Dodaj do ulubionych

Utrata sluzbowego sprzetu

02.12.23, 10:57
Zgubilam/ ktos ukradl mi sluzbowa ladowarke do laptopa. Jakie sa zasady, czy to ja odpowiadam i musze pokryc koszty/ odkupic nowa czy to idzie z ubezpieczenia ?
Obserwuj wątek
    • shellyanna Re: Utrata sluzbowego sprzetu 02.12.23, 10:59
      W kadrach zapytaj.
    • kk345 Re: Utrata sluzbowego sprzetu 02.12.23, 11:04
      To przecież zależy od zasad panujących w twojej firmie.
    • maslova Re: Utrata sluzbowego sprzetu 02.12.23, 11:05
      Powinnaś dostać umowę powierzenia sprzętu służbowego, w której określone są zasady jego użytkowania i odpowiedzialności za niego.
      • sol_13 Re: Utrata sluzbowego sprzetu 04.12.23, 23:05
        U mnie np. nie ma żadnych umów.
        • maslova Re: Utrata sluzbowego sprzetu 05.12.23, 15:58
          W takim razie lepiej dla ciebie - w przypadku uszkodzenia bądź utraty powierzonego ci sprzętu pracodawca będzie miał trudności z wyegzekwowaniem kosztów jego naprawy lub kupienia nowego, co oznacza, że to on całkowicie pokryje straty materialne z tego tytułu.
          • sol_13 Re: Utrata sluzbowego sprzetu 05.12.23, 19:46
            Myślę, że nikt tego specjalnie nie kontroluje dopóki nie rozwiązujesz umowy z pracodawca. Mam w szafie ze 3 poprzednie telefony służbowe, które powinnam odesłać z powrotem przy braniu następnego, nie chce mi się tego zrobić i nikt o to nie pyta.
    • kachaa17 Re: Utrata sluzbowego sprzetu 02.12.23, 11:34
      Z doświadczenia u mnie w firmie- pracownik nie ponosi kosztów ale to chyba jest kwestia ustalenia a nie jakichś ogólnych przepisów.
    • sol_13 Re: Utrata sluzbowego sprzetu 04.12.23, 21:42
      A jakby Ci ktoś laptopa służbowego/telefon ukradl to też byś odkupowala? Ja po tygodniu stłukłam ekran w telefonie służbowym, telefon wymienili na nowy i tyle. Sprzęt służbowy jest ubezpieczony od takich zdarzen. Ladowarek/słuchawek mam kilka, nikogo nie interesuje że zamawiam kolejne.
      • abacab.81 Re: Utrata sluzbowego sprzetu 04.12.23, 22:19
        Księgowości nie interesuje?
        • sol_13 Re: Utrata sluzbowego sprzetu 04.12.23, 23:02
          A co ma księgowość z tym wspólnego? Sprzęt wydaje IT. Zamawiasz w portalu i na drugi dzień idziesz do IT odebrać.
          • ramonda_alp033 Re: Utrata sluzbowego sprzetu 05.12.23, 15:58
            sol_13 napisała:

> A co ma księgowość z tym wspólnego? Sprzęt wydaje IT.

a w IT to wydaje ci się, że skąd on się bierze? Kto za niego płaci i kto rozlicza przychody i koszty firmy?
            • sol_13 Re: Utrata sluzbowego sprzetu 05.12.23, 18:33
              Nie mam pojęcia, kto za niego płaci, pewnie ci, którzy robią zakupywink nie wiem nawet jaki to departament. Pewnie potem idzie w koszty mojego departamentu. Serio nigdy się tym nie interesowałam, to są rzeczy niezbędne do pracy, wymieniam je na nowe w razie konieczności, jest dla mnie abstrakcją że miałabym płacić w razie zniszczenia/kradzieży.
              • maslova Re: Utrata sluzbowego sprzetu 05.12.23, 19:11
                Ciekawe, jaki departament zajmuje się zakupami w firmie remontowej, której właściciel zatrudnia maks kilku pracowników.
                • sol_13 Re: Utrata sluzbowego sprzetu 05.12.23, 19:39
                  Nie było mi nigdy dane pracować w kilkuosobowej firmie, czego zbytnio nie żałuję.
                  • maslova Re: Utrata sluzbowego sprzetu 05.12.23, 20:00
                    Niech zgadnę: nie byłaś również nigdy przedsiębiorcą.
                    • sol_13 Re: Utrata sluzbowego sprzetu 05.12.23, 22:11
                      Pewnie, że nie, od zawsze na etacie i bardzo sobie chwalę.
                      • maslova Re: Utrata sluzbowego sprzetu 05.12.23, 23:22
                        To wiele tlumaczy
              • ramonda_alp033 Re: Utrata sluzbowego sprzetu 05.12.23, 19:53
                sol_13 napisała:

> Nie mam pojęcia, kto za niego płaci, pewnie ci, którzy robią zakupywink

czyli jesteś zupełnie jak wyborcy piss, którzy pojęcia nie mają, skąd się biorą pieniądze na ich pięćsetplusy.
                Na twoim miejscu bym się jednak głośno nie chwaliła taką bezmyślnością.
                • sol_13 Re: Utrata sluzbowego sprzetu 05.12.23, 22:09
                  Bezmyślność xd, przeciez to jest wiedza zupełnie niepotrzebna mi do szczęścia. Pracuję w firmie zatrudniającej 10 tys ludzi tylko w PL, serio nie są mi niezbędne informacje kto się czym szczegółowo zajmuje i w czyje koszty to idzie, wystarczy mi wiedza w jakim systemie co zgłosić.
                  • niemcyy Re: Utrata sluzbowego sprzetu 05.12.23, 22:15
                    To nie kwestia wiedzy, tylko ogolnego rozgarniecia i łapania rzeczywistosci na poziomie troche wyzszym niz wypelnianie pól w systemie.
                    • sol_13 Re: Utrata sluzbowego sprzetu 05.12.23, 22:23
                      Widzę, że tez w korpo nie pracowałaś.
                      • niemcyy Re: Utrata sluzbowego sprzetu 05.12.23, 22:29
                        big_grin
                  • maslova Re: Utrata sluzbowego sprzetu 05.12.23, 23:23
                    sol_13 napisała:

> Bezmyślność xd, przeciez to jest wiedza zupełnie niepotrzebna mi do szczęścia.
                    > Pracuję w firmie zatrudniającej 10 tys ludzi tylko w PL, serio nie są mi niezbę
                    > dne informacje kto się czym szczegółowo zajmuje i w czyje koszty to idzie, wyst
                    > arczy mi wiedza w jakim systemie co zgłosić.

Czyli wypisz-wymaluj wyborca PIS 😄
                    • sol_13 Re: Utrata sluzbowego sprzetu 06.12.23, 05:14
                      Pudło niestety
                  • no_name33 Re: Utrata sluzbowego sprzetu 06.12.23, 10:14
                    sol_13 napisała:

> Bezmyślność xd, przeciez to jest wiedza zupełnie niepotrzebna mi do szczęścia.
                    > Pracuję w firmie zatrudniającej 10 tys ludzi tylko w PL,

I nie miałaś kogo zapytać? Tylko musiałaś założyć wątek na ematce?
      • kk345 Re: Utrata sluzbowego sprzetu 04.12.23, 22:25
        I mówisz, że we wszystkich firmach w Polsce jest tak samo?
        • abacab.81 Re: Utrata sluzbowego sprzetu 04.12.23, 22:30
          Jakby wprowadzili powszechnie udział wlasny np. 30%, jak w niektórych firmach, to zepsute telefony, zgubione ladowarki i słuchawki, które idą dla bombelków, nagle przestały by się psuć i gubić 😁
        • sol_13 Re: Utrata sluzbowego sprzetu 04.12.23, 23:03
          Nie mówię, ale powinno, pracodawca ma zapewnić sprzęt do pracy. Brak ladowarki-sprzet niekompletny i nie można pracować.
          • stasi1 Re: Utrata sluzbowego sprzetu 04.12.23, 23:13
            Ale ta niekompletność powstała z winy pracownika. Więc to kwestia stosunków panujących w firmie. Kolega zostawił gdzieś miernik, zapłacił za niego.
            • sol_13 Re: Utrata sluzbowego sprzetu 04.12.23, 23:16
              Trochę żenada ze strony firmy ściągać od pracownika za zgubienie miernika czy ładowarki do kompa.
              • maslova Re: Utrata sluzbowego sprzetu 05.12.23, 16:02
                Ale to chyba zależy od firmy. Korporacja pewnie może sobie na to pozwolić. Nie wyobrażam sobie, aby małe firmy bez problemu pokrywały wszystkie straty związane z niewłaściwym użytkowaniem sprzętu lub niefrasobliwością pracownika. Dlatego powinno to być uregulowane jakimś regulaminem czy umową, natomiast każdy przypadek powinien być rozpatrywany indywidualnie, to znaczy, czy utrata/usterka sprzętu zdarzyła się z winy pracownika, czy nie.
              • maslova Re: Utrata sluzbowego sprzetu 05.12.23, 16:10
                sol_13 napisała:

> Trochę żenada ze strony firmy ściągać od pracownika za zgubienie miernika czy ł
                > adowarki do kompa.

Ale to tak w ogóle żenada ściągać od pracownika pieniądze za zgubienie sprzętu, czy do jakiejś wartości? A jeśli tak, to do jakiej? I czy ta wartość ma być określona niezależnie czy w zależności od wielkości firmy/jej dochodów?
                • pyza-wedrowniczka Re: Utrata sluzbowego sprzetu 06.12.23, 10:36
                  Raz w życiu zdarzyło mi się, że zepsułam coś ze swojej winy na laptopie służbowym - upadł i obudowa była do wymiany. Zapłaciłam ze swoich za naprawę, nie było to dużo, bo trzeba było zawiasy wymienić tylko. Ale do głowy mi nie przyszło, że pracodawca ma ponosić koszt tego, że laptopa źle połozyłam na stole i go dziecko zwaliło.
                  • sol_13 Re: Utrata sluzbowego sprzetu 06.12.23, 21:12
                    Przecież oni mają ubezpieczone te laptopy. Mi by z kolei nie przyszło do głowy zanosić służbowy sprzęt do naprawy na własną rękę, nie za pośrednictwem IT.
              • stasi1 Re: Utrata sluzbowego sprzetu 12.12.23, 00:05
                Cóż zawinił pracownik, poniósł konsekwencje
          • maslova Re: Utrata sluzbowego sprzetu 05.12.23, 15:51
            sol_13 napisała:

> Nie mówię, ale powinno, pracodawca ma zapewnić sprzęt do pracy.

A pracownik ma obowiązek o niego dbać i należycie i zgodnie z przeznaczeniem użytkować.
            • princy-mincy Re: Utrata sluzbowego sprzetu 05.12.23, 16:31
              Wlasnie. U nas za zostawienie laptopa w samochodzie i jego ewentualna kradziez pracownik zostalby obciazony kosztami, bo nie dbal nalezycie.
              Za zgubienie ladowarki- nic by sie nie stalo, wyslaliby nowa
            • sol_13 Re: Utrata sluzbowego sprzetu 05.12.23, 19:44
              No i telefon upadł i co poradzisz. Zdarza się.
              • maslova Re: Utrata sluzbowego sprzetu 05.12.23, 19:59
                Ale odróżniasz uszkodzenie sprzętu w wyniku nieszczęśliwego zdarzenia od spowodowanego bezmyślnością czy zaniedbaniem?
                • sol_13 Re: Utrata sluzbowego sprzetu 05.12.23, 22:00
                  Odróżniam, kiedys mojej dawnej szefowej wypadł z tylnej kieszeni i wpadl do kibla😆 to chyba bezmyślność?🤔 I też dali nowy bez gadania.
      • mia_mia Re: Utrata sluzbowego sprzetu 05.12.23, 22:50
        Niewykluczone, że zainteresuje przy rozwiązywaniu umowy i rozliczaniu sprzętu.
        • sol_13 Re: Utrata sluzbowego sprzetu 06.12.23, 05:19
          Tak, przy czym do pracownika jest przypisywany laptop i telefon (monitory nie, gdyż w biurze mamy hot deski), a akcesoria typu słuchawki/myszki itp nie, nikt się nie będzie bawił w rozliczanie tego.
    • princy-mincy Re: Utrata sluzbowego sprzetu 05.12.23, 08:21
      Musisz sprawdzic w firmie.
      W mojej nie byloby zadnego problemu, dostalabym po prostu inna (niekoneicznie nowa)
    • szafireczek Re: Utrata sluzbowego sprzetu 05.12.23, 13:56
      To zależy od polityki firmy - u mnie składa się wniosek do IT - trzeba podać model i dostaje się nowy (oryginalne zasilacze są powiązane z modelem laptopa, a te na gwarancji nie są podłączane na zasilaczach uniwersalnych, nawet jeśli istnieją). Poza tym księgowo - to sprzęt niskocenny (chyba, że jest wciągnięty do ksiąg inwentarzowych, jako zestaw - ale i tak się amortyzujesmile).
    • koronka2012 Re: Utrata sluzbowego sprzetu 05.12.23, 16:50
      U nas firma niczego nie oczekuje, nawet jeśli chodzi o laptopy a co dopiero głupią ładowarkę
    • palacinka2020 Re: Utrata sluzbowego sprzetu 05.12.23, 20:11
      Nie wiem jak u ciebie. U mnie idzie sie do pana z it I dostaje nowa ladowarke.
    • clk Re: Utrata sluzbowego sprzetu 05.12.23, 22:29
      W ciągu kilka lat w obecnej firmie zdarzyły mi paść 4/5 laptopów (jeden po części z mojej winy, wypadł mi na beton), przeszłam ileś tam telefonów (jeden też niby z mojej „winy” spadł)
      Nikt niczego mi nie kazał odkupywać.
      Dział IT mnie uwielbia.
      Ładowarki miałam kilka też je zostawiłam namiętnie w hotelach.
      Myszek bezprzewodowych nie otrzymuje bo mam wtyczkę ale myszkę gubię.
      • koronka2012 Re: Utrata sluzbowego sprzetu 06.12.23, 07:35
        clk napisała:

> W ciągu kilka lat w obecnej firmie zdarzyły mi paść 4/5 laptopów (jeden po części z mojej winy, wypadł mi na beton)

Z ciekawości - kto był współwinny tej sytuacji? 😜
        • little_fish Re: Utrata sluzbowego sprzetu 06.12.23, 11:39
          Laptop, a kto innych 😁

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka