Dodaj do ulubionych

Infamia -widział ktoś?

18.09.23, 07:50
Zaczęlam.oglądać na Netflixie i najpierw bez przekonania. Myślalam ze to taka polska teen drama. Ale wciagnęlo mnie. Fajne zdjęcia. Obejrzał ktoś do końca? Trzyma poziom? Jakby ktoś nie wiedzial serial dzieje w środowisku polskich Romów, ciekawe na ile to autentyczne jest.
Obserwuj wątek
    • feniks_z_popiolu Re: Infamia -widział ktoś? 18.09.23, 10:11
      Jestem po drugim odcinku. Jak dla mnie pełna egzotyka, nie wiem na ile autentyczna w dzisiejszych czasach. Dom pełen ciotek, wujków, pociotków, kuzynów. Biesiady, tańce śpiewy. Ciekawa jestem jak zawiąże się fabuła z Gitą. Film w każdym razie nietuzinkowy.
      • renia266 Re: Infamia -widział ktoś? 18.09.23, 11:54
        Ja jestem po 3 i na razie daje temu filmowi takie 8,5 a nawet 9/10. Sama jestem zaskoczona. Klimacik jak z Aldomovara trochę i ten Bregovic i ogólnie muzyka i te kolory. Jestem ciekawa czy udźwigną to do końca. na razie hit roku dla mnie.
        • verdana Re: Infamia -widział ktoś? 18.09.23, 11:55
          Jeszcze nie, ale obejrzę, bo znam jednego z aktorów, jest romskim działaczem
    • husky_cat Re: Infamia -widział ktoś? 18.09.23, 12:24
      Ja się dość nasluchalam o ich zachowaniu w szpitalach, a w zeszłym tygodniu widziałam w jednym ze sklepów "występ" polskich Romów, więc żadne filmy nie zmienią mojej opinii
      • 71tosia Re: Infamia -widział ktoś? 18.09.23, 13:17
        Twoja wypowiedz jest w stylu „nigdy nie uwierzę ze przypływy morza maja cos wspólnego z Księżycem” no to zostań wiec przy swojej opinii, bo jak wiadomo przecież wszyscy Polacy sa głupi smile
        • husky_cat Re: Infamia -widział ktoś? 18.09.23, 13:22
          Zostanę.
          A ty to przecież nie wszyscy Polacy 😁
          • 71tosia Re: Infamia -widział ktoś? 18.09.23, 20:03
            Może wiec skoro ja to nie wszyscy to może zaświta ci jednak mysl ze zachowanie kogoś w szpitalu tez nie znaczy ze „wszyscy”. Ale pewnie nie zaświta, rasiści nie maja refleksje nad słowem „wszyscy”
            • husky_cat Re: Infamia -widział ktoś? 19.09.23, 10:10
              Jeżeli przez wiele lat kolejni przedstawiciele tej grupy zachowywali się w określony i identyczny sposób to można przyjąć, że wszyscy.
              A słowa "rasisci" ostatnio użyła grupa Cyganów w jednym z marketów, najpierw zwyzywali obsługę, poniewaz nie otworzyli dla nich kasy, a oni przecież nie będą stać w kolejce, potem klientów, którzy głośno mówili o wezwaniu policji, ogólnie Polaków, a w szczególności Polki, a na sugestie kilku osób by wobec tego opuścili Polskę, odpowiedzieli zarzutami o "rasizm"
              Jakie to przewidywalne 😂
    • autentyczka Re: Infamia -widział ktoś? 18.09.23, 13:17
      Obejrzałam cały. . Mocnely choć nie równy.
      Ale ja mogę być niesprawiedliwa- mam córkę w tym wieku strasznie podobna, jestem w wielokulturowym środowisku, choć nie Romskim
      O Romach prawda, choć pewnie nie o wszystkich. Dalej Mają aranżowane małżeństwa. A jak chłopak dziewczynę porwie to jego. Sama znam sytuacje gdzie króla!!! córka musiała być wywieziona zagranicę bo ktoś ja chciał porwać Nie rejestruje małżeństw. Ani dzieci. Nie wiem o zgonach.
      Mieszkają na kupach z babciami i ciotkami. Czasem bardzo a to bardzo bogaci. Do grobów wrzucają jedzenie i wszystko co umarły może potrzebować. 🤔 Na grobach biesiaduja. Dziwny stosunek do prawa maja. Ogólnie prawda i wcześnie kobiety były grane przez Romki.
    • 71tosia Re: Infamia -widział ktoś? 18.09.23, 13:22
      Obejrzałam cały, dobra historia, zakończenie trochę sentymentalne ale Ok. Tez mnie ciekawi na ile autentycznie film pokazuje srodowisko Romow, gdzies przeczytałam opinie ze aktorzy świetnie opanowali romski, cześć to chyba autentyczni Romowie?
      • jahelena Re: Infamia -widział ktoś? 18.09.23, 13:28
        W filmie cygańska elita. Pałacyki, złocenia, zagraniczne biznesy. 90% z nich tak nie żyje, a jak już się ich poogląda na zakazanych osiedlach na Słowacji albo w rumuńskich wiochach, to nie odstaje to za bardzo od standardów stron ich pochodzenia.
        • nastjaa Re: Infamia -widział ktoś? 18.09.23, 14:37
          Nie tylko elita, biedotę też pokazali.
        • livia.kalina Re: Infamia -widział ktoś? 18.09.23, 15:11
          Stek bredni. W filmie sa polscy Romowie, to niby czemu mieliby pokazywać tych ze Słowacji albo Rumunii? I jaki niby kraj pochodzenia dla polskich Romów mieszkających tu od wielu pokoleń? Indie?
          • jahelena Re: Infamia -widział ktoś? 18.09.23, 20:24
            A jakże, Indie. A jeszcze 100 lat temu nie było "polskich" czy "słowackich" Cyganów, bo swobodnie koczowali od Tarnowa po Sarajewo. Ta "nasza" cygańska biedota jeszcze do przejścia, to słowacka/rumuńska Trzeci Świat, taki jak w Indiach.

A w filmie są jeszcze czescy Cyganie, co których Czesi odgradzają u siebie murami.

livia.kalina napisała:

> Stek bredni. W filmie sa polscy Romowie, to niby czemu mieliby pokazywać tych z
            > e Słowacji albo Rumunii? I jaki niby kraj pochodzenia dla polskich Romów mieszk
            > ających tu od wielu pokoleń? Indie?
            >
        • abidja Re: Infamia -widział ktoś? 18.09.23, 18:33
          jahelena napisała:

> W filmie cygańska elita. Pałacyki, złocenia, zagraniczne biznesy. 90% z nich ta
          > k nie żyje, a jak już się ich poogląda na zakazanych osiedlach na Słowacji albo
          > w rumuńskich wiochach, to nie odstaje to za bardzo od standardów stron ich poc
          > hodzenia.

A skad pochodza Romowie? Gdzie sa strony ich pochodzenia?
          • 71tosia Re: Infamia -widział ktoś? 18.09.23, 20:06
            Z północy Indii ale wyjechali stamtąd jakieś 1000 lat temu.
            • abidja Re: Infamia -widział ktoś? 18.09.23, 20:14
              71tosia napisała:

> Z północy Indii ale wyjechali stamtąd jakieś 1000 lat temu.

Z badan DNA wynika ze najblizej im do Indii i wybyli stamtad ponad 1500 lat temu.
              Jak Jahelena zdobyla informacje ze film odbiega od "ich stron pochodzenia" dalej nie wiem.
              Mam nadzieje,ze wyjasni mi Jahelena, osobiscie te roznice pomiedzy filmem ze stronami "ich pochodzenia".
              Zaciekawila mnie.
              • 71tosia Re: Infamia -widział ktoś? 18.09.23, 20:25
                pochodzą Radzastanu, kolorowe stroje i tradycyjne tance z tego rejonu przypominaja te z w taborow cygańskich smile
              • jahelena Re: Infamia -widział ktoś? 18.09.23, 20:27
                A zatem wyjaśniam, ci, że standardy życia ogromnej większości Cyganów, zwłaszcza tych żyjących w krajach na południe od nas, niewiele różnią się od standardów panujących w kraju ich pochodzenia, czyli Indiach. To co pokazano w filmie to bańka promila tej mniejszości etnicznej.
                • abidja Re: Infamia -widział ktoś? 19.09.23, 09:57
                  To ty chyba niewiele wiesz o ludziach zyjacych w Indiach.
    • nastjaa Re: Infamia -widział ktoś? 18.09.23, 14:37
      Obejrzałam cały, nawet mnie wciągnął.
      • raczek47 Re: Infamia -widział ktoś? 18.09.23, 15:46
        Ja zmęczyłam pół pierwszego odcinka.Protekcjonalny schemat ,więc nie,dziękuję.
    • mizantropka_20 Re: Infamia -widział ktoś? 18.09.23, 16:51
      Zachęcona odpaliłam, po 20-tu minutach i 3-ch kawałkach rapowych wymiękłam. Nastawiłam się na dramat obyczajowy, dramat owszem był, alee. Widocznie za głupia jestem na ten film
      • eglantine Re: Infamia -widział ktoś? 18.09.23, 17:48
        Jeśli masz ochotę na dramat obyczajowy i masz apple tv, to polecam serial Defending Jacob.
        www.imdb.com/title/tt2304589/
        Świetna obsada i scenariusz, w zasadzie niewiele się dzieje, a emocje aż kipią. Nieoczywiste zakończenie.
        Może nie jest to serial wybitny, ale ogląda się bardzo dobrze. I daje do myślenia.
        • mizantropka_20 Re: Infamia -widział ktoś? 18.09.23, 20:37
          Niestety, nie mam apple, ale za polecenie dziękuję😘
    • yuka12 Re: Infamia -widział ktoś? 18.09.23, 18:03
      Mąż obejrzał, podobało mu się. Początkowe sceny były nagrywane na Great Orme i Llandudno.
    • rosapulchra-0 Re: Infamia -widział ktoś? 18.09.23, 18:10
      Dobrze, że mi przypomniałaś, bo już ktoś polecał ten serial. Zobaczyłam zajawki i stwierdziłam, że obejrzę. I.. zapomniałam. Dzisiaj sobie obejrzę pierwszy odcinek 👍
    • tokyocat Re: Infamia -widział ktoś? 18.09.23, 18:59
      Tak. Moze byc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka