samanta1010 07.01.24, 14:15 Prośba o doradzenie. Planuje mała rewolucja w garderobie i określenie liczby ubrań, które chciałabym posiadać. Garderoba minimum, ile? czego? dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aqua48 Re: garderoba minimalistyczna 07.01.24, 14:21 Ile i czego? to zależy wyłącznie od Twoich potrzeb i trybu życia. Rewolucję zatem zacznij od odłożenia na bok rzeczy których nie włożyłaś przez ostatni rok ani razu, potem dołóż do tego rzeczy które są za małe, za duże, rozciągnięte, zniszczone, w kolorach w których Ci nie do twarzy, w których nie do końca dobrze się czujesz, nie pasujące do reszty rzeczy. Worek spakuj i wynieś. Zorientujesz się szybko co Ci potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: garderoba minimalistyczna 07.01.24, 15:48 Z tymi rzeczami nienoszonymi przez ostatni rok, to ja bym jednak dyskutowała. Mam np. czarną sukienkę, którą kupiłam sobie na pogrzeb teściowej. Nie chodzę w czarnych ciuchach na codzień, więc sukienka od półtora roku wisi w szafie. Jednak nie mam zamiaru jej wyrzucać, bo to klasyczna mała czarna i z pewnością mi się jeszcze przyda na jakąś okazję. Ta sukienka, to przykład. Mam więcej takich rzeczy, które czasem się przydają, a często oszczędzają mnóstwo nerwów, bo nie muszę biegać w panice po sklepach w poszukiwaniu odpowiedniego stroju „na już”. Oczywiście nie da się przewidzieć wszystkiego i czasem mimo wszystko biegam w panice po sklepach 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: garderoba minimalistyczna 07.01.24, 17:40 Oczywiście, że tak. Tak samo miałam z kurtką puchową - były na tyle niemroźne zimy, że nie założyłam ani razu, albo buzki na upały - zdarzają się lata, że nie ma kiedy ubrać. Albo wysokie szpilki czy właśnie określone sukienki czy nawet płaszcz tzw. dyplomatka. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: garderoba minimalistyczna 08.01.24, 13:13 Minimalizm polega na jak najwęższej szafie i umiejętnym łączeniu poszczególnych elementów, a nie na posiadaniu różnych sukienek na każdą okazję.Zamiast jednej specjalnej czarnej sukienki "pogrzebowej" można mieć czarne spodnie/spódnicę, czarny żakiet i czarną bluzkę. W takim zestawieniu nada się na pogrzeb, z inną gładką bluzką na bardziej oficjalne okazje. Czarny żakiet można też włożyć na mniej formalne wyjście i do dżinsów i do kolorowej spódnicy. Czarna bluzka z dżinsami i kolorowym sweterkiem też straci swój "pogrzebowy" charakter. Na tym to polega - żeby mieć mniej ciuchów, ale łatwo łączących się w więcej stylizacji na różne okazje. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: garderoba minimalistyczna 07.01.24, 16:36 Rzeczy nienoszone i wyrzucone przydają się natychmiast jak się ich pozbędziemy Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: garderoba minimalistyczna 07.01.24, 17:34 mia_mia napisał(a): > Rzeczy nienoszone i wyrzucone przydają się natychmiast jak się ich pozbędziemy: > ) Dlatego warto się pozbywać rzeczy zbyt ciasnych Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: garderoba minimalistyczna 07.01.24, 21:45 A to też niekoniecznie. Czasem warto zachować kilka tych które się lubi na wypadek gdyby znów zrobiły się dobre Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: garderoba minimalistyczna 07.01.24, 21:53 No ale chodzi właśnie o to, że dobre się zrobią natychmiast po tym, jak się je wyrzuci Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: garderoba minimalistyczna 08.01.24, 10:28 O tak Moja znajoma zrobiła wielkie porządki w szafie. Zapełniła kilka dużych worów, które zostawiła w garażu żeby zapakować je do auta gdy będzie jechała trasą obok kontenerów na odzież. A że jakoś dłuższy czas nie było okazji to te wory tak tam sobie stały aż zaczęła do nich zaglądać i wielce się dziwić "ooo, ten żakiet wyrzuciłam! a on przecież całkiem dobry! A ta bluzka? Co ona tu robi, przecież tak ją lubię i na pewno jeszcze założę!". Na szczęście w porę się opamiętała Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: garderoba minimalistyczna 08.01.24, 12:40 Mnie chodziło raczej o to, że jak się zostawi mniejsze rozmiary z nadzieją, że się do nich schudnie, to mogą leżeć latami i się nie schudnie, natomiast jeśli się ich pozbędzie, to wtedy właśnie kilogramy jakoś zlecą do tego wyrzuconego rozmiaru-klasyczne prawo Murphy'ego. To już wolę wyrzucić za małe ciuchy i schudnąć Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: garderoba minimalistyczna 08.01.24, 13:04 Aaa, ok U mnie jest tak, że coś może leżeć nieużywane nawet latami a gdy wyrzucę to szybko okazuje się, że baaardzo by się przydało. Dotyczy to nie tylko ubrań, różnych przydasi również. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: garderoba minimalistyczna 07.01.24, 14:22 Zrób inaczej, jak ci się coś zniszczy lub będzie za małe lub za wielkie, nie zastępuj nówką, tylko spróbuj się obyć, w ten sposób zmniejszy ci się garderoba do poziomu minimum. I ekologicznie i tanio. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: garderoba minimalistyczna 07.01.24, 14:24 Ale my ci mamy powiedzieć ile sztuk odzieży potrzebujesz? To karkołomne, ja się nie podejmuję. Może na początek przygody z minimalizmem, pozbądź się ubrań których nie nosisz? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: garderoba minimalistyczna 07.01.24, 14:56 Może nie zaczynaj od rewolucji tylko ewolucji. To, w czym chodzisz, zostaw. To, co jest w miarę, zostaw na po domu czy na szybkie zakupy. To, czego nie lubisz, nie czujesz się dobrze i na pewno nie będziesz w tym chodzić - oddaj albo sprzedaj. I jak mniej więcej będziesz wiedzieć, czego chcesz, kupuj pojedynczo. Może się przecież okazać, że nie odnajdziesz się w nowym stylu i znowu szafa do wymiany. Odpowiedz Link Zgłoś
wunder-gaffe Re: garderoba minimalistyczna 07.01.24, 15:01 samanta1010 napisała: > Garderoba minimum, ile? czego? dziekuje Sukienka 1x Płaszcz 1x Buty 1x zima, 1x lato Majtki 2x Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: garderoba minimalistyczna 07.01.24, 15:26 no no no.. zwłaszcza w temacie bielizny - odważnie!! Sama tak masz..?? LOL Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: garderoba minimalistyczna 07.01.24, 15:35 Jak rewolucja, to rewolucja 🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: garderoba minimalistyczna 07.01.24, 16:57 Dwóch par majtek można użyć kilka razy! 1. Standardowo 2. Tyłem na przód 3. Na lewą stronę 4. Na lewą stronę ale tyłem na przód I mamy aż 8 dni chodzenia 😋 Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: garderoba minimalistyczna 07.01.24, 17:32 Ty się śmiesz, ale były takie przykłady wielofunkcyjnych sukienek - przodem, tyłem, z biżuterią na elegancko, ze sweterkiem na sportowo, jako tunika. I tydzień przeleciał. Nie pamiętam, kto to pisał, w WO czytałam lata świetlne temu. Odpowiedz Link Zgłoś
wunder-gaffe Re: garderoba minimalistyczna 07.01.24, 17:50 kropkaa napisała: > Ty się śmiesz, ale były takie przykłady wielofunkcyjnych sukienek - przodem, ty > łem, z biżuterią na elegancko, ze sweterkiem na sportowo, jako tunika. Były też (a może są?) kurtki, które można było wywrócić na drugą stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: garderoba minimalistyczna 07.01.24, 19:52 Ja mam taką kurtkę z solara, dwustronną, do tego można zrobić w niej rękawy 3/4. Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: garderoba minimalistyczna 07.01.24, 17:55 Nawet niedawno oglądałam filmik z taką kiecka, na jedno ramię, na dwa -jak hiszpanka, bez ramiączek, jako spódnica itp. Dużo tego było 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: garderoba minimalistyczna 07.01.24, 17:56 > Dwóch par majtek można użyć kilka razy! A ja się odważę napisać, że można te majtki prać i użyć kilkadziesiąt razy! Odpowiedz Link Zgłoś
wunder-gaffe Re: garderoba minimalistyczna 07.01.24, 18:00 demodee napisała: > > Dwóch par majtek można użyć kilka razy! > > A ja się odważę napisać, że można te majtki prać i użyć kilkadziesiąt razy! Pranie jest nieekologiczne, lepiej wietrzyć na balkonie. No ale nie każdy ma balkon. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: garderoba minimalistyczna 07.01.24, 15:49 Dorzućmy jakiś stanik i rajstopy, wszak pogoda u nas zimowa. No i może w związku z tym szal i rękawiczki 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
jdylag75 Re: garderoba minimalistyczna 08.01.24, 10:48 Bez stanika można chodzić, rękawiczki zbędne - ręce do kieszeni płaszcza, szal? - można owinąc szyję swetrem, albo jak juz zaszalejesz i kupisz rajty to rajstopami czy tez majtki, które nie sa aktualnie w użyciu przekładasz przez głowe zamiast komina. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: garderoba minimalistyczna 08.01.24, 11:26 Jak owinę szyję rajstopami, to co założę na nogi? To samo ze swetrem. A znowuż majtki mają za cienki materiał, więc słaba to ochrona przed zimnem Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: garderoba minimalistyczna 08.01.24, 12:41 jdylag75 napisała: > Bez stanika można chodzić, Zależy od wielkości biustu, nie z każdym się da bez stanika. Odpowiedz Link Zgłoś
ajr27 Re: garderoba minimalistyczna 08.01.24, 13:17 Rajstopy to bezsensowny wydatek- niszczą się błyskawicznie, są relatywnie drogie. Ja nie mam ani jednej pary rajstop i żyję😅 Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: garderoba minimalistyczna 07.01.24, 16:39 Ja kupiłam dużą ilość kartonów i zamierzam wsadzić tam nienoszone ubrania, także te za duże i za małe. Zanim pójdę na zakupy w przyszłości najpierw będzie przegląd tego co jest w tych kartonach, tylko oczywiście trzeba mieć gdzie te kartony trzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
nuta15 Re: garderoba minimalistyczna 07.01.24, 17:22 Chcesz ograniczyć ilość ubrań, które już masz, czy z jakiś powodów tworzysz szafę od nowa? Zimą nosimy cieplejsze ubrania, więc od nich zacznij. Co nosisz najchętniej i najczęściej, w czym dobrze się czujesz. Masz swoją bazę kolorystyczną? Na początek zaplanuj zestawy ubrań i dodatków na najbliższy tydzień ograniczając ich ilość. Zobaczysz co ci się sprawdziło, czego brakowało, co faktycznie potrzebujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: garderoba minimalistyczna 07.01.24, 16:52 Takie zestawienia nie mają sensu. Zależy od rodzaju pracy,, stylu życia itp. To co dla mnie jest minimum dla kogoś może być przegięciem pały. Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczna_paraolka1 Re: garderoba minimalistyczna 08.01.24, 10:58 Odkladaj przez tydzień dwa rzeczy które trafiają do prania oddzielnie. Gdy sie okaze ze w szafie nie masz juz rzeczy po które chcesz sięgnąc opróżnij szafe. Okresli to twoje preferecje i potrzeby ,przeliczysz i zobaczysz ile czego potrzebujesz. Zostaw rzeczy wyjatkowe ktore potrzebujesz na specjane okazje czy wakacje jak np. Stroje kąpielowe. No chyba ze to też chcesz wymienić. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: garderoba minimalistyczna 08.01.24, 12:42 Zdefiniuj najpierw potrzeby - praca/ dom/ czas wolny/ hobby Odpowiedz Link Zgłoś