Dodaj do ulubionych

Pranie kurtki puchowej

25.11.23, 15:48
Pierzecie w pralce puchówki z naturalnego puchu? Przyznaję się, że ja spróbowałam raz dawno temu, kurtka do wyrzucenia. Ale wtedy nie miałam suszarki, a teraz mam i kusi mnie, żeby spróbować jeszcze raz. Jaki program do suszenia wybrać? Piłeczki mam 3x wystarczy?
Podpowiedzcie coś, bo mnie bombelki ubiją jak im zmarnuję kurtki. Nie mogę spróbować na własnej niestety, bo mam z puchem syntetycznym, który żadnych cyrków nie wymaga #najlepiej.
Obserwuj wątek
    • abecadlowa1 Re: Pranie kurtki puchowej 25.11.23, 15:57
      Raz wyprałam. Bezpośrednio po wyjęciu z pralki wyglądała jakby była do wyrzucenia. Ale po wysuszeniu i wielogodzinnym rozbijaniu palcami zbitego puchu doszła do prawidłowego wyglądu i funkcjonalności. Nigdy więcej nie wypiorę puchowej kurtki w pralce
    • kanna Re: Pranie kurtki puchowej 25.11.23, 16:08
      Piorę regularnie.

Potem suszę, w suszarce z piłkami.
    • mysiulek08 Re: Pranie kurtki puchowej 25.11.23, 16:09
      nasze puchowki piore regularnie, w pralce tez z pileczkami, potem suszarka, program pierze.puch plus pileczki (mam takie wieksze z tescomy), kurtki zapiete, przelozone na 'lewa' strone

sa jak nowe smile i tak juz chyba 7 sezon
      • mysiulek08 Re: Pranie kurtki puchowej 25.11.23, 16:09
        a, piore w rozowym plynie perwola do welny
    • geez_louise Re: Pranie kurtki puchowej 25.11.23, 16:12
      Piorę, tak samo prałam pierzaste poduszki. Po wysuszeniu w suszarce są lepsze i bardziej puchate niż nowe.

Nie suszę na programie do pierza, bo u mnie to nie suszy. Daję program na kołdry albo syntetyki ekstra suche.
      • madame_edith Re: Pranie kurtki puchowej 25.11.23, 16:19
        O cenna wskazówka z tym ekstra suche! Dzięki
        • mysiulek08 Re: Pranie kurtki puchowej 25.11.23, 16:28
          program to sama dopasujesz, w boschu czasami suszylam na czasowym (1,5h chyba) , pierzowy trwal ponad 3h, w nowej miele jeszcze nie suszylam pierza
          • madame_edith Re: Pranie kurtki puchowej 25.11.23, 16:32
            No ja boscha mam i póki co wszystko suszę na mix
            • mysiulek08 Re: Pranie kurtki puchowej 25.11.23, 16:37
              mix jest za krotki na puchowki, a na innym (oprocz czasowki) nic puch/pierze, moze sie wczesniej wylaczyc bo uzna, ze juz jest suche

ostrzegam tylko, ze boszowki program puch/pierze dmucha naprawde goracym powietrzem i jak sa w kurtce jakies plastiki typu 'koreczki' do sluchawek to moga sie stopic (tak bylo w jednym, na szczescie roboczym adidasie), sprobuj na programie sport 1.47 a jak nie dosuszy to wtedy np 1h czasowki

a i bosch byl bez pompy ciepla
              • madame_edith Re: Pranie kurtki puchowej 25.11.23, 16:39
                Ok, dzięki!
    • heca7 Re: Pranie kurtki puchowej 25.11.23, 16:18
      Piorę regularnie wszystkie puchowe kurtki. Potem strzepuję i wrzucam do suszarki. Żadna jak dotąd się nie zniszczyła i puch się z nich nie sypie wink
    • kamin Re: Pranie kurtki puchowej 25.11.23, 17:22
      Moja się zmarnowała, puch zaczal wyłazić przez podszewkę.
      • b-b1 Re: Pranie kurtki puchowej 25.11.23, 18:36
        Ale to wina kurtki, a nie prania.

Do prania też dodaję piłeczki puch nie zbija sie tak bardzo, suszę na mixie( w boschu), dosuszam na czasówce. Mam i kurtki i kamizelki-po wysuszeniu są jak nówki. Korzystam i z tenisowych piłeczek i z takich większych-mam chyba 6😂
    • danaide2.0 Re: Pranie kurtki puchowej 25.11.23, 18:41
      Kurtka ci się zmarnowała nie przez pranie, ale przez brak suszenia. Można zawsze spróbować oddać do pralni, może uratują. Ja tak uratowałam poduszki.

Cieniutkie puchówki dziecka z Cubusa dają radę bez suszarki. Ot, wyprane i trzepane w czasie suszenia. Grubsze oddaję do pralni.
      • asia.sthm Re: Pranie kurtki puchowej 25.11.23, 19:06
        > Ot, wyprane i trzepane w czasie suszenia.

Co jakis czas wrzucic do worka na smieci, podmuchac do srodka suszarka do wloskow, wyjac potamosic delikatnie, powiesic odczekac potarmosic, do worka i podmuchac suszarka... i tak pare razy. Schnie piorunem. Nie trzeba przy tym stac, ni pilnowac big_grin tylko z doskoku jak sie przypomni.
    • gama2003 Re: Pranie kurtki puchowej 25.11.23, 18:45
      Prałam bez suszarki od zawsze. Z suszarką od kilku lat.

Bez suszarki - kurtka prała się z piłeczkami, lądowała na dużym łazienkowym kaloryferze, co jakiś czas porządnie strzepywana i odwracana. Na koniec porządnie strzepywana, z każdej strony, boksowana 😊.

Z suszarką to już luzik. Piłeczki, program kurtki puchowe. Wychodzi idealnie bez mojego udziału.
      • akseinga1975 Re: Pranie kurtki puchowej 25.11.23, 18:57
        Ja oddaje do pralni i jest ok.
    • jkl13 Re: Pranie kurtki puchowej 25.11.23, 19:22
      Zarówno moja pralka jak i suszarka mają program "kurtka puchowa". Na innym chyba bałabym się prać...
      • kanna Re: Pranie kurtki puchowej 25.11.23, 19:47
        Nie mam takich programów, na standardowych piorę / suszę smile
    • al_sahra Re: Pranie kurtki puchowej 25.11.23, 19:27
      Piorę w pralce wszelkie rzeczy puchowe (poduszki, kołdry, kurtki), suszę w suszarce bez żadnych piłeczek i nigdy nie miałam problemu, wychodzą jak nowe.
      • snakelilith Re: Pranie kurtki puchowej 26.11.23, 00:45
        Z piłkami wyjdą ci nawet lepiej niż nowe, bo bardzie puchate i miękkie. Moja pierwsza puchówka miała nawet piłkę w kieszeni przy zakupie. I wiele lat używałam do wszystkich tylko tej jednej. Później kupiłam jeszcze jedną tenisową i używałam dwóch na raz. Ale jedna też wystarczy.
    • ladymercury Re: Pranie kurtki puchowej 25.11.23, 19:35
      Ja mam i w pralce, i w suszarce program do puchu. Zakładam, że w Twojej suszarce też taki jest.
      Nie wiem, jak byłoby z praniem na zwykłym programie.
    • princy-mincy Re: Pranie kurtki puchowej 25.11.23, 20:40
      ja piorę z piłeczka tenisowa
      nie susze w suszarce bebnowej (mojej nie można) tylko rozkładam na płasko na suszarce stojacej
    • przepio Re: Pranie kurtki puchowej 26.11.23, 00:32
      Od zawsze każda kurtkę piorę w pralce.
      Zaczęłam od ukochanej kurtki ojca, którą po wyjęciu z pralki przedstawiała obraz nędzy i rozpaczy- ale po rozcieraniu w palcach zbitego pierza doszła do siebie. Nigdy z żadną nic sie nie stało. Teraz tylko suszę dodatkowo w suszarce. Bez piłek
    • katiemorag Re: Pranie kurtki puchowej 26.11.23, 01:18
      A wiesz, ja w tym roku kupiłam suszarkę i wszystkie kurtki puchowe wyprałam i wysuszyłam w suszarce. Automatyczna suszarka jest najlepsza. Wychodzą jak nowe. Nastawiam na delikatne 2.5 godzinne suszenie. Gdzieś w połowie cyklu wyjmuję kurtkę i to lekko jeszcze wilgotne pierze rozbijam ręcznie rozdzielając i układając ten puch w kieszeniach kurtki. Bo ten puch się dość mocno zbija i jak go ręcznie chociaż trochę rozdzielisz to potem lepiej się suszy. Potem wstawiam na dalsze suszenie i po tych czynnościach kurtka jest jak nowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka