Dodaj do ulubionych

Afera w BUW

03.11.23, 16:20
Co sądzicie na temat szeroko opisywanej w mediach kradzieży w BUW?
tvn24.pl/tvnwarszawa/najnowsze/warszawa-kradziez-ksiag-z-buw-prokuratura-wszczela-sledztwo-7419705
Czy rektor UW miał Waszym zdaniem rację, zwalniając dyrekcję biblioteki?
Obserwuj wątek
    • krolewska.asma Re: Afera w BUW 03.11.23, 16:23
      jejku to straszne jak ta warszawa sie stacza, kierowcy narkomani, na ulicach plyna scieki, dobra narodowe rozkradane, jak ja mieszkalam to nie bylo czegos takiego sad((
      • ageman Re: Afera w BUW 03.11.23, 16:28
        Musisz wrócić i ratować stolicę !

Aga
      • angazetka Re: Afera w BUW 03.11.23, 16:35
        Mówisz o jakiejś innej Warszawie, nie stolicy kraju, prawda?
        • nangaparbat3 Re: Afera w BUW 03.11.23, 17:09
          To są dziewiętnastowieczne druki.
      • alpepe Re: Afera w BUW 03.11.23, 17:18
        No, muszę ci przyznać, że czasem udaje ci się mnie rozśmieszyć.
      • iwles Re: Afera w BUW 03.11.23, 18:43
        krolewska.asma napisała:

> jak ja mieszkalam to nie bylo czegos tak
        > iego sad((

Czyli za czasów Gronkiewicz-Waltz?

• angazetka Re: Afera w BUW 03.11.23, 16:36
      Szczerze mówiąc, gdyby za mojej kadencji ukradziono z biblioteki kilkadziesiąt rękopisów, to bym się sama do dymisji podała.
      • mysiaapysia Re: Afera w BUW 03.11.23, 16:43
        To się nazywa honor. Ale jak widać niektórzy go nie mają.
      • nangaparbat3 Re: Afera w BUW 03.11.23, 17:10
        O tu miało być:
        To są dziewiętnastowieczne druki.
        • angazetka Re: Afera w BUW 03.11.23, 17:17
          Możliwe, jakoś mi utkwiło sprzed paru dni, że rękopisy. Meritum to nie zmienia.
    • kropkaa Re: Afera w BUW 03.11.23, 16:37
      Kilkanaście lat temu był podbny przypadek w bibliotece UJ. Trzeba być skończonym idiotą, by takie pozycje wypożyczać. Jest czytelnia i nie powinno być możliwości, by zabytkowe egzemplarze opuściły bibliotekę w torbie jakiegoś randoma.
      • bene_gesserit Re: Afera w BUW 03.11.23, 16:41
        One zdaje sie były wypożyczane do czytania, a złodzieje wycinali je z okładek, w które wkładali przygotowany wcześniej inny wsad. Kradli książki bez okładek. Wiedzieli, na co się czaili - wykradali bardzo cenne wolumeny, takie które przetrwały wojnę, pierwsze wydania, itd itd.
        • kropkaa Re: Afera w BUW 03.11.23, 16:45
          Jak ja korzystałam z czytelni, takiej zwykłej, to przy zwrocie bibliotekarka zawsze, odruchowo, przelatywała przez książkę. Czy nic nie zostało, czy kartka się nie zagięła. Po aferze na UJ wydawało mi się, że wartościowe pozycje wszędzie są pod specjalnym nadzorem. To nie tylko wina BUW, ale też władz UW, pod które podlega biblioteka.
          • bene_gesserit Re: Afera w BUW 03.11.23, 16:53
            Zabraklo procedur albo nadzoru nad ich przestrzeganiem. Głowa dyrektorki jest pierwsza z paru kolejnych, jak mi się wydaje.
            • krolewska.asma Re: Afera w BUW 03.11.23, 16:54
              No wlasnie, wazniejsze glowy powinny podac sie do dymisji po kolejnym skandalu
            • kropkaa Re: Afera w BUW 03.11.23, 16:55
              Przede wszystkim brakło myślenia i minimum odpowiedzialności.
              Czy tam w ogóle jest jakiś nadzór? Rozumiem wyjąć jedną książkę z okładki, ale kilkadziesiąt?! Sorry, ale wydaje się to wprost niemożliwe, żeby NIKT tego nie zauważył.
            • szare_kolory Re: Afera w BUW 03.11.23, 19:22
              bene_gesserit napisała:

> Zabraklo procedur albo nadzoru nad ich przestrzeganiem. Głowa dyrektorki jest p
              > ierwsza z paru kolejnych, jak mi się wydaje.

Strasznie nie lubię upolityczniać wszystkiego, ale nie mogę się powstrzymać. Zarąbali cenne druki z biblioteki - poleciała dyrektorka i przewidujemy dalsze konsekwencje. A przez pół Polski przeleciała rakieta i nie dość, że minister naszczekał na innych, to jeszcze dotrwał nietknięty jako ta dziewica do końca kadencji
          • danaide2.0 Re: Afera w BUW 03.11.23, 16:55
            Poleciała dyrektorka, ale czy udało by się to bez wspólników na miejscu? Proceder trwał dłużej.
            • nick_z_desperacji Re: Afera w BUW 03.11.23, 17:54
              Nowa dyrekcja zacznie pewnie od sprawdzania pracowników i procedur bezpieczeństwa. I bardzo słusznie, że zrobi to nowa. To nie był jednorazowy incydent, czyli stara dyrekcja dawała ciała po całości od jakiegoś czasu.
    • ichi51e Re: Afera w BUW 03.11.23, 16:38
      ukradziono książki za pół miliona a my się zastanawiamy czy słusznie dyrekcje zwolniono....?
      • bene_gesserit Re: Afera w BUW 03.11.23, 16:44
        Ale to nawet nie chodzi o wartość w kasie, ale fakt, że to były artefakty kultury. One miały dużą wartość nie tylko pieniężną, także historyczną.

Nawet, jeśli się odnajdą (nie sądzę, były zapewne kradzione na zamówienie i podobno na rynek wschodni), to zostały mocno zniszczone. Biedne to miasto, kolejne rzeczy, które przeżyły wojnę zostały stracone.
      • krolewska.asma Re: Afera w BUW 03.11.23, 16:54
        Kurcze dyrekcje dyrekcja ale moim zdaniem zrezygnowac powinien prezydent miasta??????
        • kropkaa Re: Afera w BUW 03.11.23, 16:57
          Ponieważ uczelnie wyższe podlegają pod ministerstwo, to raczej minister i premier.
          • krolewska.asma Re: Afera w BUW 03.11.23, 17:11
            Nie chodzi o wszystkie uczelnie ale tylko o ta w stolicy, i nie chodzi o sama uczelnie ale o dobra narodowe
            • angazetka Re: Afera w BUW 03.11.23, 17:16
              Lecz się. Albo chociaż doedukuj.
            • iwles Re: Afera w BUW 03.11.23, 17:27
              krolewska.asma napisała:

> chodzi o dobra narodowe

Więc tym bardziej odpowiedzialny jest prezydent narodu 😝

• semihora Re: Afera w BUW 03.11.23, 17:01
          Miasta? Trolliku, to taka skala, że powinien zrezygnować prezydent Polski!
          • grey_delphinum Re: Afera w BUW 03.11.23, 17:22
            semihora napisała:

> Miasta? Trolliku, to taka skala, że powinien zrezygnować prezydent Polski!
            >
            Szach mat!
      • jasnoklarowna Re: Afera w BUW 03.11.23, 19:08
        Ale wiecie, że ich tak naprawdę nie zwolniono za samą kradzież, bo tej często trudno uniknąć, jak jest dobrze przygotowana.
        W reportażu wczorajszym było, że powodem było głównie to, że dziwnym trafem przez wiele miesięcy nie ujawniły tej kradzieży. Być może ktoś współpracował a być może niefrasobliwie podchodzono do kontroli, sprawdzania zbiorów.
        W tej sprawie ma to o tyle istotne znaczenie, że jak coś nie jest oficjalnie zgłoszone jako kradziony eksponat, to nie wpada na listę i można "legalnie" to sprzedać. Tzn nie jest wyłączone z obrotu. Nie wiem czy się fachowo wyrażam, ale chodzi o to że szybko ujawnione rabunki blokują sprzedaż. Złodzieje muszą latami czekać, czaić się. A tu, dano wiele wiele tygodni na dalsze ruchy złodziejom, bo te rzeczy oficjalnie nie pochodziły z kradzieży.
        Wiec naprawdę powodem był brak nadzoru nad zbiorami co doprowadziło do kolejnych, udanych prób i wynoszenia dalszych przez całe miesiące. Czasem jeden dziennie, czasem chyba 8 czy 9 jednego dnia się udało. Wyszło to na jaw dopiero teraz.
    • mdro Re: Afera w BUW 03.11.23, 17:55
      Dyrektorka poleciała słusznie, natomiast Nowak zrobił to bezprawnie, bo bez zgody senatu UW. No ale cóż, pisowiec, ich prawo nie obowiązuje...
      • gorzkie.nic Re: Afera w BUW 03.11.23, 18:14
        Senat by pewnie udzielił nagany i zostawił babona na stołku, dobrze zrobił!
        • iwles Re: Afera w BUW 03.11.23, 18:45

Wystarczyło zawiesić na czas prowadzenia dochodzenia.
      • mysiaapysia Re: Afera w BUW 03.11.23, 18:23
        Wymagana była NIE zgoda, tylko opinia. Zgoda a opinia to co innego. Nawet jest opinia byłaby negatywna (ręka rękę myje), to i tak mógłby odwołać. Jeśli nie zasięgnięto opinii, to niestety jest to brak formalny.
    • gorzkie.nic Re: Afera w BUW 03.11.23, 18:13
      paola.brunetti napisała:

> Co sądzicie na temat szeroko opisywanej w mediach kradzieży w BUW?
      > tvn24.pl/tvnwarszawa/najnowsze/warszawa-kradziez-ksiag-z-buw-prokuratura-wszczela-sledztwo-7419705
      > Czy rektor UW miał Waszym zdaniem rację, zwalniając dyrekcję biblioteki?

Przytkała mnie bezczelność tej dyrektorki, która na swoim fejsbukowym profilu zakłada łzawe wątki. Wykopanie jej to powinien być dopiero pierwszy krok. Abstrahując od tego, że SAMA powinna sie podać do dymisji, to powinna też odpowiedzieć materialnie. Przecież to są dobra kultury @%&*%!!!!@
      • dreg13 Re: Afera w BUW 03.11.23, 18:51
        Nie naszej kultury, bo po rusku.
        • bene_gesserit Re: Afera w BUW 03.11.23, 19:01
          Noi? Od początku trąbią, że skradziono na rynek wschodni, bo to są zabytki nie po polsku. To nie żal? Tego, co ukradzione nie da się odtworzyć.
    • iwles Re: Afera w BUW 03.11.23, 18:49

Dziwi mnie, że cenne starodruki są wydawane do ręki.
      Przeciez czemu służy digitalizacja zbiorów, szczególnie cennych i starych.
      • szpil1 Re: Afera w BUW 03.11.23, 18:55
        iwles napisała:

>
        > Dziwi mnie, że cenne starodruki są wydawane do ręki.
        > Przeciez czemu służy digitalizacja zbiorów, szczególnie cennych i starych.
        >
        >

Też tego nie rozumiem. Co to znaczy, że można coś tak cennego wynieść do domu? Nie zdziwiłabym się gdyby wśród pracowników byli wspólnicy złodziei.
        No i gdzie i na jakich aukcjach je sprzedano, czy można dojść kto sprzedał i kto kupił?
    • nena20 Re: Afera w BUW 03.11.23, 19:19
      Co w tym dziwnego. Mając do dyspozycji cenne książki należy je odpowiednio zabezpieczać. Biblioteki uniwersyteckie powinny mieć odpowiednią narzędzia. Wiele lat temu byłam w bibliotece w Sankt Petersburgu, tam na wejściu nawet telefon trzeba było oddać. Wszelkie kopie wykonywano na zlecenie. W czytelni kamery plus kobieta w sali. No cóż widocznie u nas nie ma potrzeby i mamy to co mamy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka