Dodaj do ulubionych

Dziwna sytuacja w Unii

22.01.24, 19:39
wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-klopoty-polskiego-komisarza-jeden-z-krajow-stawia-sprawe-na-,nId,7284980
Jak rozumiem polski komisarz upiera się przy narzucaniu rolnikom płodozmianu i ugorowania wbrew stanowisku 15 krajów członkowskich, w tym samej Polski.
Czy uważacie, że to jest normalne?
Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: Dziwna sytuacja w Unii 22.01.24, 19:54
      mysiaapysia napisała:

> <a href="wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-klopoty-polskiego-komisarza-jeden-z-krajow-stawia-sprawe-na-,nId,7284980" target="_blank" rel=
      > Czy uważacie, że to jest normalne?

Zdecydowanie tak. Szkoda, że tak rzadko rozum w UE dochodzi do głosu. I piszę to, mimo, że Wojciechowski zupełnie nie jest z mojej bajki. Naprawdę, opcja przeciwna, czyli "jedzcie g.wno, miliony much nie mogą się mylić", to nie jest dobry wybór.
      • mysiaapysia Re: Dziwna sytuacja w Unii 22.01.24, 20:04
        Ale tu nie chodzi o poddawanie się zdaniu większości, tylko o upieranie się przy rozwiązaniu rodem ze średniowiecza w trudnym okresie dla rolnictwa.
        • taki-sobie-nick Re: Dziwna sytuacja w Unii 22.01.24, 22:03
          mysiaapysia napisała:

> Ale tu nie chodzi o poddawanie się zdaniu większości, tylko o upieranie się prz
          > y rozwiązaniu rodem ze średniowiecza

Znasz się na rolnictwie?
        • alicia033 Re: Dziwna sytuacja w Unii 23.01.24, 09:36
          mysiaapysia napisała:

> tylko o upieranie się przy rozwiązaniu rodem ze średniowiecza w trudnym okresie dla rolnictwa.

pod jakim kamieniem spędziłaś ostatnie 50 lat?
          Te, jak je nazywasz, "rozwiązania rodem ze średniowiecza" nazywają się dzisiaj ekologia. I mają udowodniony, korzystny wpływ na zachowanie potencjału biologicznego gleb. W przeciwienie do rabunkowych, degradujących gleby i wody intensywnych upraw rolniczych.
        • palacinka2020 Re: Dziwna sytuacja w Unii 23.01.24, 09:51
          Kiedys mi sie wydawalo, ze plodozmian to taka norma. Kazdy wie ze tak trzeba robic, i kazdy rolnik tak robi.
          No i potem doroslam i dowiedzialam sie ze nie- jak nie ma obowiazku to rolnicy sieja co rok to samo i przez to gleba staje sie coraz bardziej uboga. A ze plony gorsze to opryskuja, daja sztuczne nawozy itd, aby zredukowac niekorzystny wplyw braku plodozmianu.

Tak wiec calym sercem jestem za komisarzem.
          • taki-sobie-nick Re: Dziwna sytuacja w Unii 23.01.24, 21:49
            A ja się dowiedziałam, mimo iż pojęcia nie mam o rolnictwie, że ugorowanie przeprowadza się dla dobra gleby.
            • demodee Re: Dziwna sytuacja w Unii 23.01.24, 22:13
              A to już się nie nawozi? (też się nie znam na rolnictwie)
    • demodee Re: Dziwna sytuacja w Unii 23.01.24, 22:25
      > Czy uważacie, że to jest normalne?

Ja uważam, ze to nie jest normalne, że jakiś rumuński rolnik musi prosić komisarza Wojciechowskiego o zgodę na zaoranie ugoru...
    • demono2004 Re: Dziwna sytuacja w Unii 23.01.24, 22:43
      Nie. To nie jest normalne, ale wiekszosc ematek napisze inaczej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka