Dodaj do ulubionych

Koniec kolektywu cbdu

15.12.23, 08:04
co było do udowodnienia

Był wątek o destrukcyjnych zmianach w teatrze Dramatycznym i niszczeniu teatru przez szaloną, deklaratywnie kolektywistyczną dyrektor Strzępke, która nie spełniała wymogów konkursu, lecz mimo tego wygrała.
forum.gazeta.pl/forum/w,567,176895319,176895319,Niszczenie_teatru_.html
Finał www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kultura/2238804,1,katastrofe-w-dramatycznym-sledzi-sie-ze-smutkiem-czy-strzepka-poda-sie-do-dymisji.re

Dyrektor zapowiedziała rezygnację.

www.rp.pl/teatr/art39567701-premiera-heks-moniki-strzepki-odwolana-dyrektorka-zadeklarowala-rezygnacje-do-31-grudnia
Premiera spektaklu, który miał być wszystkomajacy w nowym duchu odwołana, autorzy odeszli, widzowie odpłynęli.
Nauczka dla władz miasta, żeby różnym kolektywom dawać do zabawy najwyżej squaty i murki do malowania, a nie wartościowe instytucje kultury.
Obserwuj wątek
    • homohominilupus Re: Koniec kolektywu cbdu 15.12.23, 08:25
      O, a właśnie się zastanawiałam dlaczego jeszcze wątku o tym nie było.

Ciekawe co tam się za kulisami działo.

I tak zaraz tu się zlecą obrończynie squatów i waginariow. I będą się zapluwać że to jedyny słuszny nurt w sztuce a kto się nie zachwyca ten trąba.
      • triss_merigold6 Re: Koniec kolektywu cbdu 15.12.23, 08:54
        www.pap.pl/aktualnosci/agnieszka-szpila-rezygnuje-z-udzialu-w-premierze-heksy-podala-powod

panie się posprzeczały, autorka ekopowieści odcięła się od pani reżyser z uwagi na jej metody i niedostateczną walkę z naleciałościami patriarchatu w sobie
    • heca7 Re: Koniec kolektywu cbdu 15.12.23, 08:55
      Niezły tam mobbing musiał odchodzić skoro autorka sztuki się wycofała i to w praktycznie ostatniej chwili. I nie chciała nawet przyjść na premierę (dopóki ta miała mieć miejsce).
      • triss_merigold6 Re: Koniec kolektywu cbdu 15.12.23, 08:58
        Autorka dostała w twarz widokami rewolucji kulturalnej na żywo?

Dramatyczny to dobra marka, odbuduje się przy bardziej stonowanej dyrekcji, natomiast nie ukrywam, że całość przebiegu wydarzeń zakończona szokiem i niedowierzaniem, ale że jak to, jakoś mnie bawi.

• pursuedbyabear Re: Koniec kolektywu cbdu 15.12.23, 15:16
          Mobbing zahaczający o psychiczne znęcanie się też cię bawi?
          • triss_merigold6 Re: Koniec kolektywu cbdu 15.12.23, 15:20
            Nie. Bawi mnie zdumienie, że szalona ideologicznie pani zachowuje się jak szalona ideologicznie pani więc usuwa, mobbinguje, nie klei finansów, zaczyna od symboli, wdraża rewolucję bez cienia refleksji, nie znosi sprzeciwu etc.
    • triss_merigold6 Re: Koniec kolektywu cbdu 15.12.23, 11:14
      aktualizacja, jaka piękna katastrofa

pani nie złożyła rezygnacji tylko deklarowała, niemniej zostanie odwołana
      kultura.gazeta.pl/kultura/7,114628,30509964,premiera-spektaklu-moniki-strzepki-w-teatrze-dramatycznym-odwolana.html#s=BoxOpImg8
    • martishia7 Re: Koniec kolektywu cbdu 15.12.23, 11:35
      Lubisz mówić "A nie mówiłam", co? big_grin Jak się rozchodzi o siedzenie na brzegu rzeki i czekanie aż spłynął nią ciała Twoich wrogów, to nawet się długo nie nasiedziałaś.
      • martishia7 Re: Koniec kolektywu cbdu 15.12.23, 11:36
        Spłyną, kurde no big_grin
      • triss_merigold6 Re: Koniec kolektywu cbdu 15.12.23, 11:51
        Uwielbiam big_grin

dobrze, że szybko poszło
        • lajtovva Re: Koniec kolektywu cbdu 15.12.23, 21:30
          Na szczęście bardzo rzadko się to zdarza.
          • triss_merigold6 Re: Koniec kolektywu cbdu 15.12.23, 21:35
            Feministyczne wariatki z władzą? Na szczęście faktycznie rzadko.

"To co sterczące, trzeba zastąpić tym co miękkie, płożące, uwspólnione." - by Strzępka. Nie wiem co kobiecina bierze, ale powinna brać połowę.
            • dramatika Re: Koniec kolektywu cbdu 15.12.23, 21:45
              triss_merigold6 napisała:

> "To co sterczące, trzeba zastąpić tym co miękkie, płożące, uwspólnione."

Ja bym się martwiła. Budynki są wysokie i zajmują mało powierzchni ze względu na gospodarkę rynkową, czyli fakt, że ziemia jest droga. Jak się jedna z drugą będą chciały płożyć, to nie ma rady, trzeba wprowadzić komunizm i sterowanie centralnie tongue_out Także nie, to nie jest tylko kwestia seksu z drzewami i modlenia się do Słońca.
            • heca7 Re: Koniec kolektywu cbdu 15.12.23, 22:15

> Feministyczne wariatki z władzą? Na szczęście faktycznie rzadko.
              >
              > "To co sterczące, trzeba zastąpić tym co miękkie, płożące, uwspólnione." - by S
              > trzępka. Nie wiem co kobiecina bierze, ale powinna brać połowę.

Może bierze za mało? big_grin
              Poza tym przeraża mnie słowo "uwspólnione", czy to co było sterczące nie mogło zostać uwspólnione? suspicious
      • danaide2.0 Re: Koniec kolektywu cbdu 15.12.23, 13:03
        Jak ja ją dobrze rozumiem...
    • kotbieta Re: Koniec kolektywu cbdu 15.12.23, 13:03
      Kolektywy, spółdzielnie pracownicze i komuny nie podołały ekonomicznie nawet w genetycznie wysoko zorganizowanych Niemczech, a Ty oczekujesz, że w bałaganiarskim polaczkowie sobie poradzą... LOL
    • lauren6 Re: Koniec kolektywu cbdu 15.12.23, 13:31
      Matkobosko, chciała przenieść Heksy na teatralne deski? 🙄

Czyżby aktorki nie chciały się mastrubować na scenie korą drzewa i za to wyleciały z powodu "innego systemu wartości "?
      • triss_merigold6 Re: Koniec kolektywu cbdu 15.12.23, 13:39
        chciała przenieść Heksy na teatralne deski?

to jeden z wielu elementów ekofeministycznego szaleństwa
      • taje Re: Koniec kolektywu cbdu 16.12.23, 00:02
        Stawiam na to, że raczej w drugą stronę. Przyznam, że bardzo chciałabym wiedzieć, co się podczas prób działo, że skłoniło dwóch mężczyzn, w tym jednego ściągniętego przez Strzępkę z Poznania, do odejścia w trybie nagłym i wygłoszenia dramatycznych apeli o nieakceptowalnych zachowaniach. Borsuczyca, chyba coś dla Ciebie!
    • kropkaa Re: Koniec kolektywu cbdu 15.12.23, 13:37
      Czytałam.
      Nie żałuję pani dyrektorki.
      Jest zniszczony Powszechny, jest dziwaczne Studio obok, wystarczy.
    • heca7 Re: Koniec kolektywu cbdu 15.12.23, 13:46
      Jak widać nieważne czy patriarchat, matriarchat, feminizm itd. Nieważne co wisi na drzwiach pomieszczenia gdzie siedzi przywódca tongue_out Czy to jest waginet, peniset itp. Każda władza demoralizuje. Pani nie okazała się lepsza od pogardzanych przez siebie poprzedników tongue_out
      • borsuczyca.klusek Re: Koniec kolektywu cbdu 15.12.23, 15:29
        Bardzo smutna refleksja
      • kropkaa Re: Koniec kolektywu cbdu 15.12.23, 15:30
        Rewolucja po raz kolejny zjadła własne dzieci.
      • pursuedbyabear Re: Koniec kolektywu cbdu 15.12.23, 16:31
        Ano, problem w tym, że tego rodzaju instytucje przeważnie (z wyjątkami) są zarządzane w sposób niedemokratyczny. Przy czym oczywiście, to nie jest kwestia feminizmu czy ekoszurstwa czy postępactwa, zwał jak zwał. Są ludzie, którzy po prostu nie nadają się do pełnienia takich funkcji. A są tacy jak Krzysztof Głuchowski, który twardo trzyma się swoich "lewackich" wizji, a jednak jest kochany przez swoją ekipę, od garderobianych po gwiazdy.
        Tu zawiodła osobowość i ego, które chyba trochę zostało urażone, gdy Demirski postanowił pójść własną drogą.
        • dramatika Re: Koniec kolektywu cbdu 15.12.23, 21:24
          pursuedbyabear napisała:

> Są ludzie, którzy po pro
          > stu nie nadają się do pełnienia takich funkcji.

Plemienny feminizm jest OK, tylko jednostka zawiodła big_grin
        • triss_merigold6 Re: Koniec kolektywu cbdu 15.12.23, 21:29
          Absolutnie cudowne tango down.
          Wojewoda Radziwiłł jednakowoż miał rację.

Z wywiadu dla radia Zet by dyrektorka od waginetu:
          - Żyjemy w kraju w którym mamy tych penisów wysztorcowanych wszędzie bez liku... bo to są symbole fallusa. Wszystko co jest wysokie i pnie się w górę jest męskie🤔
          - Pałac kultury?
          - Również, oczywiście..
          • heca7 Re: Koniec kolektywu cbdu 15.12.23, 22:19
            Taki Nowy York to jest dopiero do zaorania wink Może tam powinna polecieć ze swoją walką i opowiedzieć władzom Wielkiego Jabłka, że muszą położyć, uwspólnić i zmiękczyć wszystkie drapacze chmur. Ciekawe jak szybko odstawią ją ciupasem na lotnisko z dożywotnim zakazem wjazdu tongue_out
            • dramatika Re: Koniec kolektywu cbdu 15.12.23, 22:30
              heca7 napisała:

> Ciekawe jak szybko odstawią ją ciupasem na l
              > otnisko z dożywotnim zakazem wjazdu tongue_out

Teraz to akurat zrobiłaby tam karierę smile
            • triss_merigold6 Re: Koniec kolektywu cbdu 15.12.23, 22:34
              Podobne głosy w głowie jak kiedyś u Kazi Szczuki, której nawet piłka nożna kojarzyła się fallicznie.
              • taje Re: Koniec kolektywu cbdu 16.12.23, 00:03
                A nie pomyliło jej się z rugby??
            • vivi86 Re: Koniec kolektywu cbdu 16.12.23, 11:28
              Jak to? Wiwalili by panią od ekosrekofeminiz?
          • mid.week Re: Koniec kolektywu cbdu 16.12.23, 07:51

> Absolutnie cudowne tango down.
            > Wojewoda Radziwiłł jednakowoż miał rację.
            >
            > Z wywiadu dla radia Zet by dyrektorka od waginetu:
            > - Żyjemy w kraju w którym mamy tych penisów wysztorcowanych wszędzie bez li
            > ku... bo to są symbole fallusa. Wszystko co jest wysokie i pnie się w górę jest
            > męskie🤔
            > - Pałac kultury?
            > - Również, oczywiście..

Dobrze, ze mamy stadiony. Okrągłe i z dziurką.
            • heca7 Re: Koniec kolektywu cbdu 16.12.23, 08:52
              I baseny, takie płaskie i mokre... suspicious
              • triss_merigold6 Re: Koniec kolektywu cbdu 16.12.23, 09:13
                Wychodzi na to, że najbardziej falliczne są lasy więc naturalnym postulatem owego antypatriarchalnego eko glebowego feminizmu jest ścięcie lasów.🙄
    • marzeka11 Re: Koniec kolektywu cbdu 15.12.23, 17:48
      W sumie jak czytam te teksty + wpisy z TT- widać, że rewolucja pożera własne dzieci, teraz dzieci pożarły i wyplują matkę tej teatralnej rewolucji.
      • marzeka11 Re: Koniec kolektywu cbdu 15.12.23, 18:30
        No i zwrot akcji!
        Dyrektorka Teatru Dramatycznego Monika Strzępka nie poda się do dymisji. Reżyserka miała podjąć decyzję o pozostaniu na stanowisku „dla dobra zespołu" big_grin big_grin alez tam musi być kocioł.
        oko.press/na-zywo/dzien-na-zywo-najwazniejsze-informacje/nieoficjalnie-strzepka-nie-poda-sie-do-dymisji
        • buldog2 Re: Koniec kolektywu cbdu 15.12.23, 23:57
          To wszystko głupstwa. Ważniejsze żeby (za przykładem Stalina) dokonać rewolucji językowej, siłą i pod presją ostracyzmu wprowadzić do użycia jedynie słuszne słowa jak gościni (słownik nadal podkreśla na czerwono, co za skandal), w słowie nauka akcentować pierwszą sylabę (jedynie słuszne polonistki potwierdzą, że tak ma być i już!) i już!

A serio, taki poziom, moralny i w innych aspektach, towarzystwa.
          • buldog2 Re: Koniec kolektywu cbdu 15.12.23, 23:58
            Poziom blisko Czarnka, dodam.
    • pursuedbyabear Re: Koniec kolektywu cbdu 15.12.23, 22:08
      Ujmuje mnie wszakże, triss, twoje nagłe wzmożenie w temacie kultury wysokiej. Jakoś sobie nie przypominam zaangażowanych wpisów, gdy Czarnek przez ponad rok próbował odwołać dyrektora teatru w Krakowie, gdy teatr w Łodzi objął - też oskarżany o kiepskie traktowanie pracowników - mąż pani Chorosińskiej, o bucu Morawskim we Wrocławiu nie wspomnę, zgliszcza zostały...

Przenoszą cię do ministerstwa kultury? Czy po prostu korzystając z tego, że mobberka wyleciała po znęcaniu się nad ludźmi, cieszysz się, że lewaki, ekosreko i feminazistki mają za swoje?
      • kropkaa Re: Koniec kolektywu cbdu 16.12.23, 11:21
        Już pytałaś o to i przypomnę ci odpowiedzi: widza interesuje teatr, który go dotyczy. Akurat TD miał dobrą ofertę dla dorosłych i młodzieży, przyzwoitych aktorów, jest w dogodnym miejscu. Stad mnie osobiście bolą te zmiany, bo dla mnie są na gorsze.
        Jeśliby chodziło o Komedię, Studio czy Rampę, slowem bym się nie zająknęła, bo dla mnie nic tam nie ma, nie chodzę, nie interesuje mnie co tak kto robi.
        Tym bardziej nie interesuje mnie Łódź, Poznań czy też Zielona Góra.
        • pursuedbyabear Re: Koniec kolektywu cbdu 16.12.23, 15:10
          No to trudno.
      • dr.amy.farrah.fowler Re: Koniec kolektywu cbdu 16.12.23, 18:35
        Triss bardzo dużo pisze o ofercie warszawskich teatrów, kup se lepszą wyszukiwarkę albo co.
        • pursuedbyabear Re: Koniec kolektywu cbdu 17.12.23, 15:10
          Chyba w twoich snach.
    • paszczakowna1 Re: Koniec kolektywu cbdu 16.12.23, 02:38
      Triss, czy ty znasz znaczenie słowa "kolektyw"? Co ta cała historia ma wspólnego z jakimś kolektywem? Z kogo miałby być złożony ów kolektyw? Z pani Strzępki, sztuk jeden? Aż się przeklikalam przez artykuły, szukając jakiejkolwiek wzmianki o zarządzaniu kolektywnym, czy chociaż zapowiedzi takowego. Nic, zero, a nawet tak jakby odwrotnie. Zatem?
      • kropkaa Re: Koniec kolektywu cbdu 16.12.23, 03:54
        e-teatr.pl/warszawa-monika-strzepka-i-dramatyczny-kolektyw-przedstawily-polskie-oredzie-na-60-miedzynarodowy-dzien-teatru-23627
        www.rp.pl/teatr/art39542001-monika-strzepka-dyrektorka-dramatycznego-zarabia-18-5-tys-zl-brutto
        Suma wynagrodzenia Kolektywu Dramatycznego (dyrektorka naczelna i artystyczna, pełnomocniczka ds. organizacyjno-finansowych, pełnomocniczka ds. programowych, pełnomocniczka ds. produkcji i pełnomocniczka ds. transformacji instytucji) w 2023 roku z tytułu umów o pracę wynosiła średnio 53 334,81 zł brutto miesięcznie.

Tak, był (czy jest) kolektyw.
      • triss_merigold6 Re: Koniec kolektywu cbdu 16.12.23, 09:18
        Nie wtrącaj się jak nie wiesz o co chodzi.
        • pursuedbyabear Re: Koniec kolektywu cbdu 16.12.23, 09:48
          A ty wiesz?... Wzrusza mnie twoje ostatnie zainteresowanie kulturą, takie w ogóle nie wybiórcze.
          • triss_merigold6 Re: Koniec kolektywu cbdu 16.12.23, 09:55
            Tu akurat wiem.
            Moje zainteresowanie ofertą teatrów stołecznych jest trwałe i od lat. Ofertą, podkreślam. Stąd niszczenie przez szaloną ideologicznie panią teatru, z którego korzystamy dotknęło mnie osobiście.
            Nie, nie idę na odcinek kultury, za mało tam płacą.
            • pursuedbyabear Re: Koniec kolektywu cbdu 16.12.23, 15:46
              Wiesz, mnie też dotykało osobiście, gdy twoi byli już pracodawcy jechali po kulturze walcem, a mobbing (nie, Strzępka nie jest pierwsza) po cichu popierali. Ale wtedy nie widziałam przejęcia.
        • paszczakowna1 Re: Koniec kolektywu cbdu 16.12.23, 13:52
          Wiem, o co chodzi. O to, że ci się pani Strzępka kojarzy z ogólnie pojętym "lewactwem" (a zatem: kolektywy, squaty, i pewnie się do ulicy przylepia), ale doprawdy nie sądzę, by tu w zarządzaniu kolektywnym był problem. Raczej wręcz odwrotnie, w uporczywym realizowaniu jednoosobowej wizji.
          • thank_you Re: Koniec kolektywu cbdu 19.12.23, 08:20
            Bla bla bla - Strzepka w swoim oświadczeniu sama mówi o kolektywie. A sorry, o Kolektywie.
          • lauren6 Re: Koniec kolektywu cbdu 19.12.23, 11:20
            Wygooglaj sobie: Kolektyw Dramatyczny.

I tak, z opisów w mediach (nie prawackich) wygląda na to, że panie z Kolektywu (przez duże K) urządziły w teatrze prywatne lewackie piekiełko, tak że aktorzy pouciekali na L4 na 2 dni przed premierą Heks (które tak na marginesie są lewackim gniotem i żywym dowodem na to, że pisanie książki nie zastąpi terapii).

BTW zupełnie mnie nie interesuje życie stołecznych teatrów. Historia Teatru Dramatycznegi jest po prostu potwierdzeniem tezy, że ideologiczna przesada w każdą stronę jest źródłem patologii.
          • triss_merigold6 Re: Koniec kolektywu cbdu 19.12.23, 11:30
            kultura.gazeta.pl/kultura/7,114628,30521440,monika-strzepka-odniosla-sie-do-skandalu-w-teatrze-dramatycznym.html#do_w=399&do_v=996&do_st=RS&do_sid=1458&do_a=1458&s=BoxOpAutoImg5&do_upid=996_ti&do_utid=30521440&do_uvid=1702967670766

"Muszę jednak podkreślić, że moje oświadczenie zostało złożone pod wpływem szantażu kilku aktorek obsady 'Heks'. Aktorki zażądały mojej dymisji jako warunku kontynuowania przez nie dalszej pracy. Zdarzenie miało miejsce w garderobie w obecności dwóch członkiń Kolektywu. Na dwa dni przed premierą. Pomimo podpisania przeze mnie tego dokumentu aktorki dzień później przedstawiły zwolnienia lekarskie" - dodała Strzępka.

ależ nie wiesz o co chodzi
            • thank_you Re: Koniec kolektywu cbdu 19.12.23, 12:23
              Widziałaś ten filmik ze Strzępką? Ja się splakalam ze śmiechu, wiarygodność wypływała z niej każdym otworem. 😅
    • heniek.8 Re: Koniec kolektywu cbdu 16.12.23, 04:04
      > nie wartościowe instytucje kultury.

albo niech się nauczą sprzedawać bilety a nie ciągnąć z moich podatków, mam już 87 lat i nie chodzę do teatru bo nic nie słyszę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka