Dodaj do ulubionych

Wiosna sie budzi.

01.02.24, 18:54
Nareszcie.

Zdjecia budzacej wiosny z mojej ulicy. A jak tam u Was np.na drugiej polkuli, dziewczyny?

Obserwuj wątek
    • kozica111 Re: Wiosna sie budzi. 01.02.24, 18:56
      Też zauważam ale to raczej falstart.
    • taje Re: Wiosna sie budzi. 01.02.24, 19:15
      Ładnie u Ciebie. U mnie na razie wyczuwam tylko zmianę w zapachu powietrza - cieplej i pachnie już wiosną, trudno opisać. Ogrodu zazdroszczę (u mnie brak, tylko niewielki taras więc możliwości niewiele).
      • princesswhitewolf Re: Wiosna sie budzi. 01.02.24, 19:21
        bo ty w miescie Luxemburg mieszkasz chyba? Podejrzewam ze poza miastem to ludzie maja ladne wypieszczone ogrodki u Was
        • taje Re: Wiosna sie budzi. 01.02.24, 20:36
          W mieście i w mieszkaniu więc ogrodu brak. Tak, ogródki przy domach u nas zazwyczaj bardzo dopieszczone.
          • asma.bez.dworu Re: Wiosna sie budzi. 01.02.24, 20:59
            Jak mnie to dziwi że wszystkie nasze „prawniczki „ mieszkają w małych mieszkankach w bloku z wielkiej płyty

A princess w takim domku -zamku z wieżyczka

O co kaman
            • taje Re: Wiosna sie budzi. 01.02.24, 21:06
              Nie jest to małe mieszkanko w bloku z wielkiej płyty (a wręcz przeciwnie) ale nie da się ukryć, że ogrodu brak, chlip chlip.
              • princesswhitewolf Re: Wiosna sie budzi. 01.02.24, 23:16
                Tam.chyba nie ma.zjawiska.blolu z wielkiej Plyty
              • princesswhitewolf Re: Wiosna sie budzi. 01.02.24, 23:33
                A czy w Luxemburgu koczuja uchodzcy czy nafal jest tak super clean super uporzadkowane?
                • taje Re: Wiosna sie budzi. 01.02.24, 23:39
                  Pod względem bezpieczeństwa jest gorzej niż 10 lat temu, nawet widuje się bezdomnych, co dawniej było nie do pomyślenia, ale nadal jest ok. Ulica też się zmieniła, jest dużo większe zróżnicowanie kulturowe, zdecydowanie więcej ludzi spoza Europy.
                  • princesswhitewolf Re: Wiosna sie budzi. 01.02.24, 23:48
                    Ja pamiętam Luxemburg jako niebywale czyste miejsce gdzie zdziebka kurzu na ulicy nie uswiadczysz. Poza miastem to piekne wzgórza i rzeki
                    • taje Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 00:03
                      Nadal jest czysto, choć gorzej niż te 10 lat temu. Natomiast urbanistycznie nadal bez zarzutu. Bardzo mi się podoba tutejsze planowanie przestrzeni publicznej i brak reklam - to jest wręcz uderzające dla ludzi, którzy przyjeżdżają z Polski. Jedyne reklamy, jakie się widzi to te wyświetlane na ekranach na przystankach autobusowych. No i niezabudowane tereny zielone poza miastami - w Luksemburgu faktycznie nie ma zjawiska budowania się lasach czy w środku szczerego pola, są miasta i miasteczka ze zwartą zabudową i zielone tereny.
                      • princesswhitewolf Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 00:08
                        Tu tes nie ma bilbordow w miescie poza tradycyjnymi na Piccadily Circus, wzdluz drog szybkiego ruchu sa tu i tam( jak autostrada zamienia sie w wolniejsza droge) i na przystankach. Poza tym nie ma.
                    • asma.bez.dworu Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 10:49
                      I te malusieńkie domki Urocze
                      tylko jak w takim domku mieszkać jak chyba trzeba chodzić pochylonym bo to takie niskie

• princesswhitewolf Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 13:22
                        gdzie malusienkie? matko bosko asma co ty wymyslasz. Moj sufit jest 2.5 metra od podlogi. Jesli ktos nie jest olbrzymem to jakie malusienkie?

• asma.bez.dworu Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 14:40
                          Jejku
                          Pisze o domkach w Luksemburgu
                          Tam są takie małe jak nie dla ludzi
                          Nie o Twojej rezydencji wink)?(
                          Przecież byłaś w Luksemburgu podobno ?
                          • princesswhitewolf Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 15:37
                            Budynki starez historyczne sa takie male. A nowe wcale juz nie.
                            • asma.bez.dworu Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 16:28
                              No tak chodzi mi o takie starsze domy tak jak te co ty mieszkasz
                              Niebo a ziemia
                              • princesswhitewolf Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 17:44
                                w UK wiekszosc domow jest starszych. Po prostu remontuja. Anglicy lubia swoja tradycje. To konserwy
                • asma.bez.dworu Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 10:50
                  Dzielnic migranckich takich jak w uk to raczej chyba tam nie ma
                  • princesswhitewolf Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 13:23
                    w Uk wiekszosc dzielnic jest mieszana.
                    • asma.bez.dworu Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 14:42
                      Te no go to chyba nie ?wink
                      • princesswhitewolf Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 17:43
                        no a jak inaczej? wiekszosc ludzi sie miesza. Obok mieszkaja Anglicy ale na przeciwko mam Ukraincow, obok Anglika z zona z Francji, A dalej mieszkaja Hindusi. Za moja sasiadka Brazylijczycy
                        • asma.bez.dworu Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 18:20
                          No ale nmieszają się tylko w ramach klas

raczej niech nie pozwoli księciowi ożenić się z dzieckiem uchodźców
                          • princesswhitewolf Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 19:06
                            Ty masz na mysli emigrantów ekonomicznych z Afryki a nie uchodzcow. Wsrod uchodzcow masz lekarzy, prawnikow tez. Wszystkie zawodu. Uchodza przed wojna.

W Polsce uzywa sie slowa uchodzca w zlym znaczeniu
            • princesswhitewolf Re: Wiosna sie budzi. 01.02.24, 23:23
              W mieście Luksemburg wiekszosc ludzi mieszka w mieszkaniach. Dalej na obrzezach sa domki itd Ale to sa bardzo ladne te mieszkania. Moja kolezanka mieszka w mieszkaniu pietrowym z tarasem co ma drewniany plotek dookola i piekne begonie kwitna w skrzynkach.. ślicznie

A w UK inne zupelnie byly zasady budownictwa. Oni dlugo nie ogarneli " wielkiej plyty " i wiekszosc ludzi mieszka w szeregowych domkach. Dalej nieco niz tu sa juz to blizniaki czy raczej zroslaki, a za miastem juz wolnostojace. Im dalej od centrum tym luzniejsza zabudowa
              • asma.bez.dworu Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 10:47
                Nie no wielka płyta była raczej tylko na wschodzie Europy

Ale obowiązuje taka zasada biedni mieszkają w bloku a bogaci w domu
                Helou ?

Oczywiście są to jakieś wyjątki typu wypasione apartamentowce na brzegu morza czy jakieś ogromne lofty i mieszkania na pilota ale generalnie nigdzie nie ma tak że Biedota mieszka w willach
                • simply_z Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 15:01
                  No nie tylko, juz Le Corbusier w odpowiedzi na rosnaca liczbe ludnosci zaczal projektowac pierwsze bloki. Aczkolwiek zgadzam sie, ze co dom, to dom.
                • princesswhitewolf Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 15:22
                  >Nie no wielka płyta była raczej tylko na wschodzie Europy

Oczywiście ze nie. Wszystko wynika z tradycji budowlanych danego kraju.

Tu w UK poza wyjatkami jakie wymieniasz to bloki zazwyczaj sa budynkami socjalnymi. Ale dawno temu tak budowali. Korytarzy nie bylo i balkon zewnetrzny byl korytarzem. Jest taki youtube kanal Ruch Oporu Elektryk w UK o on o tym fajnie opowiada. Brytyjczycy sa w roznych rzeczach swietni ale na pewno nie w budowaniu blokow
                  youtu.be/bL3Dir1grUA?si=F22Tq2q7YPr0ol6O
                  • asma.bez.dworu Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 16:27
                    Ale chodziłaś po mieście i widziałaś np. ich ministerstwa???
                    chyba ministerstwo Finansów mają w takim malutkim domeczku coś jak domek jednorodzinny u nas że po prostu śmiesznie to wygląda
                    • princesswhitewolf Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 16:31
                      No dla mnie to bylo urocze. Maly kraj, nie ma potrzeby zatrudniac setek ludzi.

Podobalo mi sie tez jak jechalismy poza miastem. Gorki, dolinki rzeka. Slicznie
                      • asma.bez.dworu Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 16:36
                        Nie no bez przesady
                        Nic specjalnego jak dla mnie
                        za to pamiętam ceny w restauracji
                        aż bolałowink
                        • taje Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 17:33
                          Sektor gastronomiczny w Luksemburgu jest taki sobie - ja nie lubię tutejszych restauracji, nudzą mnie. Natomiast ceny ostatnimi czasy już tak nie szokują w porównaniu do Polski - na ostatnich wakacjach w Polsce w lepszych restauracjach były już ceny luksemburskie.
                          • princesswhitewolf Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 17:34
                            a jaka jest narodowa kuchnia. Bardziej w strone niemiecka, czy belgijska czy francuska?
                            • asma.bez.dworu Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 17:35
                              To ty byłaś tam czy nie????

• princesswhitewolf Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 17:40
                                no bylam. Jechalam na wycieczke nad Loare przez Luksemburg z biurem podrozy z Polski
                            • taje Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 17:49
                              Narodowa jest beznadziejna - bardziej w stronę niemiecką ale bez polotu. Mięso, kiełbasa i kiszona kapusta. Zupełnie nie moja bajka. Za to bardzo łatwy dostęp do jedzenia z innych kuchni (w restauracjach mocne wpływy francuskie).
                              • asma.bez.dworu Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 18:22
                                Ale bez przesady przecież taje jest tylko expatka i może nigdy w życiu nie rozmawiała z żadnym Luksemburczykiem wink

• princesswhitewolf Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 18:27
                                  To niemożliwe.
                                  • asma.bez.dworu Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 18:49
                                    Dlaczego ?
                                    • princesswhitewolf Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 19:06
                                      Bo mieszka i pracuje w Luksemburgu
                                      • asma.bez.dworu Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 10:42
                                        Pracuję i mieszka nie wśród Luksemburczyków
                                        • princesswhitewolf Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 12:29
                                          Asma, ale jak nie pracuje wsrod Lukseburczykow. Nie da sie bez nich jak to 60 proc spoleczenstwa. W sklepach sa, w urzedach, wszedzie
                                          • taje Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 12:32
                                            Princes, daj spokój, asma nieudolnie troluje.
                                          • asma.bez.dworu Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 13:10
                                            Ma męża Polaka a pracuje chyba w jakiejś organizacji czy międzynarodowym korpo gdzie wszyscy są z zagranicy

No chyba że nascirmnisla tutaj jak podobne fałszywe prawniczki
                                            a rzeczywiście to że mieszka w mieszkaniu a nie ładnym miejscu tu się gryzie

Więc nie ma chyba co rozkminiac bo nie sprawdzimy kim naprawdę jest wink
                                            • princesswhitewolf Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 13:27
                                              Ale dlaczego to takie niewiarygodne ze inteligentna dziewczyna pracuje w jakims korpo? Korpo zawsze sa miedzynarodowe.

Daniela jest osoba pracujaca w prawie na pewno. To te inne to sciemnialy.
                                              • asma.bez.dworu Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 13:35
                                                No nie mówię że to jest akurat tylko niewygodne tylko się zastanawiam czy ta cała postać jest prawdziwa po prostu wink

• princesswhitewolf Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 13:43
                                                  A dlaczego nie mialaby byc? Jak mowilam mam psiapsi w Luksemburgu i dokladnie dzieci w tej samej szkole. Jak najbardziej co mowi taje jest prawdziwe.
                                                  To intelligentna i przyjemna forumka
                                                  • asma.bez.dworu Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 14:10
                                                    Przyjemna ale należy do talibow PO
                                                    To dobrze że możesz zweryfikować choć jedna smile

• princesswhitewolf Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 16:12
                                                    Ja tez wole PO od PiS. Moze az nie kocham jakos PO ale blizej mi do nich niz PiS.
                                                  • asma.bez.dworu Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 16:18
                                                    No ale rozsądnie do tego podchodzisz a nie jesteś talibka
                              • ritual2019 Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 18:57
                                taje napisała:

> Narodowa jest beznadziejna - bardziej w stronę niemiecką ale bez polotu. Mięso,
                                > kiełbasa i kiszona kapusta.

Czyli jak polska
                                • taje Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 19:18
                                  O nie, nie, polska kuchnia jest dużo bardziej wyrafinowana.
                                  • ritual2019 Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 09:42
                                    taje napisała:

> O nie, nie, polska kuchnia jest dużo bardziej wyrafinowana.
                                    >

Niestety nie jest. Nawet tradycjonalne placki ziemniaczane jak polskie w wydaniu luksemburskim sa lepiej doprawione.
                                    • taje Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 10:17
                                      Obawiam się, że na kuchni luksemburskiej znasz się tak jak na polskiej...
                                      • ritual2019 Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 11:09
                                        taje napisała:

> Obawiam się, że na kuchni luksemburskiej znasz się tak jak na polskiej...
                                        >

Obawiam sie ze masz typowa chorobe Polakow zyjacych za granica czyli polska kuchnia lepsza, polscy lekarze lepsi, edukacja, budownicwo itd , itd...
                                        • taje Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 11:16
                                          Nie mam. Nie mam też kompleksu, że to co polskie jest gorsze.
                                          • ritual2019 Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 11:52
                                            taje napisała:

> Nie mam. Nie mam też kompleksu, że to co polskie jest gorsze.
                                            >

Taje napisala:

Mięso, kiełbasa i kiszona kapusta.

Dokladnie tak jak polska ale wiadomo to w wydaniu polskim jest super to samo w wydaniu luksemburskim jest bez polotu. Czytajac inne twoje porownawcze opinie masz klasyczna chorobe Polaka na emigracji.
                                            • taje Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 12:20
                                              Pudło. Akurat nie jestem szczególną fanką polskiej kuchni, wolę inne, a mięso, kiełbasa i kiszona kapusta to nie jest moje ulubione połączenie w jakiejkolwiek kuchni, ale stawiaj sobie nadal chochoła.
                          • asma.bez.dworu Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 17:35
                            No tak, ja byłam z 15 lat temu i wtedy to była po prostu jakaś Gigantyczna różnica…brrrr
                      • taje Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 17:11
                        W ministerstwie finansów pracuje 115 ludzi, myślę że im obecny budynek wystarcza w zupełności... Miasto Luksemburg poza dzielnicą europejską składa się właśnie z takich "domków", niektóre wcale niemałe i większość bardzo malowniczo położonych, jak widać w linku. I akurat w starych budynkach są wysokie sufity, w nowych za to standardowe.

www.luxembourg-city.com/en/about-luxembourg-city/presentation/topography
                        • princesswhitewolf Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 17:33
                          to jest duzy budynek. Sliczny. Wplywy francuskie z tymi oknami na poddaszu i dachem, ale jednoczesnie troche cos jak moja szkola podstawowa w Polsce wybudowana przez Niemcow podczas zaborow ( mieszkalam w zach Polsce)
                          • asma.bez.dworu Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 17:36
                            Duży budynek w porównaniu z budynkiem polskim wygląda jak Kurnik
                            • princesswhitewolf Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 17:42
                              ale w Polsce masz 37 milionow ludzi. A tam 600 tys w calym kraju

• senin1 Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 11:03
                              Asma, shut up smile. No ilez mozna (facepalm)
                              • asma.bez.dworu Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 11:07
                                Czemu się rzucasz???

przecież sama taje pisała że sie nie zintegrowała a dzieci w ogóle trzyma w izolacji i nawet nie uczą się miejscowych języków

Dla mnie to niezbyt mądre ale kto komu Zabroni tak robić?
                                • princesswhitewolf Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 12:34
                                  >nawet nie uczą się miejscowych języków

No jak sie nie ucza, jak w szkole maja luksemburgski od małego, a potem niemiecki. W szkole sredniej maja francuski jako wykladowy
                                  • asma.bez.dworu Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 13:07
                                    Jej dzieci nie chodzą do kuksemburskiej szkoły z tego co pisała
                                    Chyba że mi się coś pomyliło ale umysł mam bystry
                                    • princesswhitewolf Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 13:08
                                      Chodza do St George ktora ma brytyjski system nauki ale to nie znaczy ze sie nie ucza luksemburgskiego, niemieckiego i francuskiego
                                      • asma.bez.dworu Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 13:10
                                        O masakra podała nazwę szkoły ????
                                        Szok
                                        Mi się wydaje że kiedyś pisała że właśnie tam nie ma za bardzo nacisku na języki obce
                                        • princesswhitewolf Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 13:15
                                          No ale co, wsrod ponad tysiaca dzieciakow bedziesz szukac jej dzieci? Jak niby znajdziesz? Co to za wrazliwa informacja?
                                          Wiekszosc dzieci obcokrajowcow tam chodzi. No ok, ryzykowne stwierdzenie , moze nie wiekszosc ale wiele.

• asma.bez.dworu Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 13:17
                                            To ja nie będę ale ktoś inny może to wykorzystać czy coś
                                            przecież swoje zdjęcie też już wklejała

no nie wiem zastanawiam zawsze po co podawać takie wrażliwe informacje i czemu ma służyć publikowanie tutaj nazwy szkoły do której chodzą dzieci????

Przecież nawet jak chce o coś zapytać to może to zrobić ogólnie a nie od razu pokazywać gdzie pracuje gdzie mieszka, jak wygląda i jeszcze wplątywać w to dzieci
                                            • princesswhitewolf Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 13:24
                                              No ale do czego wykorzystac? Pojade do jen szkoly i bede dopytywac sie o dzieci w tym wieku i co? Czekolade im wrecze czy co?

Ja nie wiem gdzie pracuje.
                                        • princesswhitewolf Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 13:16
                                          Mojej kolezanki syn i corka tam chodza dokladnie do tej szkoly. W podstawowce maja luksemburgski i niemiecki. A w szkole sredniej jest francuski . Poza tym angielski.
                                          • asma.bez.dworu Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 13:19
                                            No rozumiem ale to jest tak jakby jako język obcy tylko
                                            I niestety system brytyjski bardzo Kuleje jeśli chodzi o naukę języków obcych i żadnych fajnych efektów z tego nie ma

a skoro tam mieszkają to chyba warto byłoby żeby w tym języku się kształcili bo to im się przyda
                                            nigdy nie wiadomo jak się życie potoczy i czy dalej będą siedzieć w tej bańce w której siedzi mama
                                            • princesswhitewolf Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 13:22
                                              Ja nie wiem co kuleje... Moje dziecko ma francuski od zerowki 2 godz w tygodniu. A w szkole sredniej dochodzi im hiszpanski i jest tego sporo (a w innych szkolach niemiecki zamiast hiszp).W Polsce nie ma lepiej.
                                              • asma.bez.dworu Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 13:33
                                                No dobra pięć lat się uczy tego francuskiego i jaki ma poziom?

• princesswhitewolf Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 13:48
                                                  Nie moge tak ocenic bo moje dziecko ma dodatkowo prywatne korepetycje z francuskiego z francuska studentka nauczania poczatkowego z Francji online.

Moje siostrzenice obie byly dobrymi uczennicami. W szkole mialy niemiecki i angielski. No i co z tego jak ani z jednego ani z drugiego ledwo co. Usilowalam kiedys z jedna po niemiecku ale nic nie kumala. A serio moj niemiecki to nie jest znowu jakis super zaawansowany. Mialam 2 lata w podst, 4 lata w LO i 2 lata na studiach w Pl. Taki tam sredni. Moja siostrzenica miala czworke z niemieckiego a podstawowych zdan o szkole nie rozumiala.

Jesli ktos nie jest na poszerzonym profilu, nie posyla na prywatne lekcne dodatkowo to w Polsce tez nie jest to nadzwyczajny poziom
                                                  • asma.bez.dworu Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 14:12
                                                    No Widzisz ale o tym mówię że ten poziom tak Kuleje w uk natomiast w wielu państwach kontynentalnych po roku potrafią nauczyć dzieci angielskiego od zera do poziomu B 1.
                                                    Późno zaczynają ale efektywnie
                                                    nie tak jak w Polsce że zaczynają uczyć na porodówce a potem dzieci nic nie umieją
                                                  • princesswhitewolf Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 14:28
                                                    Moje siostrzenice mieszkaja w Polsce. I nie umieja wiecej niz dzieci po szkole w UK.

Powtorze: bez rozszerzonego profilu lub korepetycji w PL tez nie ma wys poziomu
                                                  • asma.bez.dworu Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 14:29
                                                    No też ja właśnie pisze że brytyjski system i Polski system to dwa Kulawe systemy które w ogóle nie przygotowują dzieci do pracy i życia w środowisku międzynarodowym
                                                  • princesswhitewolf Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 16:11
                                                    No ale poza Holendrami i jako tako Niemcami i Skandynawia to nigdzie jezyki nie sa na wyzszym poziomie tylko tak jak w Uk czy w Polsce.

Srodwisko miedzynarodowe posluguje sie wspolczesna lacina czyli angielskim.

A pod innym wzgledem, innych przedmiotiw to szkola w UK ma zupelnie inny system nauczania niz w Polsce i nie ma tyle rycia na pamiec.
                                                  • princesswhitewolf Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 16:15
                                                    Zreszta w Holandii Niemczech i Skandynawii to tylko angielski w szkole srubuja. A juz inne jezyki to tak jak w PL. Wielu Holendrow mowi tez w innym jezyku bo mieszkaja przy granicy.

W Venlo gdzie bywałam kiedys z racji roboty to niemicki znali. Raz bo jest podobny troche do holenderskiego a dwa bo blisko do granicy.
                                                  • asma.bez.dworu Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 16:20
                                                    No tak głównie angielski ale jak już wyśrubują to wszyscy ten angielski dobrze znają czy pracują na kasie w Lidlu czy jako chirurg

W Polsce zaczynają w żłobku i tak przez te lata męczą i męczą a potem jak przyjeżdżam do Polski i czasami słyszę jak nastolatki (nie) mówią to ręce opadają
                                                  • princesswhitewolf Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 16:31
                                                    To prawda. W Holandii zwykly kolejarz mowi biegle po angielsku. Slyszalam ze oni tam nie robia dubbingu do angielskojezycznych filmow, tylko sa napisy i dlatego wszyscy cwicza ten angielski
                                                  • princesswhitewolf Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 16:32
                                                    >W Polsce zaczynają w żłobku i tak przez te lata męczą i męczą a potem jak przyjeżdżam do Polski i czasami słyszę jak nastolatki (nie) mówią to ręce opadają

Bo jedyna metoda jest wiele godzin jezyka. 2 godziny w tygodniu to za malo. Minimum 6 i codziennie w szkole
                                                  • asma.bez.dworu Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 17:16
                                                    No nie wiem
                                                    W uk i w Polsce nawet jak jest dużo to nie ma efektów
                                                    Nie wiem w sumie o co chodzi
                                                    Moje dziecko zaczęło angielski od zera i po roku miało chyba poziom b 1 w Polsce po 18 latach tyle nie mają
                                                  • princesswhitewolf Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 18:32
                                                    Zdecydowanie jest to ilość godzin: rozmow, ogladania/ sluchania, zadan itd

Tylko tez wez pod uwage ze angielski jest wszechobecny i duzo latwiej sie go nauczyc niz niemieckiego czy francuskiego Polakowi.
      • piataziuta Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 10:51
        Tak!
        Pachnie ciepłą wilgotną ziemią!
        • krwawy.lolo Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 11:02
          W sam raz na grób! 🤪
          • piataziuta Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 11:03
            Nie tam.
            Ja jestem podjarana. Pierwszy raz nie mam zimowego zjazdu, a już wiosnę czuć.
    • hell-raiser1 Re: Wiosna sie budzi. 01.02.24, 19:22
      Ładne zdjęcia. Też czekam na nią.
    • mieszkankaroztocza Re: Wiosna sie budzi. 01.02.24, 20:50
      U mnie śnieg, lód i deszcz. Co napada i roztopi się w dzień to rano zamarza i jest ślisko. Nic jeszcze nie rośnie, tylko ziemniaki wypuszczają pędy w piwnicy.
    • asma.bez.dworu Re: Wiosna sie budzi. 01.02.24, 20:57
      Przecież ten krzew Kamelia to zawsze kwitnie w styczniu
      hellou
      • hell-raiser1 Re: Wiosna sie budzi. 01.02.24, 21:17
        Asma nie szukaj w Googlu😁
      • princesswhitewolf Re: Wiosna sie budzi. 01.02.24, 23:02
        Pozniej w UK. W Polsce tez.
        • asma.bez.dworu Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 10:43
          No to dlaczego ci kwitnie w styczniu?
          • princesswhitewolf Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 10:59
            luty juz jest i mamy wczesna wiosne
            • asma.bez.dworu Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 11:22
              Ale w styczniu wszędzie wychodzą paki
              Sesesese
              Nie rozumiem tego krzewu
              • princesswhitewolf Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 11:24
                no po prostu Camellia jest specyficznie wczesna. Poza tym wez pod uwage ze tu na pd wsch UK nie jest taki sam klimat jak na polnocy Europy. W styczniu mamy przebisniegi, a w lutym juz zonkile
              • hell-raiser1 Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 11:44
                asma.bez.dworu napisała:

> Ale w styczniu wszędzie wychodzą paki
                > Sesesese
                > Nie rozumiem tego krzewu
                Asma czy Ty musisz wszystko wiedzieć😛
          • hell-raiser1 Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 11:47
            asma.bez.dworu napisała:

> No to dlaczego ci kwitnie w styczniu?
            Ile dni pozostało do wiosny 2024 roku?

27 dni 01 godzina 13 minut 45 sekund. Ale sekundy są ulotne. Acha kto pamięta o topieniu Marzanny😉
    • bei Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 09:19
      Gdy Andaba pochwaliła się, że u Niej w ogrodzie wyszły z ziemi przebiśniegi, to poszłam sprawdzić u mnie. Tam, gdzie powinny startować przebiśniegi leżą resztki śniegu, a cały ogród okrywa szron. W weekend śnieg z deszczem, a od drugiej dekady zima wraca. U nas wiosna przychodzi najczęściej w kwietniu. Natura chce wówczas nadrobić zabrany czas i robi kwiatową kumulację.
    • konsternacjax Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 09:25
      I znowu odliczanie do jesieni u mnie sad lato to horror, a wiosna nic przyjemnego.
    • beataj1 Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 09:31
      U mnie w mazowieckim świat jest w kolorze sepii. Jest beżowo, brązowo, szaro (czy już mówiłam, że nienawidzę przedwiośnia i wczesnej wiosny). Odliczam czas do kwietnia.

Za to bażanty chodzą otumanione po polach i szukają wrażeń (partnerek).
      • piataziuta Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 10:54
        Musisz zacząć jeździć na rowerze - ostatnio kilka razy było niebieskie niebo i słońce.
    • shmu Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 09:39
      U mnie tak jak na zdjęciu, ale temperatury są dodatnie w dolinie (w dzień około 9), więc śnieg długo nie potrzyma. W sumie chciałabym, żeby zima została jeszcze do końca lutego. Cieszy mnie natomiast, że dni się już wydłużają i o 17 jest jeszcze jasno.
    • piataziuta Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 10:53
      W pl jeszcze nic nie rośnie, ale czuć zapach wiosny - ogrzewającej się wilgotnej ziemi.
      • krwawy.lolo Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 11:04
        W sam raz na grób. 🤪
        • piataziuta Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 11:17
          Czekaj, czekaj, a czy Ty nie jesteś teraz w tropikach?
          • piataziuta Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 11:19
            Jesteś, Zdrajco!
            • krwawy.lolo Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 11:24
              Jestem, i dzisiaj zrobiłem ponad 30 km na zardzewiałym bobiku, m.in. pod górki, których się nie spodziewałem. W południe, w pełnym, równikowym słonku. Aż sobie musiałem popsikać przedramiona specyfikiem posłonecznym popowrocie.
              • piataziuta Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 11:50
                Dej jakieś zdjęcia!
                • krwawy.lolo Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 11:59
                  Proszę bardzo, oto bobik.

• piataziuta Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 12:08
                    Ja chcę zdjęcie wody a nie grata!
                    • krwawy.lolo Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 12:19
                      Proszę.
                      • piataziuta Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 12:23
                        Ale ciepło!
                        • krwawy.lolo Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 12:55
                          Na facebuku zamieściłem filmiki z muzułmańskiego wesela. Muzycznie, w porównaniu z przaśnym weselnictwem Najjaśniejszej, to Wielki Świat. Pani wali także rockowo, także ala cygańsko (Kayak + Bregowič like), pełny profesjonalizm.
                          • krwawy.lolo Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 14:40
                            A teraz łoi lokalny Bruce Springsteen. Żaden tam cover, oryginał z jego pazurem.
                      • asma.bez.dworu Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 14:44
                        Tak nie wakacyjnie
                        W Polsce jakby pojechać nad zegrz
                        Depresyjnie
    • bywalec.hoteli Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 12:43
      Princess, na drugiej półkuli jest obecnie lato, więc budzić się może co najwyżej jesień big_grin
      • princesswhitewolf Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 13:11
        No i o to mi chodzilo. By dla kontrastu pokazaly jak jest u nich
        • bywalec.hoteli Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 15:32
          w porządku księżniczko.
        • senin1 Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 11:07
          Czuje sie wywolana, ale...

Nie pokaze, bo mam nastroj raczej ..jowy, choc pieknie, acz goraco jest. I wogole to ja niezdjeciowa jestem
          • asma.bez.dworu Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 11:09
            Napisz lepiej czy do Australii można zwieźć leki na receptę tak sobie czy są jakieś ograniczenia ?
    • heca7 Re: Wiosna sie budzi. 02.02.24, 15:26
      Boże... przeczytałam tytuł- Wiosną Się Brudzi sciana chyba muszę umyć okulary tongue_out

A w temacie u mnie budzi się mało i powoli. Lód na oczku jak zamarzł w połowie stycznia czy tam wcześniej tak nadal na połowie jest. Mimo, że w nocy od kilku dni też jest na plusie. Może jutro coś ruszy bo w dzień ma być aż 9 stopni.
    • igge Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 09:52
      Nie na drugiej półkuli co prawda ale w Pl - dzisiaj obudziły mnie wreszcie ptaki smile
      Dzisiaj jak w większość zimowych dni w tym roku jest szaro sino i bez słońca ale ptaki w lesie śpiewają aż miło! Wiosnasmile.
      • igge Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 10:02
        Aha dziś nie jest ten pierwszy raz wiosennych ptaków bo 28 stycznia na placu zabaw pierwszy raz po zimie słyszałam świergoty. I wtedy, tego 28 stycznia to było piękne słońce.
    • milin95 Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 18:49
      Boszsz, jakie wy jesteście światowe. Zwykły, szary, ciężko tyrajacy człowiek, jakim jestem, czuje się przy Was jak gówno.
      • princesswhitewolf Re: Wiosna sie budzi. 03.02.24, 19:11
        Ty z tych co patrza na facebooka i wierza w co widza?

Ja sie nie czuje zadnym swiatowym czlowiekiem tylko zwykla Matka Polka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka