Dodaj do ulubionych

Pseudoreferendum

15.10.23, 21:42
Nieważne. Pisowskie media piszą, że 40% prezent oddało ważny glos. Fantastycznie! Przy ponad 70% frekwencji! Nie jest źle z Polakami.
Obserwuj wątek
    • gaskama Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 21:45
      Dodam, że w pseudoreferendum głównie brała udział wieś.
      • auksencja15 Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 21:51
        To by się pokrywało z wynikami do sejmu
    • demodee Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 21:48
      Dlaczego uważasz, że, to było "pseudoreferendum", a nie po prostu referendum??
      • ayelen40 Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 21:50
        Kpina, że przy okazji wyborów w ogóle. Zawracanie gitary.
        • demodee Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 21:53
          > Kpina, że przy okazji wyborów w ogóle.

Na referendum powinna być oddzielna data i cała akcja? Wtedy ludzie poszliby chętniej głosować?
          • esperantza Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:22
            Powinny być przede wszystkim sensowne pytania
          • ayelen40 Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:32
            A po co w ogóle takie referendum?
            • demodee Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:38
              > A po co w ogóle takie referendum?

Żebyś mogła się wypowiedzieć bezpośrednio. Nie przez swojego przedstawiciela w parlamencie, który może wchodzić w jakieś układy z koalicją, opozycją i innymi ,i głosować wbrew swoim wyborcom.

Referendum to taka czysta, niczym nie rozcieńczona demokracja - tylko Ty i prawo.
              • mamtrzykotyidwato5 Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 23:25
                nie bredź już
              • livia.kalina Re: Pseudoreferendum 16.10.23, 00:51
                Pytania w pisowskim referendum: "dlaczego demodee tak długo kradnie i uprawia zoofilie", "Czy jesteś za dalszym płatnym trollingiem demodee na forum emama?". I wszysycy mogą się wypowiedzieć bezpośrednio, taka czysta i niczym nie rozcieńczona demokracja.
                • demodee Re: Pseudoreferendum 16.10.23, 20:11
                  No widzisz, livia, piszesz, a nie znasz się na zadawaniu pytań.

Nie można zadać w referendum pytania: "dlaczego demodee tak długo kradnie i uprawia zoofilie", ponieważ jest to pytanie otwarte.

Pytanie: "Czy jesteś za dalszym płatnym trollingiem demodee na forum emama?" jest jak najbardziej poprawne, gdyż jest pytaniem zamkniętym.

I każdy, kto byłby uprawniony do udziału w referendum na temat demodee, mógłby się na drugie pytanie wypowiedzieć bezpośrednio lub nie zakreślić żadnej kratki, ale zrobiłby frekwencję.
              • iwles Re: Pseudoreferendum 16.10.23, 20:16
                demodee napisała:

> > A po co w ogóle takie referendum?
                >
                > Żebyś mogła się wypowiedzieć bezpośrednio. Nie przez swojego przedstawiciela w
                > parlamencie, który może wchodzić w jakieś układy z koalicją, opozycją i innymi
                > ,i głosować wbrew swoim wyborcom.
                >
                > Referendum to taka czysta, niczym nie rozcieńczona demokracja - tylko Ty i praw
                > o.

No to czemu nie brałaś udziału w referendum w 2015 roku?
              • angazetka Re: Pseudoreferendum 16.10.23, 20:28
                No to się wypowiedziałam, ignorując je.
            • primula.alpicola Re: Pseudoreferendum 16.10.23, 11:12
              ayelen40 napisała:

> A po co w ogóle takie referendum?

Po to żeby uruchomić forsę.
      • gaskama Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 21:51
        Bo czytałam pytania?
        • demodee Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 21:54
          I pytania świadczą o tym, że referendum nie spełnia wymagań prawdziwego referendum?
          • gaskama Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 21:55
            Czytałaś je?
            • demodee Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 21:57
              Owszem. A Ty?
              • gaskama Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:00
                Si. I nie będę poniżała się odpowiedziami na pytanie, czy jestem za przyjmowaniem NIELEGALNYCH emigranow. Nie jestem kretynką.
                • demodee Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:10
                  Ale to jest akurat ważne pytanie, bo istnieje ryzyko, że zostaniemy zmuszeni do przyjmowania nielegalnych emigrantów.

Odpowiedź na pytanie ważne dla losów kraju była dla Ciebie poniżająca?
                  • gaskama Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:16
                    🤣🤣🤣😆😂😂😂😂🤣🤣🤣 nie mam pamięci do nicków. Mam nadzieję, że twój sobie zapamiętam. Żebym broń borze w dyskusje z tobą nie wchodziła. W realu od idiotow trzymam się daleko. Tu niekiedy zapominam o tym.
                    • demodee Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:40
                      Oczywiście.

Nie wiesz, jak odpowiedzieć, więc wyzywasz interlokutorów od idiotów. A nie lepiej przyznać się, ze się czegoś nie wie?
                      • chococaffe Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:46
                        demodee - może też referndum za przeniesiem Powązek do muzeum? big_grin Twój flagowy pomysł
                      • mamtrzykotyidwato5 Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 23:27
                        No to się przyznaj, bo widać, że wielu rzeczy nie wiesz.
                  • babcia47 Re: Pseudoreferendum 16.10.23, 02:20
                    demodee napisała:

> Ale to jest akurat ważne pytanie, bo istnieje ryzyko, że zostaniemy zmuszeni do
                    > przyjmowania nielegalnych emigrantów.
                    >
                    > Odpowiedź na pytanie ważne dla losów kraju była dla Ciebie poniżająca?

To jeszcze mi powiedz czy " legalni" są imigranci którzy przyjechali do Polski na uzyskane za łapówkę wizy? Zlodziej krzyczy łapać złodzieja w sytuacji gdy relokacji ma objąć 2 tys imigrantow a szemranych wiz wydano kilkaset tysięcy. Do tego relojantow nie musimy przyjmować bo juz mam swoich uchodzi a jak jeszcze zjadą Ci z wizami to będziemy sami prosić by ktoś zabrał choć trochę
                    • demodee Re: Pseudoreferendum 16.10.23, 20:19
                      > To jeszcze mi powiedz czy " legalni" są imigranci którzy przyjechali do Polski na uzyskane za łapówkę wizy?

Moim zdaniem nie. Te wizy, po udowodnieniu, że były przedmiotem przestępstwa, powinny być anulowane, a osoba dająca łapówkę i pobierająca łapówkę ukarana.

> w sytuacji gdy relokacji ma objąć 2 tys imigrantow

Skąd wzięłaś 2 tysiące? Przecież w projekcie paktu o relokacji jest napisane, że liczba relokantów nie będzie podawana do publicznej wiadomości.

> szemranych wiz wydano kilkaset tysięcy.

Skąd wzięłaś tę liczbę? Na razie mamy udowodnione niecałe 300 szt.

> Do tego relojantow nie musimy przyjmować bo juz mam swoich uchodzi

No nie będziemy musieli przyjmować, ale będziemy musieli płacić za każdego nieprzyjętego. A uchodźcy wojenni to jest inna kategoria imigrantów i ich się nie wlicza do bilansu.
                  • abria Re: Pseudoreferendum 16.10.23, 12:11
                    istnieje ryzyko, że zostaniemy zmuszeni do przyjmowania nielegalnych emigrantów

i bardzo dobrze jeżeli zostaniemy - najlepiej od razu niech nam wpakuja 3.6 mln tych, którym PiS dał wizy
          • mika_p Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:03
            Oczywiście. Załóżmy, że uważasz, że wiek emerytalny dla kobiet 62 lata, dla mężczyzn 63, to nielupi pomysł. Czy z pytania referendalnego wynika, że odpowiedź "tak" nie grozi ci ustawą, w której wiek emerytalny będzie zapisany na 70 lat dla obu płci?
            • demodee Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:18
              > Pytanie 2: Czy popierasz podniesienie wieku emerytalnego, w tym przywrócenie podwyższonego do 67 lat wieku emerytalnego dla kobiet i mężczyzn?

Jeśli uważasz, że kobiety powinny przechodzić na emeryturę w wieku 62 lat, a mężczyźni 63, to znaczy, że popierasz podniesienie wieku emerytalnego (dla kobiet, które obecnie przechodzą na emeryturę w wieku lat 60). Czyli powinnaś wybrać odpowiedź TAK.

> Czy z pytania referendalnego wynika, że odpowiedź "tak" nie grozi ci ustawą, w której wiek emerytalny będzie zapisany na 70 lat dla obu płci?

Owszem, jeśli większość zagłosowałaby TAK, to rządzący mogliby podnieść w.e. o ile by chcieli. Do 62, 63, 70, a nawet 100 lat.
              • little_fish Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:23
                Jakim cudem uważasz, że ktoś kto popiera emerytury dla kobiet w wieku 62 lat powinien głosować za podniesieniem wieku emerytalnego do 67 lat????
                • demodee Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:26
                  > Jakim cudem uważasz, że ktoś kto popiera emerytury dla kobiet w wieku 62 lat powinien głosować za podniesieniem wieku emerytalnego do 67 lat????

Pytanie było proste: czy jesteś z podniesieniem wieku emerytalnego. Większość społeczeństwa odpowiedziała, że ma to w sempiternie. Wnioski, co teraz będzie, wyciągnij sobie sama.
              • mika_p Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:25
                Ale wiesz, że w przekazie medialnym, we wszystkich reklamach, było tylko "czy popierasz podniesienie wieku emerytalnego?" bez konkretów? I trzeba by wziąć udział w referendum, żeby poznać prawdziwe pytanie?
                Albo informacje o referendum były kłamliwe, albo ty teraz kłamiesz z liczbą 67. Nie brałam udziału w referendum, więc nie wiem
                • demodee Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:32
                  > Ale wiesz, że w przekazie medialnym, we wszystkich reklamach, było tylko "czy popierasz podniesienie wieku emerytalnego?" bez konkretów?

No oczywiście, że bez konkretów, bo jeden chce, żeby kobiety pracowały do 62 r.ż., a mężczyźni do 63; a drugi kobiety - 70, mężczyźni - 65; trzeci - wszyscy do setki itd.

Pytanie brzmiało - "czy chcecie, drodzy obywatele, żeby zmienić to, co jest teraz?". Ponieważ nie więcej niż 40% uprawnionych chce utrzymania status quo, to rządzący maja prawo do zmian w wieku emerytalnym.
                • demodee Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:44
                  > I trzeba by wziąć udział w referendum, żeby poznać prawdziwe pytanie?

"Prawdziwe" pytania były znane od czasu ich ogłoszenia czyli początku października.
                  • mika_p Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:50
                    Znaczy się, w mediach nie prezentowano pytań, które naprawdę byly w referendum, tylko jakieś sfabrykowane wersje? Ja codziennie przed pracą odpalam komputer i włączam sobie lokalne radio, pytania referendalne byly prezentowane ze dwa razy przez ten czas, kiedy się maluję i ubieram.
                    Czy według ciebie prezentowane wersje pytań nie były tymi, które były na referendum?
                    • demodee Re: Pseudoreferendum 16.10.23, 20:23
                      Mika, ja nie wiem, jakiego radia słuchasz rano, jak się malujesz.

Pytania były na stronie PKW, a jeśli jakaś stacja podała inną niż oficjalna wersję, to miej pretensje do tej stacji, nie do mnie.
    • nena20 Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 21:49
      Jednak ludzie myślą. Złościło mnie te ostatnie 8 lat. Tyle ustaw głupawych, aby w końcu ludzie zobaczyli jak jest naprawdę.
      • asia-loi Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 21:51
        nena20 napisała:

> Jednak ludzie myślą. Złościło mnie te ostatnie 8 lat. Tyle ustaw głupawych, aby
        > w końcu ludzie zobaczyli jak jest naprawdę.

Ponad 36% jednak za bardzo nie myśli i woli nic nie widziec i nie wiedzieć. 😔
        • nena20 Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:08
          To kupieni. Oni tak naprawdę nie myślą. W tym moja mama . Ja jej się nie dziwię , bo jednak dwie dodatkowe emerytury.
    • alicia033 Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:01
      Jeżeli to się potwierdzi, to jest to piękna pijarowa klęska piss.
      • gaskama Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:04
        No do 50% z 40% bez fałszerstwa nie dobiją. Sami te wyniki podają. Nikt, kto ma więcej niż 4 szare komórki nie wziął w tym goownie udziału.
      • andaba Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:07
        Nie, to będzie wina komisji wyborczych, które pytały głosujących, czy karty do referendum wydawać.
    • thank_you Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:01
      To pokazuje jaka jest siła internetu, jestem zachwycona.
    • gdanskamarylka Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:03
      To i tak za duży wynik. Jak rozumiem, karty brali głównie zwolennicy pisiorów, więc głosowali jak im partia kazała.
    • mid.week Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:08
      Patoreferendum smile
    • hanusinamama Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:08
      To jest chyba najlepszy wynik w tych wyborach. Bo ludzie musieli powiedzieć "nie biorę kart do referendum".
      Przede mną była para na oko 80letnia. Oboje powiedzieli, ze nie biorą kart i proszą aby to zanotować.
      • aankaa Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:11
        ja byłam spadochroniarzem wink w podwarszawskim Sulejówku. Na liście dopisujących się do spisu (czyli z zaświadczeniami z gminy) na całej stronie tylko w 1 linijce nie było dopisku "bez referendum"
    • aankaa Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:09
      szkoda drzew, które wycięli na wydrukowanie tych kart
    • briar_rose Re: Pseudoreferendum 16.10.23, 00:53
      Rano trafiłam na salę zatłoczoną dziadkami, gdy odmówiłam karty do referendum, wszyscy na raz odwrócili głowy i patrzyli na mnie z potępieniem xD
      • gulcia77 Re: Pseudoreferendum 16.10.23, 02:28
        A widzisz, w mojej kolejce tylko jedna starsza para pobrała karty do referendum. W kolejce przed nami było że czterdzieści osób.
      • hanusinamama Re: Pseudoreferendum 17.10.23, 08:42
        Przede mną stało małżenstwo na oko 80letnie. Oboje odmówili kart referendalnych i sprawdzili czy to zapisano
    • najbrzydszebutyswiata Re: Pseudoreferendum 16.10.23, 16:57
      Wczoraj dostałam od koleżanki taki obrazek. Myślę, że to byłyby zdecydowanie bardziej rozsądne pytania.
    • briar_rose Re: Pseudoreferendum 16.10.23, 17:25
      Pewien śpiewak ma kilka umiarkowanie miłych słów dla osób, które wzięły udział w wyborach, a w referendum nie:

wiadomosci.wp.pl/bezmyslnosc-polakow-kukiz-komentuje-wynik-referendum-6952822640122784a
    • imponderabilia22 Re: Pseudoreferendum 16.10.23, 21:19
      Nie 💩się.
    • maly_fiolek Re: Pseudoreferendum 17.10.23, 09:16
      Swoją drogą nierówny wiek emerytalny jest mocno bezprawny i niesprawiedliwy, dlaczego niby bezdzietna kobieta ma uzyskiwać świadczenia emerytalne 5 lat przed bezdzietnym mężczyzną opiekującym się schorowaną matką?
      Można napisać bo tak chciał PiS. I chciał to jeszcze scementować referendalnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka