nowel1 15.10.23, 17:16 Macie jakieś źródełko w/w? Lubię pościel z dżerseju, używam standardowej wielkości kołdry, ale poduszek z gąbli, mają jakieś 75x 55 cm i za diabła nie umiem znaleźć pościeli w pasujących rozmiarach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysiulek08 Re: Komplet pościeli, małe poduszki 15.10.23, 17:38 75x55 to dosc nietypowy rozmiar poszewek, najczesciej spotykany to 50x70 ale w kpl poscieli tez trudno trafic znam ten bol, tez mamy niestandardowe poduszki i jak nie trafie na rozmiar to albo robie zakladke albo przeszywam ale nie wszystko sie da domowo ladnie przeszyc Odpowiedz Link Zgłoś
nowel1 Re: Komplet pościeli, małe poduszki 15.10.23, 17:49 No właśnie, robię to samo, ale mnie to już nuży. Trudno, trzeba będzie się nadal męczyć Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Komplet pościeli, małe poduszki 15.10.23, 17:49 Takich wymiarów nie mam, w Niemczech standard to chyba 80x80 dla poduszek, ja mam poduszki 40x80 i powłoczki po prostu zawijam tak, że na dole jest poczwórna warstwa, na górze nic nie wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Komplet pościeli, małe poduszki 15.10.23, 17:51 tez zawijam, ale najgorzej jest z jedwabiem, po chwili zakladka jest wywinieta a mam obawy co do swoich umiejetnosci szycia takiego jedwabiu Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Komplet pościeli, małe poduszki 15.10.23, 18:07 Poduszki 40x80 można kupić osobno. Zmieniam poszewkę poduszki częściej niż poszewkę kołdry, więc mam takich sporo. Z Tchibo np. Jesienię Aldi ma też flanelowe. Bardzo je lubię, bo są gładkie i miękkie. Jedwabnych nie lubię, one mnie za bardzo chłodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Komplet pościeli, małe poduszki 15.10.23, 22:35 Wiem, ale one wtedy nie są w komplecie. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Komplet pościeli, małe poduszki 15.10.23, 22:59 No tak, ale możesz kupić nie wzorzyste i dobierać na zasadzie podobieństwa kolorów, albo kontrastu. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Komplet pościeli, małe poduszki 15.10.23, 22:51 Taki rozmiar poduszek to chyba jukejowski standard ( nigdy nie mierzyłam.ale absolutnie uwielbiam ten rozmiar ). Może poszukaj na angielskich stronach? Odpowiedz Link Zgłoś
piszaca.zza.swiatow2 Re: Komplet pościeli, małe poduszki 15.10.23, 22:56 Wygląda mi to na rozmiar szwajcarski. Kupiłam tam 2x mega pościel i okazało się, że poduszki mają taki jakiś dziwny rozmiar pasujący do tego co piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Komplet pościeli, małe poduszki 15.10.23, 23:03 Standardowy rozmiar poduszek jest różny w różnych krajach, więc musisz znaleźć, skąd importować pasujące. W UK są 50x75 cm, więc możesz od nas. Odpowiedz Link Zgłoś