bywalec.hoteli 09.10.23, 20:46 No niestety ochłodzilo się i właściciele domow z kominkami odpalili te kominki i w mojej dzielni śmierdzi. Śmierdzi spalinami. Nie ma juz takiego świeżego powietrza. Może mi kto wytłumaczy czemu tak jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
turbinkamalinka Re: Smród z kominków 09.10.23, 20:48 Pewnie dlatego że palony węgiel, drewno i śmieci śmierdzą. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Smród z kominków 09.10.23, 20:55 W mojej okolicy ludzie maja ogrzewanie gazowe. Jak maja kominki to raczej zamożni ludzie. Mówisz ze palą byle czym? Czy drewno tez tak śmierdzi? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Smród z kominków 09.10.23, 20:56 Dym to dym - jego obecność jest zaprzeczeniem świeżego, czystego powietrza. Zamożni mówisz? Niekoniecznie... Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Smród z kominków 09.10.23, 21:02 little_fish napisała: > Dym to dym - jego obecność jest zaprzeczeniem świeżego, czystego powietrza. ale może nie wychylaj się z tym np. w Austrii. Albo w Niemczech. Albo we Francji. Albo w Szwajcarii. Albo w Finlandii, Szwecji, Danii. No, właściwie w każdym cywilizowanym państwie, w których kominki nie tylko "nie śmierdzą" a są mocno dotowane jako odnawialne źródło energii. Tylko tu, jak zwykle, pod prąd z rozumem płyniecie. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Smród z kominków 09.10.23, 21:14 Nie napisałam, że kominki śmierdzą. Tylko że jak w powietrzu jest dym, to nie jest to czyste powietrze. Odpowiedz Link Zgłoś
better.call.kim Re: Smród z kominków 10.10.23, 05:27 W kominku z wkładem nie da się palić byle czym, wyłącznie suchym drewnem liściastym. Więc albo masz zwęchy, albo ktoś jednak gdzieś odpalił stary piec na wszystko i wrzucił wszystkie śmieci z lata, od butelek PET po stare kalosze. Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: Smród z kominków 10.10.23, 09:14 bywalec.hoteli napisał: > W mojej okolicy ludzie maja ogrzewanie gazowe. Jak maja kominki to raczej zamoż > ni ludzie. Czasem wystarczy 1-2 domy, gdzie ludzie pala śmieciami i smród jest na całą okolicę. Raczej mało prawdopodobne jest, żeby 1-00% domów w Twojej dzielnicy miało ogrzewanie gazowe. Ja ma ogrzewanie gazowe ale jeszcze go nie włączyłam. W chłodniejsze dni zapalam w kominku. Palę brykietem z drewna liściastego, więc nie śmierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Smród z kominków 10.10.23, 07:39 turbinkamalinka napisała: > Pewnie dlatego że palony węgiel, drewno i śmieci śmierdzą. W kominku? My wieczorem palimy w kominku, mamy porządne dobrze wysuszone drzewo z drzew liściastych. Jak ktoś pali śmieci, to pewnie w starym piecu, a nie w kominku. Odpowiedz Link Zgłoś
no_name33 Re: Smród z kominków 10.10.23, 22:19 turbinkamalinka napisała: > Pewnie dlatego że palony węgiel, drewno i śmieci śmierdzą. Śmieci owszem, śmierdzą. Drewno i węgiel nie śmierdzi, kiedy się potrafi napalić prawidłowo. Niestety ludzie to śmierdzące lenie oraz ignoranci, dlatego jest jak jest 🫤 Odpowiedz Link Zgłoś
abria Re: Smród z kominków 09.10.23, 20:51 Bo z tego co tu piszą głosujesz na PiS, a PiSowcy lubią palić śmieciami, więc to twoja wina. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Smród z kominków 09.10.23, 20:55 No w mojej okolicy jest bardzo wielu przeciwników PiS wiec chyba nie to. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Smród z kominków 09.10.23, 20:56 To czym oni palą w tych kominkach? U mnie ładnie pachnie palonym drewnem. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Smród z kominków 09.10.23, 20:58 Widzę ze niektórzy maja nawet wiaty na drewno przy swoich domach wiec zapewnie drewnem. A czy na pewno i tylko? Tu nie pachnie ładnie tylko śmierdzi brzydko. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Smród z kominków 09.10.23, 21:00 No właśnie u nas i po sąsiedzku od razu czuć czym kto pali. Dobrze wysuszone 2-3 letnie drewno kopci minimalnie. A niedosuszone i inne śmieci walą jak ze spalarni Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Smród z kominków 09.10.23, 21:48 Nie sadze by oni suszyła drewno 2-3 lata. Raczej kupują i używają tej samej jesieniozimy Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Smród z kominków 09.10.23, 23:04 bywalec.hoteli napisał: > Nie sadze by oni suszyła drewno 2-3 lata. Raczej kupują i używają tej samej jes > ieniozimy Boszsze 😂😂😂😂 Przecież kupuje się drewno suszone i sezonowane przez 2-3 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
better.call.kim Re: Smród z kominków 10.10.23, 05:30 Nie ma już drewna sezonowanego przez 2-3 lata, trzeba je sobie sezonować samemu i dostawcy wprost o tym mówią, niemniej jednak przytomni ludzie robią to sami, co roku kupują ze 2 kubiki i zużywają first in, first out. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Smród z kominków 10.10.23, 12:03 ano właśnie. jaki producent chciałby zajmować sobie magazyny na 2-3 lata? a ludzie jak kupią drewno to myślicie, że czekają 2-3 lata z odpaleniem? Odpowiedz Link Zgłoś
better.call.kim Re: Smród z kominków 10.10.23, 12:10 Zrozum, nie da się palić świeżym, zniszczysz wkład. Więc jakby nie mają wyjścia. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Smród z kominków 10.10.23, 12:15 Matko... kupuje się na zakładkę. Jak jesteś w połowie wypalania tej palety, którą zakupiłeś to dokupujesz nową i ona czekając na swoją kolej się suszy. To chyba proste jest? U mnie cała okolica ma gaz z sieci. Ale, że to domy jednorodzinne to w wielu jest kominek, dobudowany często po latach w ramach mody. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Smród z kominków 10.10.23, 14:07 ty kupujesz, ale nowobogaccy raczej nie dbają o innych tylko o siebie i jak mają przechowywać coś na małej działeczce czy w garażu dwa lata to wolą zrobić sobie dobrze i spalić tegoroczne drewno. dodatkowo kwestia wyłożenia kasy na drewno na 3 sezony do przodu Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Smród z kominków 10.10.23, 14:19 Jak dbają o siebie, to sezonują drewno - sezonowane nie niszczy kominka/komina, dużo lepiej się pali, a przede wszystkim jest bardziej kaloryczne Odpowiedz Link Zgłoś
better.call.kim Re: Smród z kominków 10.10.23, 14:33 Drewno drożeje z roku na rok i to bardzo, więc każdy przytomny człowiek jednak wyskrobuje to grosiwo i robi zapasy. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Smród z kominków 10.10.23, 14:47 Nowobogaccy to akurat mają kasę na drewno na dwa lata do przodu Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Smród z kominków 10.10.23, 15:13 No nie mów! Macie małe dzialeczki? 🤓 Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Smród z kominków 10.10.23, 20:56 NO i wiemy o co chodzi. Bywalec nie wie gdzie trzymać drewno na mikrodziałce..ale wstydził się zapytać. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Smród z kominków 10.10.23, 13:54 Jak są normalni i świadomi, to czekają Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Smród z kominków 10.10.23, 14:00 Boszsze. Przecież kupuje się drewno świeżo cięte i sezonuje u siebie w drewutni 😀😃🙂🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
pekaes886 Re: Smród z kominków 10.10.23, 14:45 Można też kupić sezonowane, ok 30% droższe. Nie każdy ma drewutnię. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Smród z kominków 10.10.23, 19:53 pekaes886 napisał: > Można też kupić sezonowane, ok 30% droższe. Na rynku istnieje też taki produkt, jak brykiet. W przeciwieństwie do tego, co wciskają ludziom handlarze drewnem opałowym, z racji technologii wytwarzania, na pewno dostatecznie suchy. Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: Smród z kominków 09.10.23, 21:46 mamtrzykotyidwato5 napisała: > To czym oni palą w tych kominkach? > U mnie ładnie pachnie palonym drewnem. Ja palę w kominku, nie śmierdzi bo palę drewnwm sezonowanym 2 lata. Śmierdzi od tych co palą węglem lub śmieciami, np. płytą wiórową. Zwłaszcza w momencie rozpałki tego smogu jest szczególnie dużo, bo dym nisko się ściele. Kiedyś pytałam obsługe smogobusa jak to jest z tym paleniem w kominku. Dowiedziałam się ,ze paląc suchym drewnem nie szkodze tak jak weglem czy śmieciami. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Smród z kominków 09.10.23, 20:57 Bo ludzie palą węglem i śmieciami. Bo palą czymś co koło drewna nawet nie leżało (płyty pilśniowe, meblowe itd) Bo palą plastikiem. Bo palą mokrym drewnem. Bo palą drewnem iglastym. Bo źle rozpalają. Bo mają niesprawne kominki. Wszystko razem daje smog. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Smród z kominków 09.10.23, 20:58 I mówi się o tym co sezon od lat. A Bywalec właśnie się obudził. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Smród z kominków 09.10.23, 20:59 Nie mówię o piecach na wegiel o normalnych kominkach salonowych. Mówisz ze tam walą takie badziewie do spalania różne Lemingi? Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Smród z kominków 09.10.23, 21:04 Ale ty rozumiesz że dla jednych dym z palonego drewna jest zapachem a dla kogoś innego smrodem? Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Smród z kominków 09.10.23, 22:41 Zgodzę się. Ale to odczucia subiektywne ten smród/zapach. Natomiast obiektywnie można stwierdzić ilość dymu i jego skład a tym samym szkodliwość. Jak ktoś pali suchym i wyłącznie drewnem nieiglastym to można uznać ze śmierdzi/pachnie ale nie truje. A jak pali śmieciami lub żywicznym mokrym drzewem czy płytami lub rozpałką to truje, bez względu czy zapach się komuś podoba czy nie. Rozpałki też są pase. Znam osoby co latem nie wyrzucają patyczków po lodach, szaszlykach, wykałaczek i innych drewnianych drobiazgów, zbierają do pudła w rogu drewutni. A potem używają jako rozpałki zamiast chemicznych świństw. Popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Smród z kominków 10.10.23, 20:07 jasnoklarowna napisała: > Jak ktoś pali suchym i wyłącznie drewnem nieiglastym to można uznać ze śmierdzi > /pachnie ale nie truje. To niestety nieprawdziwy mit smoglab.pl/dym-ze-spalania-drewsna-co-zawiera/ Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Smród z kominków 10.10.23, 20:14 mamamisi2005 napisała: > To niestety nieprawdziwy mit > smoglab.pl/dym-ze-spalania-drewsna-co-zawiera/ ale łapiesz, że linkujesz "badania" z dokładnie żadną wiarygodnością naukową? Prywatnego towarzystwa, które z zarabiania na twojej, cóż, głupocie i strachu, zrobiło sobie wygodny sposób na życie? Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Smród z kominków 10.10.23, 20:30 Negujesz to, że spalanie drewna emituje tlenki azotu, węgla oraz pyły, będące główną przyczyną smogu? Z dodatkiem fenoli, aldehydów oraz węglowodorów? Jeśli tak, to poproszę o linki, bo to jakaś chemiczna rewolucja lub unikalny rodzaj drewna. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Smród z kominków 10.10.23, 20:35 mamamisi2005 napisała: > Negujesz to, że spalanie drewna emituje tlenki azotu, węgla oraz pyły, będące główną przyczyną smogu? wyrok WSA w Warszawie z 10 lipca 2023 w sprawie mazowieckiego Programy Ochrony Powietrza odpowiada na wszystkie twoje "wątpliwości". Ale ja z kolei chętnie tu usłyszę, czemu za wiarygodne uznałaś akurat "badania" całkowicie prywatnej firemki. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Smród z kominków 10.10.23, 21:04 Przecież to rozstrzygnięcie bynajmniej nie twierdzi, że produkty spalania drewna w kominkach nie są szkodliwe - bo są, a jedynie podważa możliwość takiego zakazu w obecnej sytuacji prawnej. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Smród z kominków 10.10.23, 21:31 mamamisi2005 napisała: > Przecież to rozstrzygnięcie bynajmniej nie twierdzi, że produkty spalania drewna w kominkach nie są szkodliwe - bo są dlaczego łżesz? Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Smród z kominków 10.10.23, 21:39 Pytanie niemal godne Rachonia 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Smród z kominków 10.10.23, 21:43 mamamisi2005 napisała: > Pytanie niemal godne Rachonia 😉 cóż, wyrok jest jawny, każdy może sam sprawdzić, jak wam, guły, argumentów brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Smród z kominków 10.10.23, 21:49 Kup sobie miernik pyłów zawieszonych i zmierz ich poziom w salonie przed i pół godziny po rozpaleniu w kominku. A potem podziel się z nami wynikami eksperymentu, gwarantuję, że zmienisz zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Smród z kominków 10.10.23, 22:00 eglantine napisała: > Kup sobie miernik pyłów zawieszonych i zmierz ich poziom w salonie przed i pół godziny po rozpaleniu w kominku. A potem podziel się z nami wynikami eksperymentu, gwarantuję, że zmienisz zdanie. 🤣🤣🤣🤣 No proszę, i kolejna gułowa aktywistka na forum zdekodowana. Ten temat zamiotła już w tym wątku thea19. Ale spoko, kupię sobie od razu spektrograf masowy , postawię obok ciebie, eglantine, i bez wątpienia okaże się, że jesteś absolutnie śmiertelnym zagrożeniem dla każdego. Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Smród z kominków 10.10.23, 22:15 Może jak byś sobie pomieszkała w tak zasmogowanym mieście jak Kraków, to też byś się zaktywizowała. Mnie tam twoja szydera zwisa i powiewa, ale nie pisz bzdur. Masz swoje "ekologiczne" kominki: www.theguardian.com/environment/2021/oct/09/eco-wood-stoves-emit-pollution-hgv-ecodesign Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Smród z kominków 10.10.23, 21:50 A jak się odniesiesz do uzasadnienia ustnego? Przecież sąd stwierdził, że jednak szkodliwe emisję są. Zapewne też jest gułą, bo jak mniemam to jakaś gwarowa inwektywa Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Smród z kominków 10.10.23, 21:53 mamamisi2005 napisała: > A jak się odniesiesz do uzasadnienia ustnego? Że jest dokładnie takie samo, jak sentencja wyroku i uzasadnienie pisemne. Ale spoko, czekam na następny post, w którym będziesz się pytać, co na to duch święty. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Smród z kominków 10.10.23, 21:40 alicia033 napisała: > dlaczego łżesz? sorry, ucięło. Bo podstawą uchylenia tego POPu było dokładnie to, że sejmik wojewódzki, który uchwalił te skandaliczne przepisy, absolutnie sprzeczne z prawem i unijny i krajowym nie był w stanie wykazać jakiegokolwiek negatywnego wpływu palenia w kominkach na... cokolwiek (btw. tą twoją żałosną wrzutką z twa guły też tam przewodniczący sejmiku próbował się podeprzeć no ale nie przeszła 🤣🤣🤣) Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Smród z kominków 09.10.23, 21:50 Nie Lemingi!!! Słuchacze Jarka...kazał przecie palić wszystkim, to wierzący w PIS palo. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Smród z kominków 09.10.23, 21:53 Tak jak Jarosław rzekł: wszystkim poza oponami. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo-deluxe Re: Smród z kominków 09.10.23, 21:11 A czy mi ktos wytlumaczy dlaczego w Polsce to ogrzewanie jest takie skomplikowane, znaczy te kominki? Bo w Ameryce to ja mam tak: jak chce, zeby bylo ogrzewanie , naciskam na czerwony kwadracik, a jak chce, zeby nawiewalo zimnym powietrzem, naciskam na niebieski kwadracik. I tyle, nie musze palic w piecu czy kominku, nie musze myslec o weglu itd. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Smród z kominków 09.10.23, 21:44 a wiesz jak działa kominek? a wiesz, że w Pl nie musimy nic robić? Programujesz sterownik na pożądaną temperaturę w określonym czasie i samo się robi? Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo-deluxe Re: Smród z kominków 09.10.23, 21:48 czy Tobie chodzi o kominek czy kaloryfer? Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Smród z kominków 09.10.23, 22:09 ja się pytam czy wiesz jak działa kominek bo: "A czy mi ktos wytlumaczy dlaczego w Polsce to ogrzewanie jest takie skomplikowane, znaczy te kominki?" inne formy ogrzewania posiadamy bezobsługowe jak w tej Ameryce i nie trzeba żadnego węgla Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo-deluxe Re: Smród z kominków 09.10.23, 22:30 Chyba juz wiem jak sie wkradlo nieporozumienie W Ameryce sie nie ogrzewa kominkiem gazowym, Owszem ludzie maja kominki gazowe ale nie do ogrzewania, tylko zeby sobie zrobic nastrojowa atmosfere np. do lampki wina albo do pogody (opady sniegu, jesienia plucha) Taki kominek mozna latwo przerobic na taki tradycyjny na opal, ale z takim jest wiecej roboty Ja mam wlasnie kominek gazowy w living room i nie wyobrazam sobie zeby mozna bylo nim ogrzac sypialnie na gorze Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Smród z kominków 09.10.23, 22:54 Widocznie masz małą wyobraźnię. Są kominki, którymi można ogrzewać cały dom, bo mają system rozprowadzania ciepłego powietrza rurami do każdego pomieszczenia w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo-deluxe Re: Smród z kominków 09.10.23, 23:11 To do ochladzania macie inne rury? Bo u mnie ochladzanie/ogrzewanie przeplywa tymi samymi i dlatego nie trzeba dodatkowych rur Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Smród z kominków 10.10.23, 00:02 Nie wiesz jaka jest różnica pomiędzy kominkiem a klimatyzacją?? Naprawdę? To może zajrzyj do internetu i zobacz, co to jest kominek. Odpowiedz Link Zgłoś
jackowo-deluxe Re: Smród z kominków 10.10.23, 01:13 Upewniam sie tylko Czyli w takim razie na ochladzanie potrzeba innych rur. I to sie wydaje bardzo niepraktyczne, Czy nie byloby lepiej - wybaczcie - zastosowac amerykanski system, ktory zapewnia ochladzanie i ogrzewanie w jednym? Czyli prosto a skutecznie Odpowiedz Link Zgłoś
better.call.kim Re: Smród z kominków 10.10.23, 05:41 Albo płaszcz wodny, czyli po prostu kominek podgrzewa wodę w c.o. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Smród z kominków 09.10.23, 21:39 Uwielbiam zapach z kominków. Ale tu jeszcze nikt nie pali, bo ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Smród z kominków 09.10.23, 22:32 A z komina odprowadzającego na zewnątrz spaliny z tegoż kominka? Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Smród z kominków 09.10.23, 22:48 Nie śmierdzi. Obok wisi czujnik airly i nigdy go mój kominek nie "aktywował". U mnie nawet dymu prawie nie widać. Mam suche drewno, palę wg zaleceń, może dlatego. Samo palone drewno ładnie pachnie Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Smród z kominków 09.10.23, 22:44 Wystarczy sprawdzić, jaki jest skład dymu że spalania drewna. Pylow zawieszonych trudno się pozbyć, chyba że ma się cyklon i elektrofiltr. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Smród z kominków 09.10.23, 21:48 Jarka zapytaj. Mówił, żeby palić wszystkim!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Smród z kominków 10.10.23, 07:45 hanusinamama napisała: > Jarka zapytaj. Mówił, żeby palić wszystkim!!! > Nie przasadzaj, powiedział, że wszystkim oprócz opon, no to palą 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Smród z kominków 09.10.23, 22:56 Może twoi sąsiedzi mają to samo, co ty i nic ich trucie nie obchodzi. Ludzie mają to do siebie, że chętnie ryzykują zdrowiem i życiem - oczywiście innych. Odpowiedz Link Zgłoś
better.call.kim Re: Smród z kominków 10.10.23, 05:42 Ale głupi ci Rzymia... Skandynawowie, cała Skandynawia pali piecami na drewno i nie wie, że się truje. Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana3x Re: Smród z kominków 10.10.23, 08:18 No jednak zageszceie zaludnienia jakby nie porownywalne. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Smród z kominków 10.10.23, 07:30 Było se zrobić kominek zakład, ze wtedy cudzy dym by mu nie przeszkadzał? Odpowiedz Link Zgłoś
anomaliapogodowa81 Re: Smród z kominków 10.10.23, 07:47 Kolejny wątek, w którym hotelarz wypełza spod kamienia i dziwi się światu. Ty masz człowieku 5 lat...? Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Smród z kominków 10.10.23, 08:02 Bo ludzi nie stać na konwencjonalny opał. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Smród z kominków 10.10.23, 12:11 Moi sąsiedzi wybudowali 3 kondygnacyjny gigantyczny bliźniak, mają ogrodnika, pomoc domową, 2 nowiutkie SUVy. Mówisz, ze nie stać ich na rachunki i dlatego spalają śmieci? Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Smród z kominków 10.10.23, 13:47 Mentalnie ich najwyraźniej nie stać. Odpowiedz Link Zgłoś
pekaes886 Re: Smród z kominków 10.10.23, 14:00 A ile tych śmieci trzeba generować, aby ogrzac dom? Twierdzisz, że ludzie instalują w nowych domach stare piece zdolne do palenia śmieci? Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Smród z kominków 10.10.23, 14:04 Do kominka włożysz wszystko co przejdzie przez drzwiczki. Jestem pewna, bo widzę ile mnie śmieci wystawiają w dniach odbioru. Latem jest 7-8 worków, zimą 1-2. Pomijając czarny dym i smród, które świadczą o tym, ze nie palą sezonowanym drewnem. Odpowiedz Link Zgłoś
pekaes886 Re: Smród z kominków 10.10.23, 14:21 I ludzie w tych nowych domach palą plastikami, które się topią i zostawiają skorupę na ruszcie i szybach? Skąd biorą tyle śmieci? Wiesz, że aby dobrze napalić w kominku potrzeba kilkanaście kg suchego wysokokalorycznego drewna? Wiesz tez jaki osad zostawia świeże drewno na ścianach i suficie? Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Smród z kominków 10.10.23, 14:29 Kilkanaście kg? Masz otwarte palenisko i dom bez ocieplenia? Faktem jest mniej worów i czarny dym, co dorzucają nie wiem, gminny dron się pojawił przy ostatnim paleniu, więc liczę na zmiany :p Odpowiedz Link Zgłoś
pekaes886 Re: Smród z kominków 10.10.23, 14:42 Jeden kawałek buczyny waży półtora dwa kg i pali się półtorej godziny przy zamkniętych zasuwach. Do kominka wchodzi kilka kawałków. Masz kominek dla lalek? Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Smród z kominków 10.10.23, 20:48 Mam normalny kominek i 4 kawałki wystarczają do ogrzania 100m2, kominek trzyma ciepło 12-14 h. Przy kilkunastu kg miałabym w domu saunę. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Smród z kominków 10.10.23, 21:44 berdebul napisała: > Mam normalny kominek i 4 kawałki wystarczają do ogrzania 100m2, kominek trzyma > ciepło 12-14 h. Przy kilkunastu kg miałabym w domu saunę. Podziwiać trzeba izolacje, również te przeciwwilgociowe. Przyznaj się, co masz na ścianach i pod dachem? Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Smród z kominków 11.10.23, 22:26 Mam dom kanadyjski. Polecam. Sucho, ciepło, szybka budowa. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Smród z kominków 11.10.23, 22:19 Cztery kawałki dobrego drewna czyli ok 6 kg to 24 kWh. Średnie zapotrzebowanie energetyczne to 13 kWh dziennie dla dobrze izolowanego budynku 100 m kw, więc daje radę. Ale pyły i pozostałe produkty spalania emitowane są z komina, więc wykonywanie pomiarów przy kominku jest bez sensu. Lepiej sprawdzić to, co muszą wdychać sąsiedzi, czyli spaliny z komina. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Smród z kominków 13.10.23, 09:02 kokosowy15 napisał(a): > Cztery kawałki dobrego drewna czyli ok 6 kg to 24 kWh. Średnie zapotrzebowanie > energetyczne to 13 kWh dziennie dla dobrze izolowanego budynku 100 m kw Takie wyliczenia nie pozwalają na sensowną dyskusję. Ludzie mają na dachu dużą większą moc, nie każdy ma dom pasywny Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Smród z kominków 10.10.23, 19:54 berdebul napisała: > Do kominka włożysz wszystko co przejdzie przez drzwiczki. kiedy ostatnio widziałaś kominek? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Smród z kominków 10.10.23, 20:57 I kupili piec w którym mozna palić śmieci? Bo w gazowym się kurna nie da. A do kominka zeby śmieci pchać to tylko u bywalca chyba Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Smród z kominków 11.10.23, 22:25 Masz inne wyjaśnienie dla znikających zimą worków? Jakość powietrza potwierdza hipotezę, podobnie gminny dron. Odpowiedz Link Zgłoś
wrotek0 Re: Smród z kominków 10.10.23, 19:49 Na Mazowszu od stycznia tego roku wolno palić tylko w kominkach spełniających wymagania ekoprojektu dotyczące efektywności ekologicznej i energetycznej. Takie parametry spełniają tylko kominki z wkładem i dopływem powietrza bezpośrednio z zewnątrz ( a i to nie wszystkie). Dobre suche drewno uwalnia przy spalania stosunkowo mało PM10 i benzo(a) pirenu, ale nie są to emisje zerowe. W gęstej zabudowie i tak może być to problem, zwłaszcza jak nie wieje. A ludzie palą w kominkach , żeby oszczędzić na gazie , opóźnić uruchomienie kotła. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Smród z kominków 10.10.23, 20:02 wrotek0 napisała: > Na Mazowszu od stycznia tego roku wolno palić tylko w kominkach spełniających w > ymagania ekoprojektu dotyczące efektywności ekologicznej i energetycznej. Nie tylko na Mazowszu, a w całej UE <dyrektywa PE i Rady Europejskiej nr 2009/125/WE> Natomiast, jak już przy Mazowszu jesteśmy, to 10 lipca tego roku Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie uchylił wszystkie całkowicie sprzeczne z prawem unijnym i krajowym, a przegłosowane wespół współ przez radnych po i psl przepisy związane z zakazem używania kominków. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Smród z kominków 10.10.23, 20:58 Nie słyszłąm aby ktoś śmieciami palił w kominku. W starych piecach pali się smieci, nawet pocięte opony..ale litości nie w kominkach. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Smród z kominków 11.10.23, 22:27 Ramą okienna tez człowiek napali w kominku, albo stemplami sosnowymi z budowy. W sezonie grzewczym lokalna straż gasi kominy kilka razy w tygodniu, większość to nie kopciuchy, tylko kominy kominków. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Smród z kominków 12.10.23, 08:30 Takie rzeczy szybko niszczą wkład kominkowy. A pożary kominków są nie od śmieci a od złego palenia i sadzy w kominie, której się regularnie nie usuwa. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Smród z kominków 10.10.23, 20:04 Bo jest chlodno ale wilgotno i często mgliscie, dym nie idzie wyżej tylko jest zatrzymywany nisko. Często w takie dni robi się przyducha, za chwile będzie o zaczadzeniach. U mnie w domu jest już chlodno okolo 19 st. Ale jeszcze nie zrobilismy serwisu zimowego więc nie odpalamy ogrzewania, pewnie w weekend dobijemy instalacje, odpowietrzymy kaloryfery ,spr kominy i jak zdobi się na dluzej chlodno to zaczniemy sezon grzewczy. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Smród z kominków 10.10.23, 20:28 I znowu się cieszę że mieszkam w bloku... Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Smród z kominków 10.10.23, 20:54 Też się cieszyłam jak mieszkałam, później wpadlismy na swietny pomysl zbudowania domu i tadammmmmmmmm. Zeby jie było, to w bloku mieszkałam 6 lat, bo też z domu pochodzę, mój maż chcial dom, on który zawsze w mieszkaniu mieszkał, widzę że się przeliczył ;P Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Smród z kominków 13.10.23, 08:59 U mnie smrodzi tylko jeden. Całe szczęście. Reszta poszła po rozum do głowy i nie pali w kominkach. Ja nawet tego ustrojstwa nie mam, śmierdzi i brudzi. Pierwsze co zlikwidowałam w projekcie to właśnie kominek. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Smród z kominków 13.10.23, 09:09 Pale dobrze wysuszonym drewnem. Nie śmierdzi a nawet pachnie... Odpowiedz Link Zgłoś