chococaffe 14.12.23, 18:54 Z certyfikatem. Ktoś kupuje? Zastanawia mnie niska cena tych produktów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
snakelilith Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 19:49 Ja kupuję, bardzo dobra jakość. Kupuję np. spaghetti, te za 85 centów. Trochę dłużej się gotują od innych marek, ale są znakomite. Kupuję tam też mąkę, zwykle pszenną 550, najlepsza ekologiczna, jaką do tej pory miałam. Doskonale wyrasta w ciastach drożdżowych. Kupuję też tam oliwę, sól morską, tahini, dżemy, słodką papryką w proszku. Ostatni kupiłam ryż basmati, ale jeszcze nie robiłam, więc nie mogę powiedzieć, czy dobry. Kupuję tam też grykę, sama sobie prażę na gryczaną kaszę. Wszelkie pestki i nasiona, typu słonecznik, sezam. Sok cytrynowy z butelki, bo dodaję do pitnej wody stale, a nie chce mi się wyciskać ciągle świeżych. Bardzo dobry jest tuńczyk w puszce. Wszystko jest tam ciut tańsze, ale nie najtańsze, bo konkurencję z produktami ekologicznymi robią DM także Aldi, Netto i Lidl. Produkty ekologiczne w Niemczech nie są już aż tak drogie, bo rynek zbytu jest ogromny. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 19:54 Słyszałam, że rynek zywności eko jest bardzo silny w Niemczech. Z drugiej strony rolnictwo ekologiczne jest z natury mniej wydajne, ergo powinno być droższe i to czasami sporo od nie-eko. Te ceny cieszą a jednoczesnie trochę niepokoją. W wielu kategoriach produktów lubię płodozmian firm/dostawców i w dm kusi mnie i tak mąka eko i mleko kokosowe, soczeica czerwona i tahini. Zastanawiam się też nad olejem słonecznikowym, tym przeznaczonym do smażenia. p.s. ryż i kaszę kupuję najczęsciej (ale nie tylko - płodozmian!) w Carrefour Bio Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 20:24 Ale te ceny są wyższe, jeżeli porównasz z markami własnymi żywnościowych sieciówek. Nie są jednak wiele wyższe, a czasem nawet niższe jeżeli porównasz ze znanymi międzynarodowymi markami, o który wiadomo, że koszty za reklamę muszą wejść do ceny. Oleju słonecznikowego od nich nie próbowałam, bo go wcale nie używam, smażę także na oliwie. DM ma trzy rodzaje - filtrowaną (nativ extra), niefiltrowaną (nativ extra) i do smażenia (dezodoryzowany). To nie jest najlepsza oliwa z Krety, ale do codziennej kuchni bardzo dobra, moim zdaniem chyba najlepsza w tym segmencie cenowym. Sezonowo tylko w Aldi Sued mają bardzo dobrą oliwę niefiltrowaną i ta jest do zimnej kuchni trochę lepsza. Ja zużywam 750ml w dwa tygodnie, więc kupuję tego sporo i informuję się o testach konsumenckich, bo oliwa, nawet ta droga, bywa zanieczyszczona. Ta z DM wypada całkiem dobrze. Z tego co wymieniłaś, możesz wszystko spokojnie kupić. Za mąkę pszenną dam sobie uciąć palucha. Mi czasem nie po drodze, ale idę i tacham kilogramy tej z DM, bo ją najbardziej lubię. Szkoda, że nie mają żytniej innej niż razową, więc po jasną żytnią muszę pójść do Edeka. Ja ryż ekologiczny kupowałam do tej pory w Lidlu, albo czasem w Aldi. Jedyne co mi nie do końca tam podeszło, to miód. Taki bardzo przeciętny w smaku, ale ja tu jestem rozpieszczona, bo przywożę sobie rewelacyjny miód z Danii. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 21:04 Ja oleje/oliwy na surowo mam już wystarczająco urozmaicone. Cały czas mam szukam urozmaicenia w tłuszczach do smażenie/pieczenie itd. Ten olej słonecznikowy pokazał mi się w reklamie i też rozważam. (Oliwy do smazenia na stronie dm nie znalazłam) Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 21:12 Do smażenia to ta: www.dm.de/dmbio-pflanzenoel-bratoel-olive-p4066447258936.html Ja słonecznikowego nie używam, bo ma niekorzystny stosunek omega 6 do omega 3, a to podobno podkręca stany zapalne w organizmie. Ja smażę też na klarowanym maśle. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 21:21 Nie ma go na polskiej stronie. Też uzywam masła klarowanego, smalcu gesiego. Z oliwą kiedyś przesadziłam i naprawdę dobrą niszczyłam wysoką temperaturą - teraz do smażenia itp używam rafinowanej, takiej o, której producent mówi, że jest do smażenia. Spróbuję przy okazji tego słonecznikowego, jedna butelka na rok raczej mnie nie zabije. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 21:28 O, nie wiedziałam. On jest faktycznie dosyć nowy. I jasne, że cię słonecznik nie zabije, ale ja do smażenie w wysokich temperaturach, co robię bardzo rzadko, wolę używać rzepaku. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 21:37 rzepakowy tez uzywam, ale raczej na surowo bo miewam niefiltrowany itd Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 21:38 p.s. z oliw do smażenia mam teraz na stanie z Bio-Planete - ok Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 21:23 To że zostaliśmy przyzwyczajeni, że w Polsce żywność eko musi być co najmniej 100% droższa nie oznacza, że tak właśnie być musi. Kiedyś jeździłam do rodziny do Niemiec, kupowali(śmy) część żywności bio, była droższa średnio o ok. 30%. Poza tym marki własne, nie wydające na reklamę, same w sobie są tańsze. "Mleka" Rossmanna też należą do tych tańszych na rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 21:28 Produkty, które kupuje mają podobne ceny wszedzie bo to firma/producent narzuca cenę wyjsciową a nie sklep/kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 21:36 Szybko sprawdziłam mleko kokosowe Mleko terrasana jest droższe niż DM mleko DM w Niemczech jest ciut droższe niż mleko DM w Polsce I własnie to jest dobry przykład. Dlaczego mleko Terrasana kosztuje +/- 3 euro a DM +/- 2 euro (za 400 ml) Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 21:43 Cena zależy od marki, to fakt. W Niemczech masz też drogie marki ekologiczne, te są zwykle w tzw. bio sklepach, które nie proponują żadnych konwencjonalnych produktów. Czasem tam też chodzę, bo mają spory wybór w świeżej żywności jak nabiał, warzywa, owoce, także mięso i ryby. Asortyment ekologiczny w konwencjonalnych sklepach jest ciut węższy, ale jest tego coraz więcej. Czytałam nawet w prasie, że ekologiczną linią pod nazwą Gut Bio Aldi zarabia już dziś więcej niż w liniami ekonomicznymi nastawionymi na masę. Im opłaca się więc rozszerzać ekologiczny asortyment. Aldi ma np. super jajka, nabiał i wędliny. I jak pisała danaide, więcej niż 30-40% więcej niż konwencjonalne produkty ekologiczna żywność nie powinna kosztować, bo tyle więcej wynoszą koszty produkcji. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 21:52 Może faktycznie też ma na cenę ma wpływ to, ze w tym przypadku to marka własna i inaczej się rozkładaja koszty dystrybucji/magazynowania/reklamy. Po prostu czasami się zastanawiam czy faktycznie aż tak wzrosła produkcja żywności ekologicznej, ze staje się niemal masowa. Czy może standardy certyfikatów się zmieniają? Mam nadzieję, że nie. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 22:01 Pamiętasz, ile regałów zajmowała żywność eco w Carrefourze ok. 2010/2011 roku? Podpowiem - 2. W Arkadii, bo tam jeździłam. Mąki, miody, dżemy, słodycze. Wszystko razem. Ile zajmuje obecnie? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 22:09 Szczerze? Nie pamiętam, chyba wtedy w ogóle nie kojarzyłam, że Carrefour ma taką ofertę. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 22:10 p.s. pamiętam za to dokładnaie, ze La Selva w Piotrze i Pawle była 50% tańsza niż w Organic Shop, czy jak mu tam Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 22:15 Puszka pomidorów bio dalej jest tańsza w Carrefourze niż taka sama puszka w sklepie bio. Tak, za kupowanie w miłym sklepie też się płaci. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 22:26 Organic shop czy farm (nie pamiętam) nie jest miłym sklepem ponieważ jest niekompetentna obsługa (przynajmniej kiedyś była) Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 22:06 chococaffe napisała: > Po prostu czasami się zastanawiam czy faktycznie aż tak wzrosła produkcja żywno > ści ekologicznej, ze staje się niemal masowa. Czy może standardy certyfikatów s > ię zmieniają? Mam nadzieję, że nie. > Wzrosła dramatycznie. Tylko pomiędzy 2010 i 2020 rokiem w Niemczech o 58%. A obrót z ekologiczną żywnością wzrósł z 2,1 miliardów euro rocznie w 2000 roku, przez 8,62 miliardów w roku 2015 do 15,31 miliardów w roku 2022. W 2021 wynosił nawet 15,87 miliardów, podwyżki w ostatnim roku trochę przystopowały chęć wydawania forsy u niektórych ludzi. Na dole masz wykres. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 22:07 Jeżeli dotyczy to zywności uczciwie certyfikowanej to...wow Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 22:26 chococaffe napisała: > Jeżeli dotyczy to zywności uczciwie certyfikowanej to...wow A dlaczego ma być nieuczciwe? W Niemczech masz silne organizacje konsumenckie i one wydają nawet swoje ekologiczne czasopismo pod nazwą ÖKO-TEST. Te produkty są więc ciągle i regularnie na zgodność z deklaracjami kontrolowane i te kontrole są publikowane. I tak jak wszędzie zdarzają się wpadki, ale to nie są dramatyczne sprawy. Kupując te produkty ciągle jesteś po bezpieczniejszej stronie. Choć ja nie kupuję też 100% żywności eko, ale niektóre rzeczy warto. Np. konwencjonalny ryż z Azji skażony jest mocno arsenem, a herbatę i kawę też z myślą o swoim zdrowiu lepiej kupować ekologiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 22:32 Też nie kupuję eko w 100%, no i nie tylko ja robię zakupy - mój nieposłuszny partner też. p.s polecam ryż z Camargue Carrefour bio - bardzo dobry Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 22:36 U mnie nie ma Carrefoura. Ale ten bio basmati z Lidla jest bardzo dobry i został nawet w październiku tego roku wyróżniony przez ÖKO-TEST. Kupuję go od dawna, jest bardzo smaczny. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 22:39 Też sobie przy okazji zerknę. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 20:53 Drogeria to mi się kojarzy z artykułami chemicznymi raczej niż biologicznymi... Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 20:57 Tak ściśle to najbardziej się powinna kojarzyć z apteką Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 21:07 No właśnie. Staroświecka apteka, aptekarz robi lekarstwo na przeczyszczenie, mydło, płyn na porost włosów itd. Ole słonecznikowy, mąkę pszenną itd to widziałabym raczej na straganie w dzień handlowy. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 21:05 To jest ich nazwa własna. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 21:14 Ja kupuje paste orzechowo-czekoladowa, bo ma okolo 50% orzechow w skladzie. Dla bombelkow na sniadanie. Ostatnio kupilam smarowidlo kokosowo-migdalowe, jeszcze nie sprobowalam. Rozne inne produkty tez probowalam, zawsze bylam zadowolona. Ceny zywnosci eko sa tam nizsze niz w Begii ale nie az tak znaczaco - moze to w PL tego rodzaju zywnosc jest wciaz bardzo droga? Chyba jednak dziala ekonomia skali, te rzeczy moga byc tansze bo sprzedaje sie ich bardzo duzo. Oni w ogole maja mnostwo bardzo tanich rzeczy, lubie ich szampony i odzywki, maja dobre sklady a ceny bardzo niskie. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 21:22 Mnie właśnie przy kupowaniu kosmetyków wyświetliła się reklama jedzenia. p.s na rynku są pasty/kremy 100% orzechów Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 21:31 albo mozna samemu zmielic je i sie ma na bank 100 proc////// Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 21:51 chococaffe napisała: > p.s na rynku są pasty/kremy 100% orzechów No są, ale one nie są słodkie. DM ma też orzechowe musy ze 100% orzechów, ale jak chce się coś takiego jak nutella, to musi tam być jeszcze cukier, masło kakaowe i kakao. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 21:57 Wiem, ze sa, ale 100% bombelki nie chca. Z Turcji przywoze 70% orzechow laskowych i 80% pistacji, zjadaja laskawie, ale jednak lubia te wszystkie swinstwa a la nutella. No i tu dm ma bardzo dobry produkt, do tego niedrogi. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 22:02 Ślina zaczeła mi leciec na produkt 70% laskowych i 80%pistacji zanim matematyka zaczęła mi się nie zgadzać i dotarło, że to nie ejst jeden produkt Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 22:09 Ja to polecam pesto z pistacjowe. A z masel to migdalowe i tradycyjne z orzechow ziemnych. Samemu mozna zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 22:12 Pesto z pistacjowych robię od dawna - potwierdzam - pychota Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 22:14 jako pistacjowy freak dodaję też do masy makowej na święta Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 22:15 princesswhitewolf napisała: >Samemu mozna zrobic. Albo kupić gotowe w słoiku. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 22:13 Dm ma produkt pod nazwą Mischmus: 34% Cashew, 30% migdały, 28% orzechy laskowe i 8% włoskie. Wszystkie są prażone, więc mus ma wyjątkowo dobry smak. Albo kupujesz słoik 100% laskowe i mieszasz z 100% białymi migdałami. Albo ze 100% sezam. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 22:19 Fajne ale na to zawsze nieufna co do uczciwosci producentow wiec wale so Termomixa i gotowe Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 22:38 Oczywiście, że fajnie samemu zrobić. Ale mnie się często nie chce. Już wolę po prostu zjeść orzechy jak orzechy Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 22:42 na to haslo princess kiwajac glowa ze zrozumieniem sie nachylila po pudlo z macadamia. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 22:24 Nie ma jeszcze mieszanki 4xorzechy. Natomiast te pojedyncze masła orzechowe są znowy zauważalnie tańsze niż Terrasany (którą uwielbiam i nie przestaję lubic, ale od czasu do czasu jakies urozmaicenie jest fajne) Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 22:33 chococaffe napisała: > Natomiast te pojedyncze masła orzechowe są znowy zauważalnie tańsze niż Terrasa > ny (którą uwielbiam i nie przestaję lubic, ale od czasu do czasu jakies urozmai > cenie jest fajne) A, ok, ale możesz znajdziesz inne kombinacje, np. właśnie z kakao i cukrem z kwiatu kokosa, które ci podejdą. Oni mają jeszcze inne marki w orzechowych musach oprócz tej BioDm. Ja lubię w każdym razem od nich tahini bo jest pięknie jasne i to daje śliczny hummus. Marka Alnatura z Rossmanna ma dosyć ciemne tahini i to mi jakoś nie podchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 22:36 Kiedyś czytałam, że to jasne jest lepsze dla zdrowia, ale już nie pamiętam dlaczego Uzywam głownie do hummusu i do jedzenia łyżeczką (wapń) Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 22:50 chococaffe napisała: > Uzywam głownie do hummusu i do jedzenia łyżeczką (wapń) Jak nie boisz się cukru, to zmieszaj sobie tahini pół na pół z miodem. Jako chałwowa pasta na jasnym pieczywie albo kruchym cieście, rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 22:52 Spróbuję. Zwłaszcza, że miodu mam po kokardę. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 21:54 Podsumowując - czuję się przekonana i przy najblizśzych zakupach dołączę też parę produktów spozywczych (jestem ciekawa tej mąki - potrzebuję głownie do nalesników) Odpowiedz Link Zgłoś
infinitypool Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 22:01 Ja tam kupuje tez napoj owsiany bo dostal bardzo dobrea ocene w öko test. Odpowiedz Link Zgłoś
infinitypool Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 22:02 Aha i jeszcze krem happy hazel z 70% orzechow laskowych i bez dodatku syfow Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 22:20 No a pozostale 30 proc to? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 22:39 25% to ekologiczny cukier z soku z kwiatu kokosa, a 5% ekologiczne kakao. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 22:56 25% niezdrowy lol Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 23:02 Nie każdy ma cukrzycę. Lol. I jak nażresz się tych macadamia tak, że przekroczysz dzienne kaloryczne zapotrzebowanie, to też nie będzie zdrowo. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Drogerie DM - żwyność BIO 14.12.23, 22:03 Dzięki (pewnie w tym tempie dobiję do bezpłatnej dostawy) Odpowiedz Link Zgłoś