komunia23 21.01.24, 12:24 Chodzi mi o piekarnię z Lidla lub Biedronki. Ja z piekarni biedronki nic nie lubię, za to w lidlu uwielbiam paszteciki z pieczarkami. Macie coś ulubionego, lub do polecenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ukrytaczara Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 13:39 Fuuu, nie tknęłabym obmacanych przez setki klientów wyrobów. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 14:04 W polskich Lidlach wypieki nie są zamknięte za szkłem? Odpowiedz Link Zgłoś
ukrytaczara Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 14:15 chatgris01 napisała: > W polskich Lidlach wypieki nie są zamknięte za szkłem? > A szkło chroni przez obmacaniem przez klienta brudnymi rękoma dziesiątków wyrobów nim wybierze ten jedyny? Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 14:16 No chroni, bo nie ma możliwości dotknięcia ręką tego, co jest w środku zamkniętej witrynki. Odpowiedz Link Zgłoś
ukrytaczara Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 14:19 chatgris01 napisała: > No chroni, bo nie ma możliwości dotknięcia ręką tego, co jest w środku zamknięt > ej witrynki. > W polskich dyskontach klient sobie bierze sam, sprzedawca nie podaje. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 14:23 Dlatego pytałam. Ale we francuskich Lidlach też sprzedawca nie podaje, klient bierze sam, ale nie ręką, bo nie ma takiej możliwości (wrzuciłam wyżej fotę). Odpowiedz Link Zgłoś
ukrytaczara Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 14:30 W Polsce ręką bierze. Są niby rękawiczki, ale przestałam kupować, gdy zobaczyłam, że duży procent bierze bułki, czy tam inne wyroby bez rękawiczki, macając sąsiednie. Odpowiedz Link Zgłoś
ukrytaczara Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 14:34 Otwiera się drzwiczki i się bierze Odpowiedz Link Zgłoś
malaperspektywa Re: Ulubione przekąski z piekarni 22.01.24, 11:12 Nie używam rękawiczek, bo to dodatkowe śmieci. Można wziąć przez foliówkę, w którą się potem pakuje albo po prostu nie macać. Foliówkę potem w domu wykorzystać na śmieci. Te torebki papierowo-foliowe mnie nie przekonują, bo ani to papier ani plastik. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 20:36 Ale ze we Francji pieczywo z Lidla? Toż to profanacja! W kraju cudownych boulangeries?! No jak można? Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 20:48 We wszystkich francuskich hipermarketach, marketach i dyskontach sprzedają pieczywo (w wielu odpiekane na miejscu), ale i piekarni jest mrowie a mrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 21:10 Tak, domyślam się ale zastanawiam się dlaczego ludzie to kupuja, a te odpiekane produkty to już w ogóle, skoro mają tyle piekarni z genialnymi wyrobami. Moze chodzi o cenę? Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 21:21 O cenę przede wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 22:09 U nas też są piekarnie z genialnymi wyrobami, a jednak pieczywo z Lidla ma swoich amatorów. Odpowiedz Link Zgłoś
slatynka85 Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 14:10 ukrytaczara napisała: > Fuuu, nie tknęłabym obmacanych przez setki klientów wyrobów. Serio myślisz że w piekarni nie są obmacane przez tysiące rąk? 🤔 Nie pracowałaś nigdy w piekarni. Wyjdź ze swojej bańki, serio Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 18:00 Z setkami rak to przesada to po pierwsze. Po drugie każdy pracownik piekarni musi mieć aktualne badania lekarskie pod bardzo wysokimi karami dla właściciela i kierownictwa. Po trzecie w piekarni obowiązują normy higieniczne i odruchowo czesto korzysta się z wody i mydła Odpowiedz Link Zgłoś
ukrytaczara Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 19:23 Po drugie każdy pracownik piekarni musi mieć aktualne badania lekarskie pod bardzo wysokimi karami dla właściciela i kierownictwa. Po trzecie w piekarni obowiązują normy higieniczne i odruchowo czesto korzysta się z wody i mydła A od klientów macaczy nikt nie wymaga badań sanepidowskich, kIedyś widziałalam w Lidlu babkę, która najpierw wydmuchała nos, bo był sezon grypowy, a pozniej tą samą ręką macała bułki, by spośród kilkudziesięciu wymacanych wybrać tę jedyną. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 19:47 Dlatego ja zawsze biorę te bułki z jak najdalszej części 🙂 Zresztą wszystko tak biorę, to co stoi blisko często jest wymacane, brane i odkładane, widać to nawet po opakowaniach. Jednak większość ludzi bierze pierwsze z brzegu. Odpowiedz Link Zgłoś
ukrytaczara Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 19:59 Dlatego ja zawsze biorę te bułki z jak najdalszej części Gdy już muszę kupić, to tylko te, które pracownik na moich oczach właśnie umieścił w gablocie. Innych się brzydzę. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 19:49 babcia47 napisała: > Z setkami rak to przesada to po pierwsze. Po drugie każdy pracownik piekarni mu > si mieć aktualne badania lekarskie pod bardzo wysokimi karami dla właściciela i > kierownictwa. Po trzecie w piekarni obowiązują normy higieniczne i odruchowo c > zesto korzysta się z wody i mydła > Ps. Pracowałam w piekarni. Od momentu wyjścia z pieca gdzie panuje temperatura 220- 290 st C ktora wybija wszelkie zarazki z bułkami w piekarni ma do czynienia tylko jedna osoba, pakująca ktora ma okazje dotknąć je rekoma gdy pakuje mniejsza ilosc. W wielu przypadkach po prostu zsypuje się je z blachy do kosza i podobnie robi się w sklepie a przy tym sa to osoby bezpieczne bakteriologicznie, bywa, że używa się rękawiczek jednorazowych. Teraz sama kupując bułki nie biorę rękawiczek bo sa bardzo niewygodne tylko wkładam rękę do woreczka w który je pakuję, chwytam wybrane i wywijam tak ze znajdują się w środku. Mojavreka jest po drugiej stronie worka. Metoda dobra ale sprawdza się przy małej ilości bułek, tak do trzech sztuk . Nigdy nie obmacuje bo to bez sensu. Chleb kupuje tylko krojony z wygody i dlatego ze chleb jednak " macam" Odpowiedz Link Zgłoś
quendi Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 20:26 babcia47 napisała: > Z setkami rak to przesada to po pierwsze. Po drugie każdy pracownik piekarni mu > si mieć aktualne badania lekarskie pod bardzo wysokimi karami dla właściciela i > kierownictwa. Po trzecie w piekarni obowiązują normy higieniczne i odruchowo c > zesto korzysta się z wody i mydła > Oj serio nigdy nie byłaś w piekarni Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 21:03 Pracwakam blisko 10 lat i to przy pakowaniu wlasnie Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Ulubione przekąski z piekarni 22.01.24, 14:36 Pytanie po co właściwie ludzie bułki macają? Przecież one są świeże. Jeszcze można zrozumiec w weekend w jakimś sklepie osiedlowym czy żabce bo najczęściej są z poprzedniego dnia niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
quendi Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 20:27 Raczej fuuu, nie tknęłabym pieczywa z Lidla czy Biedronki. Odpowiedz Link Zgłoś
filifionka.b Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 14:36 W każdej piekarni najlepszy jest dla mnie cebularz. W UK w Lidlu sprzedają pastel de nata i też bardzo lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
kubek0802 Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 14:49 Lubię palucha z oliwkami z biedronki. Odpowiedz Link Zgłoś
crea.tura Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 15:00 Warczkocz z orzechami i rodzynkami. Matko, jaki on jest dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
komunia23 Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 15:15 Jutro będzie mój, dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
crea.tura Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 16:28 Daj znać czy podzielasz opinię Odpowiedz Link Zgłoś
motyllica Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 16:51 Z Lidla croissant z orzechami, dzieci lubią drożdżówki z serem Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 19:31 Ten z syropem klonowym i orzechami pekan ? Też lubię. A z nie słodkich wypieków - te brązowe precle, chociaż ostatnio jakby gorsze są. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 22:07 Też lubię. Lubię też te ciastka z serem i brzoskwinią i duet z owocami leśnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 17:42 Z tych dwóch sklepów - żadne (chociaż inne produkty tam kupuję) Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 17:55 Niestety pracowałam w nieduzej, tradycyjnej piekarni i miałam okazję jadąc prawdziwe pieczywo. Z tego powodu oferowanych w marketach produktow odpuijanych z mrożonego ciasta ktore kilka miesięcy leżało w zamrażarkach nawet nie tykam. Czuję różnicę w trakcie jedzenia. Musze się naszukac by kupic prawdziwy smaczny chleb czy inne wypieki i nie interesuje mnie wtedy cena Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 18:04 Gdy pracowałam w banku byla obok nieduza rodzinna piekarnia w ktorej sprzedawano kapusniaczki z ciasta francuskiego. Z kubkiem czystego barszczu byly najlepszym pod słońcem drugim śniadaniem Odpowiedz Link Zgłoś
quendi Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 20:28 Upiecz sama, to jest bajecznie proste. Chociaż jestem beznadziejna w wypiekach słodkich, nigdy nie miałam problemów z chlebem. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 21:09 Akurat takich ktore mozna upiec w mojej kuchence nie lubie albo również nie jest to osiągalne ze względu na sprzęt. Pozatym szkoda mi czasu i energii by upiec chleb dla samotnej osoby bo w sumie nie zjadam go w takich ilościach by się opłaciło. Porządny krojony chleb dzielę na porcje po 4-6 kromek i zamrażam. Starcza na długo bo są dni ze nie jem go wogóle.. i żyję Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 19:50 W Lidlu kupuje tylko kajzerki oraz mufinki czekoladowe, z tego powodu że są bardzo tanie a całkiem smaczne. Inne pieczywo kupuje w piekarni. Odpowiedz Link Zgłoś
olpa7 Re: Ulubione przekąski z piekarni 21.01.24, 21:34 W Biedronce Pao de Deus ale dawno nie widziałam więc nie wiem czy jeszcze mają w ofercie. Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Ulubione przekąski z piekarni 22.01.24, 14:39 ja lubię z lidla paluchy z oliwkami, ale rzadko są. dobre były takie poczwórne bułeczki a'la chałka, ale one z kolei teraz są dużo mniejsze niż na początku jak weszły, więc w ramach protestu nie kupuję. paszteciki z grzybami dla mnie zrobiły się za kwaśne, podobnież takie małe a'la focaccia, wyglądają spoko, ale kwaśne jakieś. w biedrze rzadziej bywam, to nie mam porównania. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Ulubione przekąski z piekarni 22.01.24, 15:38 Lubię takie turecko-greckie ( zależy od sklepu, raz je nazywają tak, raz tak) paluchy z ciasta filo nadziewane szpinakiem i fetą. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Ulubione przekąski z piekarni 22.01.24, 15:40 Tyle, że u mnie to piekarnia Alberta Heijn'a, Jumbo albo Jan Linders, rzadziej Lidl, bo nie mam go po drodze. Za to w niemieckim Lidlu bardzo lubię turecki chleb, taki płaski, duzy, okrągły, z czarnuszką. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Ulubione przekąski z piekarni 22.01.24, 23:12 W Biedronce jest burek czyli taka rurka z ciasta filo czy może francuskiego ze szpinakiem.Bardzo tłuste to ale dobre. Ratowało mnie nieraz w podróży. Od biedy może być drożdżówka z jabłkiem albo serem. Lidl mam tak daleko , że nawet nie wiem co tam jest w asortymencie na stałe. Poza tym nic ciekawego. Odpowiedz Link Zgłoś