Dodaj do ulubionych

Propaganda PiS a Ukraińcy

18.09.23, 18:32
Zastanawia mnie podejście Ukraińców do propagandy PiS. Jeżeli ktoś jest na froncie, siedzi w okopie, to ma pełen dystans. Mówią, że polityka, to polityka, ale mamy wspólne interesy, wspieramy się i będzie dobrze, bo wszystkim to się opłaca. Ukraińcy, ci z frontu, widzą naszą wspólną przyszłość w ciepłych barwach, najczęściej dużo bardziej optymistycznie, niż Polacy.
Inaczej jest wśród Ukraińców, którzy wyjechali z Ukrainy przed wojną, bo byli świadomi, że coś się dzieje i na pogróżkach się nie skończy. Świadczy to o świadomości, powiedziałbym, o mądrości, ale mam dużo wątpliwości. smile
Między sobą rozmawiają, że może to być jakieś porozumienie między USA a Rosją, żeby wykończyć Ukraińców i zająć ich ziemię, a z nich samych zrobić niewolników. Na trzeźwo było big_grin
Różne teorie chodzą, pełen zakres.
Ale, do brzegu, jak mówią klasycy. wink

Zaskoczył mnie znajomy Ukrainiec, pokazał filmik jakiegoś młodziana z PiS, którego nie podejrzewam o zaliczenie przeszkolenia wojskowego, nawet tego najprostszego. Ów młodzian, twierdzi, że Tusk zdecydował oddać połowę Polski aż do linii Wisły, że przekreślił tamte wschodnie obszary i gotów był je oddać ruskim, ale oni będą walczyć o całość. big_grin
Wyjaśniłem, że młodzian nie przeszedł szkolenia wojskowego, że PiS jest w sumie prorosyjski, byle im się to opłaciło, że do zarządzania wojskiem, wysyłają nieudaczników, żeby uwalić fajne pomysły i że to PiS jest odpowiedzialny za nierozwiniętą własną produkcję wojskową, bardzo rokującą, trzeba dodać.

Zastanawia mnie, że Ukraińcy w dużej liczbie są jak dzieci, łykają prymitywną propagandę, przejmują się tym, ale jednak w to wierzą. Niby pochodzimy z podobnych systemów, u nas jest to jednak odsiewane, tam łykają propagandę bez wątpliwości, a różne teorie spiskowa mają się świetnie. Pytam, dlaczego?
Obserwuj wątek
    • abidja Re: Propaganda PiS a Ukraińcy 18.09.23, 18:35
      Ile opinie zebrałes? I jak dotarles do tych z okopow?
    • paniusiapobuleczki Re: Propaganda PiS a Ukraińcy 18.09.23, 18:43
      Tak, to jest jakaś masakra. Znajoma przynosi mi jakieś teorie spiskowe, i tak te o dogadaniu się Rosji z USA. Wzięło im się to stąd, że taki przeciętny ichni obywatel nie miał dostępu do historycznej prawdy i teraz twierdzą, że skoro Stalin i Hitler podzielili kiedyś kraje między sobą to Rosja i Stany też mogą. Dowodem na to ma być wysyłanie małej ilości broni przez USA. Na szczęście znajoma zawsze pyta mnie po tych rewlacjach "A co ty o tym sądzisz?" Więc mówię. Ostatni też wychuchała, że w rządzie sami ruscy i Żydzi. Ale do prezydenta nic nie ma jbc. Nienawidzę teorii spiskowych i bardzo minie smuci wysyp tego gówna wśród tych dobrych ludzi.
    • niemcyy Re: Propaganda PiS a Ukraińcy 18.09.23, 18:47
      Ukrainscy zolnierze siedzacy w okopach ergo wlasnie ryzykujacy zyciem prowadzą dywagacje na temat pisowskiej propagandy?
      • abidja Re: Propaganda PiS a Ukraińcy 18.09.23, 18:56
        niemcyy napisał(a):

> Ukrainscy zolnierze siedzacy w okopach ergo wlasnie ryzykujacy zyciem prowadzą
        > dywagacje na temat pisowskiej propagandy?

Tak, to logiczne...nie wiem co cie zdziwiło w tej opowiesci 😉
      • dyzurny_troll_forum Re: Propaganda PiS a Ukraińcy 18.09.23, 19:09
        niemcyy napisał(a):

> Ukrainscy zolnierze siedzacy w okopach ergo wlasnie ryzykujacy zyciem prowadzą

NAwet jest taka pieśń:

Siedzimy w okopach
        Jemy chleb z solą
        A tu jak nam PiS propagandą
        nie przy****dolą!
      • bistian Re: Propaganda PiS a Ukraińcy 18.09.23, 19:49
        niemcyy napisał(a):

Weź może jakieś szkolenie z rozumienia tekstu pisanego. smile
        Napisałem wprost, że ci z okopów potrafią się odciąć od polityków i widzą współpracę i zyski z niej dla obu stron.
        Jest dużo materiałów na ten temat, nie muszę ściemniać.
        Natomiast ci, siedzący w spokojnych miejscach mają takie głupie rozkminy i nawet zaczynają wierzyć w propagandę PiS.
        • niemcyy Re: Propaganda PiS a Ukraińcy 18.09.23, 19:56
          No dobra, chociaz nadal mnie dziwi, ze Ukraincy w okopach zawracają sobie glowe korzysciami dla Polski.

Ale z twierdzeniem, ze u nas to jest odsiewane, moze poczekaj miesiac, czy pis kolejny raz nie wygra wyborow.
          • bistian Re: Propaganda PiS a Ukraińcy 18.09.23, 22:18
            niemcyy napisał(a):

> No dobra, chociaz nadal mnie dziwi, ze Ukraincy w okopach zawracają sobie glowe
            > korzysciami dla Polski.
            >
            > Ale z twierdzeniem, ze u nas to jest odsiewane, moze poczekaj miesiac, czy pis
            > kolejny raz nie wygra wyborow.

Ukraińcy w okopach mają swoje wizje. Chcą stowarzyszenia i państwa od morza do morza. To jest bardzo atrakcyjna wizja, bardzo obiecująca dla każdej strony. Oni nie są do końca świadomi, kto teraz rządzi Polską, a stykają się z osobami bardzo powyżej przeciętnej, stąd te rozbieżności.
        • triss_merigold6 Re: Propaganda PiS a Ukraińcy 18.09.23, 19:58
          ci z okopów potrafią się odciąć od polityków i widzą współpracę i zyski z niej dla obu stron

oglądasz filmiki ukraińskiej agencji informacyjnej UNIAN czy Telemaraton?

Natomiast ci, siedzący w spokojnych miejscach mają takie głupie rozkminy i nawet zaczynają wierzyć w propagandę PiS.

mają własne rozbudowane teorie spiskowe, nie muszą sięgać po pisowskie
        • bananananas Re: Propaganda PiS a Ukraińcy 19.09.23, 09:13
          bistian napisał:
          ci z okopów potrafią się odciąć od polityków i widzą współ
          > pracę i zyski z niej dla obu stron.

Przekonanie o sensie walki i nadzieja są bezwzględnie potrzebne w sytuacji frontowej. Gdyby jakiś tam zaczął snuć takie defetystyczne wizje, to by został natychmiastowo ustawiony do pionu. Ci poza frontem mają"komfort" rozkmin i są targetem dla propagandy.
    • ell.czupakabra Re: Propaganda PiS a Ukraińcy 18.09.23, 22:26
      Fajnopolak próbujący sobie zracjonalizowac to, że rząd Ukrainy "(czyli nie rząd, tylko ponadnarodowe korporacje) działa we własnym interesie, a nie cudzym. Zadziwiające, że nawet Polak, zwolennik gospodarki rynkowej, do dziś nie ogarnia tego, że firma jest nastawiona na zysk, a nie na sentymenty 😁
    • alex_vause35 Re: Propaganda PiS a Ukraińcy 19.09.23, 09:18
      Im bardziej człowiek czuje się bezradny, tym większa łatwość łykania teorii spiskowych i uproszczonej wizji świata, nie tylko wśród Ukraińców.
    • pepsi.only Re: Propaganda PiS a Ukraińcy 19.09.23, 10:31
      A wiesz, wczoraj na TT pojawiło się, że Matecki od dziś od świtu chce przepuścić atak hejterski na Ukraińców w Polsce ...
      Matecki od świtu miał rozsyłać instrukcje na grupach- jak należy szczuć na Ukraińców. Że zamiast bronić kraju u nas siedzą. A nie w okopach. Od kosmetyczek (co się o swoich meżów boją), po rolników, którym sie chlebek zabiera, aż po zatrwożonych o bezpieczeństwo Polski, bo Polska rozbrojona przez ukraińskiego oligarchę....

Czemu ma służyć ten wątek?!

czyżby 3,2,1, start?

suspicious
      • triss_merigold6 Re: Propaganda PiS a Ukraińcy 19.09.23, 10:41
        Akurat Bistian jest fanatycznie i bezrefleksyjnie proukrainski 🤣
        • pepsi.only Re: Propaganda PiS a Ukraińcy 19.09.23, 11:16
          Zapytam wprost to sarkazm?
          Bo widzisz, nie śledzę co pisuje bistian, ale jak czytam w tym watku jaką ma opinię o Ukraińcach, jak przebija się delikatna pogarda, powątpiewanie w ich mądrość, no i wprost: że są jak dzieci, łykają propagandę, to wg mnie to nie jest zbytnio proukraińskie. Raczej na odwrót.
          • triss_merigold6 Re: Propaganda PiS a Ukraińcy 19.09.23, 11:28
            Nie, nie sarkazm. Autor ma taką niewielką biegłość w oddawaniu swoich intencji, jak chce pochwalić to wychodzi ciężka szydera.
            • ell.czupakabra Re: Propaganda PiS a Ukraińcy 19.09.23, 11:32
              triss_merigold6 napisała:

> Nie, nie sarkazm. Autor ma taką niewielką biegłość w oddawaniu swoich intencji,
              > jak chce pochwalić to wychodzi ciężka szydera.

Nie, to wynik stresu pourazowego po zapowiedzi pozwu i sankcji ze strony Ukrainy. Nie wiedzą co czynią, bo PiS ich ogłupia.
            • bistian Re: Propaganda PiS a Ukraińcy 19.09.23, 12:49
              triss_merigold6 napisała:

> Nie, nie sarkazm. Autor ma taką niewielką biegłość w oddawaniu swoich intencji,
              > jak chce pochwalić to wychodzi ciężka szydera.

Ja nie mam intencji, podaję fakty, żeby o nich podyskutować. Wiem, to żadna statystyka, ale mam trochę różnych obserwacji i czasami się nimi dzielę.
              Ukraińcy mnie zadziwiają, do wykształconych Polaków, którzy rozsiewają fałszywki i w nie wierzą, już nie mam cierpliwości. Znają system, znają mechanizmy, znają ludzi, mogą szybko znaleźć prawdę, jeśli poszukają, ale i tak w tym tkwią.
              • pepsi.only Re: Propaganda PiS a Ukraińcy 19.09.23, 14:02
                No dobra, ale dlaczego pytasz o propagandę w jaką wierzą Ukraińcy NAS? Na forum?
                Skoro znasz Ukraińców, masz z nimi dobry kontakt- pytaj ich, bezpośrednio.
                Ja tak robię. Tak jest najprościej.
                Jak mnie zadziwił mój pracownik, raz i drugi, tym bardziej go dopytuję.
                • triss_merigold6 Re: Propaganda PiS a Ukraińcy 19.09.23, 14:13
                  Mogę podać zestaw przekazów, które usłyszałam od znanych mi Ukrainek. Żeby nie było wątpliwości, obie panie 55+, mieszkają od zawsze na Zachodniej Ukrainie, zero związków rodzinno-zawodowych z Rosją w Polsce były wielokrotnie, bardzo krytycznie nastawione do Zelenskiego i jego ekipy od czasu na długo przed 2022 r.
                  Zestaw jest kosmiczny, a wynika z uzasadnionej nieufności do przepotwornie nieprzejrzystej i skorumpowanej na każdym poziomie władzy.
                  To nie jest tak, że "głupie one, łykają". To państwo przestało funkcjonować dawno temu, zoligarchizowalo się i outsourcowalo swoje funkcje podmiotom komercyjnym i działania tych podmiotów są dla zwyklych ludzi nieprzyjazne.
                  • pepsi.only Re: Propaganda PiS a Ukraińcy 19.09.23, 14:18
                    Ale te panie wychowały się w Związku Radzieckim, i mają wschodnią mentalność, i etykę też, a pogadaj dla odmiany z młodszymi, z 30latkami, tymi którzy urodzili się po rozpadzie ZSRR, prawdopodobnie przekaz będzie nieco inny
                    • triss_merigold6 Re: Propaganda PiS a Ukraińcy 19.09.23, 14:23
                      Zdaje się, że rozmawiamy o wierze w teorie spiskowe, jakie znaczenie ma fakt, że urodziły się w czasie istnienia ZSRR?
                      Odnośnie do etyki, to brak takowej zarzucają skorumpowanej władzy, która w ich opinii rozkradła i sprzedała kraj, a teraz prowadzi celowa politykę wyludniania wschodniej Ukrainy.
    • mizantropka_20 Re: Propaganda PiS a Ukraińcy 19.09.23, 14:10
      >>u nas jest to jednak odsiewane,
      U których nas? U tych z 35% też?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka