Dodaj do ulubionych

Problem z zarządem -HELP

29.12.23, 18:34
W marcu minie rok jak kupiłam lokal. Kupiony jako lokal mieszkalny. Poprzedni właściciel go przekształcił bo wcześniej był usługowy. Członek zarządu mam wrażenie że mnie nęka. Nachodził moich pracowników jak robili remont i grzmiał, że to był lokal usługowy. Próbował grzmieć do mnie ale jakoś sobie poradziłam. Zarząd wysłał maila do mnie czy lokal będzie użytkowany jako mieszkalny. Odpisałam , że będzie użytkowany zgodnie z zapisem notarialnym . Planuje tam prowadzić działalność gospodarczą( mogę ją prowadzić w lokalu mieszkalnym nie musi być usługowy). Póki co jestem na nierejestrowanej. Pracuje tam może raz w tygodniu. I dziś telefon. Że mam udostępnić liczniki ( ok, zgadzam się-choć wcześniej wystarczyło zdjęcie). Przy spisywaniu oprócz osoby kompetentnej życzy sobie być pan z zarządu. Chcą protokół. Na moje pytanie czy jest to standardowa procedura, pan który ma spisywać przyznał się że robi to po raz pierwsze na wyraźne życzenie pana z zarządu wspólnoty. Teraz do sedna . Czy mogę nie wpuścić chłopa z zarządu? Po co jego obecność? Oczywiście , liczniki udostępnię, podpisze protokół itp ale przy osobie , która spisuje. Jak myślicie? Wybaczcie , że tak długo ale ten z zarządu mam wrażenie, że coś kombinuje. Dzięki za cierpliwe doczytanie do końca.
Obserwuj wątek
    • abidja Re: Problem z zarządem -HELP 29.12.23, 19:02
      Mozesz,to twoja wlasnosc.
      Udostepniasz liczniki osobie kompetentnej do ich sprawdzenia. Podpisujesz protokol i ok.
      Jesli bedzie twierdzil ze protokol musi byc podpisany przez czlonka zarzadu pamietaj, ze to "obowiazek" nie wynikajacy z zadnego przepisu.
      Protokol podpisuje wlasciciel i osoba spisujaca.
      Przy livznikach calkowicie protokoly sa zbedne.
      Pisze sie je tylko przy 5l wymianach starych na nowe ,po zalozeniu plomb.
    • koronka2012 Re: Problem z zarządem -HELP 29.12.23, 19:26
      Nie wpuściłabym nikogo poza inkasentem. Zresztą przeczytałabym dokładnie regulamin czy faktycznie konieczne jest wejście do lokalu bo jeśli do tej pory wystarczyły zdjęcia to prosiłabym o podstawę prawną zmiany.

Nie bardzo rozumiem o jakiż to protokół chodzi? Jak coś nie musi być podpisywany u ciebie w mieszkaniu.
      • zibi62 Re: Problem z zarządem -HELP 29.12.23, 20:05
        Dzięki serdeczne. Taki mam plan, by wpuścić inkasenta a pana z zarządu nie. Jeszcze raz dziękuję 🥰
        • alba27 Re: Problem z zarządem -HELP 29.12.23, 21:42
          Ja bym na Twoim miejscu nagrała tą rozmowę, żeby potem nie było , że liczników nie chciałaś udostępnić.
          • abidja Re: Problem z zarządem -HELP 29.12.23, 21:53
            alba27 napisała:

> Ja bym na Twoim miejscu nagrała tą rozmowę, żeby potem nie było , że liczników
            > nie chciałaś udostępnić.

Bedzie miala protokol.
            • zibi62 Re: Problem z zarządem -HELP 01.01.24, 19:12
              Dzięki, jutro jeszcze zadzwonię do administracji… bo coś mi tu śmierdzi 😱
    • heca7 Re: Problem z zarządem -HELP 01.01.24, 19:27
      Trafił ci się samozwańczy szeryf tongue_out
      • szpil1 Re: Problem z zarządem -HELP 01.01.24, 20:43
        Dozorca Anioł 😁😁😁
    • jasnoklarowna Re: Problem z zarządem -HELP 01.01.24, 19:36
      Ale masz pomysł o co temu Panu tak naprawdę chodzi?
      Jaki cel ma obecność zarządcy przy spisaniu stanu liczników?
      Zerknij w regulamin wspólnoty. Być może wynikają z niego jakieś dodatkowe obowiązki właścicieli bądź prawa zarządców.
      Bo trudno znaleźć powód takiego utrudniania. Czy on był wcześniej zainteresowany kupnem/najmem tego lokalu?
      • koronka2012 Re: Problem z zarządem -HELP 01.01.24, 19:51
        Coś mi się obiło o uszy że lokal który jest wykorzystywany na cele biznesowe może mieć znacznie wyższy czynsz, czy też po prostu inaczej naliczany.

Może to mieć również znaczenie w kontekście uzyskanej uprzednio ulgi na zamianę użytkowania wieczystego?
        Są też różnice w podatku:

biznes.gov.pl/pl/portal

• agus-ka Re: Problem z zarządem -HELP 01.01.24, 20:23
          U nas był problem ze strony PGNiG, że w 3 lokalach jest prowadzona działalność. Pisaliśmy oświadczenia, że działalność jest tylko zarejestrowana, ale nie jest ujmowana w kosztach firm. Chodziło o jakieś rozliczenia do których wymagane były 100% lokali mieszkalnych.
    • anorektycznazdzira Re: Problem z zarządem -HELP 01.01.24, 19:39
      z ciekawości: grzmiał że co? W sensie: powiedział że problem jest w czym?
      Podejrzewam, że mogą mieć np. wyższy czynsz dla lokali usługowych, spotkałam się z takim rozwiązaniem, może pan usiłuje "dbać o interesy wspólnoty", w swoim mniemaniu oczywiście. Co nie zmienia dla mnie faktu, że powinien się odzajączkować i trzymać na przepisową odległość.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka