Dodaj do ulubionych

Arabskie perfumy

01.09.23, 20:12
Ostatnio ktoś mi bardzo je polecił. Że są bardzo trwale, ciekawe. Wiele zapachów ich pomysłu, kilka wzorowanych na oryginałach.
Macie? Znacie? Polecacie?
Obserwuj wątek
    • extereso Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 20:18
      Dostałam kiedyś od osoby, z którą współpracowałam. Były przepiękne. Dość powiedzieć, że wyzwalały migrenę a i tak czasem je stosowałam.
      • truchtamsobie Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 20:26
        A pamiętasz nazwę?
        • extereso Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 20:41
          Niestety. Były intensywne choć w subtelny sposób, kojarzyły się z dymem, z ciepłem. No serio niesamowite.
          • kk345 Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 21:19
            Z ciekawostek to z Bliskiego Wschodu przywiozłam sobie perfumy, wytwarzane amatorsko i chałupniczo przez matkę naszego gospodarza- mieszanka olejku różanego i dymu jak z wędzarni. Niezwykłe.
            • extereso Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 21:38
              Brzmi bardzo fajnie.
    • shellyanna Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 20:26
      Mam przywieziony z EA. Jest piękny, ale nadaje się tylko na wieczór i to raczej taki na dużej powierzchni, bo jest morderczo intensywny.
      • truchtamsobie Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 20:26
        A masz może nazwę,zdjęcie butelki?
        • shellyanna Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 20:33
          Na butelce takiej mocno zdobionej nie ma żadnego napisu ani znaczków.
          • truchtamsobie Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 20:36
            A chociaż fotka butelki? Bo ich jest masa
            • shellyanna Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 20:50
              Jak skończę oglądać Lipowo 😁
              • truchtamsobie Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 20:56
                Ok będę czekać 😄
                • shellyanna Re: Arabskie perfumy 02.09.23, 09:52
                  Proszę. Zapach cos pomiędzy Ombre Leather / Out Woods Intense TF
                  • shellyanna Re: Arabskie perfumy 02.09.23, 09:55
                    Tyle, ze czuć jeszcze wędzona śliwkę
                  • kropkaa Re: Arabskie perfumy 02.09.23, 10:20
                    Flakon bardzo uroczy smile
                    • shellyanna Re: Arabskie perfumy 02.09.23, 10:26
                      Tak mi się cos kołacze (to było 4 lata temu), ze ten flakon to ja sama wybierałam i oni zapach, który wybrałam nalewali do tego flakonu. Gdzieś na pustyni. Wiec to pewnie jakieś arabskie, ale niezbyt ekskluzywne 😁 - bardziej dla turystów. Ale miałam wtedy fazę na ten typ zapachu (żeby były jak najbardziej mroczne i mocne). Nadal pachną równie intensywnie 🙈
                  • magdallenac Re: Arabskie perfumy 02.09.23, 14:33
                    Kto używa F…Fabulous? Ty czy mąż?
                    • shellyanna Re: Arabskie perfumy 02.09.23, 15:13
                      Ja 😁 mąż ma osobna półkę.
                      • magdallenac Re: Arabskie perfumy 02.09.23, 15:26
                        No i jak to pachnie na Tobie?
                        • shellyanna Re: Arabskie perfumy 02.09.23, 15:39
                          Różnie. Czasem go czuje, czasem zero. Najlepiej i najdluzej trzyma mi się na skórzanej kurtce. I on, mam wrażenie, gaśnie i wraca.
                          Komplementów nie dostałam nigdy. Zreszta chyba tylko dwa razy byłam spytana o to czym pachnę (w liceum o cerutti 1881 i ze dwa lata temu o Tobacco Vanille TF.
                          Dla mnie to taka kwintesencja snobizmu. Zapach za sporo kasy, który jest, a jakoby go nie było. Ale jest. Ale mało wyczuwalny. 😁

• magdallenac Re: Arabskie perfumy 02.09.23, 15:48
                            W ogóle się nie mogę do niego przekonać i na mnie i na chłopie pachnie właśnie nijako, jakby był i jakby go nie było. Dokładnie tak jak napisałaś, ale sprobuję jeszcze ze skórzaną kurtką.
    • primula.alpicola Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 20:34
      Miałam takie w kulce, coś strasznego jeśli chodzi o moc i trwałość.
      • truchtamsobie Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 20:36
        No słyszałam że są bardzo mocne i trwałe.
    • 1maja1 Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 20:38
      Mi raz wpadly do reki perfumy Amouage, niestety nie pamietam ktore dokladnie. Zapach po prostu obledny! Kiedys sobie sprawie, jak skonczy mi sie moja masowka😉
      • kk345 Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 20:44
        Przetestowałam kiedyś w salonie firmowym Amouage trzy piękne, idealnie jakby dla mnie skomponowane zapachy. Żadnego z nich po godzinie nie czułam... więc zważywszy na cenę lepiej przymierz zapach przed zakupem.
        • 1maja1 Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 20:51
          Mi nadgarstek pachnial nawet na drugi dzien mimo mojego ciaglego wachania😄 ale tak, mam w planie zakupic zestaw probek najpierw. Tak mysle ktorym sie wtedy psiknelam i byl to chyba albo ten zielony albo granatowy kolor buteleczki, na pewno butelka byla ciemna.
          • kk345 Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 21:16
            O kolorze się nie wypowiem, bo po zobaczeniu całego dużego sklepu, pełnego buteleczek w różnych kolorach zdałam się po prostu na sprzedawczynię, która doradziła kilka zapachów po wybadaniu moich preferencji. Rzeczywiście zapachy były trafione w punkt, te doradzone mojej przyjaciółce też.
          • thank_you Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 22:34
            Oczywiście, że one pachną długo, to są zupełnie inne formulacje niż w perfumach z masowych drogerii. Kiedyś wylało mi się trochę perfum na membranę głośnika i ta pachniała
            Tygodniami. Podobnie jest z odkryciami wierzchnimi - zapach się w nie wręcz wżera.
            Ja lubię Interlude Amouage - niestety od jakiegoś czasu mega popularny u facetów.
            Killian Intoxicated, Puredistance Black.
            To moja top trójka. smile
        • thank_you Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 21:28
          Ty moze nie czułaś, ale otoczenie na pewno. To b. mocne perfumy - przelewam je do pojemników bez atomizerze, bo jedno psiknięcie to za dużo.
          • kk345 Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 21:31
            Wiesz lepiej, ok.
            • thank_you Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 22:27
              Tak, wiem lepiej - jesli nie czułaś Amouage po godzinie,
              To masz problem z węchem. Są to perfumy zaprojektowane na kilkunastogodzinną projekcję.
              • kk345 Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 22:40
                Oczywiście. W końcu wiesz lepiej.
                • thank_you Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 23:18
                  W przypadku Amouage jest to po prostu niemozliwe, ale możesz opowiadać do woli, ludzie, którzy tych perfum nie znają, na 100% uwierzą. smile
                  • kk345 Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 23:20
                    Jeśli wrócę kiedyś do tego salonu, to im opowiem, ze znikanie zapachu ze skóry według thank_you jest niemożliwe. Ekspedientka twierdziła, ze to się zdarza, taka chemia skóry, ale znów: ty wiesz przecież lepiej.
                    • thank_you Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 23:22
                      Znikanie zapachu ze skory po godzinie w przypadku Amouage - taaa 😂😂😂
                      • kk345 Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 23:29
                        Słuchaj, ja nawet rozumiem, ze do czegoś jest ci potrzebne przekonanie, ze masz rację- może deficyty w innych dziedzinach życia, może nieśmiałość, nie wiem, ale spokojnie, już po raz kolejny napiszę: wiesz lepiej, rozumiem. Enjoy.
                        • thank_you Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 23:45
                          Tak, dokładnie to a nawet sporo wiecej. smile))
                  • damartyn Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 23:24
                    Amouage to są bardzo silne kompozycje, potrafią sie utrzymywac na skórze przez 24 godziny. Czasami zapach jest wyczuwalny nawet po kąpieli. Na ubraniach trwają jeszcze dłużej.
                    • thank_you Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 23:48
                      I to trzy zapachy zniknęły po godzinie. Cud! Niech gra w totka. Ajesli Amouage znika jej po godzinie, to żaden inny nawet po chmurze na niej nie osiądzie. 😂
    • bazia_morska Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 21:29
      Amouage, Mauboussin, dla mnie zbyt orientalne.
      • damartyn Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 23:02
        Mauboussin to nie są arabskie perfumy.
        • bazia_morska Re: Arabskie perfumy 02.09.23, 07:43
          Racja.
    • kropkaa Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 21:39
      >Wiele zapachów ich pomysłu, kilka wzorowanych na oryginałach.

Kupić podróbę arabskich perfum to trzeba mieć odwagę.
      • truchtamsobie Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 21:47
        Nie,nie o takie mi chodziło, oni maja też podrobki np. Savage Diora, Kirke,BCR itd. Ale mi chodzi ogólnie o ich perfumy.
        • kropkaa Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 22:01
          Ok, teraz rozumiem.
          Tak jak wspominałam niżej jest perfumeria z zapachami arabskimi Sense Dubai, spory wybór ma Quality.
          Może dziewczyny polecą jakieś nazwy.
    • mdro Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 21:44
      Mam Ajmal Raindrops, chyba arabskie wink. Buteleczka dość tandetnie wykonana, ale zapach ładny, wielowątkowy i dość trwały. Podobno do Coco Mademoiselle zbliżony, ale nie porównywałam (perfum Chanel nie znam za bardzo).

Koleżanka miała jakieś perfumy w olejku, prześliczne, ale nie pamiętam nazwy.
      • truchtamsobie Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 21:51
        Wyszukiwarką mi pokazala dwa rodzaje, któreś z tych? Trwałe są?
        • mdro Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 21:59
          Te pierwsze, z niebieskim korkiem. Na mnie trwałe, ale większość zapachów się na mojej skórze dość długo utrzymuje.
      • kropkaa Re: Arabskie perfumy 02.09.23, 10:26
        Jeśli chodzi o Coco Mademoiselle EDT to jest to zapach idealny, nie ma co go zastępować, szukać podbnych, zamienników czy innych prawie jak.
        Zaczęłam niedawno kolejny flakon, a nowy już kupiony. Mam dużo perfum, także nie używam bardzo często, ale niezmiennie uwielbiam i zawsze muszę mieć.
    • kropkaa Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 21:52
      Arabskich nie, ale z zapachów orientalnych mam Opium i Saharienne (oba YSL) - używam bardzo rzadko, bo to jednak ciężki kaliber. Byłam w sklepie na Mokotowskiej - wiele zapachów wydawało się ładnych, ale jednak nie zdecydowałam się.
      • danaide2.0 Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 23:31
        Na Mokotowskiej kupiłam raz olejek - piękny, odmienny zapach (choć pewnie szukałam czegoś z ambrą). Trzeba testować - rozsmarowuje się na skórze i na różnych osobach może różnie pachnieć. Po drugi nie wróciłam, bo pierwszy chyba jeszcze gdzieś leży.
        Kupiłam też kiedyś na pewnym portalu tanie olejki w buteleczce z kulką. Sobie pewnie znów ambrę, a dziecku coś ciasteczkowego - ponieważ miało w sobie wanilię rewelacyjnie działało postawione w nocy koło łóżeczka, bo odpędzało komary.
    • thank_you Re: Arabskie perfumy 01.09.23, 22:30
      Zamów sobie próbki w Quality Missala. smile))

Jesli używam perfum (a używam rzadko) to tylko z arabskiej szkoły, juz od nastu lat. Zawsze męskie, nie damskie.
    • antyideal Re: Arabskie perfumy 02.09.23, 00:26
      Mam sporo, używam od pewnego czasu częściej niż tych "zwykłych".
    • waleria_bb Re: Arabskie perfumy 02.09.23, 01:11
      Mam flakon Lattafa Oud Amethyst, na test czeka próbka Lattafa Oud for Glory. Oba zapachy zachwalane na yt i forach. Trwałość tych pierwszych perfum zabójcza, przebijają Montale. Nie są w odbiorze takie tanie i bazarowe, bałam się efektu, że będą podobnym smrodem jak podróbki perfum z fm. Nic z tych rzeczy. Czaję się jeszcze na parę próbek Rasasi.
      Uwielbiam oud i pod tym względem arabskie perfumy to spełnienie marzeń. Od groma kompozycji z oudem.
      • truchtamsobie Re: Arabskie perfumy 02.09.23, 07:29
        O dzięki, spróbuję bo te są w spoko cenie gdyby mi nie podpasowaly 😀
        • waleria_bb Re: Arabskie perfumy 02.09.23, 08:39
          Jestem na świeżo po teście i Lattafa Oud for Glory to unisex, który mocno idzie w stronę męską.
    • pursuedbyabear Re: Arabskie perfumy 02.09.23, 09:27
      Mam, przywoziłam sobie z Dubaju Swiss Arabian - nie za miliony moment, ale typowy mocny oud, taki z potężnym ogonem. Nie nadaje się do kina 😉 Klasyczna wersja jest bardzo intensywna i trwała (choć jak zwykle przy perfumach, to zależy od skóry), ale mają też lżejszą, bardziej kwiatową.
      Jeszcze uwaga - przez swoją intensywność tego rodzaju perfumy mogą w pewnym momencie zacząć cię odrzucać. U mnie tak było. Na pewno nie nadają się do noszenia na co dzień.
      • damartyn Re: Arabskie perfumy 02.09.23, 09:38
        Kupiłam w przypływie szaleństwa Shaghaf Oud męski i damski i Inara z Swiss Arabian, ale szybko się ich pozbyłam. To są nędzne zpachy, jeśli chodzi o kunszt perfumiarski. Natomiast gdyby ktoś chciał kogoś zamęczyć zapachem, to polecam😉.
      • waleria_bb Re: Arabskie perfumy 02.09.23, 10:03
        Piszesz o tym złotym Shaghaf Oud?
        • damartyn Re: Arabskie perfumy 02.09.23, 11:21
          Tak.
    • bei Re: Arabskie perfumy 02.09.23, 09:47
      Jestem fanką kostek „ ambry „- kroje na mniejsze i wkładam do szaf i szuflad , czasem stawiam gdzieś na półkach regałów w domu. Pięknie i delikatnie aromatyzują przestrzeń.
    • aqua48 Re: Arabskie perfumy 02.09.23, 17:36
      Z arabskich perfum to mam Egrę od Rasasi, bardzo lubię ten zapach niestety na mnie trwa jakieś 3-4 godziny i znika. I Armaf Club de nuit intense - trwalsze, też piękne. Mąż też ma od Rasasi La Yuquawam, obojgu nam się podoba.
    • damartyn Re: Arabskie perfumy 02.09.23, 17:51
      Sama gdybym miała polecić dobre, bezpieczne arabskie perfumy, to pewnie wskazałabym na Ellie Saab.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka