Dodaj do ulubionych

nowoczesne metody edukacyjne

31.10.23, 08:58
Przychodzi list - dziecko ma się zapoznać z tematem XYZ bo następna lekcja będzie miała "charakter lekcji odwróconej" wrzucam w google no i się dowiaduje: "Nowoczesne metody aktywizujące – co to jest odwrócona klasa? Idea jest bardzo prosta. Zmieniamy tradycyjny model lekcyjny i zaczynamy niejako od końca – od pracy ucznia w domu. Jednakże głównym celem tego zadania nie jest utrwalenie wiadomości nabytych w czasie lekcji, a przygotowanie się do tego, co będzie." Innymi slowy dziecko się uczy samo a pani w trakcie lekcji przepyta.

Po co w ogole ta szkoła? Zrobić klasówki raz w tygodniu i ocen będzie od góry do dolu a dzieci będą mieć więcej czasu na życie uncertain
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 09:00
      I jeszcze obrazek
      • little_fish Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 09:11
        U mojego odwrócona lekcja nie polegała na tym, że nauczyciel pytał. Nauczyciel prowadził lekcję, ale z uczniami, którzy mieli jakiej pojęcie o temacie. W zależności od przedmiotu różnie to wyglądało.
        • galaxyhitchhiker Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 09:23
          I to jest właśnie na obrazku, przepytywanie Ichi wymyśliła sama smile A model jest wręcz uniwersytecki, tam też na ćwiczenia trzeba przyjść z jakąś wiedzą, albo z wykładu, albo z pracy własnej - niech się młodzież przyzwyczaja.
          • tygryskowata Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 09:32
            Problem polega na podejściu nauczyciela - jak mu się nie będzie chciało, to tylko przepyta z materiału przerobionego samodzielnie; a jak trafi się taki chciejący, to zrobi coś fajnego smile pytanie - który typ nauczyciela i czy dzieci się wysilą, żeby to miało sens…
            • galaxyhitchhiker Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 11:00
              Na razie to w ogóle nie ma problemu, jest tylko pomysł na inną lekcję. Jak nie wypali, to będzie można się złościć, a póki co nie warto się nastawiać na nie. To jest całkiem fajna forma zajęć i dzieciaki potrafią sporo z niej wynieść.
    • alina460 Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 09:19
      Dokładnie to samo myślałm jako uczennica: "Po co w ogole ta szkoła? Zrobić klasówki raz w tygodniu i ocen będzie od góry do dolu a dzieci będą mieć więcej czasu na życie". Chciałam nawet pójśc do wieczorowego lub zaocznego liceum z moją przyjaciółką, ale nasze mamy się nie zgodziły smile
    • a23a23 Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 09:21
      Z wszystkich "nowoczesnych metod aktywizujących" których w sumie to (jako uczestnik zajęć) bardzo nie lubię to jest chyba jedna jedyna zmiana na plus. Tzn to w sumie ubrane w nowe słowa od dawna znane na przykład studentom przygotowanie się do ćwiczeń.
      Na laboratoria trzeba było przyjść przygotowanym, czesto byly wejsciowki bez ktorych nie mozna bylo w ogole przystapic do cwiczen. I takie zajecia imo maja duzo wiekszy sens, bo "prostsze" rzeczy ogarnia sie samemu w domu, ma sie pojecie o tym co sie bedzie dzialo na zajeciach/lekcji, a sama lekcja nie polega na tym, ze pani recytuje podrecznik, a moze robic jakies bardziej problemowe rzeczy.

I oczywiscie zakres tego na ile to jest sensowne i realne zalezy tez od tego, o jakim wieku dzieci mowimy, bo o ile wczesna podstawowka to moze troche nie bardzo, tak dla liceum to juz wg mnie b. dobry pomysl.
      • ichi51e Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 09:25
        5 klasa, 50 dzieci, część w ogóle ledwo mówi po polsku...
        • triss_merigold6 Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 09:32
          To znaczy, że muszą więcej pracować.
        • a23a23 Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 09:48
          ichi51e napisała:

> 5 klasa, 50 dzieci, część w ogóle ledwo mówi po polsku...
          >

To jednak nie, raczej nie ma prawa się udać.
        • hanusinamama Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 10:02
          W takiej klasie to ja zupełnie widzę mozliwości pracy...
          • ichi51e Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 10:46
            Bo nauka w orpeg polega na samokształceniu ale żeby im się w papierach zgadzało robią takie hop siupsy typu „wprowadzonimy ocene za aktywnosc na lekcji” (a na polskim ponad setka dzieci)
            Kiedyś to były po prostu wykłady w których dziecko i rodzic brali udział - rodzic żeby wiedzieć jak ma być z materiałem i na co zwracać uwagę a dziecko żeby spotkało się z innymi dziećmi i zobaczyło nauczyciela na żywo. Obecnie próbują z tego zrobić szkole w domu tyle ze rzeczywistosc skrzeczy bo nie da się w warunkach ktore są (1-2 konsultacje na miesiąc - zależnie od przedmiotu) ponad setka dzieci i terminy konsultacji ktore są od sasa do lasa (bywa ze o 23 w czwartek dowiadujesz się ze jest lekcja o 6 rano w piątek)
            • hanusinamama Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 10:49
              NO to chyba dobry pomysł, ze dostajesz materiał z którym dziecko się ma zapoznać przed lekcją? Nie wiem o co drama.
              • ichi51e Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 10:59
                O to ze jeśli lekcja jest raz w miesiącu to niekoniecznie to co ja robię z dzieckiem się z ta lekcja pokrywa. I muszę przerywać mój plan i nagle ni z gruchy niż pietruchy szybko przewinąć do krajobrazu kotliny kłodzkiej gdy my jesteśmy na czymś kompletnie innym.
                • hanusinamama Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 11:19
                  No ale to jakby twój problem. Sama wymyśliłaś dziecku taki...tryb nauki.
                • turbinkamalinka Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 12:08
                  No ale chyba w każdej szkole jest jakiś zakres materiału, jakieś konkretne zagadnienia. jeśli lekcja jest raz miesiąc to powinnaś mieć mieć te kilka tematów z wyprzedzeniem. Indywidualny tok nauczanie nie oznacza że rodzić sobie wybiera tematy jakie mu pasują. Jak w podstawie jest o Kotlinie to rodzic owszem może z dzieckiem omawiać Dolinę 5 Stawów ale we własnym zakresie.
        • galaxyhitchhiker Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 11:09
          >50 dzieci,

O, i tu masz sensowny powód do złości i interwencji. To powinny być dwie klasy, nie jedna.
    • conena Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 09:24
      forum już dawno ustaliło, że szkoła tylko przeszkadza, nie można jeździć na narty kiedy się chce, trzeba czytać lektury i inne tego typu opresje.
      szkoła jest zbędna.
      • triss_merigold6 Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 09:30
        W sumie nie widzę problemu, dzieci rodziców kontestujących szkołę zasila szeregi łatwo zastępowalnych pracowników niewykwalifikowanych w Polsce i na świecie.
    • joana.mz Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 09:26
      uważam, że to fajna metoda, może niekoniecznie przy aktualnie obowiązującym programie nauczania.
    • leni6 Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 09:31
      Akurat ta idea lekcji odwróconej jest ok, nie wiem skąd wzięłaś to przepytywanie. Nauczyciel normalnie prowadzi lekcję, tylko uczniowie już coś wiedzą. Moje dziecko tak ma prowadzony angielski, do domu nauka słówek a potem lekcja z tymi słówkami, dzięki temu łatwiej jest im użyć nowego słownictwa na lekcji.
    • skumbrie Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 09:50
      Nie zawodzisz 🤣🤣🤣🤣
      Zapisz bombelka do Chmury, problemy ze szkołą znikną 🤦‍♀️
      • little_fish Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 09:58
        To i tak jest jakaś zdalna polska szkoła, ORPEG zdaje się
        • ichi51e Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 10:40
          Dokładnie. Dzieci maja jedna konsultacje w miesiącu i naprawdę czy zada się zbyt wiele oczekując ze nauczyciel w te 45 min zrobi cos więcej niż przepyta dzieci?
          • alicia033 Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 10:43
            ichi51e napisała:

> i naprawdę czy zada się zbyt wiele oczekując ze nauczyciel w te 45 min zrobi cos więcej niż przepyta dzieci?

tak.
          • little_fish Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 11:11
            Ale czemu zakładasz, że ten nauczyciel będzie pytał, a nie prowadził lekcję? Skoro musiałaś guglać co to jest lekcja odwrócona, to znaczy że jeszcze takiej nie było. Może akurat będzie sensownie.
          • galaxyhitchhiker Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 11:15
            A ja myślałam, że Ty o normalnej szkole piszesz. To jest jedyna forma edukacji Twojego dziecka, czy oprócz tego ma jeszcze szkołę na miejscu? Jak ma, to odpuść tę zdalną, szkoda czasu.
            • ichi51e Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 11:23
              Chodzi tez do normalnej oczywiście. Chciałam żeby miał podwójne swiadectwa ale w tym toku wpadli na pomysł reformy i ulepszenia i po prostu rece opadaja.
              • galaxyhitchhiker Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 11:35
                To odpuść, serio, nie męcz dziecka (i siebie przy okazji).
              • beataj1 Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 12:05
                Podwójne świadectwa? A po co?

Czuje się jak jakiś nieogar, bo nie słyszałam o takiej szkole jak ORPEG.
          • hanusinamama Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 11:22
            W takim układzie to jest najsensowniejsze wyjście. Dzieci przeczytają w domu (czy tam rodzic im przeczyta) o czym bedzie lekcja. Potem nauczyciel przeprowadzi lekce, mzoe bedzie jakaś dyskusja.
            45 na miesiać to i tak jest jedynie atrapa.
    • bistian Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 09:58
      Raz na jakiś czas, to dobry pomysł, bo uczeń uczy się samodzielności. Powinno się mu zapewnić sensowne materiały typu podręcznik i wybrać materiały w sieci, żeby uczeń nie musiał marnować wielokrotnie więcej czasu na przebijanie się przez ten gąszcz durnoty, który jest obecnie w sieci.
      • maslova Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 11:44
        > Powinno się mu zapewnić sensowne materiały typu podręcznik i wybrać materiały w sieci, żeby uczeń nie musiał marnować wielokrotnie więcej czasu na przebijanie się przez ten gąszcz durnoty, który jest obecnie w sieci.

10/10
    • mia_mia Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 10:00
      Wpadłam na tą metodę sama uczennicą/studentką będąc i świetnie mi się sprawdzała.
    • hanusinamama Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 10:01
      Jednakże głównym celem tego zadania nie jest utrwalenie wiadomości nabytych w czasie lekcji, a przygotowanie się do tego, co będzie." Innymi slowy dziecko się uczy samo a pani w trakcie lekcji przepyta.

Ty umiesz czytać ze zrozumieniem?
      • ichi51e Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 10:38
        Napisze jak było 🤣🤣🤣
        • bene_gesserit Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 12:02
          Niepotrzebnie się źle nastawiałas. Jeśli ktoś jest do lekcji przygotowany, w sensie przyswoił już sobie podstawowe zagadnienia, czas lekcji może poświęcić na wgryzanie się w temat. Uwaga nie pójdzie już na aaaa .. to tak to jest/tak to dziala ale raczej na a dlaczego? A jakby było inaczej, to co? A gdyby?/po co?.... To ma o wiele więcej sensu. Lekcja, wbrew pozorom, jest ciekawsza, w głowie zostaje o wiele więcej, a nowe neurony produkują się w oszalałym tempie.
    • turbinkamalinka Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 10:12
      Ale przecież to działa od wielu lat tylko może nikt tego nie nazywał w ten sposób. Nauczyć się nowych słówek na angielski, przeczytać lekturę na polski i zaznaczyć np opisy krajobrazu, przeczytać jakiś dział z historii, czy przeczytać krótką notkę biograficzną jakiego odkrywcy
      • bene_gesserit Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 11:56
        turbinkamalinka napisała:

> Ale przecież to działa od wielu lat tylko może nikt tego nie nazywał w ten spos
        > ób. Nauczyć się nowych słówek na angielski, przeczytać lekturę na polski i zazn
        > aczyć np opisy krajobrazu, przeczytać jakiś dział z historii, czy przeczytać kr
        > ótką notkę biograficzną jakiego odkrywcy.

Zasadniczo się bardzo zgadzam, ale całkiem na marginesie - przypomniało mi się, jak ku swojemu zachwytowi odkryłam, że w szkolnym egzemplarzu "Nad Niemnem" czyjąś życzliwa ręka pozaznaczala wszystkie opisy krajobrazów. Lektura skróciła się o polowę, to było cudowne
        • turbinkamalinka Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 12:57
          Ja też brałam lektury z biblioteki szkolnej smile. Czasami wystarczyło przeczytać tylko to co jest zaznaczone smile
    • leosia-wspaniala Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 10:59
      Nowoczesne? Skończyłam szkołę jakiś czas temu i pamiętam takie akcje. Czasem robienie prezentacji, czasem prowadzenie lekcji przez dzieci. Fajne to było, takie odświeżające. Lekcja była zawsze luźniejsza, a więcej człowiek z niej zapamiętał.
      • galaxyhitchhiker Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 11:16
        >Lekcja była zawsze luźniejsza, a więcej człowiek z niej zapamiętał.

Bo to jest fajna forma pobudzania mózgu do pracy. Jak nauczyciel ględzi, to pół klasy przesypia. Jak trzeba się włączyć w pracę, to zawsze w głowie zostanie więcej.
    • makurokurosek Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 11:29
      Jeżeli dobrze zrozumiałam to piszesz o jakieś szkole skupiającej uczniów z ED. Nie za bardzo więc rozumiem na czym polega twój problem.
      Jeżeli nie są to normalne lekcje tylko konsultacje raz w miesiącu to chyba oczywiste jest, że bazują na materiale już opanowanym przez ucznia i służą do ugruntowania wiedzy oraz omówienia i wyjaśnienia tego czego uczniowie nie zrozumieli.
    • bene_gesserit Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 11:52
      Kiedy mi się chciało ma studiach i zapoznałam się z czymkolwiek, czego miał dotyczyć wykład, przyswajalna materiał o wiele łatwiej i głębiej. Po pewnym czasie stało się to moja stała metoda. Przygotowywanie się przed lekcja może mieć o wiele więcej sensu niż kucie po lekcji.
    • asia_i_p Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 11:53
      W odwróconej lekcji nie chodzi o to, żeby odpytywać całą lekcję, tylko o to, żeby właśnie na lekcję, a nie na zadanie domowe, przypadły trudniejsze zadania. To jest bardzo sensowne przy przedmiotach ścisłych w sytuacjach, kiedy dostępny czas na dany temat to dwie lekcje, a przydałyby się cztery - wtedy uczeń czyta w domu, co to jest twierdzenie Pitagorasa i robi jakieś proste łopatologiczne zadania, a na lekcji rozwiązywane są zadania trudniejsze i wymagające myślenia.
    • lu_na_be Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 12:03
      To akurat może nauczyć dzieci samodzielności. Ale system odpytywania i sprawdzania wiedzy na ocenę budzi moją grozę i uważam że jest demotywujący.
    • primula.alpicola Re: nowoczesne metody edukacyjne 31.10.23, 12:18
      Niestety nie zrozumiałaś.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka