Dodaj do ulubionych

Lęk o zdrowie

02.09.23, 10:40
Czy to normalne, że kiedy mam np niestrawność, ból głowy, nogi, pleców czy bóle menstruacyjne pojawia się u mnie nagle lęk przed szpitalem czy śmiercią?

Ból brzucha po śniadaniu, nie mam biegunki ale częściej sie wypróżniam i mnie mdli a jak czuje lęk. Idę do toalety i przechodzą mnie myśli że cos zaraz się stanie. Nasila to objawy.
Chodzę po domu jak szalona. Czekam czy będą wymioty, czy znowu skurcze jelit.

Czy wy tez tak martwicie się swoim zdrowiem?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Lęk o zdrowie 02.09.23, 10:46
      Przecież ty masz nerwicę, do tego wzmożoną przez ten związek z odpadem mieszkającym z mamusią i niemogącym się z tobą spotkać.
      • princesswhitewolf Re: Lęk o zdrowie 02.09.23, 10:48
        no wlasnie, najczesciej przyczyny sa gdzie indziej
      • arghail Re: Lęk o zdrowie 02.09.23, 10:49
        Tak wiem ale aż takie lęki o zdrowie mogę tez występować?
        • kachaa17 Re: Lęk o zdrowie 02.09.23, 15:45
          Miałam się już nie udzielać w Twoich wątkach ale Ci napiszę. Tak, tak może być bo niewyrażona, tłumiona złość przeraża się w lęki a myślę, że w Twojej sytuacji każdy normalny człowiek odczuwałby złość, Ty jej pewnie nie czujesz ale to nie znaczy, że jej nie ma. Ja tak miałam jak byłam dzieckiem i mieszkałam z rodzicami, wraz z czynnym alkoholikiem.
        • 1matka-polka Re: Lęk o zdrowie 02.09.23, 17:43
          arghail napisała:

> Tak wiem ale aż takie lęki o zdrowie mogę tez występować?

Tak, moze być jeszcze znacznie gorzej, aż do obłędu.
      • arghail Re: Lęk o zdrowie 02.09.23, 10:53
        Dostałam jakis czas temu w nocy taka wiadomość (wiem ze to on) i tak mnie rozbolał brzuch że do rana czułam że bede wymiotować.
        • bazia_morska Re: Lęk o zdrowie 02.09.23, 10:58
          Wez zablokuj typa. Idz do lekarza. Koniec.
          • arghail Re: Lęk o zdrowie 02.09.23, 11:03
            Byłam u lekarza. Dostałam leki, po których nie byłam w stanie przez ponad miesiąc funkcjonować. Zmienił na inne i to samo. I właśnie nasiliły mi się przez to lęki o zdrowie.
            • bazia_morska Re: Lęk o zdrowie 02.09.23, 11:32
              Na świecie jest więcej leków niż 2. Zastanów się jakie korzyści daje Ci ugrzęźnięcie w tym stanie.
              • arghail Re: Lęk o zdrowie 02.09.23, 11:34
                Wiem. Ale nie rozumiem dlaczego tak się czuje po tego typu lekach.
                • pursuedbyabear Re: Lęk o zdrowie 02.09.23, 12:06
                  To jest akurat normalne. To nie są leki, które działają natychmiast, a poza tym w pierwszych tygodniach mogą wręcz objawy nasilać (nie bez przyczyny ulotki mają grubość "Nad Niemnem"). Przy czym leków jest mnóstwo, a psychiatra będzie dobierał do skutku.
                  I pamiętaj - lęk to jest samonakręcający się mechanizm, czyli im bardziej będziesz obawiać się, że będziesz rzygać czy zemdlejesz, tym gorzej fizycznie będziesz się czuć.
                  • arghail Re: Lęk o zdrowie 02.09.23, 13:58
                    Tak jest, jak się nakręcę to dochodzą inne objawy do tego
                    • pursuedbyabear Re: Lęk o zdrowie 02.09.23, 14:52
                      Wiem, bo to doskonale znam. Ale jest też tak, że w pewnym momencie uczysz się czytać sygnały, które ciało ci wysyła, a które przepowiadają atak paniki i możesz być w stanie go opanować, zanim się rozhula. Niestety to zajmuje czas, no ale nerwica to przypadłość mało sympatyczna i wymagająca dużo pracy samemu z sobą (oprócz leków terapii).
        • tt-tka Re: Lęk o zdrowie 02.09.23, 14:17
          Ja psieplasiam, pytam juz tylko z przyzwyczajenia - po kij odbierasz wiadomosci od niego/z nieznanych numerow/w nocy ?
          • arghail Re: Lęk o zdrowie 02.09.23, 14:45
            Dostałam smsa. Nie widziałam kto. Otworzyłam i tyle. Tez żałuje ze odczytałam wiadomość.
            Chyba każdego taka treść by zabolała.
            • bazia_morska Re: Lęk o zdrowie 02.09.23, 14:51
              Mnie rozbawiłaby, a odpady atomowe trzeba usuwać.
            • hosta_73 Re: Lęk o zdrowie 02.09.23, 18:21
              "Chyba każdego taka treść by zabolała"

Zabolalaby jedynie gdyby to była opinia kogoś na kim mi zależy i z kim się liczę. W przeciwnym wypadku mam to gdzieś
              • arghail Re: Lęk o zdrowie 02.09.23, 18:36
                Przecież bardzo mi na nim zależało
                • hosta_73 Re: Lęk o zdrowie 02.09.23, 23:47
                  Jeju to było kiedyś. Nadal ci bardzo zależy , że przejmujesz się jego wypocinami na swój temat? Weź go zablokuj bo to jest jakiś toksyk.
    • princesswhitewolf Re: Lęk o zdrowie 02.09.23, 10:47
      To sie nerwica hipochondryczna nazywa.
      • arghail Re: Lęk o zdrowie 02.09.23, 10:52
        Na co dzień tez martwię się o zdrowie i życie ale najgorzej jak cos mi dolega. Nie wiem wtedy czy to cos poważnego czy właśnie np TYLKO niestrawność
        • alpepe Re: Lęk o zdrowie 02.09.23, 11:13
          Nie, to tylko nibyzwiązek z odpadem. Kochasz to, wiem, ale sama widzisz, jak to na ciebie działa.
          • arghail Re: Lęk o zdrowie 02.09.23, 11:18
            Ale ja się z nim nie kontaktuje.
            A moje problemy zaczęły się dużo wcześniej. Fakt, rok temu bardzo się pogłębiły kiedy on będąc zablokowany u mnie na tel nagrywał się na pocztę głosowa (puste nagrania) i przychodziło mi powiadomienie.
            Wtedy wylądowałam w szpitalu z wysokim pulsem i baaardzo nasiliły się od tego czasu lęki.
            Jednak nie wiem czy to wiązać z ta osoba. Nie mogę przecież o całe zło obwiniać jego
            • princesswhitewolf Re: Lęk o zdrowie 02.09.23, 11:22
              Najlepiej dziala na to isc i pogadac z lekarzem.

Zespol pourazowy masz po nim i czarnowidzisz bo Ci sie w zyciu niespecjalnie ukladalo i to w wiekszosci zupelnie nie z twojej winy. Porozmawiaj z przyjaciolmi, rodzina a przede wszystkim lekarzem bo nic tak dobrze nie dziala na takie lęki jak przebadanie i pogadanie z lekarzem.

Poza tym dobrze by bylo gdyby cos dobrego w konxu w zyciu ci sie trafilo. To naprawde daloby by ci nadzieje i wiare.
              Staraj sie zagłębić w jakis lekki i wesoly film takie sprawy by odciagac mysli od tych koszmarnych
    • alexa0011 Re: Lęk o zdrowie 02.09.23, 11:09
      Nerwica lękowa może? U mnie pojawiło się po epizodach lękowych. Teraz kiedy coś się ze mną dzieje, od razu napada mnie lęk , ale wiem, że to na chwilę. Otwieram okno, wychodzę na moment żeby pochodzić i mija. Tak jakby coś somatycznego natychmiast było triggerem napadu lekowego.Niefajne to jest.
      • arghail Re: Lęk o zdrowie 02.09.23, 11:11
        O właśnie tak mam.
        Nerwice lękową mam stwierdzona.
        • alexa0011 Re: Lęk o zdrowie 02.09.23, 11:16
          No to musisz sobie z tym poradzić i przeczekać. . Moja pani psycholog powiedziała mi kiedyś, że napad trwa do 5 minut i mija. Sama miewa takie napady, nawet w trakcie szkoleń, prosi wtedy o chwilę przerwy, kładzie się na macie i czeka, aż minie. Więc nawet ci, którzy nauczenia, też tak miewająsmile..
          • pursuedbyabear Re: Lęk o zdrowie 02.09.23, 12:00
            Do 5 minut?...
            Hehehe.
            • arghail Re: Lęk o zdrowie 02.09.23, 12:01
              U mnie zdecydowanie dłużej.
              Arak paniki nawet kilka godzin
              • arghail Re: Lęk o zdrowie 02.09.23, 12:01
                *atak paniki
              • kachaa17 Re: Lęk o zdrowie 02.09.23, 18:16
                Atak paniki nie może trwać kilka godzin bo byś się wykończyła, może mylisz to ze stanem lękowym. Napady paniki są krótkie.
                • arghail Re: Lęk o zdrowie 02.09.23, 18:51
                  To już nie wiem. Uczucie jest takie że nawet chodzić czasem nie mogę bo nogi z waty duszno brak tchu wysoki puls i czucie ze zemdleje
                  Czasem 24 na dobre
                • pursuedbyabear Re: Lęk o zdrowie 03.09.23, 00:20
                  Ale potrafią następować jeden po drugim...
            • alexa0011 Re: Lęk o zdrowie 02.09.23, 12:13
              No tak mi powiedziała, mi to pomaga, chociaż pewnie każdy ma inaczej. Być może skraca czasem moje ataki, traktuje te radę stricte użytkowo w trudnych momentach . A że moje potrafiły mi tak doyebac, że szłam do budynku dwadzieścia minut bo mialam wrażenie, że idę przez kisiel i nie ruszam nogami, to inna sprawa.
              • wiosennedni5 Re: Lęk o zdrowie 02.09.23, 15:14
                Ja gdy zachorowałam na covid, była to pierwsza fala, zamknięta w domu.na 10 dni, rodzina na 20( co za debilizm) dostałam takiego ataku paniki, że myślałam że przez balkon wyskoczę.
                Mąż mnie cały czas przytulał i uspokajał, przez kilka godzin jeszcze nie było ok.
    • natalyaxx Re: Lęk o zdrowie 02.09.23, 19:46
      To nerwica. Jestem po raku tarczycy i nie mam takich problemów, będzie co ma być, wszystko wezmę na klatę i zniosę z godnością.
    • polamek100 Re: Lęk o zdrowie 03.09.23, 00:33
      O zdrowie nalezy dbac a nie sie o nie bac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka