Dodaj do ulubionych

Zabił 22 osoby, 50 ranił.

26.10.23, 07:38
Ale na SOR się nie czeka.
(*)
Obserwuj wątek
    • evening.vibes Re: Zabił 22 osoby, 50 ranił. 26.10.23, 07:42
      Czeka się, a potem dostaje rachunek na grube tysiące $$$.
      • engine8t Re: Zabił 22 osoby, 50 ranił. 26.10.23, 18:21

a ubezpiecznie to przejmuje i reszta zalatwia.
        widac ze numery was podniecaja
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: Zabił 22 osoby, 50 ranił. 26.10.23, 07:51
      Najważniejsze, ze jak w wątku obok pare dollarsow w liściach można znaleźć i jest pięknie w Ameryce
    • tanebo001 Re: Zabił 22 osoby, 50 ranił. 26.10.23, 07:53
      I nie było żadnego dobrego Amerykanina z bronią?
    • rosapulchra-0 Re: Zabił 22 osoby, 50 ranił. 26.10.23, 07:56
      OJP. Ale sobie znalazłaś argument do "lepszości" uncertain
      • bazia_morska Re: Zabił 22 osoby, 50 ranił. 26.10.23, 08:31
        Rosa, ty nie powinnas tu się odzywać, obrończyni zabójców drogowych.
        • emateczka Re: Zabił 22 osoby, 50 ranił. 26.10.23, 09:14
          Rosa nie na wyczucia...
          W wątkach o zwierzętach domowych też się nie powinna wypowiadac.
          🐈‍⬛🐈‍⬛🐈‍⬛
        • rosapulchra-0 Re: Zabił 22 osoby, 50 ranił. 26.10.23, 12:57
          Obie jestescie głupie.
          • bazia_morska Re: Zabił 22 osoby, 50 ranił. 26.10.23, 13:35
            W przeciwieństwie do ciebie, nasza ty krynico.
          • emateczka Re: Zabił 22 osoby, 50 ranił. 26.10.23, 15:39
            A ty nie masz serca i zwykłej ludzkiej przyzwoitości.
            Wolę być głupia...
            🐈‍⬛🐈‍⬛🐈‍⬛
            • mysiulek08 Re: Zabił 22 osoby, 50 ranił. 26.10.23, 17:05
              ale przeciez ze swoim kundlem poleciala skoro swit do weta ( w watku o sorze nawet napisala), wiec to takie bardzo wybiorcze u rosy jest (to serce tongue_out)
    • abria Re: Zabił 22 osoby, 50 ranił. 26.10.23, 08:15
      Lewiston w stanie Maine - Maine kilka lat temu "zliberalizowało" przepisy o posiadaniu broni i mają teraz mały Texas u siebie

podobno dzięki temu spadły przestępstwa wśród "czarnych", ale białym to chyba zaszkodziło
    • sueellen Re: Zabił 22 osoby, 50 ranił. 26.10.23, 08:16
      Do czego ten komentarz?
    • szare_kolory Re: Zabił 22 osoby, 50 ranił. 26.10.23, 08:20
      A rozwiniesz na jaki temat ten komentarz?
      • eglantine Re: Zabił 22 osoby, 50 ranił. 26.10.23, 08:21
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,30341787,usa-strzelanina-w-maine-nie-zyje-co-najmniej-25-osob.html#s=BoxOpImg2
        • bazia_morska Re: Zabił 22 osoby, 50 ranił. 26.10.23, 08:31
          Dzięki.
        • sueellen Re: Zabił 22 osoby, 50 ranił. 26.10.23, 10:10
          A Maine to miał być taki spokojny stan.. nawet swojego czasu rozważałam przeprowadzkę . A tu taki sam Teksas.
    • lisciasty_pl Re: Zabił 22 osoby, 50 ranił. 26.10.23, 10:15
      "...Card, który jest dwukrotnie rozwiedziony i ojcem trójki dzieci, był aresztowany za przemoc domową i inne przestępstwa. Jedna z jego byłych żon uzyskała wobec niego zakaz zbliżania się"

U nas taki koleś jakby miał pozwolenie na broń to momentalnie by je stracił. Taka różnica między cywilizowaną Hameryką za polskim zadupiem wink
    • no_name33 Re: Zabił 22 osoby, 50 ranił. 26.10.23, 13:14
      bazia_morska napisała:

> Ale na SOR się nie czeka.
      > (*)

Ale o co chodzi?
      • bazia_morska Re: Zabił 22 osoby, 50 ranił. 26.10.23, 13:36
        Wpisy Engine na temat cudownego, amerykańskiego systemu opieki zdrowotnej plus jackowa o walających się wśród jesiennych liści banknotach.
        • midge_m Re: Zabił 22 osoby, 50 ranił. 26.10.23, 14:58
          bazia_morska napisała:

> Wpisy Engine na temat cudownego, amerykańskiego systemu opieki zdrowotnej plus
          > jackowa o walających się wśród jesiennych liści banknotach.

Jego nick powinien być oznaczony na zielono. Zielony to kolor nadziei że odpowiednio ostrzeżony nikt z nim nie wejdzie w interakcję (trudno te durnoty które wypisuje nazywać dyskusją). Ponadto, modki powinny mu odgórnie do stopki wrzucić ten post o szpitalach i znajomym co to przyspieszył mu operację, żeby każdy wiedział z kim ma do czynienia.
          • arthwen Re: Zabił 22 osoby, 50 ranił. 26.10.23, 16:05
            Raczej na sraczkowaty - od razu byłoby wiadomo, że bullshit
        • al_sahra Re: Zabił 22 osoby, 50 ranił. 26.10.23, 18:19
          bazia_morska napisała:

> Wpisy Engine na temat cudownego, amerykańskiego systemu opieki zdrowotnej

Nie chce mi się szukać tego drugiego wątku, a poza tym tego osobnika mam na szaro, żeby mu przypadkiem nie odpowiedzieć. Na SORze w USA czeka się bardzo długo, właśnie dlatego, że amerykański system ma dziury. Osoby, które nie mają ubezpieczenia (albo mają niewystarczające) nie idą do zwykłego lekarza, tylko na SOR i to kiedy już są naprawdę chore albo w silnym bólu.

Sama doświadczyłam tego niedawno, kiedy z poważną, krwawiącą raną przesiedziałam się kilka godzin w poczekalni Emergency. I żeby nie było: nie w jakimś zapyziałym getcie, tylko w jednej z najbogatszych miejscowości w Stanach, w szpitalu o znakomitej reputacji. Bo akurat ten problem nie zależy od zamożności okolicy, a dotyczy wszystkich, bo do każdego szpitala może wejść ktoś potrzebujący pomocy i nie można go oddalić. Kiedy już odczekałam swoje, zrobili mi natychmiast kilka prześwietleń, dali odpowiednie znieczulenie, oczyścili i zaszyli ranę i wszystko było super sprawne i skuteczne, ale co się przedtem nasiedziałam wijąc się z bólu, to moje.

Ja tu wielokrotnie polemizowałam z osobami krytykującymi na ślepo system opieki medycznej w USA, głównie dlatego, że te osoby wypowiadały się nie mając o tym zielonego pojęcia ("większość Amerykanów nie chodzi do żadnych lekarzy, bo ich nie stać"; "każda wizyta kosztuje tysiące", "w USA nie istnieje państwowa opieka medyczna" itd). Ta moja wizyta w Emergency kosztowała nie tysiące, a $150, bo tyle wynosi co-payment w moim ubezpieczeniu (za zwykłą wizytę dużo mniej). Jestem poza tym pewna podziwu dla wiedzy tutejszych lekarzy i naukowców, wyposażenia szpitali i ogólnie dużego poczucia komfortu w trakcie leczenia (jeśli się ma ubezpieczenie ofc). Ale czekanie na SOR to jest tragedia.
          • myelegans1 Re: Zabił 22 osoby, 50 ranił. 26.10.23, 19:56
            Rany, Zaplacilas tyle bo masz dobre ubezpieczenie. Zobacz ile wyniosl caly rachunek, na tyle zostalabys obciazona gdybys nie miala ubezpieczenia.

ja tez mam na ogol dobre doswiadczenie z Emergency, oprocz tego razu, kiedy za dowoz karetka musialam zaplacic $3000, a tez mam dobre ubezpieczenie, ale akurat ta firma karetkowa byla "out of network", bo wiesz jak dzwonisz na 911 to rzeczywiscie zawsze sprawdzasz, czy ubezpieczenie pokryje WTAF? te 3000 byly po walkach z ubepieczeniem, na wiecej nie mialam sily.
            • al_sahra Re: Zabił 22 osoby, 50 ranił. 26.10.23, 20:05
              myelegans1 napisała:

> Rany, Zaplacilas tyle bo masz dobre ubezpieczenie. Zobacz ile wyniosl caly rach
              > unek, na tyle zostalabys obciazona gdybys nie miala ubezpieczenia.

I jak to się kłóci z tym, co napisałam? (bo jeśli się nie kłóci i chciałaś tylko dodać coś od siebie, to zaczynanie postu od "Rany," jest trochę bez sensu).
          • bi_scotti Re: Zabił 22 osoby, 50 ranił. 26.10.23, 23:16
            al_sahra napisał(a):

> czekanie na SOR to jest tragedia.
            >

Truly speaking szukam kraju, w ktorym nie jest wink Najstarsza zlamala kiedys reke na nartach w Grenoble, 5 godzin (!!!) na ER zanim ktos w ogole zechcial do nas podejsc. Sredni mial serious infection gdy bylismy na wakacjach w Danii - koszmar, "tylko" 2.5 godziny oczekiwania, juz nie wspomne o krajach typu Mexico (private clinic!) czy Wlochy (Sycylia) - tam w koncu wyszlismy po calej nocy oczekiwan, bo doszlam do wniosku, ze "jesli mam umrzec, to wole w wygodnym pokoju hotelowym" ... szczesliwie, receptionist w tymze hotelu sie poczul i ... przez kuzyna wujka siostry sasiada dostarczyl mi do pokoju uroczego cyrulika, ktory pomogl smile Happy end! Tak naprawde zaliczylismy rodzinnie dwie porzadne, szybkie, 100% professional wizyty na ER - Nepal i moj maz z kamieniem nerkowym (uber private & fancy clinic) tudziez dentysta w szpitalu amerykanskim (!!!) w Chinach - perfect service. O ER dookola mnie pisac nie bede, bo dostaje balych oczu na sama mysl suspicious Life.
    • lodomeria Re: Zabił 22 osoby, 50 ranił. 26.10.23, 14:06
      A przewodniczącym sejmu wybrali sobie kolesia, który stał za organizowaniem zamachu stanu, ultra prawicowca, popieranego przez najgorsze inne kanalie, jakie sobie do sejmu wybrali.

Mamy przechlapane.
      • al_sahra Re: Zabił 22 osoby, 50 ranił. 26.10.23, 18:22
        lodomeria napisała:

> A przewodniczącym sejmu wybrali sobie kolesia, który stał za organizowaniem zam
        > achu stanu, ultra prawicowca, popieranego przez najgorsze inne kanalie, jakie s
        > obie do sejmu wybrali.

Że Demokraci nie chwycili okazji i nie sprobowali przepchnąć Toma Emmera, tego nie mogę pojąć.
    • veryvery Re: Zabił 22 osoby, 50 ranił. 26.10.23, 14:49
      Dzien jak codzień w ameryce
    • bi_scotti Re: Zabił 22 osoby, 50 ranił. 26.10.23, 14:53
      Just for the record: narazie potwierdzonych zabitych jest 16, nalezy miec nadzieje, ze ci, ktorzy sa ranni wroca szybko do zdrowia. Terrible. Przy czym opis poszukiwanego jest doprawdy pathetic: white man with a beard. No comments. Peace.
      • bi_scotti Re: Zabił 22 osoby, 50 ranił. 26.10.23, 17:32
        18 [*]
        Peace.
      • myelegans1 Re: Zabił 22 osoby, 50 ranił. 26.10.23, 19:29
        Robert Card, lat 40, 20 lat doswiadczenia z firearms, military service etc.

It added that law enforcement said Card "recently reported mental health issues to include hearing voices and threats to shoot up the National Guard Base in Saco, ME."

Jestem wsciekla, , syn dostal sie do jednego z uniwerkow w poblizu, ale zdecydowal na inny. gdyby teraz odbywal "sheltering in place" to bylabym juz siwa....
        • bi_scotti Re: Zabił 22 osoby, 50 ranił. 26.10.23, 23:06
          Ah, Myele, przypomnial mi sie "Twoj" Boston Marathon. Pamietam gdy znaleziono jednego z tych Chechen brothers gdy sie schowal w czyjejs lodzi na backyard ... Honestly, never dull moment uncertain Peace.
          • bi_scotti Re: Zabił 22 osoby, 50 ranił. 27.10.23, 00:25
            Update z mojej strony granicy ... Jego auto maja, tych 260 km raczej nie przeszedl na piechote w 24 godziny, but who knows jak sie przemieszcza, eh. Peace.
    • panna.nasturcja Re: Zabił 22 osoby, 50 ranił. 26.10.23, 16:44
      A jakiś związek między tymi dwoma rzeczami?
    • szorstkawelna Re: Zabił 22 osoby, 50 ranił. 26.10.23, 18:30
      U nas mordują dzieci ostatnio, a na SOR się czeka.
      A teraz narysuj tabelkę, rozbij dwa jajka i zrob salto. Zobaczysz - wnioski nasuną się same.
      • profes79 Re: Zabił 22 osoby, 50 ranił. 27.10.23, 00:38
        MOże i tak. Tylko ten jeden idiota z bronią automatyczną w jeden dzień wyrobił limit wszystkich zabójstw z broni palnej w całej Polsce w 2021 roku (za 2022 statystyk jeszcze nie ma; w 2021 wszystkich zabójstw i usiłowań zabójstw z użyciem broni palnej było 27...). Ale i tak co trochę na tym forum pojawia się ktoś kto uważa, że powszechny dostęp do broni palnej czyni z USA krainę dobrobytu i szczęśliwości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka