Dodaj do ulubionych

A na obiad dziś...

21.10.23, 14:02
Klopsiki z mozzarellą w sosie pomidorowym i do tego ryż 😌
Obserwuj wątek
    • szansanalans Re: A na obiad dziś... 21.10.23, 14:23
      No, to mamy dzis identyczny obiad.
    • kotejka Re: A na obiad dziś... 21.10.23, 14:28
      Piękne, u mnie żeberka z garnka rzymskiego i ziemniaki z wody
      Nie mam pomysłu na surówkę
    • mysiulek08 Re: A na obiad dziś... 21.10.23, 14:32
      zostalo z wczoraj fasoli ala "ges', dorobie do tego grilowanych boczniakow i juz
      • chococaffe Re: A na obiad dziś... 21.10.23, 14:41
        Fasola a la gęś skojarzyła się mi z moim "smalcem" z fasoli (z jabłkami, majerankiem etc.)
        • mysiulek08 Re: A na obiad dziś... 21.10.23, 16:17
          bo to jest z jablkami, majerankiem, czosnkiem, dodalam jeszcze ziemniaki, w zamiarze bylo zrobienie pasztetu z tego co zostalo ale w koncu bedzie obiad smile
      • raczek47 Re: A na obiad dziś... 21.10.23, 14:41
        Barszcz ukrainski z ziemniakami
        puree,watrobka z suszonymi pomidorami lub mielone do wyboru.
    • chococaffe Re: A na obiad dziś... 21.10.23, 14:40
      Znowu nic. Pojadanie przez cały dzień
    • thea19 Re: A na obiad dziś... 21.10.23, 14:41
      cycek z kurczaka, mieszanka warzyw chińska, brązowy ryż
    • kaki11 Re: A na obiad dziś... 21.10.23, 15:16
      U mnie krokiety z pieczaekami i barszcz czerwony.
    • primula.alpicola Re: A na obiad dziś... 21.10.23, 15:36
      Makaron z sosem szpinakowym i łososiem.
    • kozica111 Re: A na obiad dziś... 21.10.23, 15:38
      Pizza z ostra papryczką, czerwona cebula, oliwka i sosem do spaghetti smile no i mozzarella...
    • em_em71 Re: A na obiad dziś... 21.10.23, 15:47
      Grochówka, czyli jedna z niewielu zup, które jadam. W planach były jeszcze kotlety z kurczakowych udek /ze skórą, wyciągam kość/ z puree ziemniaczanym i surówką z marchewki, czyli najlepszy obiad wg mojego młodszego syna, ale grochówka nas pokonała, nikt nie ma ochoty na drugie.
    • gama2003 Re: A na obiad dziś... 21.10.23, 15:50
      Dostanę z godzinę gar gołąbków od mojej mamy.

Robię na nie miejsce w żołądku. Duuuużo miejsca !
      • ga-ti Re: A na obiad dziś... 21.10.23, 16:00
        O masz, a ja sama, samiuteńka od rana (no dobra od południa) parzę kapustę, zdejmuję liście, gotuję ryż, mieszam farsz, zawijam gołąbki i ... Tobie to dobrze smile Smacznego!
        • heca7 Re: A na obiad dziś... 21.10.23, 17:48
          Może to ty jesteś właśnie matką Gamy2003? wink
      • primula.alpicola Re: A na obiad dziś... 21.10.23, 20:02
        gama2003 napisała:

> Dostanę z godzinę gar gołąbków od mojej mamy.

Moja mama też mi robiła gar gołąbkówsad
    • ga-ti Re: A na obiad dziś... 21.10.23, 15:56
      Kocham mozzarellę, zresztą od jakiegoś czasu coraz bardziej lubię sery, różne sery.

Gołąbki, z łopatki i ryżu, w normalnej kapuście, w sosie pomidorowym, być może z ziemniakami podane, ale chyba będą bardziej na kolację, bo się nie mogłam zebrać do gotowania, już się pyrkają wink
      A na deser ciasto marchewkowe z kremem śmietankowo-serkowo-cynamonowym smile
    • mayaalex Re: A na obiad dziś... 21.10.23, 16:08
      Tarta z kurkami i lososiem. Niepotrzebnie dodalam do niej troche ziemniakow, zazwyczaj lubie jesiennie sobie dodac weglowodanow, ale tym tazem nie byly potrzebne. Chociaz nadal jest niezla.
    • ritual2019 Re: A na obiad dziś... 21.10.23, 16:10
      Lasagne, gotowiec.
    • mama-ola Re: A na obiad dziś... 21.10.23, 16:11
      Dzieci mi nagle w pewnym momencie powiedziały, że za 20 minut wychodzą, więc zrobiłam galop obiad, jak to się mawiało w moim rodzinnym domu. Wrzuciłam na patelnię pokrojone: cebulę, pieczarki, czerwoną paprykę i pierś z kurczaka. Syn mi znad ramienia w pędzie sypał przyprawy, np. słodką paprykę wprost z torebki. Podlałam odrobiną wody, zrobiło się trochę mokre, jak z sosem. Do tego ugotowaliśmy w parę minut kupne kopytki (nie mówimy "kopytka", lecz "kopytki" za kabaretem Ani mru mru). Zdaniem syna, obiad był wybitny smile Zjedli i polecieli.
    • szarmszejk123 Re: A na obiad dziś... 21.10.23, 16:14
      U mnie ostra zupa/ jednogarnkowiec cieciorkowo-dyniowy z ziemniakami.
      ( miała być bardziej zupa, ale wyszło gęste, że łycha stoi, ziemniaki takie)
      • kurt.wallander Re: A na obiad dziś... 21.10.23, 19:55
        szarmszejk123 napisał(a):

> U mnie ostra zupa/ jednogarnkowiec cieciorkowo-dyniowy z ziemniakami.> (

Daj przepis na to, proszę.
        • szarmszejk123 Re: A na obiad dziś... 22.10.23, 10:49
          Nie mam przepisu, na oko robię :pjedna duża cebula w kostke, marchewka w ćwiercplasterki, por w polplasterki- delikatnie skarmelizowac na maśle na wolnym ogniu. Na to ziemniaki w kostke- chwilę razem przesmażyć. Potem dynia- tak samo. No i na koniec zalalam to wszystko bulionem z eko-sreko kostki, doprawilam gałką, świeżym rozmarynem, kolorowym pieprzem i chilli w płatkach .
          • szarmszejk123 Re: A na obiad dziś... 22.10.23, 10:50
            Zapomniałam o cieciorce- ta jest ze słoika i idzie do gara praktycznie 5 minut przed końcem, bo wszak już ugotowana :p
    • alchemy_alice Re: A na obiad dziś... 21.10.23, 16:20
      Rosół, a na drugie potrawka z kurczaka z rosołu z ryżem wink Ekonomicznie.
    • drilka Re: A na obiad dziś... 21.10.23, 16:36
      Ryba z airfryera z sosem porowym. Reszta rodziny - ta sama ryba z patelni z ziemniakami i surówką.
    • juzjesien1992 Re: A na obiad dziś... 21.10.23, 16:43
      Na prośbę rodziny klasyka - rosół z kury, kotlet schabowy z kością, puree ziemniaczane, kapusta zasmażana. Na deser sernik z czekoladą.
    • szmytka1 Re: A na obiad dziś... 21.10.23, 16:56
      U mnie rosół. Jutro będą golabki
    • aqua48 Re: A na obiad dziś... 21.10.23, 17:20
      Duszony schab, z kaszą i mizerią. A na deser serniczek. Kupny.
      • kokosowy15 Re: A na obiad dziś... 21.10.23, 17:35
        Ja także duszone mięso, ale kaczkę, z knedlikami i modra kapusta.
    • heca7 Re: A na obiad dziś... 21.10.23, 17:46
      Smażony ryż z kimchi.
    • kurt.wallander Re: A na obiad dziś... 21.10.23, 19:57
      U mnie kimchi jjigae z wczoraj (dużo zostało) z ryżem, oczywiście. Do tego dorobiłam inspirowaną koreańską sałatkę z ogórków oraz placuszki z dyni. Wczoraj jako dodatek było smażone tofu w sosie (tofu zmieniające życie).
    • aluszka97 Re: A na obiad dziś... 21.10.23, 20:27
      Podobnie, dla mięsożerców zrobiłam drobiowe klopsy zapiekane w sosie paprykowo, porowo pomidorowym, a dla mnie wersja wege- klopsy z ugotowanej fasoli zmielonej i wymieszanej z czerwoną cebulą, jajkiem, natką i przyprawami i z tym samym sosem zapieczonej i do tego ugotowałam żytni makaron. I teraz zamiast piec ciasto to leżę wymęczona, bo ponad trzy godz w kinie spędziłam 🙄
    • alexis1121 Re: A na obiad dziś... 21.10.23, 20:47
      Sushi i czekolada, ale to na kolację, obiad miałam na mieście (sałatka z krewetkami).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka