Dodaj do ulubionych

IF- pytania

16.01.24, 08:27
1. Czy tabletka eurytoxu wzieta rano ok 7 przerywa post?
2. Jesli chce byc na 16:8, czy to koniecznie musi byc 12 w poludnie do 20 wieczor? Nie lubie jesc az tak pozno, wolalabym 10.30-18.30, ew 11 do 19.
3. Czytalam, ze mozna pic herbate, ale czy np taka czerwona tez nie przerwie postu? Bardzo lubie czerwona herbate, zwlaszcza czysta, bo mnie rozgrzewa a mi bez przerwy zimno.
4. Czy przy rzucie niedoczynnosci hashimoto IF mozna stosowac?
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: IF- pytania 16.01.24, 08:33
      5. Czy przy takich problenach z tarczycą zasadne jest narażac się dodatkowo na taki dlugie przerwy w jedzeniu? Moze spróbuj 12-14h? 16h to naprawdę ekstremalnie, zwlaszcza przy źle działającej tarczycy.

Nie mam zadnych problemów hormonalnych, a przy 16h postu odczuwałam pogorszenie samopoczucia, problemy ze snem i spadek energii.
      • princy-mincy Re: IF- pytania 16.01.24, 08:40
        12 to zaden post, zaczynasz jesc o 7 i konczysz o 19. 14 to dla mnie normalne funcjonowanie. Jem sniadanie ok 9, ostatni posilek najpozniej o 19.
        • wapaha Re: IF- pytania 16.01.24, 08:54
          ależ to jest post
          12 godzinny
          skąd pomysł by wejść ( i to przy twoich problemach i w twoim wieku-zakładam ok 45 ?) na post 16 godzinny ?
          • princy-mincy Re: IF- pytania 16.01.24, 08:59
            Obecnie od wielu, wielu lat jem miedzy 9 a 19 wiec jestem na poscie 14 godzin, 10 godzin okno na jedzenie. Nie widze tego jako post, tylko dla mnie naturalny cykl dnia. Wiec jelsi chcialabym poscic to tylko moge skrocic to okno z 10 na 8 godzin, nie pojde w radykalne 6 czy 4.
            • wapaha Re: IF- pytania 16.01.24, 09:22
              myślę, że powinnaś zmienic myślenie
              to, że DLA CIEBIE nie jest to post bo jest to coś normalnego nie oznacza wcale , że postem nie jest
              wiesz, ja wielokrotnie już na forum pisałam, że byłam na IF zanim to było modne-bo od dziecka walczyłam by nie jeść śniadań. Dla mnie też jest to normalne-bo zgodne ze mną, nie męczę się, dobrze funkcjonuję itd

dlaczego-bo nie odpowiedziałaś- chcesz "swój post" wydłużyć ?- jakie masz przesłanki ( poza chęciami, bo tak ) ?
              • princy-mincy Re: IF- pytania 16.01.24, 09:34
                Przez rzut hashimoto przytylam ok 10 kg i nie moge ich za nich zrzucic.
                • 35wcieniu Re: IF- pytania 16.01.24, 09:38
                  Ale zatrzymała Ci się woda, zwiększył apetyt?
                  • princy-mincy Re: IF- pytania 16.01.24, 09:43
                    Jem tyle co zawsze, ale przytylam, to nie woda. PO prostu metabolizm zwolnil okropnie.
                    • 35wcieniu Re: IF- pytania 16.01.24, 09:52
                      Ale skąd pomysł że jeśli tak się stało przy przerwach czternastogodzinnych, to przerwy szesnastogodzinne poprawią sytuację? To w ogóle nie to, problem jest gdzie indziej, jeśli faktycznie przytyłaś nie jedząc więcej, nie zmniejszając aktywności itd.
                • wapaha Re: IF- pytania 16.01.24, 09:51
                  princy-mincy napisała:

> Przez rzut hashimoto przytylam ok 10 kg i nie moge ich za nich zrzucic.

1. czy suplementujesz selen i cynk ?
                  2. czy pilnujesz diety - tzn wiesz ile kalorii spożywasz i jakie jest makro ( tu ważna jest przede wszystkim podaż białka -kalorie,aminokwasy jako budulec hormonów itd ,i błonnika)
                  3. czy uprawiasz jakiś sport ?
                  4. wg mnie- ale tu musiałabyś się poradzić sensownego dietetyka- czy nie powinnaś własnie unikać długich przerw a skrócić okres postu na rzecz częstszych i mniejszych posiłków
        • primula.alpicola Re: IF- pytania 16.01.24, 09:29
          Owszem, 12h to jest już post, i byloby swietnie gdyby był powszechny.
          Jak uwazasz, ale może pogadaj o tych 16h z lekarzem.
      • hosta_73 Re: IF- pytania 16.01.24, 08:47
        To chyba zależy od organizmu. Mam niedoczynność i hashi a przy 16/8 czułam się bardzo dobrze.
        Może twoje objawy wynikały ze spadku glukozy?
        • primula.alpicola Re: IF- pytania 16.01.24, 09:28
          Mogło tak być, zwlaszcza że ja sporo trenuję.

• 35wcieniu Re: IF- pytania 16.01.24, 08:54
      1. Jezu, nie, skąd pomysł.
      2. Jak wolisz, żadna różnica.
      3. Nie przerwie, chyba że z cukrem.
      4. Nie mam pojęcia co to rzut hashimoto.
    • snakelilith Re: IF- pytania 16.01.24, 11:23
      Wielokrotnie powtarzane diety redukcyjne, notoryczne niedojadanie i zbyt długie przerwy przy IF, to czasem problem dla tarczycy. To sygnał dla organizmu, by przejść na tryb oszczędnościowy i do zredukowania pracy tarczycy. Nawet zdrowy człowiek może wpaść w niedoczynność.
      Na twoim miejscu bym więc tego nie robiła, a zweryfikowała najpierw aktualny plan odżywiania. Pytania:
      1. Ile razy dziennie jesz?
      2. Co jesz?
      3. Ile to jest kalorii?
      4. Ile ważysz, jakie masz BMI?
      5. Co z ruchem?
      • primula.alpicola Re: IF- pytania 16.01.24, 11:24
        Ooo, no wlaśnie o tym co napisałaś czytałam.
        Że nawet zdtowej osobie może zaszkodzić taka długa przerwa.
        • snakelilith Re: IF- pytania 16.01.24, 12:17
          Przy IF zdarza się to rzadziej, bo zdrowy organizm da radę przez 12-16 godzin bez jedzenia. Na ten czas mamy zapasy tłuszczu, ale co ważniejsze także glikogenu. Cukier jest ważnym, ale ograniczonym źródłem energii awaryjnej. Problemem staje się, gdy ludzie stosują jednocześnie IF oraz dietę redukcyjną. I może nawet jeszcze low carb. Wtedy zapasów glikogenu nie ma i organizm wpada w stres uruchamiając mechanizmy obronne redukujące metabolizm. Do nich należy także zredukowanie pracy tarczycy.
          Ale ludzie nie słuchają sensowych rad i chcą za dużo na raz, ma być szybko, już i najlepiej 20 kg na minusie przez jedną noc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka