Dodaj do ulubionych

Najemca nie płaci

03.12.23, 17:31
Słuchajcie, wynajmuje mieszkanie pewnej rodzinie z dwójką dzieci. Wiem że mają już prawie gotowy domu, do którego chcą się wprowadzac, tylko termin przeprowadzki przesuwa się ciągle…hm…od jakiegoś czasu przestali płacić czynsz, on jest lekarzem a ona pracuje w aptece, nie mają małych presji. Jak zaczynałam wynajmować nie zgłaszała tego do US, tak wiem, głupio zrobiłam i teraz mam problem. Co mogę zrobić w takiej sytuacji?
Obserwuj wątek
    • tanebo001 Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 17:51
      Lecę po popcorn!
    • kamin Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 17:53
      Zgłosić do US teraz
      • lucerka Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 18:06
        Będę musiała. Pewnie dostanę karę pieniężną za nie zgłoszenie. Cóż, moja wina niestety.
        • kk345 Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 19:12
          Czynny żal, poczytaj
        • mytoya Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 00:41
          Nie dostaniesz, napisz tylko porządny czynny żal i zapłać od razu należny podatek i po sprawie.
          Najemcom wezwanie do zapłaty z potwierdzeniem odbioru i 7 dni na zapłatę. Jeśli nie zapłacą składasz pozew do sądu ( kopia umowy i to wezwanie), odzywasz solidarnie oboje z najemców. Pozew w procedurze nakazowej - niezależnie od wysokości długu, wplacasz opłatę sądową 5% wartości na jaką odzywasz najemców.
          • marta.graca Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 06:26
            Nie wprowadzaj w błąd. Na jakiej podstawie ten nakaz w nakazowym? I jeśli już doradzasz nakazowy, to licz prawidłowo wysokość opłaty.
      • dyzurny_troll_forum Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 00:10
        kamin napisał(a):

> Zgłosić do US teraz

Ale po co?
        I co to niby ma dać?
      • pulcino3 Re: Najemca nie płaci 05.12.23, 16:40
        Ale , że co ma niby zgłosić. ? Że jej nie płacą ? Czyli nie uzyskuje dodatkowego dochodu, a ma sama podatek od tego zapłacić ? Co wy za głupoty dziewczynie podsuwacie.
        Nie słuchaj ich.
    • damartyn Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 17:57
      Zapytać ich dlaczego nie płacą? Brak odprowadzania podatku od wynajmu pominę milczeniem.
      • lucerka Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 18:04
        Nie tyle chciałam uniknąć podatku ile papierkowej roboty w obcym dla mnie systemie (większość część życia spędziłam za granicą) . Powinnam była się z tym zaznajomić.
        • damartyn Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 18:33
          Nie ma żadnej papierkowej roboty. Nawet nie musisz zgłaszać wynajmu. Musisz tylko odprowadzić podatek i go nazwać.
          Sama nie mieszkam na stale w Polsce , a wynajmuję tam i podatki płacę. Gorzej będzie jak ktoś poinformuje US , ze tego nie robisz. Nie ryzykowalabym.
        • efka_454 Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 18:35
          lucerka napisała:

> Nie tyle chciałam uniknąć podatku ile papierkowej roboty w obcym dla mnie syste
          > mie (większość część życia spędziłam za granicą)
          . Powinnam była się z tym zazn
          > ajomić.
          >

Czy ten obcy system to w Polsce?
          Jeśli się nie mylę, to ta papierkowa robota ogranicza się do wysłania do US informacji na początku wynajmu, potem do wysyłania raz w roku pit-28, a na koniec wysłanie informacji o zakończeniu najmu. Oraz płaceniu raz w miesiącu/ raz na kwartał podatku ryczałtowego (bodajże 8,5%)
          Ale informacje o tym można łatwo znaleźć na różnych stronach
          • damartyn Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 18:43
            Nie ma już teraz obowiązku zgłaszania.
            Należy tylko zrobić zryczałtowana opłatę od wynajmu. Zakończenia wynajmu tez nie zgaszasz. Po prostu zaprzestajesz odprowadzania podatku.
            Rozliczenie roczne wszystko wykazuje.
          • zosia_1 Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 21:51
            Nie trzeba zgłaszać wynajmu pisemnie. Wystarczy odprowadzić podatek z odpowiednim kodem/ opisem
        • sabek81 Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 19:05
          lucerka napisała:

> Nie tyle chciałam uniknąć podatku ile papierkowej roboty w obcym dla mnie syste
          > mie (większość część życia spędziłam za granicą) . Powinnam była się z tym zazn
          > ajomić.
          >
          Ale tu nie ma za bardzo papierkowej roboty🙈
        • madami Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 18:11
          Po prostu obliczasz i płacisz podatek, uwzględniasz to w rozliczeniu rocznym ot cała filozofia
    • ukrytaczara Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 18:01
      Módl się, aby jak najszybciej się wyprowadzili. Pieniędzy nie odzyskasz.
      • ukrytaczara Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 18:04
        Włąściciel nic nie znaczy w Polsce. Następną umowę zawrzyj z serwisowaniem stolarki i jak ci ktoś nie będzie płacił, wyjmij po prostu drzwi z zawiasów.
        • mytoya Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 00:42
          Co Ty chrzanisz??? Jak nie odzyska kasy.
          Odzyska z odsetkami bo Państwo najemcy mają umowy o pracę/dg i nieruchomości, których komornik ściąganie kasę.
          • bardzo_wredna_dziewucha Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 04:00
            mytoya napisała:

> Co Ty chrzanisz??? Jak nie odzyska kasy.
            > Odzyska z odsetkami bo Państwo najemcy mają umowy o pracę/dg i nieruchomości,
            > których komornik ściąganie kasę.

Ale na podstawie czego ma odzyskać? Umowa nie została zawarta u notariusza ani nawet nie została zgloszona do US. Równie dobrze państwo najemcy mogą zasiedlić to mieszkanie i tego z całego serca życzę autorce posta.
            • marta.graca Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 06:28
              A niby z jakiego powodu umowę najmu trzeba zawierać u notariusza, albo zgłaszać do US, żeby odzyskać pieniądze? Nie, nie mogą zasiedlić tego mieszkania.
            • mytoya Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 09:32
              Na podstawie wyroku sądu.
              Wezwanie do zapłaty
              Pozew w postępowaniu nakazowym
              Wyrok
              Klauzula wykonalności
              Komornik

Dziękuję.
              Tak się załatwia sprawy cywilne o zapłatę.
              • taki-sobie-nick Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 21:46
                mytoya napisała:

> Na podstawie wyroku sądu.
                > Wezwanie do zapłaty
                > Pozew w postępowaniu nakazowym
                > Wyrok
                > Klauzula wykonalności
                > Komornik
                >
                > Dziękuję.
                > Tak się załatwia sprawy cywilne o zapłatę.

A cała ta impreza trwa pewnie z pięć lat, podczas których najemca bryluje w naszej chałupie, tak?
                • marta.graca Re: Najemca nie płaci 05.12.23, 07:35
                  A niby dlaczego? To nie są skomplikowane sprawy, prowadziłam je jeszcze będąc na studiach. Spokojnie może się skończyć na jednej rozprawie.
                • anorektycznazdzira Re: Najemca nie płaci 05.12.23, 16:53
                  Pytanie nie było, czy odzyska w tym miesiącu, tylko czy odzyska. Jeśli nawet sprawa potrwa 5 czy 8 czy X lat, ale dostanie wyrok na swoją korzysć, to od pracujących osób odzyska
            • m_incubo Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 18:04
              Co ma US do zawierania umowy najmu??
            • irma223 Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 18:16
              Nie ma obowiązku zawierania umowy najmu notarialnie i nawet się czegoś takiego nie praktykuje. Albo bardzo rzadko, głównie przy najmach biznesowych.
              Być może myli ci się z najmem okazjonalnym, ale tego najmu też się nie zawiera u notariusza. U notariusza tylko lokator oświadcza, że zgadza się na wyeksmitowanie go.
              Ale najem okazjonalny też nie jest tak powszechny i nie jest oczywistą normą w Polsce.
              I na pewno nie jest obowiązkiem.
              Autorka wątku martwi się, że jak sięgnie po argumenty prawne, to wyjdzie na jaw, że nie płaciła podatku od tego najmu. I że wtedy nie opłaci jej się szarpać z najemcami, bo może się sami wyniosą. Myślę, że do wiosny-lata się nie wyniosą, bo w zimie przecież domu nie wykończą. A skoro nie płacą i nic się nie dzieje, to nie mają motywacji, by się szybko wynosić.
      • lucerka Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 18:08
        Tego się boję.
        • mytoya Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 00:43
          Nie bój się.
          Służę pomocą i ogromnym doświadczeniem z niepłacącymi lokatorkami.
    • marta.graca Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 18:04
      Wypowiedz im umowę i zacznij naliczać wynagrodzenie za bezumowne korzystanie.
      • kk345 Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 19:13
        Na pewno zapłacą, skoro nie płacą najmu. Ciekawe, czy media opłacone?
        • marta.graca Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 19:44
          No to do sądu. Skoro pracują i mają nowy dom, to komornik będzie miał z czego egzekwować.
          • default Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 19:54
            I w sądzie wyjdzie na jaw, że wynajmuje bez podatku. Trochę wtopa 🫤
            • alpepe Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 19:58
              Serio? Wyjdzie? Umowa a podatki to dwie różne rzeczy.
              • default Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 20:09
                Niby tak, ale chyba ryzyko jest, że sąd się zainteresuje. Moja córka parę miesięcy temu miała taką sytuację, tzn. nie płacącego lokatora i zgłosiła sprawę do sądu, do wniosku dołączyła także rozliczenia podatku - ale zrobiła to z własnej inicjatywy, nie wiem czy gdyby tego nie zrobiła to sąd by się spytał.
                A tak BTW - do tej pory kasy nie odzyskała sad
                • koronka2012 Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 21:03
                  default napisała:

> Niby tak, ale chyba ryzyko jest, że sąd się zainteresuje.

Nawet jeśli się zainteresuje to i tak nic z tego nie wynika.
                  To nie ma żadnego znaczenia dla całokształtu postępowania. Dla sądu ważne jest to że jest umowa, z której najemca się nie wywiązuje.

Sprawą podatku może się zainteresować urząd skarbowy o ile się o tym dowie, a sąd go raczej nie powiadomi sam z siebie.
                  • irma223 Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 18:21
                    Jeśli urząd skarbowy sam się zainteresuje, to podatek wyniesie znacznie więcej, niż gdyby autorka wątku teraz go sama zapłaciła.
                  • emateczka Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 18:35
                    Sąd go nie powiadomi, ale najemca owszem, na 100 procent.
            • marta.graca Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 20:02
              Ale to nie ma nic wspólnego z przedmiotem sprawy, więc wątpię, żeby wyszło.
              • damartyn Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 21:08
                "Ale to nie ma nic wspólnego z przedmiotem sprawy, więc wątpię, żeby wyszło"

Marta Ty zdaje sie jesteś prawnikiem ,to tak z ciekawości spytam w kwestii formalnej - a sąd w ogóle może zadać takie pytanie, czy nie może skoro to nie jest przedmiotem sprawy?
                • marta.graca Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 21:37
                  Sąd raczej nie, może dla rozmycia sprawy zapytać o to pełnomocnik przeciwnika, ale moim zdaniem sąd to pytanie powinien uchylić, bo nie jest dla sprawy istotne.
                  • damartyn Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 21:43
                    Dziękuję.
            • koronka2012 Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 21:01
              przepraszam najmocniej ale sąd ma w głębokim poważaniu czy ktoś płaci podatek czy nie. Ich to naprawdę nie interesuje. tąd działa na wniosek strony w granicach sprawy.
              • bene_gesserit Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 09:55
                Alez sprawa nieplacenia podatku wcale nie musi sie rozegrac w sadzie. Wystarczy anonimowy donos do US.
            • zosia_1 Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 21:53
              Płatność za podatek to przecież oddzielna sprawa. Jest dłużnikiem skarbowego, co nie oznacza, że wynajmujący jej może nie płacić. W dodatku za m-ce kiedy nie otrzymała pieniędzy nie ma obowiązku podatku
    • asiairma Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 18:11
      A ile to "jakiś czas"? Zapytałaś ich czemu nie ma przelewu?
      • lucerka Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 18:13
        3 miesiące. Nie zapytałam, bo wydaje mi się, że to niestosowne się pytać, to ich prywatna rzecz. Mamy albo raczej mieliśmy dobre relacje, mogli przyjść i powiedzieć co jest na rzeczy.
        • kk345 Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 18:18
          🙄🙄🙄
        • laura.palmer Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 18:19
          Ale zwróciłaś im w ogóle uwagę, że nie ma przelewu? Może po prostu przeoczyli/ zapomnieli/ wyłączyło im się stałe polecenie/ on myśli że ona płaci lub na odwrót, itp.
          • lucerka Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 18:20
            Tak, zwracałam i przypominałam wielokrotnie.
            • kocynder Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 18:24
              No i? Co odpowiedzieli?
              • lucerka Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 18:27
                Najpierw pisali, że przeleją a teraz jest cisza. Nie odpowiadają.
            • 1matka-polka Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 18:28
              lucerka napisała:

> Tak, zwracałam i przypominałam wielokrotnie.
              >

Udaj sie do zakladu pracy jednej lub/i drugiej osoby najemczej i zrob im tzw. jesien sredniowiecza.
              • alpepe Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 18:42
                Podpisuję się, ale obawiam się, że lucerka niestety nie ma tyle odwagi. A to by najbardziej podziałało.
            • asiairma Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 18:48
              Nie liczyłabym, że zobaczysz pieniądze z ostatnich 3 miesięcy. I z następnych (oby tylko) kilku zimowych. Dobry ekspres do kawy, czy sofa kosztuje big_grin i to są takie same potrzeby jak papierosy czy tipsy przysłowiowej patologii. Jak się okaże że zapłacą, to daj znać, aby przywrócić wiarę w ludzi.
              Niezgłoszenie wynajmu nie jest ok (nawet bardzo), ale zwykłe niewiele pomaga chyba w takiej sytuacji. Najwyżej, że czegoś nie wiem?
              • kk345 Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 19:14
                Pomaga-nie pomaga, ale zaległości podatkowe z tytułu najmu mają zdaje się 5 letnią karencję, więc państwo mają jeszcze sporo czasu, żeby narobić bałaganu właścicielce mieszkania.
        • melikles Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 20:08
          Umowa najmu i brak wywiazywania się z płatności to ich prywatna rzecz.

Dobrze się czujesz czy też u was w Bułgarii to norma?

lucerka napisała:

> 3 miesiące. Nie zapytałam, bo wydaje mi się, że to niestosowne się pytać, to ic
          > h prywatna rzecz. Mamy albo raczej mieliśmy dobre relacje, mogli przyjść i powi
          > edzieć co jest na rzeczy.
          >
        • mytoya Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 00:45
          Jesteś za miłą.
          Napisz im sms, że oczekujesz wpłaty zaległości w wysokości tej i tej do dnia np. 8 grudnia.
          Jak nie zapłacą to wszystko drogą oficjalną załatwiaj
        • iberka Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 07:16
          Chyba żartujesz? Niestosowne? Przecież to Twoje pieniądze, zajmują Twoją własność, żyją częściowo na Twój koszt a Ty mówisz o niestosowności upomnienia się o swoje? O rety.
    • grruu.u Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 18:40
      Okradli złodzieja, w sumie nie żal
      • alpepe Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 18:42
        Lucerka kradnie?
        • alpepe Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 18:43
          Ok, zrozumiałam, chodzi ci o podatek. Fakt, ja odprowadzam podatki. Żeby w Niemczech były tak niskie, jak w Polsce, 8,5 procenta.
      • 1matka-polka Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 18:44
        O, a co ukradla?
      • dyzurny_troll_forum Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 00:15
        grruu.u napisała:

> Okradli złodzieja, w sumie nie żal

Boli dooopcia frajerów płacących podatki? I ma boleć!
        A podatki to kradzież!
        • kk345 Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 00:35
          I znów nie zrozumiałeś prostego tekstu?
          • anorektycznazdzira Re: Najemca nie płaci 05.12.23, 16:57
            nie mógł zrozumieć, bo wpadł w histerię
      • bardzo_wredna_dziewucha Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 04:08
        grruu.u napisała:

> Okradli złodzieja, w sumie nie żal

Och, dzięki, lepiej bym tego nie ujęła.
    • srubokretka Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 18:57
      Wyciagnac wnioskii z tej przygody. Zgosc teraz lub przy nastepnym wynajmowaniu do US.
      Dbac o zdrowie, nie dac sie zmodyfikowac szczepionkami i nie korzystac z uslug tych pasozytow.
    • damartyn Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 19:11
      Jesli masz pelne 3 miesiace bez płacenia czynszu ,wezwij go pisemnie do zapłaty i powiadam, ze zamierzasz wypowiedzieć im umowe.
      Nie wiem czy sie przestraszy , jeśli wie, ze nie płacisz podatku ,ale warto sprobować.
      • kubek0802 Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 19:23
        Po prostu należy wypowiedzieć umowę a nie powiadamiać. I skąd niby lokator ma wiedzieć o płaceniu lub nie podatku? Miałam wielu lokatorów podatek plscilam ale do głowy mi nie przyszło rozmawiać o tym z lokatorami.
        • kk345 Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 19:27
          > I skąd niby lokator ma wiedzieć o płaceniu lub nie podatku?
          Zawsze może troskliwie zapytać w US, czy od umowy, którą ma w ręku, jest odprowadzany podatek. Urząd chętnie to sprawdzi smile
          Generalnie ryzykowanie i niepłacenie tego ryczałtu wydaje mi się mistrzostwem logiki...
          • alpepe Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 19:56
            No to złoży czynny żal i będzie. Nie demonizujmy, za kratki nie trafi.
            • alicjamagdalena Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 19:59
              Czynny zal....W teorii.
              Płaciłam.podatek ale spóźniłam się z powodu poważnego zabiegu z potem...pan w us zaśmiał się jak wspomniałam o czynnym żalu i przywalił w sumie mała karę to było 15l temu chyba. 100zl
              • alpepe Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 20:41
                A my jako spółka się kiedyś spóźniliśmy, to była w sumie wina księgowej, ale musieliśmy złożyć. Złożylismy, żadnej kary nie było.
              • zosia_1 Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 21:57
                Ale spóźniłaś się z czym? Że złożeniem rocznej deklaracji czy płatności?
              • anorektycznazdzira Re: Najemca nie płaci 05.12.23, 16:59
                miałaś pecha do jakiegoś złośliwego typa
                parę razy składałam czynny żal, w tym "za mamę" (pomogłam jej napisać), jak nie opłaciła podatku właśnie od najmu w terminie- zadziałało
            • little_fish Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 21:51
              Czynny żal to chyba można złożyć zanim US się pokapuje o braku podatku?
              • kk345 Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 21:54
                Tak smile
          • eriu Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 22:34
            Ale to nie jest jego podatek. Dlaczego urząd miałby mu w ogóle udzielić takiej informacji? Ty idziesz do urzędu i pytasz o podatki np. koleżanek z pracy pokazując swoją umowę o pracę i mówiąc, że razem pracujecie?
            • kk345 Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 00:34
              Pokażesz mi, gdzie napisałam, że US udzieli komukolwiek odpowiedzi, a nie, że z przyjemnością to sobie sprawdzi?
        • bardzo_wredna_dziewucha Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 04:11
          kubek0802 napisała:

> Po prostu należy wypowiedzieć umowę a nie powiadamiać. I skąd niby lokator ma w
          > iedzieć o płaceniu lub nie podatku? Miałam wielu lokatorów podatek plscilam al
          > e do głowy mi nie przyszło rozmawiać o tym z lokatorami.

Ależ bardzo prosto się może lokator dowiedzieć. Nagle okazuje się, że nie można w administracji sprawdzić liczników (bo Pan/Pani tu nie mieszka!) lub podłączyć internetu, gdyż umowa jest nic nie wartym świstkiem papieru.
          • marta.graca Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 06:30
            Umowa najmu nie staje się nic nie wartym świstkiem, jak się jej nie zgłosi do US.
          • emateczka Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 07:20
            Nie dosc że wredna, to jeszcze głupia 🙈
          • 1matka-polka Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 08:28
            bardzo_wredna_dziewucha napisała:

> nagle okazuje się, że nie można
            > w administracji sprawdzić liczników (bo Pan/Pani tu nie mieszka!) lub podłączy
            > ć internetu, gdyż umowa jest nic nie wartym świstkiem papieru.

Co to za brednie? 😳
          • anorektycznazdzira Re: Najemca nie płaci 05.12.23, 17:02
            Skąd te brednie, co ma zgłoszenie w US do tego, co można lub nie załatwić w administracji???
            Że o podłączeniu internetu nie wspomnę, od kiedy to jakakolwiek firma pyta o prawo do lokalu big_grin pyta o dowód osobisty (w którym przypominam NIE MA nawet adresu), spisuje sobie pesel i na tej podstawie wystawia rachunki i prowadzi ewentualne egzekucje
    • 71tosia Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 19:33
      Nie ma papierkowej pracy, płacisz ryczałt 8.5 % wartości umowy co miesiąc (ustawiasz automatycznie przelew) a pod koniec roku podatkowego wypełniasz PIT28.
      Musisz wypowiedzieć umowę natychmiast, dać czas do uregulowania i wezwać do opuszczenia mieszkania i uregulowania zobowiązań a później zacząć pilna wymianę okien w mieszkaniu smile
      • lucerka Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 19:40
        Tosiu, dziękuję. Czy możesz mi proszę jeszcze powiedzieć gdzie znajdę numer konta na jakie mam wpłacać ten ryczałt?
        • 71tosia Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 19:52
          Urzad skarbowy w miejscowosci w której rozliczasz się z podatków. Jezeli mieszkasz zagranica to pewnie US w miejscowości w ktorej masz mieszkanie. Zadzwoń i dopytaj, to naprawdę proste, formalności sa minimalne.
          • alpepe Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 19:57
            Nie, dla ludzi niemieszkających w Polsce są wyznaczone urzędy skarbowe. Tym samym mój przyjaciel wynajmujący mieszkanie w Świnoujściu płaci podatki w wyznaczonym urzędzie skarbowym w Szczecinie. To można sprawdzić, gdzie kto konkretnie. Wszystko jest w necie.
            • damartyn Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 20:15
              Nie mącie jej w głowie.
              Od 2020 roku płacisz za pomocą mikrorachunku podatkowego. Tu masz link, z wytłumaczeniem, bo nie chce mi sie tego wszystkiego pisać
              www.gov.pl/web/finanse/mikrorachunek-podatkowy-od-1-stycznia--mozesz-go-sprawdzic-juz-od-dzis
              Jak juz wygenerujesz sobie swój indywidualny numer , to pózniej wyliczysz sobie ten podatek, wejdziesz na stronę swojego banku ( nie wiem w jakim masz banku konto ale myślę, ze wszędzie działa to tak samo albo podobnie ) wyszukasz zakładkę przelew podatkowy i tam poprowadzi cie strona krok , po kroku. Wybierzesz PIT 28 , wpiszesz kwotę i przelew pójdzie tam gdzie ma iść.
              • alpepe Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 20:42
                Ale musisz zgłosić, by wiedzieli za co to. Wiem, bo do mnie dzwoniono w tej sprawie chyba z Bydgoszczy. Nie mieli kartoteki i chodziło im o to, by jednak to zgłosić, by zaczęli tę kartotekę prowadzić, bo inaczej to trafiało na ogólne konto mimo tego mikrorachunku.
                • djhenne Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 20:55
                  Do mnie nikt nigdy nie dzwonił. Robię miesięcznie przelew na mikrorachunek z tytułu PIT-28, a potem rozliczam to w zeznaniu. I tyle, do tej pory żadnych zapytań.
                • damartyn Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 20:55
                  Przy PIT - 28 jak już go sobie wyświetlisz na koncie bankowym jest odpowiednie puste miejsce na wpisanie zobowiązania. Piszesz np. oplata ryczałtowa od wynajmu mieszkania albo ryczałt z wynajmu. Określasz za co odprowadzasz podatek.
                  Do zeszłego roku można było płacić z progresji. Teraz tylko ryczałt
                • zosia_1 Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 21:59
                  Nie, nie musi zgłosić , opisanie wpłaty jako PPE oznacza wpłatę ryczałtu. Na koniec roku pit-28. Wynika to z ustawy
                  • alpepe Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 10:26
                    Piszę o cudzoziemcu posiadającym pesel, dla jasności, i o tym, co mnie spotkało, bo był podany mój numer telefonu jako osoby kontaktowej. Wiem, co jest internecie, że nie trzeba. Mimo to trzeba było. Ja płacę PPE co miesiąc od jakichś 9 lat, więc sądziłam, że jak nie trzeba zgłaszać, to nie trzeba. A mimo przez dwa miesiące były telefony z Bydgoszczy, więc wypełniliśmy to z przyjacielem i odesłaliśmy.
          • melikles Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 20:11
            Podatek płaci się na mikrokonto, które trzeba sobie wygenerować.
      • mytoya Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 00:49
        Nie ma wypowiedzenia umowy najmu natychmiast.
        Musi być wezwanie do zapłaty dostarczone z potwierdzeniem odbioru i 3 pełne miesiące bez płatności. Dopiero potem można wypowiedzieć umowę.
        • taki-sobie-nick Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 00:51
          A dlaczego?
          • marta.graca Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 06:31
            Bo takie są przepisy.
          • mytoya Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 09:35
            Bo reguluje to ustawa o ochronie praw lokatorów.
            3 pełne miesiące bez czynszu
            Wezwanie do zapłaty za potwierdzeniem odbioru
            Rozwiązanie umowy z miesięcznym okresem wypowiedzenia.
            Przy podwójnych awizowaniach może to potrwać z 5 miesięcy ( od momentu braku wpłaty za pierwszy miesiąc)
            • 71tosia Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 11:05
              Lokatorzy już od kilku miesięcy nie płaca, wiec wręczenie wypowiedzenia umowy najmu (z określonym terminem wyprowadzki) powinno nastąpić jak najszybciej.

Ps O ile wiem ustawa nie reguluje jak lokatorzy maja być wzywani do uregulowania zaległości, wiec nawet wezwanie ustne czy wysłanie SMS-a jest takim wezwaniem, tyle ze trudniej będzie je w razie sporu sądowego udowodnić.
      • lucadimontezemolo Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 16:39
        Nie od wartości umowy, ale od wpłaty. Ryczałt płaci sie od otrzymanych środków, a jak jej nie płacą to nie ma do zapłaty podatku.
      • summerland Re: Najemca nie płaci 05.12.23, 15:37
        A czy teraz minimum pochodow nieopodatkowanych to jest 30 tys.?
        Jezeli tak to tez trzeba placic ten podatek od wynajmu?
        • summerland Re: Najemca nie płaci 05.12.23, 15:39
          Jezeli suma czynszu jest mniejsza niz 30 tys, oczywiscie
          • damartyn Re: Najemca nie płaci 05.12.23, 16:00
            Tak ,trzeba. Nie można płacić z progresji, jak było do ubiegłego roku (pisałam wyżej) Jest obowiązkowy ryczałt dla wszystkich.
            • kk345 Re: Najemca nie płaci 05.12.23, 16:06
              Wygląda na to, ze niektóre ematki z tego wątku dowiadują się właśnie, że powinny płacić jakieś podatki big_grin
              • maleficent6 Re: Najemca nie płaci 05.12.23, 16:13
                Fajnie by było, jakby dowiedziały się jeszcze czym jest kwota wolna od podatku...
    • alicjamagdalena Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 19:57
      Zapłać zaległy podatek pl odsetki i siedzcicho i tak nie dojdą czy to zaległość czy podatek.
      A w razie w będziesz się tłumaczyć że nie wiedziałaśwink)))
    • eagle.eagle Re: Najemca nie płaci 03.12.23, 20:11

To że się płaci podatek za wynajem nie daje żadnych praw, ani nic nie ułatwia. Jedynie przy wynajmie okazjonalnym jest bardzo ważne aby tenże zgłosić do US.

Zapłać podatek za np trzy ostatnie kwartały, choć możesz i od początku umowy, rocznie .
      • alicjamagdalena Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 17:27
        Ale przynajmniej nie będzie mieć kłopotów gdy najemca posranowi się mścić
    • dyzurny_troll_forum Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 00:21
      lucerka napisała:

> Co mogę zrobić w takiej sytuacji?

Najlepiej chyba wyprowadzić mieszkanców metodą siłową. I to najszybciej, zęby nie generować dalszych kosztów i zniszczeń. W celu ograniczenia zniszczeń robi się to także niespodziewanie, bez zbędnego informowania.
      Za zaoszczędzone pieniądze, kóre państwo i tak by zmarnowało, spokojnie znajdziesz pomoc fachowców, którzy pomogą Ci w rozwiązaniu tego problemu.
      • mytoya Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 00:52
        To jest bardzo zła rada.
        Jak państwo się zdenerwują próbą rozwiązania siłowego to może skończyć się zniszczeniem lokalu, nerwów, opinii a nawet sprawą karną o naruszenie miru ( tu sąd zawsze uzna wejście siłowe za naruszenie miru) i otrzymaniem wyroku.

Jak najemcy są wypłacalni to kasę ściąganie dziewczyna, wcześniej czy póżniej.
        • taki-sobie-nick Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 01:16

> Jak najemcy są wypłacalni to kasę ściąganie dziewczyna, wcześniej czy póżniej.

A juści.
        • dr.amy.farrah.fowler Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 11:29
          I tak będzie taniej niż trzymanie pasożytów.

Jednym problemem jest ewentualne bycie karanym, nie każdy może sobie na to pozwolić.

>Jak najemcy są wypłacalni to kasę ściąganie dziewczyna, wcześniej czy póżniej.

Może załóż kabaret albo coś. Z naszej pani, która wisi nam ponad 30 tysięcy, komornik ściągnął 20 złotych.
          • marta.graca Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 11:46
            A też jest lekarką lub pracownikiem apteki, jak u autorki wątku?
            • dr.amy.farrah.fowler Re: Najemca nie płaci 05.12.23, 17:24
              Nie, ale w momencie zawierania umowy miała normalną umowę o pracę na czas nieokreślony.

W rodzinie psychopatów ze Żdżarów matka też jest lekarzem, czy coś to ułatwiło?
          • dyzurny_troll_forum Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 16:17
            dr.amy.farrah.fowler napisał(a):

> >Jak najemcy są wypłacalni to kasę ściąganie dziewczyna, wcześniej czy póżn
            > iej.
            >
            > Może załóż kabaret albo coś. Z naszej pani, która wisi nam ponad 30 tysięcy, ko
            > mornik ściągnął 20 złotych.

A samo zawleczenie mieszkańców do sądu spowoduje, że zaczną bardziej dbać o lokal, coś tam usprawnią, na przykład wrzucą worek cementu do kibla... a że rozprawa przed sądem będize się toczyła jakiś czas to i usprawnień może być moc...
    • panna.nasturcja Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 00:54
      Znaczy jak Ty oszukujesz nie płacąc podatku to jest dobrze, jak Ciebie oszukują nie płacąc za wynajem to źle?
      Ach te krowy Kalego…
      • bardzo_wredna_dziewucha Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 04:16
        Jak zwykle się z tobą wewnętrznie nasturcju nie zgadzam, to akurat tutaj przybijam piątkę 😃
      • dyzurny_troll_forum Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 09:58
        panna.nasturcja napisała:

> Znaczy jak Ty oszukujesz nie płacąc podatku to jest dobrze, jak Ciebie oszukują
        > nie płacąc za wynajem to źle?
        > Ach te krowy Kalego…

Jest umowa, jest usługa, jest zapłata.
        W przypadku usług świadczonych przez państwo są one na takim nędznym poziomie, że zapłata się absolutnie nienależy.
        A poza tym ja żadnej umowy z państwem nie zawierałem...
    • bardzo_wredna_dziewucha Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 03:55
      Ahahahahahaha. Typowy wynajmujący: nie zgłoszę umowy do US, ale jak nie płacą to raaaatujcieeeeeee.
      Mam nadzieję, że tzw. "czynny żal" cię nie uratuje i poniesiesz konsekwencje unikania tego szalonego, ogromnego podatku w wysokości 8,5% ryczałtem rocznie.
      P.s. tak, to jest prowokujący post, do dyskusji na temat najmu mieszkań. Widzicie drogie "inwestorki" jak to wygląda w rzeczywistości? Pozdrawiam serdecznie!
      P.s.2 jak umowa najmu nie jest zgłoszona do US, to najemca nie może sobie podłączyć nawet internetu. Ale wiadomo, niech plebs sobie jakoś radzić, co nas to obchodzi.
      • marta.graca Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 06:32
        Jak już się zabierasz za prowokujące posty, to niech one chociaż będą zgodne z prawdą.
      • kubek0802 Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 08:13
        bardzo_wredna_dziewucha napisała:

> P.s.2 jak umowa najmu nie jest zgłoszona do US, to najemca nie może sobie podłą
        > czyć nawet internetu. Ale wiadomo, niech plebs sobie jakoś radzić, co nas to ob
        > chodzi.

Otóż najemca z taką umową może w lokalu zameldować siebie i domowników, a co dopiero podłączyć internet. Nie powiem też mnie to kiedyś zdziwiło.
      • maleficent6 Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 08:31
        A to teraz skarbówka wydaje pozwolenia na internet? 🤔
        • marta.graca Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 08:39
          Tak bardzo szukają kasy, że w urzędach są wysepki, gdzie siedzi pani z UPC albo Orange i jak najemca przychodzi zgłosić, że wynajmujący nie płaci podatku, to może sobie od razu podłączenie załatwić big_grin
          • maleficent6 Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 10:06
            marta.graca napisała:

> Tak bardzo szukają kasy, że w urzędach są wysepki, gdzie siedzi pani z UPC albo
            > Orange i jak najemca przychodzi zgłosić, że wynajmujący nie płaci podatku, to
            > może sobie od razu podłączenie załatwić big_grin
            >

😂😂😂
        • 1matka-polka Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 09:06
          Zarzadza rowniez administracja kazdego budynku oraz prowadzi rejestr meldunków w kazdym zakladzie dostarczajacym gaz, prad, itp. Nie wydaje wam sie, ze dziewucha jest psychicznie chora, a w zwiazku z tym dyskusje z nia sa bez sensu?
    • wena-suela Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 10:18
      Nie zgłoszenie do US to jakiś eufemizm na niepłacenie podatku dochodowego? Bo zgłaszać niczego nie potrzeba, tylko zadeklarować dochód i zapłacić podatek
    • irma223 Re: Najemca nie płaci 04.12.23, 17:57
      Musisz policzyć, co ci się bardziej opłaca.
      Czy poczekać cichutko, jak mysz pod miotłą, aż ci może zapłacą, albo się chociaż wyniosą, czy też zapłacić całą zaległość podatkową.
      Pytanie też, od kiedy mieszkają, bo od zeszłego roku nie ma obowiązku zgłaszania wyboru formy opodatkowania przy najmie. Ale podatek płacić trzeba i rozliczyć go potem na odpowiednim druku tak.
      Wcześniej trzeba było zgłosić formę opodatkowania ryczałtem, a jeszcze dawniej trzeba to było zrobić przed pobraniem pierwszego czynszu najmu, a jeszcze dawniej trzeba było dać urzędowi skarbowemu kopię umowy.
      Teraz rejestrujesz umowę tylko przy najmie okazjonalnym.
    • buka-123 Re: Najemca nie płaci 05.12.23, 16:13
      Odsyłam do grupy na FB "Czarna strona wynajmu". Tam się dowiesz o wszystkich opcjach, niestety niezbyt optymistycznych.
    • pulcino3 Re: Najemca nie płaci 05.12.23, 16:52
      Jeśli chcesz się ich skutecznie pozbyć musisz wymówić im umowę najmu i umowy na media, bez prądu i gazu długo nie posiedzą . Kasy nie odzyskasz.
      A to że musisz wejść na taką ścieżkę dialogu , to oni sami zaczęli, więc ...sami sobie winni.
    • trzydziestolatka80 Re: Najemca nie płaci 05.12.23, 16:54
      Nie bawiłabym się w sądy, są jakieś firmy, których pracownicy po prostu wprowadzają się do takiego mieszkania i zatruwają wynajmującym życie.
      • summerland Re: Najemca nie płaci 05.12.23, 17:42
        Dobry pomysł 😂
        • purchawka2020 Re: Najemca nie płaci 05.12.23, 18:23
          Gorsej jaknpotem panowie z takiej firmy nie chcą się wyprowadzić. Albo wymuszają pieniądse.Były takie przypadki.
    • nena20 Re: Najemca nie płaci 05.12.23, 16:55
      Zapłać najpierw US. Pózniej wypowiedź umowę i do sądu. Ja wynajmuje tylko część mieszkania nigdy całego. Najlepiej na pokoje. Wprowadzić mogę w każdej chwili dodatkowe osoby. W tym chorym systemie tylko taka droga , inaczej jak mój znajomy płacił przez 1.5 roku czy 2 lata za kogoś. Jeszcze na koniec opłacił inne mieszkanie aby się wyniesli.
    • nenia1 Re: Najemca nie płaci 05.12.23, 17:29
      Najmu się nie zgłasza, po prostu wpłacasz podatek. Możesz zapłacić z opóźnieniem (plus pewnie niewielkie odsetki) a deklarację składasz za cały rok 2023 do 30 kwietnia 2024.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka