Dodaj do ulubionych

Zasłanianie okna

25.01.24, 13:57
Co byście powiesiły w oknach w celu zapewniania prywatności w domu tego typu? Niski parter przy jednej z głównych ulic w samym centrum miasta. Chodnik tuz pod oknami - przechodnie dosłownie mogą dotknąć szyby. Nocą samochody świeca prosto w okna. Dom ma ze 300 lat i status zabytku. Zdjęcie dla wizualizacji.
Obserwuj wątek
    • raphidophora_tetrasperma Re: Zasłanianie okna 25.01.24, 14:06
      Drewniane żaluzje
    • niemcyy Re: Zasłanianie okna 25.01.24, 14:18
      Taką harmonijkę składaną od góry i od dołu.
    • 21mada Re: Zasłanianie okna 25.01.24, 14:24
      Nakleiłabym takie lustrzane naklejki. Z zewnątrz widać lustro.
      • palczak.madagaskarski Re: Zasłanianie okna 25.01.24, 14:44
        W przypadku naklejania takiej folii typu "lustro weneckie", warto od razu się zainteresować naklejkami na szyby, żeby zapobiec kolizjom ptaków z oknami. Ogólnie rzecz biorąc, ptak może strzelić w każdą szybę (i jest to zaskakująco duży problem, mnóstwo ptaków tak ginie), ale jednak zwykle w oknach są jakieś firanki, kwiatki, więc to ryzyko jest mniejsze. A jak szyba będzie lustrem, to problem może się nasilić.
        Skuteczne są np. takie naklejki (mają też tę zaletę, że nie zasłaniają jakoś znacząco widoku i nie przeszkadzają w wyglądaniu przez okno) szklanepulapki.pl/sklep/ ale tak naprawdę może być cokolwiek, co spowoduje, że ptaki będą widziały przeszkodę i będą ją omijały, a nie próbowały przelecieć "pomiędzy".
        • princesswhitewolf Re: Zasłanianie okna 25.01.24, 16:35
          Tylko ze to zaciemnia bo przepuszcza.mniej swiatla.
        • princesswhitewolf Re: Zasłanianie okna 25.01.24, 16:36
          Trzeba sie zapytac na ktorym pietrze i jesli to parter to watpliwe by ptaki tam lataly
          • stardo59 Re: Zasłanianie okna 25.01.24, 23:22
            Trzeba się nauczyć czytania ze zrozumieniem:

"Chodnik tuz pod oknami - przechodnie dosłownie mogą dotknąć szyby. Nocą samochody świeca prosto w okna."
            • princesswhitewolf Re: Zasłanianie okna 25.01.24, 23:55
              Wniosek: ptaki tam wleca.

• hell-raiser1 Re: Zasłanianie okna 26.01.24, 00:42
              stardo59 napisał(a):

> Trzeba się nauczyć czytania ze zrozumieniem:
              >
              > "Chodnik tuz pod oknami - przechodnie dosłownie mogą dotknąć szyby. Nocą samoch
              > ody świeca prosto w okna."
              Lubię takich co wszystko czytają i wiedzą też o wszystkich. Wręcz ich uwielbiam i ich cudowne pouczenia.
        • milupaa Re: Zasłanianie okna 26.01.24, 10:27
          Przecież to krypto reklama. Tak ptaki wlecą w okna, które są na parterze w dodatku dość nisko jeśli ludzie zaglądają, większej bzdury w życiu nie czytałam.
      • glasscraft Re: Zasłanianie okna 25.01.24, 14:48
        Jezeli autorce piszacej o statusie zabytku chodzi o to, ze jest to "listed building", to na naklejenie lustrzanej folii wlasciciel moze nie dostac zgody.
      • sueellen Re: Zasłanianie okna 25.01.24, 17:22
        21mada napisała:

> Nakleiłabym takie lustrzane naklejki. Z zewnątrz widać lustro.

Jak to dobrze że nie jesteś właścicielka zabytku...
        • milupaa Re: Zasłanianie okna 25.01.24, 17:28
          Zgodzę się, kulą w płot 🙂
    • milupaa Re: Zasłanianie okna 25.01.24, 14:34
      Zazdrostki i zasłonki.
      • gris_gris Re: Zasłanianie okna 25.01.24, 14:53
        milupaa napisała:

> Zazdrostki i zasłonki.

Ja tez, tylko zazdrostki lniane i bez falbanek, ewentualnie z merezka. Zaslony tez lniane, lub jesli styl cottage, to w kwiaty czy wzory Liberty/William Morris.
        • gris_gris Re: Zasłanianie okna 25.01.24, 15:40
          takie https://i.pinimg.com/564x/b3/6a/20/b36a20a81cf2edfcf0964778b203c960.jpg

lub takie https://i.pinimg.com/564x/f5/9c/72/f59c720078fd1818e46a29b015d0dec6.jpg
          • mava12 Re: Zasłanianie okna 26.01.24, 09:08
            może to i ładne ale jeśli okna otwierają się do wewnątrz, a pewnie tak, to raczej kiepski pomysł.
            • gris_gris Re: Zasłanianie okna 26.01.24, 09:34
              mava12 napisała:

> może to i ładne ale jeśli okna otwierają się do wewnątrz, a pewnie tak, to racz
              > ej kiepski pomysł.

Dlaczego? Masz zazdrostke na kazdym skrzydle osobno, i mozesz otworzyc okno. Poza tym podejrzewam, ze ten dom (jesli istnieje smile) ma okna otwierane do gory, jak te na zdjeciach.
              • glasscraft Re: Zasłanianie okna 26.01.24, 10:54
                gris_gris napisała:

> Poza tym podejrzewam, ze ten dom [b](jesli istnieje smile)...

www.fabricsandpapers.com/blog/molly-mahon-curtains-and-blinds big_grin
              • sueellen Re: Zasłanianie okna 26.01.24, 13:44
                gris_gris napisała:

> mava12 napisała:
                >
                > > może to i ładne ale jeśli okna otwierają się do wewnątrz, a pewnie tak, t
                > o racz
                > > ej kiepski pomysł.
                >
                > Dlaczego? Masz zazdrostke na kazdym skrzydle osobno, i mozesz otworzyc okno. Po
                > za tym podejrzewam, ze ten dom (jesli istnieje smile) ma okna otwierane do gory, j
                > ak te na zdjeciach.

Do wewnątrz bo takie są standardowe okna w UK.
                • glasscraft Re: Zasłanianie okna 26.01.24, 13:49
                  sueellen napisała:

> Do wewnątrz bo takie są standardowe okna w UK.

Bzdura. Po raz kolejny udowadniasz, ze o UK wiesz tyle co z filmow BBC na zrobionych w latach 80tych na potrzebe amerykanskiego widza.
                  • princesswhitewolf Re: Zasłanianie okna 26.01.24, 13:57
                    jej sie pewno pomylilo. Chodzilo jej o odwrotnie ze na zewnatrz sa standardowe.
                  • gris_gris Re: Zasłanianie okna 26.01.24, 18:55
                    glasscraft napisała:

> sueellen napisała:
                    >
                    > > Do wewnątrz bo takie są standardowe okna w UK.
                    >
                    > Bzdura. Po raz kolejny udowadniasz, ze o UK wiesz tyle co z filmow BBC na zrobi
                    > onych w latach 80tych na potrzebe amerykanskiego widza.
                    >
                    >

Dokladnie. Jakie maja byc okna w 300 letnim cottage jak nie sash?
              • princesswhitewolf Re: Zasłanianie okna 26.01.24, 14:02
                > ze ten dom (jesli istnieje smile) ma okna otwierane do gory, jak te na zdjeciach.

tzw sash wciagane na sznurach na dol i na gore. Teraz takich juz sie nie uzywa a w tzw listed buildings zezwalaja na bardzo podobne zastepstwo takich okien w nowoczesnym wydaniu. Ogolnie to przechlapane bo ze wszystkim trzeba miec zezwolenie
                • glasscraft Re: Zasłanianie okna 26.01.24, 14:10
                  Jak najbardziej sie sash uzywa, rowniez w nowym budownictwie, jezeli ma sie takie zyczenie. A to, na co zezwalaja w listed buildings bardzo czesto zalezy od lokalnego urzedu miasta/gminy i ich ochrony zabytkow i np tego, czy okna sa z przodu budynku (czyli widoczne dla publiki), czy nie. Moga np dac zezwolenie tylko na tzn secondary glazing czyli na zewnatrz stare okno i w srodku domu takie jakby dodatkowe okno.
                  • princesswhitewolf Re: Zasłanianie okna 26.01.24, 14:13
                    moc to mozna wszystko tylko w praktyce coraz mniej uzywaja sash bo o nie trzeba bardzo dbac. Kiedys wynajmowalam mieszkanie z takim koszmarkiem. Niby nie stare ale co sie czlowiek natrul.

A reszta to chyba oczywista
                    • glasscraft Re: Zasłanianie okna 26.01.24, 14:22
                      Mam sash w calym domu i naprawde jakos nie musze o nie bardzo dbac, nie wiecej niz dbalabym o okna otwierane na zewnatrz. Gdzie tu koszmar?
                      • princesswhitewolf Re: Zasłanianie okna 26.01.24, 14:32
                        drewno "pracuje" wiec jak "napilo" sie wody to ciezko chodzilo bo ktos je pomalowal w latem, a zima juz popekala farba, wialo bo nie byly ciasne, ten sznursie starl.

No ja dziekuje. Tam wynajmowalam ale w swoim domu bym nie zamontowala.
                        • glasscraft Re: Zasłanianie okna 26.01.24, 14:40
                          No to chyba mialas pecha; moje okna nic nie "pija", otwieraja sie tak samo dobrze latem i zima, farba na nich nie peka i po sznurach jakiegos wytarcia nie widze. Sash mozna tez miec w wersji upvc, nawet kilka dni temu mialam w skrzynce reklame, bo w mojej okolicy takie okna sa w wielu domach.
                          • princesswhitewolf Re: Zasłanianie okna 26.01.24, 15:04
                            nie tylko ja. To znana sprawa z tymi oknami. Nawet tu Pan mowi ze one dzialaja jesli sie je konserwuje www.youtube.com/watch?v=klbaPLjue5E
                            • glasscraft Re: Zasłanianie okna 26.01.24, 15:13
                              Moje okna w takim razie nie dostaly memo tongue_out, bo ja ich nie konserwuje, a one... dziajaja.
                              • princesswhitewolf Re: Zasłanianie okna 26.01.24, 21:46
                                Moze kwestia jakosci
                              • princesswhitewolf Re: Zasłanianie okna 26.01.24, 21:50
                                Tam gdzie wynajmowalam byly tak straszne ze w kuchni i w sypialni taka folie musialam przylepic i suszarka na tej folii by zabezpieczyc przed wiatrem
                  • gris_gris Re: Zasłanianie okna 26.01.24, 19:06
                    glasscraft napisała:

> Jak najbardziej sie sash uzywa, rowniez w nowym budownictwie, jezeli ma sie tak
                    > ie zyczenie. A to, na co zezwalaja w listed buildings bardzo czesto zalezy od l
                    > okalnego urzedu miasta/gminy i ich ochrony zabytkow i np tego, czy okna sa z pr
                    > zodu budynku (czyli widoczne dla publiki), czy nie. Moga np dac zezwolenie tylk
                    > o na tzn secondary glazing czyli na zewnatrz stare okno i w srodku domu takie j
                    > akby dodatkowe okno.
                    >

W Brukseli jest tak samo. Tu sash nie sa az tak rozpowszechnione, ale istnieja, i ja mam dwa takie, ogromne w dodatku, w domu z 1908 r. Jedno ma pojedyncze szyby, i moglabym cale to okno wymienic na nowe z podwojnymi, ale musialoby byc identyczne (za miliony monet), lub wstawic wlasnie drugie okno we wneke (to jest okno wykuszowe), i tak chyba zrobie.

Moi tesciwie w edwardianskim domu w Londynie maja wszedze sash, nigdy nie odnawiane, dzialajace bez zarzutu. Tylko jest zimno, bo maja pojedyncze szyby.
      • majenkirr Re: Zasłanianie okna 25.01.24, 15:18
        To na ostatnim zdjęciu fajne jest.
        • ursula.iguaran Re: Zasłanianie okna 26.01.24, 08:30
          Też mi się podoba. Zasłony można dobrać kolorystyczne do reszty wnętrza, a zazdrostki gładkie białe, lub kremowe, jak najbardziej neutralne. No i materiały naturalne - len, bawełna, nie jakaś haftowana sztuczna gipiura.
    • kanna Re: Zasłanianie okna 25.01.24, 14:58
      Harmonijkowe, montowane pionowo na całe okno, z opcja zasłonięcia całości, lub podciągnięcia do góry/do dołu tafli.
      Bo takie okna zasłania się dokładnie odwrotnie niż na focie, czyli na dole.
      • aandzia43 Re: Zasłanianie okna 26.01.24, 09:48
        Zgadzam się, na parterze częściej jest potrzeba zasłonięcia okna od dołu by przechodnie nie zaglądali a światło wpadało od góry.
    • demodee Re: Zasłanianie okna 25.01.24, 20:13
      Zależy jak bardzo słoneczne te okna.

Jeśli wychodzą na północ lub na ścianę budynku naprzeciw i słońce nie świeci bezpośrednio, to same zazdrostki. Jeśli to sypialnia to dodatkowo zasłony.

Jeśli słońce świeci bezpośrednio, to zazdrostki (żeby osłonic przed spojrzeniami ciekawskich) + rolety rzymskie od góry żeby osłonić przed słońcem. Jeśli to sypialnia, to dodatkowo zasłony.
      • sueellen Re: Zasłanianie okna 26.01.24, 13:48
        demodee napisała:

> Zależy jak bardzo słoneczne te okna.
        >
        Niski sufit ( ledwo dwa metry nad podłogą) i dość małe okna, choć akurat te od frontu male nie są, ale pokoje są duże . Ogólnie pomieszczenia są ciemne.
        • milupaa Re: Zasłanianie okna 27.01.24, 03:01
          To nie zasłaniaj w ogóle góry, wpadnie więcej światła. Od dołu zazdrostki a po bokach zasłony ozdobnie.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Zasłanianie okna 25.01.24, 20:17
      Ciemne grube zasłony, roletki materialowe zostawilabym też, tylko jednolitego koloru, jasnego.
      W domu, gdzie nikt mi nie zaglada mam rolety beżowe i zaslony ciemno szare dość grube, bo jestem dzieckiem mroku i jak potrzebuje w dzień ciemnośc - to niech się stanie.
    • krwawy.lolo Re: Zasłanianie okna 25.01.24, 20:21
      A nie lepiej zainstalować trzystuletnie okiennice? Rozumiem, że cena jest sprawą drugorzędną.
    • berdebul Re: Zasłanianie okna 26.01.24, 00:22
      Rolety, takie które można rozsuwać od dołu. W dzień można odsłonić górne pół, na noc zasłonić całość.
    • shmu Re: Zasłanianie okna 26.01.24, 08:50
      To zależy. Jak masz większy budżet to automatyczne żaluzje na noc a na dzień firanki w połowie okna, tak żeby większość ludzi nie zaglądała mimochodem. Chodzi mi o takie które zaczynają się w połowie okna i idą do dołu. Najbardziej pasujące do stylu byłyby haftowane albo robione na szydełku. Możesz też zainstalować przesuwane żaluzje. Ja mam takie w łazience. Sa po wewnętrznej stronie okna i są przymocowane tylko po bokach, czyli możesz je mieć w jakiejkolwiek pozycji, odsłaniając górę albo dół okna, wg. potrzeb. Np. W dzień masz je na dole okna, żeby ludzie nie zaglądali z ulicy, ale od góry wpada słońce. Wieczorem zaciągasz je do samej góry.
      • titinka_1885 [...] 03.09.24, 21:27
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • mava12 Re: Zasłanianie okna 26.01.24, 09:06
      jesli to główna ulica to tylko coś, co łatwo zdjąć i wyprać w prlace. Żadnych żaluzji, rolet.
      Ja mam żaluzje i szczerze ich nienawidzę. To był jeden z głupszych pomysłów. I tak mam dobrze bo są zdejmowalne (niektóre nie są). Ale cały zabieg czyszczenia jest upierdliwy - zdjąć, wrzucic do wanny (dobrze że mam), wyszorować, powiesić do ociekniecia. W ten sposób żaluzje czyszczone gruntownie są tylko 2 razy w roku (świąteczne porządki). W tym czasie zasłony czy firany, kilka razy wrzuciłabym do pralki i uprałyby sie same
    • sloneczna_paraolka1 Re: Zasłanianie okna 26.01.24, 10:38
      Drewniane wewnętrzne okiennice na dolną część okna.
    • pupu111 Re: Zasłanianie okna 26.01.24, 21:26
      Jeszcze jest taka opcja, kupic folie typu witraz, ja na amazonie znalazłam www.amazon.pl/Samoprzylepna-statyczna-samoprzylepna-maskuj%C4%85ca-dwustronna/dp/B0CC5GDJWG/ref=sr_1_96?__mk_pl_PL=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&crid=TAAIAFLOQQT0&keywords=folia%2Bokienna%2B90&qid=1700251390&sprefix=folia%2Bokienna%2B90%2Caps%2C135&sr=8-96&th=1
      Droga, ale wygląda niezle
      • nuta15 Re: Zasłanianie okna 27.01.24, 09:35
        Jeżeli nie chcesz firanek oryginalnym rozwiązaniem mogą być mini parawany ustawione na parapetach - rama i wypełnienie z tkaniny albo drewniane shuttersy. Na noc zasłony zaciemniające.
    • arabelax Re: Zasłanianie okna 03.09.24, 21:32
      balabym się spać w tym domu i ogólnie miala dyskomfort mieszkań w nim.
      tak, wiem, że nie na temat smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka