Dodaj do ulubionych

DPD paczkomat (nie polecam)

25.01.24, 15:27
Akurat przesyłka tam była tańsza, ze niedaleko stoi, to zamówiłam.

Przyszedł sms, ze już jest i żebym zainstalowała aplikację do odebrania. Zignorowałam, oczywiście.
Przyszłam do tego paczkomatu i się okazało, ze bez apki nie da rady. Dobra , ściągnęłam.
Apka się łączy z paczkomatem na bluetooth.

Wnioski:
1. Moja mama nie odbierze, bo ma stary telefon, bez netu.
2. Moje dziecko nie odbierze, bo nie ma mojej aplikacji (teoretycznie mogłaby ściągnąć i się zalogować na moje konto).
3. Jak kiedyś synowi ten blootooth padł, to też by nie otworzył...

Czy informacja o tym, że do odebrania paczki niezbędna jest aplikacja nie powinna być umieszczona przy wyborze sposobie przesyłki? Jakbym zamówiła coś dla mamy, to by dopiero jazda była... czuje się oszukana uncertain

Tak więc DPD PickUp ja już podziękuję.

Wątek ostrzeżny (wiem, nie ma takiego słowa)
Obserwuj wątek
    • pade Re: DPD paczkomat (nie polecam) 25.01.24, 15:31
      a jak odbierasz paczki Inpostu?
      mnie tylko do allegro one przychodzi sms i szczerze to wolałabym apkę, przyzwyczaiłam się do tego, że klikam i samo się otwiera, a nie wklepuję nr telefonu, kod, zwłaszcza, że często klawiatura jest brudna, albo centralnie na nią świeci słońce i nic nie widać
      • 35wcieniu Re: DPD paczkomat (nie polecam) 25.01.24, 15:37
        Do inpostu nie trzeba aplikacji.
      • profes79 Re: DPD paczkomat (nie polecam) 25.01.24, 15:50
        Do inpostu nie trzeba aplikacji - w najgorszym i najbardziej czasochłonnym sposobie obecnie trzeba wstukac numer telefonu a następnie otrzymany sms kod i można to zrobić nawet mając Nokię 3310. Ułatwieniem jest możliwość otwarcia skrytki kodem qr jaki przychodzi na maila ale raz, nie trzeba do tego aplikacji a dwa - spokojnie można sobie poradzić bez tego.
        • shule_aroon Re: DPD paczkomat (nie polecam) 25.01.24, 17:56
          profes79 napisał:

> Do inpostu nie trzeba aplikacji - w najgorszym i najbardziej czasochłonnym spos
          > obie obecnie trzeba wstukac numer telefonu a następnie otrzymany sms kod i możn
          > a to zrobić nawet mając Nokię 3310. Ułatwieniem jest możliwość otwarcia skrytki
          > kodem qr jaki przychodzi na maila ale raz, nie trzeba do tego aplikacji a dwa
          > - spokojnie można sobie poradzić bez tego.
          >

Posiadacz np starego telefonu (bez dostępu do maila na urzadzeniu) musi sobie ten kod qr jakoś wydrukować, jeśli uprze się tak odbierać bezdotykowo i szybko.
          • angazetka Re: DPD paczkomat (nie polecam) 25.01.24, 21:40
            Ale może otworzyć tradcyjnie.
      • arthwen Re: DPD paczkomat (nie polecam) 25.01.24, 16:37
        Eee, ale wiesz, że do Allegro One, możesz też przez allegrową apkę otworzyć skrytkę? wink
        • pade Re: DPD paczkomat (nie polecam) 25.01.24, 22:47
          arthwen napisał(a):

> Eee, ale wiesz, że do Allegro One, możesz też przez allegrową apkę otworzyć skr
          > ytkę? wink
          >
          Nie wiedziałam😀 dzięki
          • arthwen Re: DPD paczkomat (nie polecam) 26.01.24, 23:22
            Proszę bardzo smile
      • kanna Re: DPD paczkomat (nie polecam) 25.01.24, 17:09
        Odbieram wstukując kod, analogowo, można powiedzieć wink
        Lubię też posłać ten kod komuś, żeby mi paczkę odebrał.
      • kocynder Re: DPD paczkomat (nie polecam) 25.01.24, 17:22
        W inpoście można wklepać na panelu nr telefonu i kod.
        I serio, nie chodzi o to, co się woli, a o to, że w DPD nie ma możliwości odebrać inaczej niż z aplikacją a podczas zakupu nie ma żadnej informacji, że aby odebrać przesyłkę musisz sobie coś zainstalować, napić się wódki z rezydentem Belwederu i zatańczyć krakowiaka. Głównym problemem jest tu brak informacji. Bo jeśli wiem - to już moja decyzja czy chcę instalować, wypić i zatańczyć żeby odebrać zamówienie czy wolę wybrać inny rodzaj dostawy, nawet płacąc trzy złote drożej.
      • dwa_kubki_herbaty Re: DPD paczkomat (nie polecam) 26.01.24, 03:44
        Bez apki mozna, bo wstukujesz nr tel. i kod z smsa.
        Mam apkę ale czasem paczki mi odbierają inni wlasnie z palucha, ba kiedyś "wywaliła" się apka, nie wspomnę o jakiś zakłóceniach z internetem które byly u nas w plusie na jesieni i wtedy odbieranie z "palucha" bylo jedynym rozwiązaniem.
    • jowita771 Re: DPD paczkomat (nie polecam) 25.01.24, 15:35
      Też nie polecam. Mój mąż kiedyś zamówił, pod paczkomatem się okazało, że nie działa aplikacja, nie otworzył. Pojechał do pracy, a potem okazało się, że paczkę "odebrał" kilka godzin później, kiedy nawet nie było go w okolicy paczkomatu. Paczka wsiąkła, trzeba było składać reklamację, odzyskał pieniądze, na szczęście to była tylko jakaś kupiona rzecz, a nie coś ważnego.
    • 35wcieniu Re: DPD paczkomat (nie polecam) 25.01.24, 15:37
      Ja akurat jestem zadowolona no ale tak, jak ktoś nie obsługuje aplikacji to nie odbierze.
    • pyza-wedrowniczka Re: DPD paczkomat (nie polecam) 25.01.24, 15:43
      Ja kiedyś się na to złapałam - dostałam maila o paczce, nie wczytując się pobiegłam do paczkomatu. I musiałam zainstalować aplikację, na starym telefonie, żeby to zrobić musiałam coś odinstalować... Spędziłam z 20 minut na tych całych procedurach, logowaniu itp.
      Też wolę inpost, jak dostaję kod odbioru w smsie.
    • bib24 Re: DPD paczkomat (nie polecam) 25.01.24, 15:50
      kieruj do dpd w żabce. nic nie trzeba tylko smsy odbierać.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: DPD paczkomat (nie polecam) 25.01.24, 15:58
      Też mnie wkurzają te aplikacje do wszystkiego.
    • natalyaxx Re: DPD paczkomat (nie polecam) 25.01.24, 16:19
      Bardzo lubię DPD Pickup, mam apkę w telefonie i to żaden problem, Inpost też otwieram z poziomu aplikacji.
    • madame_edith Re: DPD paczkomat (nie polecam) 25.01.24, 16:29
      Podpisuje sie, nie cierpię, bo idzie ta paczka tyle, jakby ją kurier niósł na piechotę przez pół Polski. Korzystałam jakiś czas jak na vinted ta przesyłka była tania, teraz jest tańsza od inpostu o 15 groszy. Podziękuję zatem
    • jakis.login Re: DPD paczkomat (nie polecam) 25.01.24, 16:36
      kanna napisała:

> Przyszedł sms, ze już jest i żebym zainstalowała aplikację do odebrania. Zignor
      > owałam, oczywiście.

Trochę jakby kurier zadzwonił domofonem, ty byś domofon odebrała a potem mu nie otworzyła big_grin
      Generalnie zanim się skorzysta z czegoś nowego, to warto zerknąć, jak to działa.
      • kanna Re: DPD paczkomat (nie polecam) 25.01.24, 17:03
        Problemem nie jest instalacja apki.
        Problemem jest to, że tej informacji nie ma w momencie wyboru opcji wysyłki.
        • jakis.login Re: DPD paczkomat (nie polecam) 25.01.24, 18:03
          kanna napisała:

> Problemem nie jest instalacja apki.
          > Problemem jest to, że tej informacji nie ma w momencie wyboru opcji wysyłki.

No tak, nie ma. Podobnie jak przy wyborze każdej innej formy przesyłki odbieranej gdzieś: przy orlen paczce nie ma informacji o potrzebnym kodzie, przy paczkomacie również (fun fact: część paczkomatów to teraz appkomaty, można odebrać wyłącznie z apka lub kodem QR), a kiedy wybierasz opcję odbioru na poczcie to też nie ma informacji, że trzeba się na nią pofatygować z kodem, dowodem czy czymś tam. Jak pisałam - zanim się z czegoś skorzysta, trzeba doczytać, jak działa.
          • kk345 Re: DPD paczkomat (nie polecam) 25.01.24, 18:29
            Próbujesz obśmiać problem,ale rzeczywiście brak alternatywnej formy odbioru paczki dla ludzi ze starym telefonem jest słabe. Co innego wybór, co innego wykluczenie cyfrowe pełna gębą.
            • jakis.login Re: DPD paczkomat (nie polecam) 25.01.24, 18:35
              Nie, nie obśmiewam problemu, pokazuje jedynie wybiórczość jego dostrzegania - bardzo wielu rzeczy nie zrobi się teraz bez aplikacji, a akurat w przypadku przesyłek opcji jest naprawdę sporo, nie trzeba wybierać tej, która jest dla nas kłopotliwa. A żeby wiedzieć, czy jakaś nowa opcja jest dla nas kłopotliwa, trzeba się - again - czegoś dowiedzieć.
              • kk345 Re: DPD paczkomat (nie polecam) 25.01.24, 18:40
                Again: to nie klient powinien szukać w picie czoła informacji o ograniczeniach, to firma działająca tak nietypowo powinna o nich sama informować. Wszystkie inne firmy mają alternatywne metody odbioru, skąd klient ma wiedzieć, że ta jedna nie?
                • jakis.login Re: DPD paczkomat (nie polecam) 25.01.24, 18:59
                  kk345 napisała:
                  > Wszystkie in
                  > ne firmy mają alternatywne metody odbioru, skąd klient ma wiedzieć, że ta jedna
                  > nie?

Orlen paczka nie ma żadnej innej metody. A w DPD możesz wybrać dostawę do domu kurierem, możesz wybrać odbiór w punkcie DPD, możesz wybrać odbiór w punkcie partnerskim (chociażby Żabce). Odbiór w automacie jest jedna z tych metod.
                  • is-laura Re: DPD paczkomat (nie polecam) 25.01.24, 19:09
                    Przed wyborem odbioru w punkcie pickup powinna być informacja, że odbiór tylko przy użyciu aplikacji. Klient nie powinien być zaskoczony po dotarciu pączki do punktu ( tak, mnie też to spotkało)
                    • kk345 Re: DPD paczkomat (nie polecam) 25.01.24, 21:16
                      Dokładnie o to chodzi.
                  • kk345 Re: DPD paczkomat (nie polecam) 25.01.24, 21:16
                    Ja naprawdę nie rozumiem, czego nie rozumiesz w kolejnych wypowiedziach. Niech sobie DPD pick up obsługuje WYŁĄCZNIE apkę, ale niech o tym jasno informują przed dokonaniem zakupu, bo to NIE JEST standard- na szczęście.
                    • jakis.login Re: DPD paczkomat (nie polecam) 25.01.24, 21:23
                      W twojej nie rozumiem sformułowania „wszystkie inne firmy mają” Więc po pierwsze nie wszystkie, a po drugie DPD ma ich akurat kilka. DPD - firma, DPD pick up - metoda dostarczenia. Jeśli nie wiem, co to jest automat paczkowy, jeśli nie umiem korzystać z paczkomatu, nie wiem jak odebrać paczkę z żabki - to dla mnie naturalne, że zanim skorzystam, to się dowiem. Ale z pokorą przyjmuje że inni mają inaczej.
                      • kk345 Re: DPD paczkomat (nie polecam) 25.01.24, 21:28
                        Może weź trochę tej pokory i ogarnij z nią fakt, że paczkomaty konkurencji można obsługiwać bez apki, tylko DPD ma inaczej i można im skoczyć. W dodatku to, że tylko oni mają inaczej, okazuje się już po dokonaniu wyboru dostawy, bo wcześniej tej informacji strzegą jak oka w głowie.
                        Mam milion apek w telefonie, ogarniam a nie przyszłoby mi do głowy, ze bez dodatkowej nie odbiorę pojedynczej paczki. To piramidalny idiotyzm i bufonada DPD.

Ja rozumiem, że albo pracujesz przy tych paczkomatach, albo dodajesz sobie +100 do zajebistości "umiem obsłużyć apki a cieniasy niech się idą walić", ale nie- durne ograniczenia nie są po to, by je pochwalać, tylko by wytykać ich bezsens.
    • malaperspektywa Re: DPD paczkomat (nie polecam) 25.01.24, 17:11
      Też kiedyś miałam problem. Nie mogłam się zalogować, nie mogłam zmienić hasła. Spędziłam 15 minut, pod paczkomatem w deszczu, na infolinni z panią, która bezskutecznie próbowała mi pomóc. Ostecznie przekierowała paczkę do zwykłego punktu odbioru, skąd odebrałam ją po dwóch dniach, bo tyle czasu zabierało przekierowanie. Niby wszystko skończyło się dobrze, ale też nie polecam.
      • dni_minione Re: DPD paczkomat (nie polecam) 25.01.24, 17:49
        Hyhy, przypomniałyście mi, jak na samym początku istnienia paczkomatów odbierałam tam coś, ale po kliknięciu żadna skrytka się nie otworzyła. Stałam przed tym paczkomatem, przyglądałam się wszystkim skrytkom, no wszystkie zamknięte. Była na ekranie instrukcja, że ma być któraś tam w lewo od ekranu, ale w tym miejscu był tylko jeden słupek z małymi skrytkami, a na instrukcji pokazywało dużo więcej i większych. No z 10 min tam sterczałam, potem ktoś dołączył, pomagał szukać i w końcu pokazał mi, gdzie mam zadzwonić. Z infolinią spędziłam parę minut na tłumaczeniu gdzie jestem i co się dzieje. Razem z panią liczyłyśmy słupki. Nie wyszło, powiedziała, że przyjmuje reklamację i dadzą znać. I wtedy, już odchodząc niepocieszona bez paczki, przechodząc obok paczkomatu zobaczyłam dłuuuuugi ciąg skrytek na jego plecach. Złamali paczkomat na pół, bo był za długo na tę lokację, ale nie uwzględnili tego w rysunku poglądowym. No i na tych plecach moja otwarta przez cały ten czas skryteczka. Uh.
        • pyza-wedrowniczka Re: DPD paczkomat (nie polecam) 25.01.24, 21:34
          Miałam podobną akcję, jak InPost wprowadził to otwieranie zdalne, że nie trzeba podchodzić do ekranu. Podeszłam, klikam i nic, patrzę w aplikację, patrzę dookoła - niby otwarta, a wcale nie. Okazało się, że po drugiej stronie budynku też jest paczkomat, a lokalizacja apki była tak ustawiona, że się otworzył. Ponieważ zanim się zorientowałam, to minęła chwila ktoś zdążył zamknąć moją skrytkę i musiałam się bujać z infolinią.
          • kk345 Re: DPD paczkomat (nie polecam) 25.01.24, 21:42
            Teraz jest luksusowo, bo jeśli jest kilka paczkomatów blisko siebie, to apka pokazuje zdjęcie tego właściwego i pyta, czy na pewno przed nim stoiszsmile
            To się nazywa prawidłowe podejście do problemów klienta, DPD może im buty czyścić, jak widać po tym wątku
    • krwawy.lolo Re: DPD paczkomat (nie polecam) 25.01.24, 17:51
      DPD - Hitler Paczken Serwis - nie wstyd Ci?
      • kk345 Re: DPD paczkomat (nie polecam) 25.01.24, 21:18
        Kiedy peron odjeżdża za bardzo.
        • krwawy.lolo Re: DPD paczkomat (nie polecam) 26.01.24, 00:12
          "Was bedeutet DPD?
          DPD wurde als Deutscher Paket-Dienst gegründet. "
          www.paketda.de/dpd/index.php
          • krwawy.lolo Re: DPD paczkomat (nie polecam) 26.01.24, 00:14
            Patriota korzysta z usług Poczty Polskiej albo z Łańcuszka Świętego Antoniego.
            • kanna Re: DPD paczkomat (nie polecam) 26.01.24, 12:50
              Jestem patriotką, ale nie masochistką, więc z usług Poczty Polskiej nie korzystam.
              • krwawy.lolo Re: DPD paczkomat (nie polecam) 26.01.24, 12:58
                To wysyłaj przez UPS, to amerykańska firma. Nie szwabska kolumna Hertusku.
    • milupaa Re: DPD paczkomat (nie polecam) 25.01.24, 19:42
      Mam, używam, nigdy nie było problemu. Poza tym wybieram sobie przed wysyłką czy chce paczkomat czy odbiorę w punkcie. Samo zło to na Orlen głownie mogę napisać.
    • palacinka2020 Re: DPD paczkomat (nie polecam) 26.01.24, 01:13
      Unikam jak ognia. Paczki zazwyczaj odbiera moj maz, wole mu podeslac kod.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka