cosmetic.wipes Re: Filmy, które miażdżą 30.10.23, 18:14 Thelma & Louise Między piekłem a niebem Trzy bilboardy... Prosta historia Róża Disco pigs Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Filmy, które miażdżą 30.10.23, 18:16 Tańcząc w ciemnościach. Inne tytuły tutaj wymienione są mocne, ten film jednak wbił mnie w fotel. Ryczałam jak bóbr. Tak samo łzy leciały połowie widowni na "To wiem na pewno" z Agatą Kuleszą. Sztuka tak się przyjemnie zaczyna, a na końcu pół teatru wychodzi we łzach. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Filmy, które miażdżą 30.10.23, 18:21 Once Were Warriors (film duzo, duuuuzo lepszy od ksiazki) Rabbit-proof Fence Atanarjuat: The Fast Runner The Tenant (by Polanski) Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Filmy, które miażdżą 30.10.23, 18:22 jeden, pod tytułem "Brazil". pokazano mi znienacka. coś potwornego. normalnie nie oglądam takich filmów, nie czuję potrzeby. jeśli chodzi o prawdziwą historię, to Kanał; ogólnie, rzeczy ciężkie omijam szerokim łukiem, dość, że moja praca zawodowa wiązała się przez lata z siedzeniem po uszy w historii Holokaustu i obozów zagłady. Odpowiedz Link Zgłoś
truchtamsobie Re: Filmy, które miażdżą 30.10.23, 18:24 U mnie też "Plac Zbawiciela" tak mocny,tak prawdziwy, tak przerażająco smutny i powodujący wk..w na wszystko. Gra aktorska na najwyższym poziomie-wszystkich. Oglądałam trzy razy, bo zawsze ciężko mi wyłączyć Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Filmy, które miażdżą 30.10.23, 19:08 Film doskonale prawdziwy, dlatego mocny. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Filmy, które miażdżą 30.10.23, 20:45 Ja widziałam raz i nie umiem drugi. Trzęsie mną...i nie umiem. Odpowiedz Link Zgłoś
okruchlodu Re: Filmy, które miażdżą 02.11.23, 14:06 Tak, gra aktorska pierwsza klasa. Jowita Brudniak nigdy mnie nie zawiodła a Ewa Wencel zagrała tak dobrze, że do tej pory jej nie lubię😉. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Filmy, które miażdżą 02.11.23, 18:15 Ewa Wencel zagrała genialnie. Jak dla mnie to wbrew warunkom - ona ma w sobie wrodzoną sympatyczność, a teściową z piekła rodem (choć z pogłębionym rysem psychologicznym) zagrała niezwykle wiarygodnie. To chyba rola jej życia. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: Filmy, które miażdżą 30.10.23, 18:34 "Człowiek Słoń" Lyncha, oglądałam razem z ojcem i oboje zalewalismy się łzami. "Nędznicy" z Lino Ventura - to samo. "Lalczarka" z Jane Fonda. "Czyż nie dobija się koni". Odpowiedz Link Zgłoś
geigo Re: Filmy, które miażdżą 30.10.23, 18:36 Ładunek 200 I Saw The Devil In a Glass Cage Miss Violence Cani Arrabbiati Dzieciątko z Macon I Spit on Your Grave (1978) The Tribe (2014) Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Filmy, które miażdżą 30.10.23, 18:52 Oszukana z Angeliną Jolie- nie mogłam spać po ty filmie długo Bardzo blisko, niesamowicie głośno Prochy Angeli Szklany zamek Amerykańska tragedia Musimy porozmawiać o Kevinie Na głęboka wodę Funny games- to jest w ogóle osobna kategoria, ogladanie tego boli Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Filmy, które miażdżą 30.10.23, 18:58 Piknik Pod Wiszącą Skałą i Dwanaście Krzeseł. Nic mnie tak nie przeorało... Odpowiedz Link Zgłoś
lilia-anna Re: Filmy, które miażdżą 30.10.23, 18:59 Musimy porozmawiać o Kevinie Cząstki kobiety Ciemno, prawie noc Co się wydarzyło w Madison County Chłopiec w pasiastej piżamie Skóra, w której żyję Życie Pi Dziecko Rosemary Lista Schindlera Masz na imię Justine Czarny łabędź Vanilla Sky Stalowe magnolie Pianista Pręgi Plac Zbawiciela Sala samobójców Odpowiedz Link Zgłoś
fuertateneryfa Re: Filmy, które miażdżą 30.10.23, 19:00 Kobieta samotna Agnieszki Holland Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Filmy, które miażdżą 31.10.23, 11:01 Tak, zdecydowanie. Kocham ten film. Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: Filmy, które miażdżą 30.10.23, 19:02 Tak, Plac Zbawiciela , bardzo mocny. Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: Filmy, które miażdżą 30.10.23, 19:04 I jeszcze Requiem dla snu i Dom z piasku i mgly Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Filmy, które miażdżą 30.10.23, 19:06 Miażdżenie z różnych powodów: "Idź i patrz" "Róża" (film, którego nie zobaczę po raz drugi, ogrom bezsensownego zła i okrucieństwa mnie powalił. Na ten film poszliśmy z okazji Walentynek, po seansie całą drogę do domu milczeliśmy) "Przesłuchanie" "Funny games" "Sprawa Kramerów" (do dzisiaj na tym wyję, skąd oni wytrzasnęli tak genialne aktorsko dziecko? Cudowny chłopczyk) "Czyż nie dobija się koni?" "Matka Teresa od kotów" (tu temat) "Generał Nil " Teatr TV "Golgota wrocławska" Pewnie są jeszcze inne, o których zapomniałam. Odpowiedz Link Zgłoś
biala_ladecka Re: Filmy, które miażdżą 30.10.23, 19:13 Pianista, Plac Zbawiciela i wiele z już wymienionych. Z takich, co to się wstyd przyznać, ale dały mi sporo do myślenia to Dziewiąta kompania i Pan życia i śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Filmy, które miażdżą 30.10.23, 19:17 Ze starszych dopisze „Lot na kukułczym gniazdem” i „Łowca jeleni”. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Filmy, które miażdżą 30.10.23, 19:29 "Przełamując fale" i "Dzieciątko z Macon". Ciągle rośnie liczba filmów, na które świadomie nie idę. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Filmy, które miażdżą 30.10.23, 19:31 A najbardziej płakałam na "Elisa, vida mia" Carlosa Saury, ale mnie nie miażdżył. Odpowiedz Link Zgłoś
brenda_bee Re: Filmy, które miażdżą 30.10.23, 19:35 3 billboardy Jestem legendą Broadchurch Nietykalni Kolor purpury Odpowiedz Link Zgłoś
paniadmin Re: Filmy, które miażdżą 30.10.23, 19:37 "Spaleni słońcem" ten moment kiedy do głównego bohatera dochodzi pełen obraz sytuacji. "Pokuta" "Lija4ever" "Czas Cyganów" Kusturicy - ale to trochę moja wina, bo spodziewałam się lekkiego filmu, a dostałam studium werbowania młodych ludzi z biednych rodzin do pracy w organizacji przestępczej. Ogólnie ruszają mnie filmy w których bohater uświadamia sobie, że wszystko co dobre już było, kiedy ostatecznie traci nadzieję. Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Filmy, które miażdżą 31.10.23, 11:01 paniadmin napisała: > "Czas Cyganów" Kusturicy - ale to trochę moja wina, bo spodziewałam się lekkieg > o filmu, a dostałam studium werbowania młodych ludzi z biednych rodzin do pracy > w organizacji przestępczej. > To tylko połowa prawdy - oprócz brutalnego realizmu dostajemy też realizm magiczny. Scena nad rzeką to jedna z najpiękniejszych, najbardziej wgniatających w fotel scen, jakie widziałam w kinie. Przeżycie - nie boję się użyć tego słowa - wręcz metafizyczne. Choć ogólna wymowa filmu jest przygnębiająca, tu się zgodzę. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Filmy, które miażdżą 30.10.23, 19:54 Grobowiec dla świetlików Manchester by the sea Życie ukryte w słowach Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Filmy, które miażdżą 30.10.23, 20:12 Z jeszcze niewymienionych: Kieł Lathimosa Oldboy Hereditary Pod skórą Może nie drastyczny, ale wyjątkowo przygnębiający - Nie opuszczaj mnie Przymierzam się do Infinity Pool, ale jakoś zawsze wybieram coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
is-laura Re: Filmy, które miażdżą 30.10.23, 20:18 Gattaca szok przyszłości Blade Runner obie części Wszystko o mojej matce Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: Filmy, które miażdżą 30.10.23, 20:21 "Powrót" Andrieja Zwiagincewa - film obrazuje mój największy lęk Odpowiedz Link Zgłoś
violent_green Re: Filmy, które miażdżą 30.10.23, 20:33 Boys don't cry z Hilary Swank - przez 15min po wyjściu z kina nie mogłam opanować szlochu na ulicy. Ziemia niczyja - nigdy potem nie obejrzałam już filmu o wojnie. Oba filmy świetne i gorąco je polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Filmy, które miażdżą 30.10.23, 20:39 "Boys don't cry" - zgadzam się! Z Hilary Swank dodam jeszcze "Za wszelką cenę", ale do dzisiaj nie mogę pogodzić się z tym, co scenarzyści zrobili głównej bohaterce. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Filmy, które miażdżą 31.10.23, 10:28 jolie napisała: > "Za wszelką cenę ", ale do dzisiaj nie mogę pogodzić się z tym, co scenarzyści zrobili głównej bohaterce. O tak, zwłaszcza że widz w ogóle nie spodziewa się takiego obrotu zdarzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Filmy, które miażdżą 31.10.23, 10:43 Tak właśnie, wydaje się, że będzie hollywoodzkie zakończenie... Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Filmy, które miażdżą 30.10.23, 20:41 Siostry Mahdalenki. Młoda byłam jak to widziałam i do tej pory pamietam całe sceny. Wołyń ( zbierałam się żeby go zobaczyć, wiedziałam, że będzie ciężko...ale i tak nie dało się nastawić na to co się zobaczyło). Plac Zbawiciela to film który widziałam raz...i nie byłabym chyba w stanie obejrzeć ponownie. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Filmy, które miażdżą 30.10.23, 22:32 O tak, obrazy z Magdalenek często wracają. To było chyba takie pierwsze przebudzenie. Odpowiedz Link Zgłoś