gaskama 15.10.23, 21:42 Nieważne. Pisowskie media piszą, że 40% prezent oddało ważny glos. Fantastycznie! Przy ponad 70% frekwencji! Nie jest źle z Polakami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaskama Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 21:45 Dodam, że w pseudoreferendum głównie brała udział wieś. Odpowiedz Link Zgłoś
auksencja15 Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 21:51 To by się pokrywało z wynikami do sejmu Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 21:48 Dlaczego uważasz, że, to było "pseudoreferendum", a nie po prostu referendum?? Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 21:50 Kpina, że przy okazji wyborów w ogóle. Zawracanie gitary. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 21:53 > Kpina, że przy okazji wyborów w ogóle. Na referendum powinna być oddzielna data i cała akcja? Wtedy ludzie poszliby chętniej głosować? Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:22 Powinny być przede wszystkim sensowne pytania Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:38 > A po co w ogóle takie referendum? Żebyś mogła się wypowiedzieć bezpośrednio. Nie przez swojego przedstawiciela w parlamencie, który może wchodzić w jakieś układy z koalicją, opozycją i innymi ,i głosować wbrew swoim wyborcom. Referendum to taka czysta, niczym nie rozcieńczona demokracja - tylko Ty i prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Pseudoreferendum 16.10.23, 00:51 Pytania w pisowskim referendum: "dlaczego demodee tak długo kradnie i uprawia zoofilie", "Czy jesteś za dalszym płatnym trollingiem demodee na forum emama?". I wszysycy mogą się wypowiedzieć bezpośrednio, taka czysta i niczym nie rozcieńczona demokracja. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Pseudoreferendum 16.10.23, 20:11 No widzisz, livia, piszesz, a nie znasz się na zadawaniu pytań. Nie można zadać w referendum pytania: "dlaczego demodee tak długo kradnie i uprawia zoofilie", ponieważ jest to pytanie otwarte. Pytanie: "Czy jesteś za dalszym płatnym trollingiem demodee na forum emama?" jest jak najbardziej poprawne, gdyż jest pytaniem zamkniętym. I każdy, kto byłby uprawniony do udziału w referendum na temat demodee, mógłby się na drugie pytanie wypowiedzieć bezpośrednio lub nie zakreślić żadnej kratki, ale zrobiłby frekwencję. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Pseudoreferendum 16.10.23, 20:16 demodee napisała: > > A po co w ogóle takie referendum? > > Żebyś mogła się wypowiedzieć bezpośrednio. Nie przez swojego przedstawiciela w > parlamencie, który może wchodzić w jakieś układy z koalicją, opozycją i innymi > ,i głosować wbrew swoim wyborcom. > > Referendum to taka czysta, niczym nie rozcieńczona demokracja - tylko Ty i praw > o. No to czemu nie brałaś udziału w referendum w 2015 roku? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Pseudoreferendum 16.10.23, 20:28 No to się wypowiedziałam, ignorując je. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Pseudoreferendum 16.10.23, 11:12 ayelen40 napisała: > A po co w ogóle takie referendum? Po to żeby uruchomić forsę. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 21:54 I pytania świadczą o tym, że referendum nie spełnia wymagań prawdziwego referendum? Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:00 Si. I nie będę poniżała się odpowiedziami na pytanie, czy jestem za przyjmowaniem NIELEGALNYCH emigranow. Nie jestem kretynką. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:10 Ale to jest akurat ważne pytanie, bo istnieje ryzyko, że zostaniemy zmuszeni do przyjmowania nielegalnych emigrantów. Odpowiedź na pytanie ważne dla losów kraju była dla Ciebie poniżająca? Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:16 🤣🤣🤣😆😂😂😂😂🤣🤣🤣 nie mam pamięci do nicków. Mam nadzieję, że twój sobie zapamiętam. Żebym broń borze w dyskusje z tobą nie wchodziła. W realu od idiotow trzymam się daleko. Tu niekiedy zapominam o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:40 Oczywiście. Nie wiesz, jak odpowiedzieć, więc wyzywasz interlokutorów od idiotów. A nie lepiej przyznać się, ze się czegoś nie wie? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:46 demodee - może też referndum za przeniesiem Powązek do muzeum? Twój flagowy pomysł Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 23:27 No to się przyznaj, bo widać, że wielu rzeczy nie wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Pseudoreferendum 16.10.23, 02:20 demodee napisała: > Ale to jest akurat ważne pytanie, bo istnieje ryzyko, że zostaniemy zmuszeni do > przyjmowania nielegalnych emigrantów. > > Odpowiedź na pytanie ważne dla losów kraju była dla Ciebie poniżająca? To jeszcze mi powiedz czy " legalni" są imigranci którzy przyjechali do Polski na uzyskane za łapówkę wizy? Zlodziej krzyczy łapać złodzieja w sytuacji gdy relokacji ma objąć 2 tys imigrantow a szemranych wiz wydano kilkaset tysięcy. Do tego relojantow nie musimy przyjmować bo juz mam swoich uchodzi a jak jeszcze zjadą Ci z wizami to będziemy sami prosić by ktoś zabrał choć trochę Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Pseudoreferendum 16.10.23, 20:19 > To jeszcze mi powiedz czy " legalni" są imigranci którzy przyjechali do Polski na uzyskane za łapówkę wizy? Moim zdaniem nie. Te wizy, po udowodnieniu, że były przedmiotem przestępstwa, powinny być anulowane, a osoba dająca łapówkę i pobierająca łapówkę ukarana. > w sytuacji gdy relokacji ma objąć 2 tys imigrantow Skąd wzięłaś 2 tysiące? Przecież w projekcie paktu o relokacji jest napisane, że liczba relokantów nie będzie podawana do publicznej wiadomości. > szemranych wiz wydano kilkaset tysięcy. Skąd wzięłaś tę liczbę? Na razie mamy udowodnione niecałe 300 szt. > Do tego relojantow nie musimy przyjmować bo juz mam swoich uchodzi No nie będziemy musieli przyjmować, ale będziemy musieli płacić za każdego nieprzyjętego. A uchodźcy wojenni to jest inna kategoria imigrantów i ich się nie wlicza do bilansu. Odpowiedz Link Zgłoś
abria Re: Pseudoreferendum 16.10.23, 12:11 istnieje ryzyko, że zostaniemy zmuszeni do przyjmowania nielegalnych emigrantów i bardzo dobrze jeżeli zostaniemy - najlepiej od razu niech nam wpakuja 3.6 mln tych, którym PiS dał wizy Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:03 Oczywiście. Załóżmy, że uważasz, że wiek emerytalny dla kobiet 62 lata, dla mężczyzn 63, to nielupi pomysł. Czy z pytania referendalnego wynika, że odpowiedź "tak" nie grozi ci ustawą, w której wiek emerytalny będzie zapisany na 70 lat dla obu płci? Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:18 > Pytanie 2: Czy popierasz podniesienie wieku emerytalnego, w tym przywrócenie podwyższonego do 67 lat wieku emerytalnego dla kobiet i mężczyzn? Jeśli uważasz, że kobiety powinny przechodzić na emeryturę w wieku 62 lat, a mężczyźni 63, to znaczy, że popierasz podniesienie wieku emerytalnego (dla kobiet, które obecnie przechodzą na emeryturę w wieku lat 60). Czyli powinnaś wybrać odpowiedź TAK. > Czy z pytania referendalnego wynika, że odpowiedź "tak" nie grozi ci ustawą, w której wiek emerytalny będzie zapisany na 70 lat dla obu płci? Owszem, jeśli większość zagłosowałaby TAK, to rządzący mogliby podnieść w.e. o ile by chcieli. Do 62, 63, 70, a nawet 100 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:23 Jakim cudem uważasz, że ktoś kto popiera emerytury dla kobiet w wieku 62 lat powinien głosować za podniesieniem wieku emerytalnego do 67 lat???? Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:26 > Jakim cudem uważasz, że ktoś kto popiera emerytury dla kobiet w wieku 62 lat powinien głosować za podniesieniem wieku emerytalnego do 67 lat???? Pytanie było proste: czy jesteś z podniesieniem wieku emerytalnego. Większość społeczeństwa odpowiedziała, że ma to w sempiternie. Wnioski, co teraz będzie, wyciągnij sobie sama. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:25 Ale wiesz, że w przekazie medialnym, we wszystkich reklamach, było tylko "czy popierasz podniesienie wieku emerytalnego?" bez konkretów? I trzeba by wziąć udział w referendum, żeby poznać prawdziwe pytanie? Albo informacje o referendum były kłamliwe, albo ty teraz kłamiesz z liczbą 67. Nie brałam udziału w referendum, więc nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:32 > Ale wiesz, że w przekazie medialnym, we wszystkich reklamach, było tylko "czy popierasz podniesienie wieku emerytalnego?" bez konkretów? No oczywiście, że bez konkretów, bo jeden chce, żeby kobiety pracowały do 62 r.ż., a mężczyźni do 63; a drugi kobiety - 70, mężczyźni - 65; trzeci - wszyscy do setki itd. Pytanie brzmiało - "czy chcecie, drodzy obywatele, żeby zmienić to, co jest teraz?". Ponieważ nie więcej niż 40% uprawnionych chce utrzymania status quo, to rządzący maja prawo do zmian w wieku emerytalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:44 > I trzeba by wziąć udział w referendum, żeby poznać prawdziwe pytanie? "Prawdziwe" pytania były znane od czasu ich ogłoszenia czyli początku października. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:50 Znaczy się, w mediach nie prezentowano pytań, które naprawdę byly w referendum, tylko jakieś sfabrykowane wersje? Ja codziennie przed pracą odpalam komputer i włączam sobie lokalne radio, pytania referendalne byly prezentowane ze dwa razy przez ten czas, kiedy się maluję i ubieram. Czy według ciebie prezentowane wersje pytań nie były tymi, które były na referendum? Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Pseudoreferendum 16.10.23, 20:23 Mika, ja nie wiem, jakiego radia słuchasz rano, jak się malujesz. Pytania były na stronie PKW, a jeśli jakaś stacja podała inną niż oficjalna wersję, to miej pretensje do tej stacji, nie do mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 21:49 Jednak ludzie myślą. Złościło mnie te ostatnie 8 lat. Tyle ustaw głupawych, aby w końcu ludzie zobaczyli jak jest naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 21:51 nena20 napisała: > Jednak ludzie myślą. Złościło mnie te ostatnie 8 lat. Tyle ustaw głupawych, aby > w końcu ludzie zobaczyli jak jest naprawdę. Ponad 36% jednak za bardzo nie myśli i woli nic nie widziec i nie wiedzieć. 😔 Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:08 To kupieni. Oni tak naprawdę nie myślą. W tym moja mama . Ja jej się nie dziwię , bo jednak dwie dodatkowe emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:01 Jeżeli to się potwierdzi, to jest to piękna pijarowa klęska piss. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:04 No do 50% z 40% bez fałszerstwa nie dobiją. Sami te wyniki podają. Nikt, kto ma więcej niż 4 szare komórki nie wziął w tym goownie udziału. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:07 Nie, to będzie wina komisji wyborczych, które pytały głosujących, czy karty do referendum wydawać. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:01 To pokazuje jaka jest siła internetu, jestem zachwycona. Odpowiedz Link Zgłoś
gdanskamarylka Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:03 To i tak za duży wynik. Jak rozumiem, karty brali głównie zwolennicy pisiorów, więc głosowali jak im partia kazała. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:08 To jest chyba najlepszy wynik w tych wyborach. Bo ludzie musieli powiedzieć "nie biorę kart do referendum". Przede mną była para na oko 80letnia. Oboje powiedzieli, ze nie biorą kart i proszą aby to zanotować. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:11 ja byłam spadochroniarzem w podwarszawskim Sulejówku. Na liście dopisujących się do spisu (czyli z zaświadczeniami z gminy) na całej stronie tylko w 1 linijce nie było dopisku "bez referendum" Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Pseudoreferendum 15.10.23, 22:09 szkoda drzew, które wycięli na wydrukowanie tych kart Odpowiedz Link Zgłoś
briar_rose Re: Pseudoreferendum 16.10.23, 00:53 Rano trafiłam na salę zatłoczoną dziadkami, gdy odmówiłam karty do referendum, wszyscy na raz odwrócili głowy i patrzyli na mnie z potępieniem xD Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Pseudoreferendum 16.10.23, 02:28 A widzisz, w mojej kolejce tylko jedna starsza para pobrała karty do referendum. W kolejce przed nami było że czterdzieści osób. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Pseudoreferendum 17.10.23, 08:42 Przede mną stało małżenstwo na oko 80letnie. Oboje odmówili kart referendalnych i sprawdzili czy to zapisano Odpowiedz Link Zgłoś
najbrzydszebutyswiata Re: Pseudoreferendum 16.10.23, 16:57 Wczoraj dostałam od koleżanki taki obrazek. Myślę, że to byłyby zdecydowanie bardziej rozsądne pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
briar_rose Re: Pseudoreferendum 16.10.23, 17:25 Pewien śpiewak ma kilka umiarkowanie miłych słów dla osób, które wzięły udział w wyborach, a w referendum nie: wiadomosci.wp.pl/bezmyslnosc-polakow-kukiz-komentuje-wynik-referendum-6952822640122784a Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: Pseudoreferendum 17.10.23, 09:16 Swoją drogą nierówny wiek emerytalny jest mocno bezprawny i niesprawiedliwy, dlaczego niby bezdzietna kobieta ma uzyskiwać świadczenia emerytalne 5 lat przed bezdzietnym mężczyzną opiekującym się schorowaną matką? Można napisać bo tak chciał PiS. I chciał to jeszcze scementować referendalnie. Odpowiedz Link Zgłoś