Dodaj do ulubionych

Strój bardzo formalny

18.12.23, 19:05
Zaćmienie mam wink O czym zapomniałam? Na co zwrocic uwagę? Spodnie plus żakiet, koszula, buty, torebka, plaszcz. Mam wrażenie, że coś pominęłam istotnego. Zwykle na spotkania chodze w ciemnych dżinsach, gladkim tshircie i łapie w przelocie jakąś taka bardziej sportowa marynarkę z szafy w pracy wink Ale tym razem muszę być naprawdę super hiper ekstra profesjonalna, elegancka itp. Pomocy, bo ostatnio przed pandemia jakoś miałam okazję tego typu... Wiek 45, rozmiar 38, jeśli to ma jakieś znaczenie wink Wszelkie dodatki typu fryzura, skromne paznokcie, lekki makijaz, delikatna bizuteria itd. - są.
Obserwuj wątek
    • lilia-anna Re: Strój bardzo formalny 18.12.23, 19:17
      Ps Już nawet nie wspomnę o oczywistościach typu dobra jakość ciuchów i dodatkow, buty wyczyszczone na tip-top, nic nie znoszone, wszystko wyprasowane itd. Okazja to wielka konferencja sluzbowa z moją prezentacja (brrr).
      • abacab.81 Re: Strój bardzo formalny 18.12.23, 19:23
        modneduzerozmiary.pl/pl/611-garsonki-dla-babci
        • shule_aroon Re: Strój bardzo formalny 18.12.23, 23:06
          abacab.81 napisała:

> modneduzerozmiary.pl/pl/611-garsonki-dla-babci

serio masz rozmiar 28, albo nosisz ciuchy dla osomiolatki, że przy dosc przecietnym i typowym 38 doradzasz namioty plus size od 46 w górę?
        • angazetka Re: Strój bardzo formalny 18.12.23, 23:29
          To miało być zabawne?
        • mikams75 Re: Strój bardzo formalny 19.12.23, 00:18
          O ramy, jakie brzydkie ciuchy. Kobiety z nadwagą też chcą dobrze wyglądać a nie jak starsze panie 20 lat temu.
      • majenkirr Re: Strój bardzo formalny 18.12.23, 19:28
        lilia-anna napisała:
        Okazja to wielka konferencja sluzbowa z moją prezentacja (brrr).

To chyba ważne co mówisz, nie jak wyglądasz? Ale co ja tam mogę wiedzieć o wielkim świecie…
        • lilia-anna Re: Strój bardzo formalny 18.12.23, 19:29
          No niby tak, ale nie wyskoczę w dżinsach jednak wink
        • no_name33 Re: Strój bardzo formalny 18.12.23, 19:48
          majenkirr napisała:

>
          >
          > To chyba ważne co mówisz, nie jak wygladzasz?
          >

Chyba tylko na eMatce 🙄
        • angazetka Re: Strój bardzo formalny 18.12.23, 23:06
          Nie, to, jak się wygląda przy takiej okazji jest równie ważne.
      • sol_13 Re: Strój bardzo formalny 20.12.23, 23:53
        lilia-anna napisała:

> Oka
        > zja to wielka konferencja sluzbowa z moją prezentacja (brrr).

Będzie super jeśli się ubierzesz jak opisujesz, nie przejmuj się tak, mało kto na konferencjach obecnie jest jakoś szczególnie elegancki. Byłam ostatnio np. na konferencji branżowej w Berlinie, mialam rowniez prezentację- miałam elegancka bluzkę + szerokie czarne spodnie i szpilki i byłam chyba najbardziej wystrojona z obecnych pań. Głównie były dzianinowe sukienki +kozaki, kolorowe wzorzyste sukienki, jakieś kiepskie żakiety +spodnie + brudne buciory. A panie z całej Europy. To już panowie lepiej w garniturach wyglądali.
    • mysiulek08 Re: Strój bardzo formalny 18.12.23, 19:25
      ja bym dolozyla gawroszke czy inna apaszke - wskazany hermes albo chociaz milanowek tongue_out ale to ja 🤣
      • chlodne_dlonie Re: Strój bardzo formalny 18.12.23, 21:07
        A ja jedwabną z charity shop'u smile
        Mam taką jedną, która 'robi' cały strój. Kupiona za dychę (chyba..?) big_grin 100 % pure silk, metka starannie wycięta wink stąd może i no name, a może nie :p
        Nie robi mi to, bo jej design powala, wraz z moją ulubioną kolorystyką - bordo/butelkowa zieleń/złoty/biel/czerń.

Kocham miłością wielką i od 'wielkiego dzwonu' noszę, by nie zabić jej wyjatkowości.. wink
        smile
        • mysiulek08 Re: Strój bardzo formalny 18.12.23, 21:13
          dlatego bylo 😛
          mam kolekcje najmarniej ponad 50 apaszek, gawroszek, szali itp, wiekszosc jedwab i kupowane w lumpeksach za grosze, hermes na stanie szt 1 a, ma chyba z 30lat 😎 milanowka chyba 3 albo 4
          nie znosze golej szyi 😂
          • chlodne_dlonie Re: Strój bardzo formalny 18.12.23, 23:46
            big_grin

Rozumiem doskonale smile mnie, co prawda, z tzw. 'gołą' zdarza się biegać, choć raczej w inną niż zimową porę, ale lubię przeróżne 'wisiadła'i 'wiązadła' mocno.
            Btw, oprócz tego mojego charity shopu'u (jedynego zresztą, nad czym ubolewam, bo w okolicy nie jest to powszechny typ sklepu), w poszukiwaniu ciekawych nowych szalo/apaszko-cudów najczęściej do TK Maxx'a zaglądam. I stamtąd właśnie mam np. mój ostatnio najulubieńszy szal z dodatkiem kaszmiru, który jest leciusieńki i cieplusieńki, a przy tym tak miły w dotyku, jak i kolorze idealnym dla mojej zimowo bladawej cery, że noszę go nieomal do wszystkiego wink
            Pora chyba inne 'cuda' z szuflad powyciagać, bo inaczej sąsiadki gotowe uznać, że choć płaszczy czy kurtek mam spory wybór, to już na dodatkach oszczędzam LOL
      • shule_aroon Re: Strój bardzo formalny 18.12.23, 23:11
        z marynarka i koszula przy tej apaszce trzeba uwazac, zeby nie wyjsc od pasa w górę jak wannabe stewardessa.
        • ponis1990 Re: Strój bardzo formalny 19.12.23, 00:19
          Kumpela przyszła ostatnio do pracy w białej sztywnej koszuli i pod kołnierzykiem miała zawiązaną granatową apaszkę z jakimś wzorkiem, patrzałam i myślałam, gdzie ja to widziałam.... a potem mnie olśniło że u stewardess albo u konduktorek w pociagu :p
      • kamin Re: Strój bardzo formalny 19.12.23, 10:21
        Apaszkę? Serio? Nie znam nikogo, kto by nosił apaszkę.
        • lilia-anna Re: Strój bardzo formalny 19.12.23, 10:47
          Ja nie umiem nosić apaszek, więc zostawię gołą szyję smile Mam jeden kaszmirowy komin na zimę i 2 szale z paszminy na wiosne/jesień i to wszystko.
    • shmu Re: Strój bardzo formalny 18.12.23, 19:27
      Pasek?
      • lilia-anna Re: Strój bardzo formalny 18.12.23, 19:30
        O widzisz. Pasek. Mam koszule wpuszczoną w spodnie garniturowe i do tego marynarke/żakiet w komplecie.
        • mysiulek08 Re: Strój bardzo formalny 18.12.23, 19:31
          zegarek?

mnie pomagala dobra bielizna, np super stanik
          • lilia-anna Re: Strój bardzo formalny 18.12.23, 19:33
            Tak, zegarek mam jak trzeba i bieliznę gladka cielista nieprzeswitujaca też.
        • shmu Re: Strój bardzo formalny 18.12.23, 19:33
          Dodaj pasek, będzie bardziej elegancko. Jakie kolory żakietu, butow i koszuli? Ja bym dodała coś w kolorze, który się będzie wyróżniał, jak masz.
          • lilia-anna Re: Strój bardzo formalny 18.12.23, 19:37
            Żakiet i spodnie coś między granatem a grafitem, biała koszula, czarne szpilki (mam też odpowiednie botki/sztyblety, ale wole wysoki obcas). Ew. szpilki mam też nude, ale to na lato raczej.
            • lilia-anna Re: Strój bardzo formalny 18.12.23, 19:38
              Ps Koszule mam gładkie w różnych kolorach także, jakby co.
              • hrabina_niczyja Re: Strój bardzo formalny 18.12.23, 23:18
                Zmień koszule. Jesteś kobietą, możesz sobie pozwolić nawet na ładna jedwabna bluzkę w kolorze czy koszule.
              • shmu Re: Strój bardzo formalny 19.12.23, 10:44
                Pozwól sobie na kolor. Nie wiem jaka to konferencja, ale na tych związanych z biologia czy medycyna rzadko kto jest aż tak mundurkowo elegancki. Chyba, że ta na której będziesz jest rzeczywiście bardzo formalna?
                • lilia-anna Re: Strój bardzo formalny 19.12.23, 10:50
                  Bardzo. Ministerstwo uncertain
      • nuta15 Re: Strój bardzo formalny 18.12.23, 19:34
        Właśnie, jeżeli spodnie mają szlufki to pasek w kolorze spodni.
    • wunder-gaffe Re: Strój bardzo formalny 18.12.23, 19:38
      lilia-anna napisała:
      > O czym zapomniałam?

O kapeluszu.
    • odnawialna Re: Strój bardzo formalny 18.12.23, 21:29
      Stanik i majtki?
    • lilia-anna Re: Strój bardzo formalny 18.12.23, 21:34
      Bardzo Wam dziękuję smile Pasek damski czarny skórzany mam, a rzeczywiście o tym właśnie zapomniałam. Bedą aparaty foto i kamery w robocie, więc mam nadzieję, że stres mnie nie zje uncertain Kciuki wskazane... Torebka i płaszcz w sumie na przejazd tylko, bo później to raczej z torbą na laptopa będę się przemieszczać.
      • majenkirr Re: Strój bardzo formalny 18.12.23, 23:13
        lilia-anna napisała:
        Bedą aparaty foto i kamery w robocie
        ,

To się ładnie umaluj, żebyś nam wstydu nie zrobiła 😉💄
      • hosta_73 Re: Strój bardzo formalny 19.12.23, 10:25
        Trzymamy!
        I daj znać jak poszło.
      • shmu Re: Strój bardzo formalny 19.12.23, 10:45
        Ja też trzymam kciuki! Na pewno pójdzie dobrze!
        • lilia-anna Re: Strój bardzo formalny 19.12.23, 10:50
          Bardzo dziękuję! Stresuję się, ale nie jakoś strasznie smile
    • ekstereso Re: Strój bardzo formalny 18.12.23, 21:38
      Mogę tylko powiedzieć, że ja w takich sytuacjach wybieram jakość , ale luźny krój, żeby nie wyglądać TAK formalnie i żeby czuć się swobodnie. Czyli wełniany kostium z szerokimi spodniami i jedwabny top, buty na obcasach i fajne kolczyki. Czasem wyglądam trochę luźniej niż inni, ale zawsze czuję się pewna siebie w tych ciuchach i nigdy też nie czuję żebym w dół odstawała. Może poluzuj troszkę. Chyba, że masz odwrotnie i tak formalnie będziesz się czuła pewniej.
      • pepsi.only Re: Strój bardzo formalny 18.12.23, 21:40
        Dokładnie to samo pomyślałam "poluzuj" , to dobra rada. smile
      • lilia-anna Re: Strój bardzo formalny 18.12.23, 21:42
        Tak, chyba formalnie będę czula się pewniej. Niczym w zbroi wink
      • mysiulek08 Re: Strój bardzo formalny 18.12.23, 21:45
        ja 'opieralam' sie bieliznie 😃 czyli piekny, dobrze lezacy biustonosz zawsze dodawal mi sporo plusow do pewnosci siebie w takich przypadkach i apaszki, bez butow na obcasie i tak, zawsze garnitur
    • pepsi.only Re: Strój bardzo formalny 18.12.23, 21:38
      Ale dlaczego chcesz tak strasznie oficjalnie, a jednocześnie skromnie.
      Baza- chcesz, to niech będzie formalna, ale dodatki mogą być wyraziste. A przynajmniej jeden z dodatków, możesz wybrać przecież na co postawisz.
      Paznokcie klasyczna czerwień, makijaż: konkretnie zaznaczone oko, albo intensywnie pomalowane usta; Biżuteria- jakiś wyrazisty wisior, albo zamiast dyskretnego paska w kolorze spodni- szeroki, albo biżuteryjny, taki bardziej rzucający sie w oczy.

Daj się zauważyć! Daj się zapamiętać.
      • lilia-anna Re: Strój bardzo formalny 18.12.23, 21:44
        Bo ja jestem skromna babka po prostu, taka szara mysz. Jednak mocno umalowane usta to chyba dobry pomysł, jeśli mam gadać do ludzi. Przyciągną wzrok wink
        • pepsi.only Re: Strój bardzo formalny 18.12.23, 21:48
          Otóż to smile Czerwona szminka (albo taka, jaka pasuje do twojej karnacji)
          i do boju!
        • princesswhitewolf Re: Strój bardzo formalny 19.12.23, 09:27
          Rzeczywiście styl wschodnio europejski makijazu....
      • angazetka Re: Strój bardzo formalny 18.12.23, 23:14
        Świetna rada.
      • hrabina_niczyja Re: Strój bardzo formalny 18.12.23, 23:19
        Tez tak myślę, a nie na uczennice. Formalnie, ale kobieco.
        • nuta15 Re: Strój bardzo formalny 19.12.23, 08:26
          Jeżeli masz wyglądać bardziej kobieco i nadal formalnie zmień kolor koszuli, albo zamiast koszuli załóż elegancki top. Mocne czerwone usta zostaw na kolację po konferencji.
      • kamin Re: Strój bardzo formalny 19.12.23, 10:25
        Raczej dla przełamania założyłabym jeden mniej formalny akcent dla przełamania.
        Zamiast szpilek wygodne, lekko sportowe buty (ale nowiutkie, czyściutkie, żadne znoszone vansy).
        Albo spodnie z bardzo szeroką nogawką.
        • pepsi.only Re: Strój bardzo formalny 19.12.23, 10:33
          No to napisałam- akcent, dodatek, a dla mnie to będą paznokcie, albo usta, albo pasek. Wisiorek.
          Spodnie, czy buty to już konkret.
    • demodee Re: Strój bardzo formalny 19.12.23, 13:00
      Ja bym założyła ciemno szarą spódnicę do kolan (bo łydki mam zgrabne), szare buty na słupku i grubsze rajstopy. Góra - bawełniana wykrochmalona bluzka koszulowa w różowe paski i jasnoszary żakiet lub elegancki sweterek.

Torebki bym w ogóle nie brała, tylko torbę z lapkiem, papierami, tam bym wrzuciła portfel, telefon, klucze i kosmetyki.

Zegarka bym nie brała ani paska. Płaszcz dowolny, byle nie najgorszy z posiadanych, i tak zostawiłabym w szatni, przecież.

Makijaż - wytuszowane brwi i rzęsy, lekki cień na powiekach, na ustach matowy błyszczyk. Woda toaletowa, nie perfumy. Włosy umyte i ułożone, ja bym poszła w przeddzień do fryzjerki, żeby podciąć końcówki i położyć włosowe kosmetyki.
      • lilia-anna Re: Strój bardzo formalny 19.12.23, 13:31
        W moim przypadku spódnica do kolan, wykrochmalona bluzka i sweter to przepis na katastrofę, ale wierzę, że istnieją kobiety wyglądające w takim zestawie ok smile Niestety, ja się do nich nie zaliczam. Poza tym panowie będą w garniturach i pod krawatami, więc w swetrze nie czułabym się dobrze.
        Z torebka masz rację - właśnie wyżej pisałam, że to chyba kiepski pomysł.
        Zegarek noszę ZAWSZE, bez niego jak bez ręki wink
        A co to takiego ten matowy błyszczyk? Bo znam albo matowe pomadki, albo... błyszczące błyszczyki wink
        • demodee Re: Strój bardzo formalny 19.12.23, 13:42
          > W moim przypadku spódnica do kolan, wykrochmalona bluzka (...) to przepis na katastrofę,

Ale próbowałaś kiedyś, czy tak sobie wmówiłaś? Bo spódnica (długość można regulować, byle nie do ziemi i byle zakrywała pośladki) i bluzka to najklasyczniejsza klasyka dla kobiet. Jeśli elegancki sweterek uważasz za zbyt awangardowy, to zawsze możesz założyć żakiet.

> Poza tym panowie będą w garniturach i pod krawatami,

Ty na szczęście nie musisz zakładać krawata. I ogólnie, dziwne jest dla mnie, że opisujesz, jak będą ubrani mężczyźni na tej prezentacji. Ty jesteś kobietą, nie możesz kierować się modą męską!

A jak będą ubrane kobiety? Wiesz coś o tym?
          • lilia-anna Re: Strój bardzo formalny 19.12.23, 14:01
            Kobiety pewnie w garniturach/garsonkach - kompletach. Sweter mi do tego nie przystaje i już smile I słuchaj, ja absolutnie nie piszę tego złośliwie, nie czepiam się ani nic. Przeciwnie, doceniam zdanie każdej z kobiet, które się tu wypowiedziały (pomijając trolle, którym nawet odpowiadać nie ma co).
            Spódnica, bluzka i żakiet są ok, jak najbardziej, ale ja wyglądam w takim zestawie ciężko (jestem szczupła, ale mam figurę typu jablko).
            • demodee Re: Strój bardzo formalny 19.12.23, 14:20
              > jestem szczupła, ale mam figurę typu jablko

To i tak masz szczęście, bo ja mam figurę typu winne grono.

Jabłka łatwo ubrać. Ciemny żakiet/sweterek, długość do bioder, niezapięty z przodu, żeby jasna bluzka pod spodem tworzyła wyraźny element pionowy. Dół - jaśniejsza od żakietu spódnica do kolan, bo jabłka mają zgrabne łydki, więc szkoda byłoby ukrywać.

Klasyczna garsonka/garnitur w stylu góra i dół z tego samego materiału nie bardzo pasuje jabłku. I też nie piszę tego złośliwie.

Co do koszuli z kołnierzykiem - skoro już musi być niewykrochmalona czyli wymięta, to może z niej zrezygnuj? Załóż może jakąś pastelową z trójkątnym wycięciem, a między nią i żakiet załóż apaszkę złożoną po przekątnej? Będziesz mogła kolorem apaszki i bluzki ocieplić tę surowość żakietu? Może jakiś wisiorek będzie pasował, ale tu ostrożnie, bo i tak już przy szyi się dużo dzieje...

Co do zegarka - jeśli musisz mieć coś na nadgarstku, to może minimalistyczna bransoletka/i? (Tylko, żeby nie brzęczały!). Na rękę od bransoletki równie minimalistyczny pierścionek?

No i brawo. Teraz nikt nie powie do Ciebie: "Przepraszam pana..."
              • lilia-anna Re: Strój bardzo formalny 19.12.23, 14:37
                Koszula nie będzie wymięta - uprasuję ją.
                A zegarek to coś złego? Bo noszę zawsze. Na drugim przegubie mam - również zawsze - cieniutka złota bransoletkę typu łańcuszek.
                • lilia-anna Re: Strój bardzo formalny 19.12.23, 14:51
                  Ps Poza tym myślę, że pomylenie z mężczyzna jednak mi nie grozi: mam kobieca sylwetkę, poruszam się na pewno nie jak facet, do tego półdługie włosy, makijaż, manicure, biżuteria, szpilki i damski kostium.
                  • princesswhitewolf Re: Strój bardzo formalny 19.12.23, 15:31
                    .. w dzisiejszych czasach to moze byc opis faceta

lol
                • demodee Re: Strój bardzo formalny 19.12.23, 20:01
                  >. Potem będzie wymięta. Koszula nie będzie wymięta - uprasuję ją.

Będzie świeżo wyglądać przez pierwszą godzinę, potem zrobi się wymięta.

Aby stan świeżości przedłużyć, krochmali się kołnierzyk i przód bluzki krochmalem w spreju, potem się prasuje gorącym żelazkiem.

> A zegarek to coś złego?

Uważam, że zegarek bardzo dodaje kobiecie lat. Zegarek i złoty łańcuszek to, moim zdaniem, fopa modowa.
                  • shmu Re: Strój bardzo formalny 20.12.23, 17:55
                    Zegarek dodaje kobiecie lat... Jeżu złoty dawno się tak nie ubawilam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka