Dodaj do ulubionych

Głosowanie taktyczne

29.09.23, 07:06
Sporo ematek zastanawiało się nad turystyka wyborczą. Z tego artykułu wynika że nie warto. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,143907,30229383,to-nie-jest-zadna-taktyka-tylko-hazard-milosz-wiatrowski-bujacz.html#s=BoxMMtImg1 Zwróciło natomiast moją uwagę jedno zdanie: Po drugie: to gminy raportują liczbę mieszkańców, dane nie są brane ze spisów powszechnych. Tymczasem w Polsce wiele osób widnieje w danych gmin, z których dawno się wyprowadziło. Są liczeni jako mieszkańcy Sieradza czy Kutna, a głosują tam, gdzie studiują i pracują: w Warszawie, Poznaniu czy Krakowie.
Może więc zamiast wyjeżdżać do Kutna czas wymeldować swoją dudę stamtąd?
Obserwuj wątek
    • mysiaapysia Re: Głosowanie taktyczne 29.09.23, 09:23
      Wymeldować? Żartujesz? Żeby stracić niższe OC na auteczko, wyższe koszty uzyskania przychodu itd?
      • melikles Re: Głosowanie taktyczne 29.09.23, 09:28
        Dlaczego "auteczko"?
        • mysiaapysia Re: Głosowanie taktyczne 29.09.23, 15:48
          Bo tak. Trochę złośliwie, ale wkurzający są ludzie, którzy czerpią pełnymi garściami z faktu zameldowania u rodziców, a jednocześnie olaboga utyskują na zasady wyborcze. I nie, wcale nie jest tak, że nie mają gdzie się zameldować. Znam mnóstwo osób z mieszkaniami czy domami 2 dużym mieście, ale zameldowanych u rodziców na wsi.
          • leosia-wspaniala Re: Głosowanie taktyczne 02.10.23, 20:35
            Ale kto konkretnie Cię wkurza? Kto utyskuje? Konkretnie. I gdzie się ma zameldować student albo młody dorosły? W akademiku? W wynajmowanym mieszkaniu? Już widzę, jak ematka właścicielka byłaby przeszczęśliwa 😀
            • kamin Re: Głosowanie taktyczne 02.10.23, 21:24
              A co ma do gadania właścielka mieszkania do czyjegoś meldunku
              Nikt jej o zgodę pytać nie musi, a tym bardziej przejmować się jej stanami emocjonalnymi. Jak ktoś mieszka, pracuje, korzysta z infrastruktury w danym mieście to niechże tam płaci podatki.
              • angazetka Re: Głosowanie taktyczne 07.10.23, 23:55
                Do tego nie trzeba meldunku.
            • auksencja15 Re: Głosowanie taktyczne 07.10.23, 23:50
              dlaczego niby nie można się zameldować w wynajmowanym mieszkaniu?
    • arthwen Re: Głosowanie taktyczne 29.09.23, 13:04
      Żeby się wymeldować trzeba mieć się gdzie zameldować.
      • seeview Re: Głosowanie taktyczne 29.09.23, 15:36
        Nie trzeba, można się po prostu wymeldować i nie być nigdzie zameldowanym. Tzn. kumam że to sporo rzeczy utrudnia, ale technicznie można tak zrobić.
        • ichi51e Re: Głosowanie taktyczne 02.10.23, 18:18
          Można ale po grzyba sobie życie utrudniać i co to miałoby człowiekowi dac?
    • mdro Re: Głosowanie taktyczne 29.09.23, 13:08
      Jakoś nie mam przekonania, że politolog zna się na matematyce big_grin
      • angazetka Re: Głosowanie taktyczne 29.09.23, 13:24
        Jest też ekonomistą.
      • stasi1 Re: Głosowanie taktyczne 29.09.23, 13:26
        Też tak bym sądził. On wyszedł z założenia że w poprzednich wyborach nawet iak tysiąc ludzi zmieniło by punkt głosowania to nic to by nie dało. Ale nie znaczy że w tych też tak musi być
        • maslova Re: Głosowanie taktyczne 29.09.23, 13:47
          " To nie jest żadna taktyka, tylko obstawianie, hazard, rzut monetą. Może się skończyć po myśli danego wyborcy, a może nie"
          • stasi1 Re: Głosowanie taktyczne 02.10.23, 18:14
            Ale to jest tylko opinia tego pana, nie poparta praktyką. Kiedys znajoma specjalnie przyjechała z Legionowa aby głosować na Tuska, teraz trzeba odwrotnie
            • angazetka Re: Głosowanie taktyczne 02.10.23, 18:46
              No właśnie wcale nie trzeba.
              • stasi1 Re: Głosowanie taktyczne 07.10.23, 20:00
                Teoria mówi co innego aby nasz głos był najbardziej skuteczny. W praktyce różnie to może wyjść
    • szafireczek Re: Głosowanie taktyczne 29.09.23, 14:02
      Można też wziąć zaświadczenie o prawie do głosowania i głosować w dowolnym miejscu!
      • panna.nasturcja Re: Głosowanie taktyczne 29.09.23, 15:51
        No przecież właśnie o tym jest artykul, czy takie działanie ma sens, nie czytałaś?
        • szafireczek Re: Głosowanie taktyczne 29.09.23, 16:04
          Nie - przeczytałam tylko ogólnikowy wpis Tanebo, że nie wartosmile i pomyślałam, że chodzi o to, że turystyka wyborcza wymaga jakiegoś wysiłkusmile
          Ok - wg rozmówców - jedynie wtedy, gdy się jest ukierunkowanym na konkretną osobę. Być może to jest prawda, bo są głosy, że turystyka wyborcza powinna być obliczona na te miejsca, gdzie można zgarnąć całą pulę.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Głosowanie taktyczne 29.09.23, 14:59
      Nie mieszkam tam gdzie jestem zameldowana, mąż z synem mają jeszcze inny meldunek.
      Przy pierwszych wyborach zgłosiłam do gminy miejsce zamieszkania i dopisali mnie na stałe do listy wyborców, takze glosuje na sołtysa, radnych i burmistrza gminy w której mieszkam.
      • dwa_kubki_herbaty Re: Głosowanie taktyczne 29.09.23, 15:00
        A urzad skarbowy też mam lokalny wybrany.
    • cegehana Re: Głosowanie taktyczne 02.10.23, 18:34
      Przeczytałam kilka razy i zupełnie nie mogę zrozumieć dlaczego tanebo proponuje komuś wymeldowanie się z miejsca, gdzie pasuje mu być zameldowanym. W wyborach parlamentarnych każdy ma swój głos i może go oddać gdzie mu się podoba - to dobry zwyczaj, bo umożliwia udział w wyborach osobom, które są w np. w delegacji. Każdy najlepiej wie gdzie mu się bardziej "opłaca" głosować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka