Dodaj do ulubionych

Ulubione przekąski z piekarni

21.01.24, 12:24
Chodzi mi o piekarnię z Lidla lub Biedronki. Ja z piekarni biedronki nic nie lubię, za to w lidlu uwielbiam paszteciki z pieczarkami.
Macie coś ulubionego, lub do polecenia?

Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 12:25
      LKW
    • ukrytaczara Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 13:39
      Fuuu, nie tknęłabym obmacanych przez setki klientów wyrobów.
      • chatgris01 Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 14:04
        W polskich Lidlach wypieki nie są zamknięte za szkłem?
        • ukrytaczara Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 14:15
          chatgris01 napisała:

> W polskich Lidlach wypieki nie są zamknięte za szkłem?
          >

A szkło chroni przez obmacaniem przez klienta brudnymi rękoma dziesiątków wyrobów nim wybierze ten jedyny?
          • chatgris01 Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 14:16
            No chroni, bo nie ma możliwości dotknięcia ręką tego, co jest w środku zamkniętej witrynki.
            • chatgris01 Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 14:19
              https://th.bing.com/th/id/OIP.cvOu6fzGVxPAE5qDpZMOnwAAAA?rs=1&pid=ImgDetMain
            • ukrytaczara Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 14:19
              chatgris01 napisała:

> No chroni, bo nie ma możliwości dotknięcia ręką tego, co jest w środku zamknięt
              > ej witrynki.
              >

W polskich dyskontach klient sobie bierze sam, sprzedawca nie podaje.
              • chatgris01 Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 14:23
                Dlatego pytałam. Ale we francuskich Lidlach też sprzedawca nie podaje, klient bierze sam, ale nie ręką, bo nie ma takiej możliwości (wrzuciłam wyżej fotę).
                • ukrytaczara Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 14:30
                  W Polsce ręką bierze. Są niby rękawiczki, ale przestałam kupować, gdy zobaczyłam, że duży procent bierze bułki, czy tam inne wyroby bez rękawiczki, macając sąsiednie.
                  • ukrytaczara Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 14:34
                    Otwiera się drzwiczki i się bierze

https://wszczecinie.net.pl/zdjecia/otwarcielidla/WB1_9286.jpg
                  • malaperspektywa Re: Ulubione przekąski z piekarni 22.01.24, 11:12
                    Nie używam rękawiczek, bo to dodatkowe śmieci. Można wziąć przez foliówkę, w którą się potem pakuje albo po prostu nie macać. Foliówkę potem w domu wykorzystać na śmieci. Te torebki papierowo-foliowe mnie nie przekonują, bo ani to papier ani plastik.
                • homohominilupus Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 20:36
                  Ale ze we Francji pieczywo z Lidla? Toż to profanacja! W kraju cudownych boulangeries?! No jak można?
                  • chatgris01 Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 20:48
                    We wszystkich francuskich hipermarketach, marketach i dyskontach sprzedają pieczywo (w wielu odpiekane na miejscu), ale i piekarni jest mrowie a mrowie.
                    • homohominilupus Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 21:10
                      Tak, domyślam się ale zastanawiam się dlaczego ludzie to kupuja, a te odpiekane produkty to już w ogóle, skoro mają tyle piekarni z genialnymi wyrobami.
                      Moze chodzi o cenę?
                      • chatgris01 Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 21:21
                        O cenę przede wszystkim.
                      • marta.graca Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 22:09
                        U nas też są piekarnie z genialnymi wyrobami, a jednak pieczywo z Lidla ma swoich amatorów.
      • slatynka85 Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 14:10
        ukrytaczara napisała:

> Fuuu, nie tknęłabym obmacanych przez setki klientów wyrobów.
        Serio myślisz że w piekarni nie są obmacane przez tysiące rąk? 🤔 Nie pracowałaś nigdy w piekarni. Wyjdź ze swojej bańki, serio
        • babcia47 Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 18:00
          Z setkami rak to przesada to po pierwsze. Po drugie każdy pracownik piekarni musi mieć aktualne badania lekarskie pod bardzo wysokimi karami dla właściciela i kierownictwa. Po trzecie w piekarni obowiązują normy higieniczne i odruchowo czesto korzysta się z wody i mydła
          • ukrytaczara Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 19:23
            Po drugie każdy pracownik piekarni musi mieć aktualne badania lekarskie pod bardzo wysokimi karami dla właściciela i kierownictwa. Po trzecie w piekarni obowiązują normy higieniczne i odruchowo czesto korzysta się z wody i mydła

A od klientów macaczy nikt nie wymaga badań sanepidowskich, kIedyś widziałalam w Lidlu babkę, która najpierw wydmuchała nos, bo był sezon grypowy, a pozniej tą samą ręką macała bułki, by spośród kilkudziesięciu wymacanych wybrać tę jedyną.
            • milupaa Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 19:47
              Dlatego ja zawsze biorę te bułki z jak najdalszej części 🙂 Zresztą wszystko tak biorę, to co stoi blisko często jest wymacane, brane i odkładane, widać to nawet po opakowaniach. Jednak większość ludzi bierze pierwsze z brzegu.
              • ukrytaczara Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 19:59
                Dlatego ja zawsze biorę te bułki z jak najdalszej części

Gdy już muszę kupić, to tylko te, które pracownik na moich oczach właśnie umieścił w gablocie. Innych się brzydzę.
          • babcia47 Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 19:49
            babcia47 napisała:

> Z setkami rak to przesada to po pierwsze. Po drugie każdy pracownik piekarni mu
            > si mieć aktualne badania lekarskie pod bardzo wysokimi karami dla właściciela i
            > kierownictwa. Po trzecie w piekarni obowiązują normy higieniczne i odruchowo c
            > zesto korzysta się z wody i mydła
            >
            Ps. Pracowałam w piekarni. Od momentu wyjścia z pieca gdzie panuje temperatura 220- 290 st C ktora wybija wszelkie zarazki z bułkami w piekarni ma do czynienia tylko jedna osoba, pakująca ktora ma okazje dotknąć je rekoma gdy pakuje mniejsza ilosc. W wielu przypadkach po prostu zsypuje się je z blachy do kosza i podobnie robi się w sklepie a przy tym sa to osoby bezpieczne bakteriologicznie, bywa, że używa się rękawiczek jednorazowych. Teraz sama kupując bułki nie biorę rękawiczek bo sa bardzo niewygodne tylko wkładam rękę do woreczka w który je pakuję, chwytam wybrane i wywijam tak ze znajdują się w środku. Mojavreka jest po drugiej stronie worka. Metoda dobra ale sprawdza się przy małej ilości bułek, tak do trzech sztuk . Nigdy nie obmacuje bo to bez sensu. Chleb kupuje tylko krojony z wygody i dlatego ze chleb jednak " macam"
          • quendi Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 20:26
            babcia47 napisała:

> Z setkami rak to przesada to po pierwsze. Po drugie każdy pracownik piekarni mu
            > si mieć aktualne badania lekarskie pod bardzo wysokimi karami dla właściciela i
            > kierownictwa. Po trzecie w piekarni obowiązują normy higieniczne i odruchowo c
            > zesto korzysta się z wody i mydła
            >

Oj serio nigdy nie byłaś w piekarni wink
            • babcia47 Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 21:03
              Pracwakam blisko 10 lat i to przy pakowaniu wlasnie
              • milupaa Re: Ulubione przekąski z piekarni 22.01.24, 14:36
                Pytanie po co właściwie ludzie bułki macają? Przecież one są świeże. Jeszcze można zrozumiec w weekend w jakimś sklepie osiedlowym czy żabce bo najczęściej są z poprzedniego dnia niestety.
      • quendi Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 20:27
        Raczej fuuu, nie tknęłabym pieczywa z Lidla czy Biedronki.
    • filifionka.b Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 14:36
      W każdej piekarni najlepszy jest dla mnie cebularz. W UK w Lidlu sprzedają pastel de nata i też bardzo lubię.
      • kubek0802 Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 14:49
        Lubię palucha z oliwkami z biedronki.

• crea.tura Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 15:00
      Warczkocz z orzechami i rodzynkami. Matko, jaki on jest dobry.
      • komunia23 Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 15:15
        Jutro będzie mój, dzięki smile
        • crea.tura Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 16:28
          Daj znać czy podzielasz opinię smile
      • motyllica Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 16:51
        Z Lidla croissant z orzechami, dzieci lubią drożdżówki z serem
      • default Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 19:31
        Ten z syropem klonowym i orzechami pekan ? Też lubię.
        A z nie słodkich wypieków - te brązowe precle, chociaż ostatnio jakby gorsze są.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 22:07
        Też lubię. Lubię też te ciastka z serem i brzoskwinią i duet z owocami leśnymi.
    • chococaffe Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 17:42
      Z tych dwóch sklepów - żadne (chociaż inne produkty tam kupuję)
    • babcia47 Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 17:55
      Niestety pracowałam w nieduzej, tradycyjnej piekarni i miałam okazję jadąc prawdziwe pieczywo. Z tego powodu oferowanych w marketach produktow odpuijanych z mrożonego ciasta ktore kilka miesięcy leżało w zamrażarkach nawet nie tykam. Czuję różnicę w trakcie jedzenia. Musze się naszukac by kupic prawdziwy smaczny chleb czy inne wypieki i nie interesuje mnie wtedy cena
      • babcia47 Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 18:04
        Gdy pracowałam w banku byla obok nieduza rodzinna piekarnia w ktorej sprzedawano kapusniaczki z ciasta francuskiego. Z kubkiem czystego barszczu byly najlepszym pod słońcem drugim śniadaniem
      • quendi Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 20:28
        Upiecz sama, to jest bajecznie proste.
        Chociaż jestem beznadziejna w wypiekach słodkich, nigdy nie miałam problemów z chlebem.
        • babcia47 Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 21:09
          Akurat takich ktore mozna upiec w mojej kuchence nie lubie albo również nie jest to osiągalne ze względu na sprzęt. Pozatym szkoda mi czasu i energii by upiec chleb dla samotnej osoby bo w sumie nie zjadam go w takich ilościach by się opłaciło. Porządny krojony chleb dzielę na porcje po 4-6 kromek i zamrażam. Starcza na długo bo są dni ze nie jem go wogóle.. i żyję
    • milupaa Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 19:50
      W Lidlu kupuje tylko kajzerki oraz mufinki czekoladowe, z tego powodu że są bardzo tanie a całkiem smaczne. Inne pieczywo kupuje w piekarni.
    • olpa7 Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 21:34
      W Biedronce Pao de Deus ale dawno nie widziałam więc nie wiem czy jeszcze mają w ofercie.
    • conena Re: Ulubione przekąski z piekarni 22.01.24, 14:39
      ja lubię z lidla paluchy z oliwkami, ale rzadko są. dobre były takie poczwórne bułeczki a'la chałka, ale one z kolei teraz są dużo mniejsze niż na początku jak weszły, więc w ramach protestu nie kupuję. paszteciki z grzybami dla mnie zrobiły się za kwaśne, podobnież takie małe a'la focaccia, wyglądają spoko, ale kwaśne jakieś.

w biedrze rzadziej bywam, to nie mam porównania.
    • szarmszejk123 Re: Ulubione przekąski z piekarni 22.01.24, 15:38
      Lubię takie turecko-greckie ( zależy od sklepu, raz je nazywają tak, raz tak) paluchy z ciasta filo nadziewane szpinakiem i fetą.
      • szarmszejk123 Re: Ulubione przekąski z piekarni 22.01.24, 15:40
        Tyle, że u mnie to piekarnia Alberta Heijn'a, Jumbo albo Jan Linders, rzadziej Lidl, bo nie mam go po drodze.
        Za to w niemieckim Lidlu bardzo lubię turecki chleb, taki płaski, duzy, okrągły, z czarnuszką.
    • konsta-is-me Re: Ulubione przekąski z piekarni 22.01.24, 23:12
      W Biedronce jest burek czyli taka rurka z ciasta filo czy może francuskiego ze szpinakiem.Bardzo tłuste to ale dobre.
      Ratowało mnie nieraz w podróży.
      Od biedy może być drożdżówka z jabłkiem albo serem.
      Lidl mam tak daleko , że nawet nie wiem co tam jest w asortymencie na stałe.
      Poza tym nic ciekawego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka