.09.23, 08:39 Jestem na świeżo po teście i Lattafa Oud for Glory to unisex, który mocno idzie w stronę męską. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Arabskie perfumy 02.09.23, 09:27 Mam, przywoziłam sobie z Dubaju Swiss Arabian - nie za miliony moment, ale typowy mocny oud, taki z potężnym ogonem. Nie nadaje się do kina 😉 Klasyczna wersja jest bardzo intensywna i trwała (choć jak zwykle przy perfumach, to zależy od skóry), ale mają też lżejszą, bardziej kwiatową. Jeszcze uwaga - przez swoją intensywność tego rodzaju perfumy mogą w pewnym momencie zacząć cię odrzucać. U mnie tak było. Na pewno nie nadają się do noszenia na co dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Arabskie perfumy 02.09.23, 09:38 Kupiłam w przypływie szaleństwa Shaghaf Oud męski i damski i Inara z Swiss Arabian, ale szybko się ich pozbyłam. To są nędzne zpachy, jeśli chodzi o kunszt perfumiarski. Natomiast gdyby ktoś chciał kogoś zamęczyć zapachem, to polecam😉. Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_bb Re: Arabskie perfumy 02.09.23, 10:03 Piszesz o tym złotym Shaghaf Oud? Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Arabskie perfumy 02.09.23, 09:47 Jestem fanką kostek „ ambry „- kroje na mniejsze i wkładam do szaf i szuflad , czasem stawiam gdzieś na półkach regałów w domu. Pięknie i delikatnie aromatyzują przestrzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Arabskie perfumy 02.09.23, 17:36 Z arabskich perfum to mam Egrę od Rasasi, bardzo lubię ten zapach niestety na mnie trwa jakieś 3-4 godziny i znika. I Armaf Club de nuit intense - trwalsze, też piękne. Mąż też ma od Rasasi La Yuquawam, obojgu nam się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Arabskie perfumy 02.09.23, 17:51 Sama gdybym miała polecić dobre, bezpieczne arabskie perfumy, to pewnie wskazałabym na Ellie Saab. Odpowiedz Link Zgłoś