Dodaj do ulubionych

Zwrot zakupów dokonanych przez internet - problem

19.01.24, 18:03
Może ktoś miał podobny problem. Zrobiłem zakupy na amazon.pl, ale jakość zakupionych produktów nie spodobała mi się, więc dokonałem zwrotu. Sklep dość szybko przyjął zwrot i napisał o zleceniu zwrotu środków. Po 7 dniach roboczych, o których pisali w mailu skontaktowałem się z nimi poprzez czat, że nie otrzymałem zwrotu pieniędzy. Konsultant sprawdził i napisał mi, że oni wykonali dyspozycje zwrotu pierwotną metodą płatności. W tym przypadku był to serwis Przelewy24. Odnalazłem odpowiednią transakcję u siebie w banku i napisałem do nich w tej sprawie (podając numer referencyjny). Po mniej więcej tygodniu otrzymałem informację, że oni nie otrzymali od sklepu dyspozycji zwrotu dotyczącej tej transakcji. Ponownie więc skontaktowałem się ze sklepem przedstawiając im sytuację. Kazali czekać i po kilku dniach odpisali, że oni dokonali zwrotu i został on przetworzony prawidłowo. Dodatkowo przesłali mi numer referencyjny transakcji (ten sam, który sobie sam wcześniej znalazłem) i kazali się kontaktować z Przelewy24 dlaczego środku do mnie nie dotarły.
Teraz napisałem do jednych i drugich dołączając treść korespondencji przeciwnej strony, ale trochę to wkurzające.
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Zwrot zakupów dokonanych przez internet - pro 19.01.24, 18:36
      Nic nie rozumiem- skoro znalazłeś u siebie na koncie transakcję z numerem, to dlaczego piszesz, ze nie dostałeś środków? Chyba, ze piszesz o pierwotnej transakcji, czyli zapłacie za towar? Jeśli tak, to żądaj od sklepu udowodnienia, że zlecili zwrot, czyli operacji z datą późniejszą, niż twoja zapłata i pomniejszającą ich saldo. Bo na razie to pewne jest tylko, ze zapłaciłeś.

>kazali się kontaktować z Przelewy24 dlaczego środku do mnie nie dotarły.
      Podejrzewam, że nie zlecili zwrotu i tyle
      • tonik777 Re: Zwrot zakupów dokonanych przez internet - pro 19.01.24, 20:01
        kk345 napisała:

> Nic nie rozumiem- skoro znalazłeś u siebie na koncie transakcję z numerem, to d
        > laczego piszesz, ze nie dostałeś środków? Chyba, ze piszesz o pierwotnej transa
        > kcji, czyli zapłacie za towar?
        Właśnie tak. Numer, który znalazłem u siebie dotycz transakcji pierwotnej (mojej zapłaty za zamówienie).

> Podejrzewam, że nie zlecili zwrotu i tyle
        Też mi się tak zdaje. Tylko ciężko z nimi dyskutować, ponieważ przy prostych sprawach zazwyczaj nie ma problemów, ale jak coś jest bardziej skomplikowanego to trudno znaleźć kompetentną osobę.
        • 35wcieniu Re: Zwrot zakupów dokonanych przez internet - pro 20.01.24, 09:39
          Ale co tu jest skomplikowanego? Zwrot przelewu, no strasznie skomplikowane.
    • mamamisi2005 Re: Zwrot zakupów dokonanych przez internet - pro 19.01.24, 18:52
      Kiedyś miałam coś podobnego z Zarą, równie
      bardzo się nie przejęli, że czekam na zwrot od nich 😉. Okazało się, że faktycznie przelew zlecono, a problem był po stronie serwisu płatniczego. Nie pamiętam szczegółów ( brakowało jakiś danych?), bo to było lata temu, ale ostatecznie kasa do mnie wróciła.
    • engine8t Re: Zwrot zakupów dokonanych przez internet - pro 19.01.24, 20:11
      U was to nawet Amazon jest problemem.
      • ritual2019 Re: Zwrot zakupów dokonanych przez internet - pro 19.01.24, 22:36
        engine8t napisał:

> U was to nawet Amazon jest problemem.

Prawda? Kiedys napisalam ze w pl to nawet amazon dziala inaczej, oburzyly sie co niektore. 😀
    • snakelilith Re: Zwrot zakupów dokonanych przez internet - pro 19.01.24, 23:09
      A u kogo kupiłeś? W sklepie amazon (sprzedaż i wysyłka przez amazon), czy w jednym ze sklepów, które wykorzystują amazon jako handlową platformę? W tych drugich trzeba uważać, bo amazon może pomóc w przypadku nieporozumień, ale odpowiedzialności za nie nie bierze.
      • tonik777 Re: Zwrot zakupów dokonanych przez internet - pro 22.01.24, 14:27
        Sprzedaż i wysyłka bezpośrednio z amazona.
    • iberka Re: Zwrot zakupów dokonanych przez internet - pro 19.01.24, 23:25
      Też tak kiedyś miałam i też musiałam kontaktować się z P24. Zadzwoniłam, wyjaśnienie trwało 2 minuty.
      • tonik777 Re: Zwrot zakupów dokonanych przez internet - pro 22.01.24, 14:28
        U mnie P24 twierdził, że nie dostał odpowiedniej dyspozycji z amazona.
    • bei Re: Zwrot zakupów dokonanych przez internet - pro 20.01.24, 07:44
      Zazwyczaj zwrot wpływa na konto po ok 14 dniach, zdarza się, że jest to dłuższy czas.
      • ritual2019 Re: Zwrot zakupów dokonanych przez internet - pro 20.01.24, 07:55
        14 dnia? OJP
      • sol_13 Re: Zwrot zakupów dokonanych przez internet - pro 20.01.24, 08:05
        Długo. Na zalando/eobuwie zwykle na nastepny dzień po przyjęciu zwrotu u nich. Czyli nie pasują mi buty, odnoszę do Żabki koło domu, dwa dni robocze później mam uznanie na karcie.
      • tonik777 Re: Zwrot zakupów dokonanych przez internet - pro 22.01.24, 14:29
        W przypadku amazona, w większości przypadków miałem tak, że kasa na koncie była max. kilka godzin po otrzymaniu maila potwierdzającego przyjęcie zwrotu.
        • sol_13 Re: Zwrot zakupów dokonanych przez internet - pro 26.01.24, 05:45
          Ale to chyba przelew. Zwrot na kartę nie przeprocesuje się w ciągu kilku godzin. Zawsze w sieci place kartą (przynajmniej wyższe kwoty) że względu na drogę reklamacyjną chargeback.
          • abacab.81 Re: Zwrot zakupów dokonanych przez internet - pro 26.01.24, 07:12
            Szybkie przelewy mają też procedurę reklamacyjną.
            • sol_13 Re: Zwrot zakupów dokonanych przez internet - pro 26.01.24, 15:42
              Jeśli chcesz tylko zwrotu środków ponieważ zwracasz towar, to ok płatność przelewem zwrócą również. Gorzej gdy np dokonasz transakcji w oszukańczym sklepie, wtedy jeśli zapłacisz przelewem możesz się pożegnać ze środkami. Karty mają utorowaną drogę reklamacyjną za pośrednictwem visa/mastercard i więcej można tam ugrać.
    • mizantropka_20 Re: Zwrot zakupów dokonanych przez internet - pro 20.01.24, 08:03
      Miałam podoknie na Allegro, sprzedawca zlecił zwrot (screen na dowód), a środki nie dotarły. Pomogła dopiero reklamacja sprzedawcy.
    • kanna Re: Zwrot zakupów dokonanych przez internet - pro 20.01.24, 09:35
      Odnośnie Amazona - kupiłam ostatnio sprzęt kuchenny. Kosztował coś koło 400 zł, zaproponowano mi zapłatę w ratach. Kliknęłam i ścigało mi po te paręnaście złotych. Ok.

Po dwóch miesiącach przyszła informacja, że sprzęt jest tańszy i w związku z tym ostatnia rata będzie niższa o o płowe smile mała rzecz, a cieszy.
      Od dziś tylko raty big_grin
    • tonik777 Re: Zwrot zakupów dokonanych przez internet - pro 22.01.24, 14:33
      W końcu kasa do mnie wróciła, ale nie wiem czy e-mail do amazona czy do P24 pomógł, ponieważ od żadnej z tych instytucji odpowiedzi nie otrzymałem. Ale najważniejsze jest, że obecny stan jest taki jaki powinien być.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka