krwawy.lolo 02.12.23, 16:08 Czy eMatka praktykuje? Jeśli praktykuje, to dokąd? Na przykład w lutym przyszłego roku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alexis1121 Re: Ucieczka od zimy 02.12.23, 16:36 Najdalej wytrzymam na Kanary, a gdyby czas lotu nie miał znaczenia do Saint Lucia byłaby na mojej liście. Odpowiedz Link Zgłoś
turkusowozlota Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 23:12 Nie, na Maderze jest chłodniej zimą niż na Kanarach. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 23:27 Chyba zalezy gdzie na Kanarach. Na polnocy Teneryfy nie ma szalu Na Maderze srednia temp w grudniu to 20C a w styczniu 19C Odpowiedz Link Zgłoś
turkusowozlota Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 23:41 Na północy Teneryfy to nawet latem nie ma szału. Porównując południe Teneryfy do południa Madery, to jednak Teneryfa ma wyższe temperatury i mniej opadów. Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Ucieczka od zimy 02.12.23, 16:46 Nie bede oryginalna, latamy na Floryde. Wychodzi najtaniej plus lot zawsze bezposredni. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ucieczka od zimy 02.12.23, 18:38 Kilka lat temu szukałem czegoś na Florydzie, ale w dla mnie akceptowalnej cenie były tylko jakieś rudery. A wyjeżdżam na cztery tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 19:15 No i zima wcale nie jest tak znowu cieplo na Florydzie. Sweter wklada sie nie raz Odpowiedz Link Zgłoś
muszebosieudusze Re: Ucieczka od zimy 06.12.23, 14:00 E, może jak przyjdzie zimny front na pół kontynentu. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Ucieczka od zimy 02.12.23, 17:11 W zeszłym roku w grudniu byliśmy we czwórkę w Jordanii, nie najgorzej ale logistyka przaśna,z dziećmi średnio. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Ucieczka od zimy 02.12.23, 17:14 Tu gdzie jestem prąd dziś wyłączyli jakieś...30 razy. I nie, nie pomyliłam się o zero Odpowiedz Link Zgłoś
marszawka Re: Ucieczka od zimy 02.12.23, 18:33 Heco, czy mogłabym niedyskretnie zapytać ile kosztował Was wyjazd na Zanzibar? To organizowane przez BP, prawda? Z All incl? Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Ucieczka od zimy 02.12.23, 20:16 Nie. Bez all in jedynie bilety kupowaliśmy przez TUI. Właścicielką ośrodka jest mieszkająca tu Polka. Trafiliśmy z polecenia znajomej. I jest naprawdę fajnie. W cenie mamy śniadanie a że na miejscu jest bardzo dobra restauracja to nie ma problemu z obiadami. Mieszkamy na samej plaży. Bez Safari, dwa tygodnie z biletami do kraju to 15 tys/2os. Do tego odzielnie obiady i duperele typu pamiątki O i ślub dziś był Polaków Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Ucieczka od zimy 02.12.23, 23:25 Drużbowie. Druhowie są w harcerstwie. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ucieczka od zimy 02.12.23, 23:33 Rzeczywiście. Ja sobie druhnę przetłumaczyłem. Nie znam się na ślubach. Mój był sto lat temu i żadnego drużby ani druhny sobie nie przypominam. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 01:17 7,5 pln za osobe to tanio, a safari ile? z ciekawosci pytam Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 12:33 mysiulek08 napisała: > 7,5 pln za osobe to tanio, a safari ile? z ciekawosci pytam > Za safari 4 dniowe , trzy parki narodowe zapłaciliśmy około 18 tys. Za dwie osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 17:17 16,5 tys pln od osoby tania ta afryka to Ci na ucho powiem : jak maz zacznie przebakiwac o antarkydzie, to patelnia przez leb! pamietaj 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
leanne_paul_piper Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 17:22 mysiulek08 napisała: > 16,5 tys pln od osoby tania ta afryka > > Można drogo, ale po co? Ja za dom z basenem do własnego użytku płacę zwykle 200-300 $ za miesiąc. A za Masai Mara i Tsavo East/West zapłaciłam 1,2 tys. USD. Nie sztuką jest zapłacić drogo, ale właśnie tanio za pełnowartościowy towar. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 17:24 akurat afryka to opcja 'po moim trupie' wiec niewazne czy mozna tanio czy drogo, odnioslam sie tylko do wyjazdu Hecy Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Ucieczka od zimy 02.12.23, 23:21 Jeśli chcesz pojechać tanio a nie musisz planować z dużym wyprzedzeniem to od połowy października można upolować super lasty. Parę razy byłam Kenia (z wylotem na pojutrze) za 2700 za 9 dni, hotel może bez wodotrysków ale miał wszystko co potrzebne basen i klimę no i z AL. Bilety na Zanzibar były też za 1500 zł, a na miejscu wybór hoteli ogromny, w najróżniejszych cenach, większość jest na plaży ze śniadaniem. Więc da się spokojnie zamknąć w 5000 od osoby za 2 tyg. niestety Safari z Zanzibaru jest piekielnie drogie, jednodniowe kosztuje 500 $ (a w Kenii 3 lata temu płaciłam 200 za dwudniowe), te dłuższe to już w ogóle kosmos, około 2000$ Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 00:58 Niestety teraz kiepsko z lastami /cenami, o których piszesz. Choć rzeczywiście grudzień jest najbardziej korzystny, jeśli o ceny w BP chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 13:31 Teraz tzn. kiedy? bo obserwuję ceny na egzotyczne okazje od połowy października i co kilka dni są takie oferty. Oferta o której wspomniałam była z wylotem 28.11 Oczywiście najlepsze są jeśli jesteś w stanie lecieć nawet z dnia na dzień, Ale takich ofert na wczasy poniżej 3000/os widziałam w ciągu ostatniego miesiąca co najmniej kilka Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 13:35 Na 9 dni to się nie opłaca pakować. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 13:36 Czyba, że właśnie jakiś wypad na południe Europy. Ale to nie zimą. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 17:35 krwawy.lolo napisał: > Na 9 dni to się nie opłaca pakować. Zależy komu. Dla mnie optymalny czas. Byłam dwa tygodnie w Kenii i zdychalam z nudów. Plażowanie w takich ilościach to zdecydowanie nie są wakacje dla mnie. 4 dni na lokalne wycieczki, bo poza snurklowaniem i safari to niespecjalnie było tam co robić Na dłużej mogę jechać w miejsca gdzie da się podróżować samemu, i jest sporo do zobaczenia (typu Tajlandia czy Sri Lanka) Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Ucieczka od zimy 02.12.23, 23:29 kozica111 napisała: > W zeszłym roku w grudniu byliśmy we czwórkę w Jordanii, nie najgorzej ale logis > tyka przaśna,z dziećmi średnio. Jordania w grudniu może być średnią ucieczką od zimy, można trafić na 10-12 stopni i np. śnieg w Petrze Odpowiedz Link Zgłoś
leanne_paul_piper Re: Ucieczka od zimy 02.12.23, 17:14 Moja szefowa klepnęła mi 3,5 tygodnia w styczniu i lecę na Sri Lankę, yupiii. Ona jeszcze nie wie, co czyni, albo właśnie wie, że to jedyny ratunek dla mnie, bo ostatnio po BF każę się wszystkim od#ierdolić, a zwłaszcza szefostwu. A jak w końcu się zrelaksowałam na imprezie firmowej, to mam takie przebłyski, że rzygałam do umywalki . Na szczęście to było już na koniec impry po zrobieniu wielu oficjalnych zdjęć, z parkietu i takich do pokazania na global, więc luz. Więc Sri Lanka i powoli już kompletuję listę souvenirów dla wszystkich znajomych i rodziny królika, a mam tylko 30 kg limitu w Qatar Airways. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli [...] 02.12.23, 18:22 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 00:34 To akurat robi autorka jak ma dużo odpowiedzi na swoje wątki Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ucieczka od zimy 02.12.23, 18:40 Na Cejlonie byłem w 2013. Piwo mają w dużych butelkach, jak w Tajlandii. Tak że warto. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Ucieczka od zimy 02.12.23, 23:30 To dziwne, skoro ten kraj nie istnieje od 1972 roku... Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ucieczka od zimy 02.12.23, 23:36 No widzisz. Birma też od jakiegoś czasu nie, a w 2017 tam byłem. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Ucieczka od zimy 02.12.23, 23:49 Czyli specjalizujesz się w podróżach do nieistniejących już krajów. Związek Radziecki też masz w portfolio ostatnich 5 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 08:37 Niezupełnie, niemniej jadąc do Polski przejeżdżam przez NRD. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 19:10 Przezabawne. Kurczę, człowieku, na pewno miałbyś sporo fajnych tipów i opowieści podróżniczych, a tym swoim rechocikiem, czerstwymi dowcipasami i manierą pijanego wujka Staszka na weselu stajesz się totalnie niestrawny. Całe twoje doświadczenie automatycznie przestaje być istotne, zostaje ta nieznośna, żałosna otoczka. Serio, taki jest twój cel??? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 19:32 Wyjątkowo odpowiem. No, niezupełnie na pytanie. Nie przyłażę tu, żeby spełniać oczekiwania zgorzkniałych, pozbawionych jakiegokolwiek (nie mojego, jakiegokolwiek) poczucia humoru, smutnych kobiet, rozumiejących jedynie dosłowność. A jaki jest Twój cel wobec mojej, skromnej osoby? Włazisz w moje wątki jedynie po to, żeby się do czegość przyczepić. Niemniej doceniam fakt, że nie przyłazisz, żeby tylko zrobić kupę, jak jeden z wielonikowców. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 21:11 OK, świadomie czyli wolisz być żałosnym klaunem. Wolno ci. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Ucieczka od zimy 04.12.23, 19:41 Ale zdajesz sobie sprawę, że to Kk345 jest u siebie a Ty wlazłeś nieproszony jak do obory? I po kątach gospodynie rozstawiasz? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ucieczka od zimy 04.12.23, 19:44 Ciebie właśnie obok niej miałem w powyższej odpowiedzi na myśli. A może jesteście jedną i tą samą osobą? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ucieczka od zimy 04.12.23, 21:34 To by juz obis byly zablokowane. Nie wolno pisac na dwoch nickach w tym samym watku Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Ucieczka od zimy 04.12.23, 23:25 Żałosne jest to, że w tej jego dziaderskiej narracji jak ktoś nie rechocze z żałosnych dowcipasków, to znaczy, że nie ma poczucia humoru. Rozumiesz, problem nie w dennym poziomie dowcipu typu łysy Kryszak, tylko w braku rechotu słuchacza Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ucieczka od zimy 04.12.23, 23:41 >jaki jest Twój cel wobec mojej, skromnej osoby? Włazisz w moje wątki jedynie po to, żeby się do czegość przyczepic Nie przejmuj sie. To forumka wlazaca na kilku nickach. Nie tylko Ciebie sie czepia. Ma problemy jakies.dziewczyna i to juz bardzo widoczne po wpisach tu Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Ucieczka od zimy 05.12.23, 00:23 princesswhitewolf napisała: > >jaki jest Twój cel wobec mojej, skromnej osoby? Włazisz w moje wątki jedyn > ie po to, żeby się do czegość przyczepic > > Nie przejmuj sie. To forumka wlazaca na kilku nickach. Nie tylko Ciebie sie cze > pia. Ma problemy jakies.dziewczyna i to juz bardzo widoczne po wpisach tu Znowu za mną przylazłaś, wtrąciłaś się do rozmowy i próbujesz kąsać po kostkach, jak wyliniały ratlerek Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ucieczka od zimy 05.12.23, 01:44 Wlewasz sobie. Nie za toba ale za krwawym lolo bo ma poczucie humoru. A twoje przyczepianie sie juz wiele.osob zaobserwowalo. Musi ci byc w zyciu ciezko. Pa Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ucieczka od zimy 05.12.23, 07:57 kk345 napisała: > Znowu za mną przylazłaś, wtrąciłaś się do rozmowy i próbujesz kąsać po kostkach, jak wyliniały ratlerek Jakbyś o nas obojgu pisała. I nawet na dowcip się wysiliłaś. Ciekawe, skąd zwalony. W każdym razie oryginał był na pewno opatrzony emotką, bo skąd inaczej wiedziałabyś, że to śmieszne? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Ucieczka od zimy 05.12.23, 10:55 kk345 sprawia wrażenie, że to kolejny klon stawrosa - od dawna mam wygaszonego Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ucieczka od zimy 05.12.23, 11:25 Raczej nie. Ten kundel i jego niezliczone wcielenia przyłazi "do mnie" jedynie zrobić kupę. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Ucieczka od zimy 05.12.23, 16:11 Oj, loluś, boli cię, że ktoś nie rechocze z tej twojej żenady, boli... żałosny jesteś. EOT. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Ucieczka od zimy 02.12.23, 17:18 Nie praktykuję. Luty, to dla nas zwykle najintensywniejszy czas na narty, a zimę, taką prawdziwą z mrozem i śniegiem bardzo lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
leanne_paul_piper Re: Ucieczka od zimy 02.12.23, 23:47 Ja nienawidzę tego białego g%wna, właśnie wracałam z zawrotną prędkością 30 km/h. Już się nie mogę doczekać emerytury, kiedy będę spędzała całe zimy w Afryce. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 01:10 Ja lubię ciepło, ale lubię też nasze 4 pory roku i zimę zimą. Zwłaszcza, gdy jest taka prawdziwa, jak teraz, ze śniegiem i mrozem. Odpowiedz Link Zgłoś
leanne_paul_piper Re: Ucieczka od zimy 02.12.23, 17:52 A Ty dokąd tym razem, Lolo? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ucieczka od zimy 02.12.23, 18:20 Bintan i Batam w Indonezji. To wyspy odległe o rzut beretem od Singapuru. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 15:19 Oby tylko mieli piwo w dużych butelkach. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 16:12 Bintang sprzedają też w butelkach 620 ml. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ucieczka od zimy 02.12.23, 17:52 Praktykuje, żeby odwiedzać miejsca, które są za gorące latem. Zwłaszcza kiedyś kiedy człowiek był uwiązany do szkolnych wakacji. Południe Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ucieczka od zimy 02.12.23, 18:45 Południe Europy zostawiam sobie na emeryturę. Jak mnie będzie stać, i oczywiście jak w ogóle dożyję. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ucieczka od zimy 02.12.23, 19:30 Nie warto odkładać niczego na emeryturę Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ucieczka od zimy 02.12.23, 19:58 Chodzi mi o to, że teraz mnie stać na dalsze i dłuższe wypady. Finansowo i zdrowotnie. Będę zadowolony, jak na emeryturze będę mógł sobie pozwolić na dwa tygodnie np. na Majorce. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Ucieczka od zimy 02.12.23, 21:00 o, to bardzo dobry plan. Widze, ze jednak w pewnym wieku dalekie podroze duuuzo bardziej mecza, tropikalne polaczenie ciepla i wilgoci tez nie wszystkim sluzy. Trzeba korzystac jak najszybciej z tego, co mozna, Europa jest wspaniala dla emerytow. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 09:04 Ja mam inny punkt widzenia. Europa jest tak piękna, że nawet gdybym żyła 150 lat to i tak się nie nacieszę. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 17:26 Bzdura, Europa jest piękna i różnorodna. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 17:40 Na pewno. Ale dla mnie Europa jest piękna dopiero w temperaturze przekraczającej +25°C. A wtedy jeżdżę do Polski. Dopiero na emeryturze będę miał czas, żeby latem jeździć też w inne strony. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 17:50 Polska jest ok ale czy piękna i na wakacje? wole inne kierunki Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 18:48 Chyba źle mnie zrozumiałaś. Napisałem, że na razie, zamiast do pięknej w temperaturze 25°C Europy, jeżdżę do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: Ucieczka od zimy 02.12.23, 20:26 Liczę znowu na Prowansję, Lazurowe Wybrzeże i okolice Po raz trzeci chciałabym zdobyć górę Świętej Wiktorii, tym razem od południa. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 19:16 Ale tak p*z*i mistral zima. Nie cieplej niz na od zach Uk Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 19:19 Nie wiem jak jola, ja nie dla temperatury lecę, ja nie lolo Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 20:11 No ale watek jest o ucieczce od zimy. A tam mistral daje takiego czadu ze czapka i kurtka puchowa nie raz sie przydaje Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 20:23 Wiem, co to mistral, znaczy wiatr. Ale nazwa kojarzy mi się jeszcze z czymś innym, nie z modelem volkswagena, z jakąś knajpą? Nie chce mi się guglać. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 20:34 Vent to wiatr po fr. Mistral to bardzo konkretny geograficznie wiatr Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 20:40 Jak wspomniałem, o wietrze wiem. Zastanawiam się nad innym znaczeniem. Może klasa jachtu? No, nie będę guglał! Ha! To nie klasa, a nazwa jachtu. Albo jakiegoś statku białej floty. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 21:06 No jest wiatr ze Halny sie chowa Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 20:58 Lubię wiatr. Nie lubię błota miejskiego zwanego sniegiem Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 21:03 Z Twoich dwóch zdań, składających się z ośmiu słów, nie lubię połowy. Wiatru, błota, miasta i śniegu. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 21:08 Ja ani wiatru co az odmraza twarz ani sniegu. na szczescie tu snieg to takie zjawisko ze jak lezy to nikt nie jedzie do pracy 😃. W 2013 pamietam lezal dobe, a jakos tak w 2010 chyba to nawet cale kilka dni Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 21:10 Mnie najbardziej "boli" maj. Dlatego, że to tylko 31 dni w (prawie) wszytsko jest w maju piękne i wszędzie chciałoby się być. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 21:33 To fakt. Tez bym chciala by maj trwal z 3 miesiace conajmniej Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 21:36 Maj musi być fantastyczny w Tajlandii. Podobno marzec i kwiecień są najgorętsze, do przesady. A w maju przychodzi przyjemne ochłodzenie do +36°C. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 22:25 Dla mnie brzmi jak koszmar. Nie cierpie upalow Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ucieczka od zimy 04.12.23, 08:22 Nie zachęcasz Ale dobrze, że ludzie mają różne upodobania. Nie wyobrażam sobie, żeby miliardy turystów upodobały sobie np Andorę w konkretnym miesiącu. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: Ucieczka od zimy 04.12.23, 17:45 Mąż mnie straszył mistralem. Jeszcze nie trafiliśmy. Pierwszy raz Nicea i okolice, boska pogoda, tak w sam raz. drugi Marsylia i Calanque, tropiliśmy też ślady Cesarstwa Rzymskiego. Pogoda idealna. Potem Ardache (ale dojechaliśmy do Casis, no bo ... Calanque ). Ale odkryłam górę Wiktorii. Więc za czwartym razem góry (kanion Verdon i Vidal), no i Saint Tropez (Littoral). Staramy się, ale ciągle coś nieodkryte. Trochę w górach wiało, ale bez przesady. Na plaży było cieplutko, może nie na tyle aby się kąpać ale wystarczająco np. na spacer w świetle księżyca. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ucieczka od zimy 04.12.23, 18:40 Wiec dobrze musialas trafic, ze nie wial. On w zasadzie zaczyna jechac od stycznia. Ja bylam dziesiatki razy na pd wsch wybrzezu Francji z racji darmowej lokalizacji tam. Cudownie jak nie wieje. Tak to wyglada jak na video. youtu.be/0P1wJaFQTME?si=9uNmsC05CfPjeVbl Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: Ucieczka od zimy 04.12.23, 18:57 Hmm.. jak sobie przypomnę to parę razy tak wiało, ale krótko (max parę dni). Na tę okoliczność mam kalesonki z merino pod spodnie Widocznie mieliśmy szczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ucieczka od zimy 04.12.23, 19:12 Mnie mistral dotknął (minimalnie, bo przyjechałam dzień po) latem, w okolicach Montpellier. Próbuję sobie przypomniec czy byłam na wybrzeżu lazurowym w lutym, chyba nie. Ale w marcu nie raz - zero takich atrakcji. Wiem, że gwarancji nie ma, ale i tak się nie boję. Zdarzyło się kilka razy, że mnie przewiało na wylot w czasie zimowych pobytów nad Bałtykiem. Po powrocie zawsze ktos mnie pyta czy byłam w spa Lubimy się z wiatrem. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Ucieczka od zimy 02.12.23, 20:33 Nie praktykuję. W Polsce jest tak krótka zima, że żal by mi było ją opuszczać i lecieć gdzieś indziej. Lubię zimę, śnieg, mróz i chcemy się nimi nacieszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ucieczka od zimy 02.12.23, 20:46 Ja zimy nienawidzę, dlatego sobie ją chociaż skracam. Najchętniej wyjechałbym w paźdzerniku a wrócił w maju. Odpowiedz Link Zgłoś
vasaria Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 08:56 Jesień i zima to w Polsce pół roku 🤮. Zaczyna się w październiku a kończy w marcu / albo i kwietniu. Moim zdaniem to lato jest w Polsce ekstremalnie krótkie - upałów to jest może mc góra dwa 🤨 Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Ucieczka od zimy 02.12.23, 20:58 Praktykowala przez pewien czas, jak bombelki byly male i nie chodzily do szkoly. Teraz w lutym mamy tylko tydzien wolnego, wystarcza na narty (taki jest plan na luty’24) albo jakies blizsze wakacje. Maz zazwyczaj ma urwanie glowy w pracy w tym czasie co tez nie pomaga. Cieplo lapiemy na Gwiazdke bo mamy dwa tygodnie wakacji - w tym roku blizej, w zeszlym tez nie az tak daleko, moze w przyszlym wyfruniemy troche dalej. Czekam z utesknieniem na czas, kiedy bombelki beda samodzielne i bedziemy kupowac dwa bilety a nie cztery oraz latac w dowolnym terminie, kiedy wszystko jest jednak troche tansze. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Ucieczka od zimy 02.12.23, 21:21 Pod tym względem system szwajcarski jest świetny. Nasze bombelki mają 2 tygodnie ferii w październiku, kiedy jest już po sezonie. Jest to super moment na przedłużenie lata. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Ucieczka od zimy 02.12.23, 21:29 oooo tak! Tyle jest jeszcze cieplych miejsc wtedy i nie trzeba leciec bardzo daleko. U nas jest tydzien w okolicach 1.11 (tzn w Belgii dwa tygodnie a w naszej szkole tydzien), to tez jeszcze calkiem fajny czas ale wolalabym dwa tygodnie i troche wczesniej, tak jak u Was Odpowiedz Link Zgłoś
vasaria Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 08:55 Praktykuje co roku w grudniu - w tym roku padło na kanary, w zeszłym na Egipt / było 30 stopni gdy u nas były opady stulecia Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 09:20 Jeśli Egipt, to już tylko Szarm, AI, bez wychodzenia poza hotel. Ale i to lepsze, niż leżenie w grubym swetrze pod kocykiem, z książką popijaną herbatą w zdobnym kubku. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 09:30 Eeee, to najwspanialsze chwile w zimowym Sopocie! Odpowiedz Link Zgłoś
ukrytaczara Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 09:13 Tajlandia. Wszystko we własnym zakresie. Odpowiedz Link Zgłoś
ukrytaczara Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 14:57 Qatar Airways do Doha, tam przesiadka na Bangkok. Tam miejscówka zarezerwowana przez booking.com. Jedzenie jest tam bardzo tanie. Odpowiedz Link Zgłoś
ukrytaczara Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 15:03 Ogólnie w Tajlandii jedzenie jest tanie. Kusi nas Tajlandia też północna. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 16:21 Pytałem nie tyle o lot, co o plany w samej Tajlandii. Chyba nie zamierzasz całego pobytu spędzić w Bangkoku? Tam jest fajnie, oczywiście nie w slumsach, czy luksusowych centrach handlowych, tylko w turystycznym centrum, w tych wszystkich atrakcjach do zwiedzania, czy China Town (też oblegane brzez pyrzyjednych). Mogę Ci polecić dokonałą knajpkę z wietnamskimi zupkami. maps.app.goo.gl/7G2a9pbTDnjMP3pj9 Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 16:26 Nie dokończyłem. Tam jest fajnie, ale kilka dni wystarczy. Chyba, że masz zamiar studiować tajską kulturę i godzinami kontemplować posągi w oparach kadzielnego dymu. Odpowiedz Link Zgłoś
ukrytaczara Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 16:27 Dzięki za namiary na knajpkę. Jeszcze jakiegoś planu nie mamy. Kusi nas Tajlandia Północna. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 17:43 ukrytaczara napisała: > np. Chiang Mai Byłam parę lat temu, lokalnym samolotem z Bangkoku. Fajna ta biała świątynia, malownicza (choć przygnębiająca) wycieczka do plemion długich szyj, przejażdżka na słoniu (traumatyczna) + spływ na tratwach jakąś rzeką. nie daj się skusić na rejs w rejon złotego trójkąta, nic ciekawego, szkoda czasu. Kolega był tam na trekkingu, trochę ciekawiej to wyglądało, dali im zapalić to i owo 😜 Z Bangkoku polecam raczej skoczyć do Angkor Wat. My na koniec wylądowaliśmy w Krabi, I stamtąd zrobiliśmy parę rejsów po okolicznych wysepkach. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 17:53 A propos palenia, ostatnio namnożyło się w Tajlandii legalnych palarni. To jakoś od niedawna. Przed trzema laty jeszcze nie było tego. Ale mnie to i tak nie dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ukrytaczara Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 17:55 Dzięki To był zorganizowany wyjazd, czy sami ogarnialiście? Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Ucieczka od zimy 05.12.23, 11:36 To do mnie? Same z kumpelą. Poza Angkor Wat wszędzie Air Asia, bo tanio i szybko. Ze sleeping busów korzystałam w Wietnamie, tam miało to sens, bo robiliśmy krótsze odcinki i nie było takich połączeń lotniczych. Wszędzie był dobry street food i masaże. Odpowiedz Link Zgłoś
ukrytaczara Re: Ucieczka od zimy 05.12.23, 19:29 Koronka, a do Tajlandii którymi liniami leciałyście? Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Ucieczka od zimy 06.12.23, 07:44 To było z 8 lat temu, zupełnie nie pamiętam. Najwygodniej leci się z przesiadką w Dubaju i okolicach, masz 2 równe czasowo odcinki trasy. Łatwiej upolować tańszy bilet z przesiadką. Kiedy planujesz ten lot? Odpowiedz Link Zgłoś
ukrytaczara Re: Ucieczka od zimy 06.12.23, 16:17 koronka2012 napisała: > To było z 8 lat temu, zupełnie nie pamiętam. Najwygodniej leci się z przesiadk > ą w Dubaju i okolicach, masz 2 równe czasowo odcinki trasy. Łatwiej upolować ta > ńszy bilet z przesiadką. Kiedy planujesz ten lot? Druga połowa lutego, myśłałam o Qatar Airways, przesiadka w Doha. Marzy mi się dodatkowo 24 godzinny albo nawet dłuższy stopover tam. A później Bangkok i dalej na północ. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 16:31 Tam nie byłem, nie doradzę. Ale na pewno Chiang Mai warte jest wypadu. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 16:36 Poruszanie się po Tajlandii jest nieskomplikowane i prawie na każdą kieszeń. Na dłuższe trasy, jeśli nie zamierzacie wynajmować helikoptera, czy limuzyny z szoferem, polecam sleeping busy. Ale prawdopodobnie można też niedrogo samolotem. Idę zobaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
ukrytaczara Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 16:41 Dzięki. Jestem wzdzieczna za wszystkie rady. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 16:41 Na przykład Nok Air. To cena na pewno z bagażem jedynie podręcznym, nie chce mi się dalej klikać. Z Nok Air leciałem do Krabi. Samoloty, jak każde. Startują i lądują. Odpowiedz Link Zgłoś
ukrytaczara Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 16:37 A co polecasz? Dla na s to pierwszy raz. Byłeś we własnym zakresie? Czy może wycieczka z biurem? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 16:52 Za pierwszym razem byłem z biura. Potem już na własną rękę. Czy to dla Was pierwszy raz w Tjlandii "samemu", czy w ogóle na dalszej trasie? To też kwestia usposobienia. Najważniejsze, to w razie trudności nie wpadać w panikę. Ale Tajlandia to nie pustynia z ukrytymi w nielicznych krzakach ludożercami. Wystarczy trochę po angielsku umieć (i broń Boże nie silić się na górnolotne dyskusje) i z uśmiechem załatwi się wszystko. Czasami na migi, czasami onomatopeicznie "ciuch-ciuch-ciuch railway station?" i idzie. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 16:56 Trzeba też trochę się targować. Niekoniecznie o słonika, żeby "zaoszczędzić" 40 bacików, ale już za taksówkę niekoniecznie trzeba płacić w cenie londyńskiej. Znaczy nie mam pojęcia, ile kosztuje taksówka w Londynie. Wydaje mi się, że dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 17:06 W każdym razie wylądowawszy w Bankoku można od razu pójść na terminal taksówek, albo wsiąść w kolejkę (jak macie hotel gdzieś w okolicach, gdzie zalinkowałem zupę, to tę czerwoną, do Phaya Thai) i dopiero w Phaya Thai złapać taksówkę. Nam się kiedyś trafiły dwie dziewczyny z Polski w tej kolejce i wzięliśmy taksówkę dla czworga. Jak i gdzie kupić bilety znajdziesz na tubie. Odpowiedz Link Zgłoś
ukrytaczara Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 17:16 Dzięki. Pierwszy raz będziemy w Azji płd-wsch. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 22:53 Jeszcze jedno, zanim pójdę spać. Na lotnisko warto kupić sobie przejazd busikiem. Na co drugim winklu w Bangkoku sprzedają. Za niewielkie pieniądze dojedziesz na szare lotnisko, Don Mueang, skąd lecą samoloty lokalnie. Właśnie do Chiang Mai. Pamiętaj tylko, że wcześnie rano, najlepiej w niedzielę, dojedziesz najszybciej. W godzinach szczytu Bangkok stoi. Odpowiedz Link Zgłoś
ukrytaczara Re: Ucieczka od zimy 04.12.23, 17:44 Dzięki, każda rada się przyda. Fakt, będę tam w niedzielę, rano. Odpowiedz Link Zgłoś
ukrytaczara Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 17:01 W Tajlandii pierwszy raz. Język angielski bez problemu. Dzięki za wszystkie rady Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 17:18 A co polecam? Łatwiej mi odradzić. Mnie rozczarowało Cha Am (to koło Hua Hin). Rozczarowało pod względem plażowym. Plaży albo nie ma, bo zabrana przez morze i składająca się z worków z piaskiem, albo wąska i brudna. Poza tym zero publicznego transportu, żadnych tuk-tuków, tylko nieliczne taksówki. Ale to są oczywiście moje subiektywne wrażenia. Nie mogłem być przecież wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ukrytaczara Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 17:23 A co polecam? Łatwiej mi odradzić. Brzmi pozytywnie Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 17:33 Bo Tajlandia jest fajna. Oczywiście trzeba lubić ciepło, nie mdleć przy 36°C i wilgotności sięgającej 100%. Aczkolwiek w lutym nie jest tam ani tak gorąco ani duszno. Poza tym, jeśli nie che się stołować w drogich restauracjach, czy nawet w hamburgerowaniach, dobrze jest nie być higienicznym panikarzem, bo uliczne jedzenie bywa doskonałe. Odpowiedz Link Zgłoś
ukrytaczara Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 17:50 dobrze jest nie być higienicznym panikarzem, bo uliczne jedzenie bywa doskonałe. Wierzę Byle się nie posr...ć Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 17:58 Jeszcze nigdy nie miałem sensacji żołądkowych na wyjeździe. Nawet lodu sobie dawałem dorzucać do piwa. "Zemstę faraona" znam jedynie jako pojęcie, ale rzeczywiście, nie jadam lodów ani nie pijam żadnych koktaili przyrządzanych na ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
ukrytaczara Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 18:55 Zastanawiam się jeszcze, czy druga połowa lutego to będzie dobra pora... Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 21:17 ukrytaczara napisała: > Zastanawiam się jeszcze, czy druga połowa lutego to będzie dobra pora... Idealna. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Ucieczka od zimy 06.12.23, 12:58 Codziennie w Azji jadłam streetfood i shake’s, nigdy nic mi nie było. W Afryce też Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 17:45 Gdziekolwiek będziecie próbujcie sałatki z zielonej papai 😋 spróbowaliśmy pierwszego dnia i jedliśmy prawie codziennie do końca pobytu (jako dodatek do dania) Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 19:02 I daruj sobie knajpkę z wietnamskimi zupkami, w Tajlandii jedz tajskie, wietnamskie pho zostaw na wizytę w Wietnamie Odpowiedz Link Zgłoś
ukrytaczara Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 19:50 kk345 napisała: > I daruj sobie knajpkę z wietnamskimi zupkami, w Tajlandii jedz tajskie, wietnam > skie pho zostaw na wizytę w Wietnamie Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 09:45 Ja nigdy nie uciekam przed zimą, wręcz odwrotnie, jadę gdzie wyżej i bardziej śnieżnie, bo narty, ale nie przeszkodzili nam to w dzisiejszym zjedzeniu śniadanka na tarasie, mąż w samych szortach ja w swetrze i kapeluszu letnim, bo słońce w oczy za bardzo dawało. Odpowiedz Link Zgłoś
fuzja-jadrowa Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 16:35 Nie praktykuję. Grudzień i luty to dla mnie czas szaleństwa na nartach. Rozważam wyjazd na narty w marcu/kwietniu również. Odpowiedz Link Zgłoś
turkusowozlota Re: Ucieczka od zimy 03.12.23, 23:23 krwawy.lolo napisał: > Czy eMatka praktykuje? Praktykuje prawie w każdej zimy uciekamy do słońca. Jeśli praktykuje, to dokąd? Wyspy Kanaryjskie albo Madera. Wyspy cieplejsze i stabilniejsza pogoda. Madera piękniejsza, ale ksprysniejsza. Zimą często tam pada, ale zwykle tylko przelotny deszcz. Dlatego w tym roku jednak Kanary. Na przykład w lutym przyszłe > go roku? Lecimy na święta Bożego Narodzenia, ale byłam i w styczniu i w lutym w poprzednich latach i pogoda była podobna. Do oceanu nie wejdę ani zimą ani latem, podobnie jak do Bałtyku, bo za zimna woda, ale na plaży w kostiumie jak najbardziej mogę poleżeć. Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: Ucieczka od zimy 04.12.23, 15:49 Niestety, ale już nie praktykujemy. Jeździliśmy co roku zanim mieliśmy dzieci i z jednym małym dzieckiem. Teraz koszt dla 4 osobowej rodziny to przynajmniej 30 tys. i mamy opory przed wydaniem takiej kasy na jeden wyjazd. Odpowiedz Link Zgłoś
lucadimontezemolo Re: Ucieczka od zimy 04.12.23, 17:04 A po co uciekać od zimy, zresztą jakiej zimy?? Odpowiedz Link Zgłoś
ukrytaczara Re: Ucieczka od zimy 04.12.23, 17:41 lucadimontezemolo napisała: > A po co uciekać od zimy, zresztą jakiej zimy?? > Z Bo się nie lubi? Nie lubi się zimy zgniłej i ciemnej? Odpowiedz Link Zgłoś
ukrytaczara Re: Ucieczka od zimy 04.12.23, 17:51 Zima w górach również mnie nie zachwyca. Nienawidzę tego klimatu i zimna. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ucieczka od zimy 05.12.23, 19:22 Na Kubie nie byłem jeszcze. Trochę straszą. A lecieć na drugi koniec świata po to, żeby siedzieć w hotelu na AI, to przesada. Lepiej wtedy do Egiptu. Bliżej i taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans1 Re: Ucieczka od zimy 07.12.23, 02:57 ale ja nie bede siedziala na AI tylko jade na wyprawe rowerowa.... 2 tygodnie, codzienie zatrzymujemy sie w lokalnych cassa particulares aka lokalne AirBN Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ucieczka od zimy 07.12.23, 07:30 To jakaś wyprawa w większej grupie? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ucieczka od zimy 08.12.23, 07:04 To nie dla mnie. (Oczywiście nie ze względu na płeć.) Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Ucieczka od zimy 05.12.23, 18:46 Tak, ferie zimowe to od lat ucieczka od zimy. Uwielbiam polecieć tam gdzie więcej słonca i nie ma mrozu, są to różne wyspy na południu Europy, czyli Kanary, Madera, Baleary, Cypr, Malta Itp Zimą nie ma tam ludzi, nie ma upałów ani zimną To idealny czas na aktywny wypoczynek i spokojny kontakt z naturą... Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Ucieczka od zimy 05.12.23, 21:55 Zapewniam cię że jest i jedno i drugie 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
abacab.81 Re: Ucieczka od zimy 05.12.23, 22:06 Nie uciekam od zimy, po to jest zima aby korzystać z jej uroków. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Ufff ... 06.12.23, 10:39 Chciałem dzisiaj kupić indonezyjską wizę. A tu w szufladzie paszportów nie ma. Godzinę chyba wybebeszałem wszystkie prawie szuflady. Znalazły się w torebce żony, która ich nie wyjęła od lutego. Wyrobienie nowego paszportu w Niemczech to kilka tygodni. Mogłoby do końca stycznia nie styknąć. Wyczytałem co prawda, że uznają też tymczasowy, ale do tego trzeba by wyrobić wizę w ambasadzie w Niemczech. Można powiedzieć, że dostałem nieoczekiwany prezent od Mikołaja. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Ufff ... 07.12.23, 05:51 W sierpniu syn wylatywał do Londynu. Byliśmy wtedy w totalnym bałaganie. Parę tygodni wcześniej ubzduralo nam się, że on wylatuje w poniedziałek. A wylatywał w niedzielę i to o 6 rano... A my potwierdziliśmy obecność na weselu w Sejnach ( jesteśmy z Wawy) 🤦♀️ Więc o 23.00 pożegnaliśmy nowożeńców i pojechaliśmy trzeźwi jak szpadel do domu. Dzieciaka do samochodu z walizką i już mają ruszać a ja nagle pytam- gdzie paszport. Syn mówi, że nie ma, mąż że musi gdzieś mieć! Syn, że mu oddał, mąż że nie pamięta. No i zaczęło się szukanie. Syn miał rację, mąż wypełniając dokumenty wyjazdowe zabrał ten paszport i skitral go z innymi dokumentami w...bagażniku swojego samochodu 😱😱😱 ciśnienie mi wybiło czubkiem głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Ucieczka od zimy 07.12.23, 07:34 Od zimy najlepiej ucieka sie pod koc. Optymalnie z ludzkim wkladwm. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ucieczka od zimy 07.12.23, 08:22 Opcjonalnie mógłby być też sen zimowy. Tylko życia trochę szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Ucieczka od zimy 07.12.23, 10:11 Hehehe, pod kocem to jest dopiero zycie. Jesli wydaje ci sie, ze zycie zimą jest w jakims egzotycznym raju, to ci się właśnie wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś