heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 05.08.24, 09:32 Skończyłyście może Miss Night&Day? Mnie wczoraj się udało Ocena całej dramy?- dobra, po prostu dobra. Ale bez fajerwerków i jednocześnie bez upierdliwych bardzo irytujących i zgranych klisz. Końcówka niezła ale trochę mało czasu zostawili wg na pozamykanie wszystkich spraw. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 8.0 05.08.24, 11:03 Ja tez dzisiaj skonczylam, Zgadzam sie, drama dobra, a koncowy odcinek ogladalo mi sie najlepiej. Bardzo przyjemne to zakonczenie bylo. I glowny mi kawalek serca skradl, bo mimo iz z wygladu taki sobie, to jednak 'dostarczyl'. Brak zgranych klisz tez na duzy plus. Mysle jednak, ze lepiej byloby ogladac jednym ciagiem, no ale z braku laku, trzeba bylo leciec po kawalku, i tu i tam. A teraz wracam do Imitation, bo po zachecie Kurt wreszcie sie za nia zabralam. Lezy mi ta drama. Ale faktycznie z fryzura glownej cos nie hallo. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 05.08.24, 13:16 I u mnie ocena dobra/bardzo dobra, takie 8/10. Wcześniej było troszkę "wypełniaczy", a końcówkę dali na lekkim przyspieszeniu. Scenę gonitwy na placu zabaw przewinęłam, to juz była żenada. Nie do końca wiarygodny wydaje mi się wątek miłosny przyjaciółki, i liczyłam na więcej czasu antenowego z idolem, np. spotkanie ww przyjaciółki z nim, skoro była fanką, a jej przyjaciółka z nim pracowała i wręcz przyjaźniła. Na miejscu Ga Yeong trochę bym się wkurzyła Ogólnie drama fajna, oglądało się przyjemnie. Rola główna kobieca, szczególnie w wykonaniu Lee Jung Eun zagrana świetnie (to moja ulubiona aktorka starszego pokolenia, od czasu roli w "Strangers from Hell") Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 05.08.24, 14:09 Taaaa, mi też wątek przyjaciółki nie do końca leżał. Zaskoczyło mnie też jak szybko przeszła od "nie zaczepiaj uczciwych dziewczyn skoro jesteś zajęty! do " może wejdziesz do mnie na ramyeon?" Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 05.08.24, 14:15 A patrząc na pana ciężko uwierzyć w to zaproszenie Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 05.08.24, 14:21 Pan mocno nie wyględny ale miłość ma swoje prawa Szkoda, że tej nerwowej pani prokurator kogoś nie znaleźli. W sumie nie była postacią negatywną. Kot był w tej dramie jakiś... dziwny. Zachowywał się podejrzanie niezdrowo. Zmierzwione futro, chodził na przykurczonych łapach, wyglądał jakby cała ta sytuacja bardzo go stresowała. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 8.0 05.08.24, 21:12 > szybko przeszła od "nie zaczepiaj uczciwych dziewczyn skoro jesteś zajęty! do " może wejdziesz do mnie na ramyeon?"< Bo to przeciez mialo byc smieszne, i dla mnie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 05.08.24, 21:26 senin1 napisała: > > szybko przeszła od "nie zaczepiaj uczciwych dziewczyn skoro jesteś zajęty > ! do " może wejdziesz do mnie na ramyeon?"< > > Bo to przeciez mialo byc smieszne, i dla mnie bylo. Trochę mnie to jednak zaskoczyło Myślałam, że dłużej będą się na siebie czaić Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 8.0 06.08.24, 12:09 > Myśla?łam, że dłużej będą się na siebie czaić < No wg kdramowego kanonu to powinni. Ale wyglada na to ze w koncu zalapali i potrafia sie smiac sami z siebie. Czekam az przebija slynne angielskie poczucie humoru . Moze dozyje Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 05.08.24, 20:21 Ja też skończyłam, ale, jak to często ze mną bywa, wyłamię się. Obejrzałam, było ok, ale zupełnie mnie ta drama nie porwała. Nawet kompletnie zapomniałam, że w weekend zakończenie, dopiero wasze posty mi przypomniały. Nie wiem czemu tak, bo w sumie lubię wszystkich głównych, tę młodą FL najmniej, ale też była w porządku. Sam główny pomysł też ciekawy. Chyba nie wciągnęło mnie wystarczająco żebym mogła przymknąć oczy na niedociągnięcia. Kliszy w trakcie faktycznie raczej nie było, ale głupot trochę tak, a na koniec pojechali aż nazbyt typowo: bezsensowne rozstanie, skok czasowy, za dużo czasu na pierdoły, flashbacki itp. a za mało na to co ważne. Końcówka niby dobra, ale mało satysfakcjonująca. Oglądany równolegle The Red Swan też się tego nie ustrzegł, ale, no właśnie, ten serial z kolei wciągnął mnie bardzo, czekałam na każdy odcinek, więc na wszelkie braki patrzyłam przez palce. Też skończyłam i nadal oczywiście polecam. On mnie bardzo do dyskusji nastrajał, a tu nie było z kim suspicious wink Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 05.08.24, 21:19 Dlatego uważam, że drama była dobra a nie bardzo dobra Bo jednak brakowało mi większego napięcia (choć sceny z siekierą i mordercą były mocne) i większego dynamizmu. FL przesadziła bardzo kiedy pobiegła ratować kogoś (nie chcę aż tak spoilerować) sama, w nocy, praktycznie nie informując nikogo sensownie. A SML był mało przekonujący choć uroczy. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 08.08.24, 12:56 Wygląda na to, że chłopcy z BTS dorastają i przestają być niewinni kpoplivepolska.pl/suga-z-bts-osobiscie-przeprasza-za-incydent-z-jazda-pod-wplywem-alkoholu/ Ja mam pytanie w kontekście fanclubu ARMY. Czy policjant, który go znalazł ma już status świadka koronnego? Choć z drugiej strony w komentarzach mocno mu się (Sudze) oberwało. Odpowiedz Link Zgłoś
bertie Re: Koreańskie seriale 8.0 08.08.24, 17:52 Niewinność BTS to już od dawna sprawa przeszłości. Ostatnie 2 lata to wyliczanka, który pokazał więcej ciała W mojej części fandomu fanki albo przekazują memy o kotku (Suga jest uznawany za ludzką wersję tego zwierzęcia), który się przewrócił z dziecięcej hulajnogi czyli zrobiono aferę z niczego, a druga, zwykle bardziej dojrzała część zauważa problem. Idol nie dość, że popełnił wykroczenie w czasie służby zastępczej, to są niejasności czym dokładnie jechał, gdzie i jak długo. Pierwsza wersja to elektryczna hulajnoga i 500 m do domu, potem pojawiły się wersje, że to pojazd typu skuter i droga prawie 3km, jest nagranie z kamery mega słabej jakości jakie puszczono w koreańskiej tv, ale widać, że droga mocno ruchliwa. Do tego w Korei ostatnio były śmiertelne wypadki postronnych osób spowodowane przez używających elektrycznej hulajnogi po pijanemu. PR-owo sprawa wygląda bardzo poważnie, w wytwórni pewnie sporo osób nie śpi przez ostatnie noce... Ale nagonki na policjanta nie zauważyłam, więc mam nadzieję, że jemu snu nic nie zakłóca Podobno on ani nikt na posterunku nie rozpoznał, że to celebryta został zatrzymany Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 08.08.24, 19:01 No właśnie, najpierw mi mignęło, że miał tych promili niewiele. Ale potem, że było dobrze powyżej limitu. A tak z ciekawości... czemu on jest w służbie zastępczej a nie w wojsku? Mnóstwo idoli przed nim odbębniło te półtora roku w koszarach. Bo chyba na zdrowie nie narzeka Odpowiedz Link Zgłoś
bertie Re: Koreańskie seriale 8.0 08.08.24, 19:42 Miał wypadek jeszcze przed debiutem jako trainee, dorabiał jako kurier, został potrącony na drodze i uszkodził lewy bark. Po latach dużej aktywności fizycznej pogorszało się, przed koncertami musiał brać blokady przeciwbólowe, mikrofon mógł trzymać tylko w prawej dłoni itd. W pandemii wziął kilka miesięcy wolnego od bycia idolem i poddał się operacji i rehabilitacji. Ale pełnej sprawności pewnie nie uzyskał skoro komisja wojskowa przydzieliła do do służby zastępczej. Ten wypadek jest nawet w teledysku do jego solowej piosenki, obok problemów ze zdrowiem psychicznym www.youtube.com/watch?v=IX1dkYoLHVs&rco=1 Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 08.08.24, 23:46 Dzięki za wyjaśnienia Nie jestem fanką BTS (ale uważam, że Suga ma fajny głos) więc nie miałam pojęcia. Dobrze, że go na siłę tam nie wypchnęli. Afera pewnie szybko przyschnie, dobrze że to nie był samochód tylko hulajnoga. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 11.08.24, 23:09 Oglądałyście Wujka Samsika? To jest na faktach czy kompletna fikcja? Ja zaczęłam 1 odcinek, na Disney jest. I zastanawiam się. Bo zapowiada się fajnie, jak ktoś lubi brudne rozgrywki polityczne powiązane z półświatkiem, do tego lata 60. Może być fajne, kręcone w takim mrocznym klimacie wizualnie, z tego powodu przypomina klimat Heartless City. Choć to zupełnie o czym innym. I obsada fajna, znany z Mr Sunshine narzeczony, Byun Yo Han, poza tym Lee Kyu Hyung, gej z Prison Playbook i fajną rolę w Dr John miał, też ze starszych aktorów fajni, np.Song Kang Ho. I drugie pytanie, ile odcinków miał mieć Red Swan, bo nie wiem czy się już zabierać ? Jest 10 wyemitowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 11.08.24, 23:36 Ja jak zwykle niezdecydowana, milion zaczętych dram i jeszcze dłuższa lista do obejrzenia. Samsik też gdzieś się na niej pałęta, ale jeszcze nie widziałam i raczej nieprędko zobaczę. Za to oczywiście zerknęłam na Romans in the House, jeszcze nie wiem, czy rokuje. Jakoś tak komediowo się zapowiada. Red Swan już dawno skończony. Bierz się, bo zdążę zapomnieć o czym było i kto mi się podobał 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 11.08.24, 23:44 otia5 napisała: > Bierz się, bo zdążę zapomnieć o czym było i kto mi się podobał 😉 No i to jest argument za. W takim razie się biorę. To będę ciągnąć na spółkę z Samsikiem, bo ten pierwszy odcinek mi rokuje. Choć raczej nie będzie to wesoły i przyjemny film. Doczytałam, że niektóre wydarzenia z tła są prawdziwe. Ale konkretne osoby i sytuacje to fikcja. Zaczyna się kampanią wyborczą na przełomie lat 50 i 60. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 17.08.24, 02:35 Otia5 skończyłam Łabędzia. Dawno tak prawie jednym ciągiem nie obejrzałam dramy, trzymała mnie w ciekawości co dalej. Lubię takie. W przerwie między obrabianiem 27 kg pomidorów obejrzałam . I faktycznie z tym skradnięciem show mam podobne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 17.08.24, 11:12 jasnoklarowna napisała: > Otia5 skończyłam Łabędzia. > Dawno tak prawie jednym ciągiem nie obejrzałam dramy, trzymała mnie w ciekawośc > i co dalej. Lubię takie. W przerwie między obrabianiem 27 kg pomidorów obejrzał Nocka, widzę, zarwana, nieźle cię wciągnęło. Pomyśl, jak się męczyłam oglądając w emisji Różne "ale" bym oczywiście miała do scenariusza, chociażby do postaci teściowej, która na koniec bezproblemowo przeszła do porządku dziennego nad wydarzeniem xxxxx (nie chcę spojlerować, bo chyba jeszcze dziewczyny będą oglądać) i na dodatek pochylała się ze zrozumieniem nad yyyyy. No, nijak mi to do jej charakteru i wcześniejszych poczynań nie pasowało, ale powiedzmy, że tak ją to wszystko przeorało, że straciła pazur. Trochę innych głupotek też by się zebrało, np. błyskawiczne ozdrowienie ML po scenie kopiuj wklej z K2. Ale że akcja i intrygi trzymały mnie w napięciu i świetnie mi się oglądało, to wszystkie braki wybaczam. Dziwię się trochę ocenom na MDL i opiniom, że nudny, bo to ostatnie, co bym o tym serialu powiedziała. Rozumiem, że komuś nie podeszło, nie spodobało się, ale nudny? > I faktycznie z tym skradnięciem show mam podobne zdanie. Raina mi się dobrze oglądało, nie powiem. W scenach walk wymiatał, jego, hmmm, przeciwnik, zresztą też. Ale miałam potężny second lead syndrom . No, wyrobił się Jung Gyu Woon i aktorsko i wizualnie. Aż odświeżyłam sobie troszkę Oh My Venus, żeby porównać i zmiana na ogromny plus. O samej jego postaci trudno coś napisać bez spojlerowania, więc jeśli ktoś ma się jeszcze brać za Red Swan, to niech się szybko bierze , bo mi się te spojlery same cisną na klawiaturę. PS. Jasnoklarowna, podziwiam za pomidory. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 8.0 19.08.24, 23:09 więc jeśli ktoś ma się jeszcze brać za Red Swan, to niech się szybko bierze , bo mi się te spojlery same cisną na klawiaturę. no i wcaleci sie nie dziwie. Ja wlasnie jestem na 6-tym odcinku, nawet Dysneya sobie dzis wykupilam, bo mi Dramacool zastrajkowala. I OMG ale sie dzieje na poczatku. Akcja z dronami niezla, az przerwalam od namiaru emocji, ale zaraz wracam, bo mnie, nie lubiejacej akcji, trzyma i nie puszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 20.08.24, 01:22 Ha, ja na piątym, wciąga Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 8.0 21.08.24, 11:19 A ja juz skonczylam. I musze przyznac, ze dawno nie bylam taka rozemocjowana ogladajac drame. Moze gdyby dodali ze dwa odcinki, to niektore watki bylyby bardziej'dopracowane'. Ale i tak swietnie sie ogladalo. No i wolalabym, zeby wcisneli cos w typie"zabili go i ozyl - wiadomo kto, nie bede jednak spojlerowac. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 21.08.24, 11:45 senin1 napisała: > Moze gdyby dodali ze dwa odcinki, to niektore watki bylyby bardziej'dopracowane'. Piszesz, jakbyś ich nie znała 🙂 Rozciągnęliby to, co nie trzeba, dodali kilka retrospekcji scen sprzed 5 minut, niedomknięte wątki nadal pozostawiliby niedomknięte, a zakończenie dokładnie tak samo upchnęliby w ostatnich 23 sekundach 😛 Nie da się ukryć, że końcówka typowo koreańska, z nieodzownymi kliszami, ale i tak nie zepsuło mi to oglądania. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 21.08.24, 13:00 senin1 napisała: No i wolalabym, zeby wcisnel > i cos w typie"zabili go i ozyl - wiadomo kto, nie bede jednak spojlerowac. Ja dopiero na 8. odcinku, ale mnie akurat drażni, że ktoś, kto ledwo przeżył, bo [spoiler] wielkie kawały metalu wbiły mu się w plecy w okolicy kręgosłupa, za chwilę biega, skacze i walczy, jakby nigdy nic. Zaraz ma kolejną poważną ranę i dalej żwawy Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 21.08.24, 16:20 kurt.wallander napisała: > za chwilę biega, skacze i walczy, jakby nigdy nic. Bo uni som bardziej żywotni od Supermana, Ironmana i wszelkich super herosów razem wziętych. Taka uroda filmów akcji, że ich bohaterowie, żeby nie wiem jak poturbowani, wstają, otrzepują się i są jak nowi. Wiesz, jak u Monty Pythona: Tis but a scratch. Just a flesh wound 🙂 Trzeba przyjmować z dobrodziejstwem inwentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 21.08.24, 17:38 A nie pamiętasz My Country, The New Age? Tam to dopiero bohaterowie biegali jak króliczki Duracella Szczególnie bohater grany przez Woo Do Hwana. Ten co dostał strzałą w bok to wstawał następnego dnia jak nowo narodzony i walczył sam jeden z całą bandą A rany się na nim goiły jak na psie. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 21.08.24, 18:03 Ja pamiętam tego, co mu rękę odcięli, a on chwilę po tym, niosąc na obwiniętym szmatą kikucie dziecko, odszedł żwawo w stronę zachodzącego słońca 😂🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 21.08.24, 20:11 To chyba przebija wszystko. Zresztą koreańscy bohaterowie seriali mają niezwykłą umiejętność błyskawicznego zdrowienia i znikania ran. Pierwszego dnia poobijani, drugiego mają plaster (obowiązkowo przyklejony przez FL i przetarty patyczkiem do uszu ), trzeciego może jeszcze jest ten plaster a czwartego dnia ani plastra ani strupa i siniaka Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 21.08.24, 18:23 heca7 napisała: > A nie pamiętasz My Country, The New Age? Zaczęłam i jakoś nie zażarło. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 21.08.24, 20:05 No mnie trzymał w napięciu tak, że prawie ciągiem obejrzałam. A teraz oglądam na D May It Please the Court czy też Pani mecenas. I wiem że tu gremialnie nie lubimy głównej, ale serial fajny, też trzyma napięcie, obsada ok, obowiązkowo trupy w szafach się pokazują, tylko trochę wygląda że fajny główny może się na koniec okazać psychopatą. A może jednak nie, bo widzę sprzeczne sygnały. Jednak polecam na ten moment. Już na 7ep jestem. Bo czekam niecierpliwie jak zakończą emitować na N: Love Next Door i Dom pełen miłości. A i długowłosego Jin Goo skończyłam i też na plus był. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 21.08.24, 20:14 Też czekam na więcej odcinków w tych dwóch dramach. Tylko Love Next Door już mnie zdenerwował na początku Matka FL jest nie do zniesienia Prawdziwa toksyczna koreańska matka. Niby komedia ale jej nieopanowane zachowanie i zmiany nastroju są wkurzające. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 21.08.24, 20:44 Love Next Door obiecałam sobie omijać szerokim łukiem aż wyjdzie całość, za to Romance in the House nie mogłam się oprzeć i dwa pierwsze odcinki obejrzałam. Dobrze rokuje. Jasnoklarowna, może jednak dasz się skusić na oglądanie w emisji? W końcu nasz ci on, trzeba wspierać Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 21.08.24, 22:29 A nie dasz się przeciągnąć na moją stronę? Pomysł jak nam się potem jednym ciągiem obejrzy fajnie Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 21.08.24, 22:40 Powiem Ci, że ostatnimi czasy jakoś się tak przyzwyczaiłam, że coś w emisji oglądam i teraz mi najbardziej właśnie ta drama do tego pasuje. Gdyby była tak wciągająca jak Red Swan, to bym się powstrzymała, bo nie chcę znowu czekać w napięciu, a tu na razie nie wygląda żebym miała aż tak wyczekiwać kolejnych odcinków. Zobaczę, bo z drugiej strony mam 10 napoczętych dram, niektóre już mi tak wiszą od dawna i w końcu muszę zrobić czystkę: albo dokończyć albo rzucić w diabły. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 22.08.24, 21:18 otia5 napisała: > Love Next Door obiecałam sobie omijać szerokim łukiem aż wyjdzie całość, za to > Romance in the House nie mogłam się oprzeć i dwa pierwsze odcinki obejrzałam. D > obrze rokuje. Skończyłam Red Swan (skąd w ogóle ten tytuł?) i czaję się na te dwa, ale za mało jest odcinków. Czekam aż będzie chociaż połowa dostępna. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 22.08.24, 21:36 kurt.wallander napisała: > Skończyłam Red Swan (skąd w ogóle ten tytuł?) Pojęcia nie mam. A jak wrażenia? Ok czy jednak rozczarowanie? > czaję się na te dwa, ale za mał > o jest odcinków. Czekam aż będzie chociaż połowa dostępna. Obejrzałam kolejne dwa odcinki Romance in the House i coraz mniej mi się podoba. Powoli i po trochu pewnie obejrzę, ale na raz nie dałabym rady, więc czekać na całość nie będę. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 22.08.24, 22:06 otia5 napisała: > kurt.wallander napisała: > > > Skończyłam Red Swan (skąd w ogóle ten tytuł?) > > Pojęcia nie mam. A jak wrażenia? Ok czy jednak rozczarowanie? Spoko. Takie dość mocne 8/10 ode mnie za to, że trzymał w napięciu. Choć trochę przewijałam jednak. Nie podobała mi się gra aktorki obsadzonej w roli matki/teściowej. Sprawdziłam i koreański tytuł to chyba The Rich albo The Red Carpet Czekam też na The Frog. Opis ciekawy i ma być całość od razu. Gra moja ulubiona ajumma Lee Jung Eun i zaciekawił mnie po prostu opis fabuły. Tylko widzę, że wchodzi 8 odcinków, więc pewnie planowane drugie 8 na nie wiadomo kiedy. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 22.08.24, 22:13 A ja skończyłam Panią mecenas. Prawie ciągiem. No fajny był. Wszystkie praktycznie tajemnice się rozwiązały, trupy wypadły z szaf. Głównej nie lubimy, ale tu była dobra, z fajną rolą, główny super zagrał, tak minimalistycznie. Romansu nie ma jak ktoś szuka. Ale ciekawy. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 22.08.24, 22:18 kurt.wallander napisała: > Sprawdziłam i koreański tytuł to chyba The Rich albo The Red Carpet Oryginalny tytuł to po prostu Skandal (rodziny) Hwain, więc tym bardziej nie wiem skąd akurat czerwony łabędź, bo samo słowo hwain też nic takiego nie znaczy. Ktoś się wykazał kreatywnością. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 23.08.24, 19:07 Jeszcze dodam a propos Red Swan, że sposób, w jaki tam potraktowano to bogu ducha winne dziecko z nieprawego łoża, otwiera mi nóż w kieszeni. Ja wiem, że u nich inaczej się takie rzeczy załatwia, nie jestes w rodzinie, jesli nie wpiszą cię do rodzinnego rejestru, coś takiego jak alimenty na dziecko chyba nie funkcjonuje w ogóle, ale rozkoszny tatuś mówiący dziecku, że zrywa z jego matką i w związku z tym już się nie zobaczą, to jest takie sk...syństwo, że jednak się zszokowałam. Matka zresztą niewiele lepsza, zero dbałości o psychikę tego dzieciaka... No, musiałam sobie ulać. I teraz, na ile tak faktycznie jest, na ile to wyobrażenie scenarzysty nt życia bogaczy? Aż chyba poproszę Pyrę w Korei o odcinek nt takich spraw (nieślubne dziecko, rozwód itp). Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 23.08.24, 19:48 Alimenty istnieją, ale jak ze ściągalnością, to nie wiem, może jeszcze gorzej niż u nas. Ja już tyle razy byłam zaszokowana tym, jak dzieci, zwłaszcza poza małżeńskie, ale nie tylko, są traktowane w dramach, ze nawet mnie to nie zdziwiło. Można tu już lecieć nie przejmując się spojlerami? Heca będziesz oglądać? To nie czytaj dalej Odniosłam wrażenie, że on nie dlatego mu tak powiedział, że nie chciał się z nim widywać, tylko uznał, że to jest warunek niezbędny żeby FL uwierzyła w jego całkowite rozstanie z ex i nawrócenie i że to ona by się na widywanie z 'bękartem" nie zgodziła. Pokrętna logika, wiem, taka koreańska . Na mamusię i jej matkę to mi się nóż w kieszeni otwierał. To dziecko było dla nich wyłącznie kartą przetargową. A co do samej postaci SML, niby wzruszył mnie tą swoją przemową do matki, ale na litość, facet koło czterdziestki, był czas się ogarnąć i po ematkowemu iść na terapię. Że mu dopiero na widok konkurenta zaświtało w głowie, że coś robi nie tak. Zdecydowanie kandydat do wystawienia walizek , chyba że by się ogarnął znacznie wcześniej. Inna sprawa, że mogli spokojnie załatwić to rozwodem, ale gdzie tam, FL rozwódka, ło panie, kto to widział. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 23.08.24, 20:19 otia5 napisała: > > Odniosłam wrażenie, że on nie dlatego mu tak powiedział, że nie chciał się z ni > m widywać, tylko uznał, że to jest warunek niezbędny żeby FL uwierzyła w jego c > ałkowite rozstanie z ex i nawrócenie i że to ona by się na widywanie z 'bękarte > m" nie zgodziła. Tak, tez tak mi sie wydaje. Po części, bo po części, to jest po prostu nieliczenie się z uczuciami dziecka. Może z czasem, jakby pożył dłużej, to coś by mu zaświtało w głowie, że nieszczęśliwe dzieciństwo nie twoezy szczęśliwych dorosłych.... FL, swoją drogą, też miała tego dzieciaka w nosie. . Inna sprawa, że mogli spokojnie załatwić to rozwodem, ale > gdzie tam, FL rozwódka, ło panie, kto to widział. Mnie się wydawało, że ona się tak kurczowo trzyma tego małżeństwa równiez z powodu tego, co jej teść powiedział - żeby się nie rozwodziła przynajmniej do momentu ogloszenia testamentu. A jeszcze inna sprawa, że takich zasugerowanych wątków, które możnaby ładnie rozwinąć było w tej dramie wyjątkowo sporo, Zabójczyni chińskiego pochodzenia, prawnik, nawet matka SML (zmuszona do małżeństwa), ci synowie/bracia i ich dzieciństwo, kochanka z synem. Background postaci mieliśmy rozwinięty tylko w przypadku FL. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 23.08.24, 20:37 kurt.wallander napisała: > Mnie się wydawało, że ona się tak kurczowo trzyma tego małżeństwa równiez z pow > odu tego, co jej teść powiedział - żeby się nie rozwodziła przynajmniej do mome > ntu ogloszenia testamentu. To tak, jasne, ale miałam na myśli twórców, nie FL. Testament został ogłoszony, nic nie stało na przeszkodzie, żeby rozwiązali kwestię FL i SML rozwodem, no ale właśnie, koreańscy widzowie mogliby uznać, że FL to zła kobieta była: kochanek na oku, to się rozwiodła. A tak, pozamiatali, odczekali i FL znowu niczym ta niewinna lelija 🙂 > A jeszcze inna sprawa, że takich zasugerowanych wątków, które możnaby ładnie ro > zwinąć było w tej dramie wyjątkowo sporo, Zabójczyni chińskiego pochodzenia, pr > awnik, nawet matka SML (zmuszona do małżeństwa), ci synowie/bracia i ich dzieci > ństwo, kochanka z synem. Background postaci mieliśmy rozwinięty tylko w przypad > ku FL. Tak. Przy tylu odcinkach nie bardzo mieli czas, musieliby spin offy porobić 🙂. Mogli chociaż kwestię śmierci dziecka trochę rozwinąć, jakoś mi się to wydawało tak wrzucone na odwal się. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 23.08.24, 21:14 otia5 napisała: > Mogli chociaż kwestię śmierci dziecka trochę rozwinąć, jakoś mi się to wydawał > o tak wrzucone na odwal się. O tak, to też. Cały czas czekałam na to, że okaże się, że wiąże się z tym jakas tajemnica. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 23.08.24, 21:33 kurt.wallander napisała: > O tak, to też. Cały czas czekałam na to, że okaże się, że wiąże się z tym jakaś tajemnica. To była tajemnica tak wielka, że nie można jej było zdradzić jakimś przypadkowym widzom 😉 A jeszcze co do dzieci w Korei, to gdyby tak po dramach sądzić, to trzeba by uznać, że całkowite odcięcie się od dziecka z poprzedniego małżeństwa czy pozamałżeńskiego jest normą. W co drugiej przewija się motyw porzucenia "starego" dziecka po założeniu nowej rodziny. Ważny jest nowy mąż/żona i nowe dzieci, a te poprzednie out i niech sobie same radzą. Więc SML niejako wpisał się w schemat, a i tak zaszalał, bo grubymi milionami rzucił. Mam nadzieję, że takie przypadki to jednak głównie fantazja twórców dla dodania dramatyzmu fabule, chociaż z księżyca im to pewnie nie spadło. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 8.0 24.08.24, 00:18 >> Mogli chociaż kwestię śmierci dziecka trochę rozwinąć, jakoś mi się to wydawał > o tak wrzucone na odwal się.< Zwlaszcza ze ta smierc dziecka powaznie zawazyla na ich zwiazku - ona go po tym odrzucila, to trwalo wiele lat. I jakos to bylo ledwie wspomniane, a moglo byc jakos rozwiniete. Wogole ta FL byla taka ni wte ni wewte, a juz na pewno nie niewinna lelija. Raczej jak dla mnie oportunistka i hypokrytka. Bo tu 'walczy o los skrzywdzonych dzieci na swiecie", a swojego prawie pasierba traktuje calkiem paskudnie. Tam tylko jedna postac pokazana byla kompleksowo, i konsekwetnie, mianowicie SML Czyli: serial mial potencjal na super drame a wyszlo jak wyszlo, choc przyznam ze wyciagneli z tego scenariusza, co sie dalo. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 24.08.24, 10:37 senin1 napisała: > Czyli: serial mial potencjal na super drame a wyszlo jak wyszlo, choc przyznam > ze wyciagneli z tego scenariusza, co sie dalo. Gdyby sądzić po tym, jak go tu zjechałyśmy, to serial niewarty zerknięcia, ja jednak podtrzymuję, że oglądało mi się super. Z tegorocznych chyba tylko Shop for Killers podobał mi się bardziej, najwyraźniej seriale akcji mnie ostatnimi czasy kręcą. Aż się zdziwiłam własnymi ocenami, jak spojrzałam na MDL. Inna sprawa, że za wiele tegorocznych nie widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 8.0 24.08.24, 11:32 otia5 napisała: > > Gdyby sądzić po tym, jak go tu zjechałyśmy, to serial niewarty zerknięcia, Ot, taki zwyczajny ematkowy vibe >ja jednak podtrzymuję, że oglądało mi się super. Mnie tez. Juz dawno nie ogladalam zserialu w takim napieciu do konca A jako ze zaliczylam typowy SML syndrom, to teraz jakby na fali, zabralam sie za Auditors. Tez dlugowlosy i calkiem przyjemny (SML znaczy sie) Z tegorocznych chyba tylko Shop fo > r Killers podobał mi się bardziej, najwyraźniej seriale akcji mnie ostatnimi cz > asy kręcą. Aż się zdziwiłam własnymi ocenami, jak spojrzałam na MDL. Inna spraw > a, że za wiele tegorocznych nie widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 23.08.24, 20:41 Spoko, na razie oglądam Step By Step Love. Chińską dramę i czekam na te dwie koreańskie, wyżej wymienione Ale macie rację, często w serialach jest problem z alimentami. One chyba są bo ostatnio była jakaś afera ze znanym koreańskim biznesmenem i jego byłą żoną (córką jakiego polityka, prezydenta byłego?) o alimenty na trójkę czy czwórkę dzieci właśnie. Podejrzewam jednak, że ściągalność mają podobną do polskiej Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 23.08.24, 20:59 A jeszcze ten motyw dzieci nie mających kontaktu z rodzicem. Bardzo częsty, zarówno z matką jak i ojcem. Chyba nie pamiętam takiej dramy gdzie bohaterowie po rozwodzie dzielą się opieką i jakoś sprawnie to idzie. Rozwód też traktowany jest w dramach jak zło konieczne i ostateczne. A w życiu tak u nich nie jest. Są rozwody, wielu aktorów pochodzi z rozwiedzionych rodzin. Albo sami są po rozwodach- co jest źle widziane przez fanów Zwykle połowa staje po stronie żony a druga męża. Ahn Jae Hyun z Blood rozwiódł się z żoną, którą poznał w tym serialu. Co tam się nie działo! Część psychofanek uważa, że powinni do siebie wrócić. Jak ktoś czytał historię ich rozwodu to wie iż jest to niemożliwe a kobieta ta zachowywała się jak stalkerka (włamała się do domu byłego męża m.in ). Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 23.08.24, 21:11 Coś kojarzę. Nawet było jakieś reality w którym żona mówiła jak na planie Blood się poznali i ćwiczyli wieczorem w samochodzie scenę pocałunku i zaiskrzyło. Nie pamiętam tytułu chyba na viki to było. A on potem chyba ja zdradził jakoś. I to wypłynęło publicznie. Burzliwe TP rozstanie było. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 23.08.24, 21:36 Już dokładnie nie pamiętam ale potem wyszło, że te zdjęcia nie były z czasów małżeństwa. On jej, aby się rozwieść oddał większość majątku. Wszystko czego się wspólnie dorobili. A ona pod jego nieobecność weszła do jego mieszkania. Przekonała ochronę, że jest żoną i czegoś tam zapomniała. I przetrzepała mu mieszkanie. Trochę dziwne to było... Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 23.08.24, 21:50 jasnoklarowna napisała: > Burzliwe TP rozstanie było. Też kojarzę, ale i tak nic chyba nie przebije "narodowego" wręcz rozwodu Song Hye Kyo i Song Joong Ki. Tyle lat, a ciągle im to wypominają. Plus na zmianę im się obrywa, raz jemu za małżeństwo z, o zgrozo, białą, raz jej za to, że wcześniej spotykała się i z Lee Byung Hunem i z Hyun Binem i z paroma innymi i nie ukrywała tych swoich związków. Nie wiadomo, czy śmiać się, czy płakać. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 23.08.24, 21:57 Nie dość, że się ożenił z (chyba) rozwódką to jeszcze dzieciaka spłodził! Zdrajca jeden! A fanki mu sugerowały powrót do pierwszej żony I ciągle w komentarzach o nią pytały. Szalone... Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 11.08.24, 23:39 Nie oglądałam Wujka Samsika. A co do Red Swan z tego co piszą na różnych stronach odcinków jest tylko 10. Ja, jak zwykle zakopana w chińskiej dramie You Are My Secret Jakby, któraś potrzebowała pozytywnej, nie głupiej dramy to polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 11.08.24, 23:48 Piszesz o tej z Milesem Wei? ona w trakcie emisji, ale chyba szybko odcinki dodają, mam dodaną. Jak chcesz z nim coś to w miarę fajne Unforgettable Love z nim jest też na viki. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 12.08.24, 00:29 Tak, z nim Unforgettable Love już obejrzałam. Lubię tego aktora choć chyba mniej niż Xian Li Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 12.08.24, 00:59 Też go nawet lubię, ale fryzurę mógłby zmienić. Przede wszystkim w zasadzie zawsze ma taką samą, w każdej dramie, a po drugie takie napuszone , moim zdaniem nie do końca się u niego sprawdzają. Chciałabym zobaczyć go w takiej krótszej, zcieniowanej chłopięcej fryzurze. Odpowiedz Link Zgłoś
jofin Re: Koreańskie seriale 8.0 12.08.24, 00:06 Ja ogladam Samsika, choc na razie zrobilam sobie przerwe. Za duzo gadania. Temat nielatwy. W sumie niewiele jest dram dotyczacych tego okresu w historii Korei. Obsada dobra. Glowny Song kang ho, to rowniez jeden z aktorow Parasyte. Co ciekawe, do tej pory gral tylko w filmach. Jest bardzo powazanym aktorem, a Wujek Samsik to jego pierwsza drama. Nielatwo sie oglada te drame. Brakuje mi jakiejs spojnosci, wiodacej akcji, ktora przekonalaby mnie do podazania za ktoryms z bohaterow. Z zadnym z nich nie potrafie sie zidentyfikowac. Owszem drama pokazuje ciemny swiat polityki, pomaga zadaawac pytania i tyle. Wujek Samsik to w sumie bardzo ciekawa postac. W miedzyczasie na Netflixie obejrzalam sobie film Steel Rain. Polecam. Film z 2018 roku, pokazujacy napiecie miedzy polnocna i poludniowa Korea. Znacznie lepiej mi sie to ogladalo niz wujka Samsika. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 12.08.24, 00:56 A faktycznie, w Parasite grał. Nie wiedziałam że to jego pierwsza drama bo twarz kojarzyłam, jeszcze Song Kang Ho w Baby Broker mi sie podobał. Temat niby ciężki a film zupełnie nie dołował, pokazał temat od pogodnej strony. No i grała tam IU, którą uważam od czasów My Mister za świetną aktorkę. choć już wcześniej w Moon Lovers fajnie grała. Dla mnie lepiej gra chyba nawet niż śpiewa, choć i tam trudno jej talentu odmówić. Jeśli nie widziałaś to zobacz. Ja to w kinie widziałam, więc nie wiem gdzie w necie znajdziesz. Ale akcja zawiązuje się, gdy dziewczyna podrzuca dziecko, a na drugi dzień chce je odzyskać. A w tym czasie delikwenci dziecko zabrali i chcą na lewo sprzedać. Dziewczyna zaczyna ich szukać, w pewnym momencie włącza się do tego podejrzliwa policja. Po drodze okazuje się że powodem oddania dziecka była pewna tragedia, ale jak pisałam, choć temat trudny to przyjaźnie pokazany. POLECAM Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 15.08.24, 09:13 No ja Samsika 13 odcinków mam za sobą. Nadal ok. Ale faktycznie te pomieszania czasowe, te wstawki z przesłuchań pomieszane z wcześniejszymi wydarzeniami mogą drażnić. Ja z tych co lubią chronologicznie, a nie zabiegi artystyczne polegające na mieszaniu akcji z retrospekcjami. Ale jako całość podoba mi się. Ja Jestem Team trochę idealistyczny Kim Sam i chyba będę do końca. Natomiast świetnie gra też Lee Kyun Hyun postać Songmina. Dobry aktor. Ogólnie chyba musicalowy, ale dobrze gra. Momentami Kang Songmin, mimo że przystojny to sprawia straszne wrażenie, takie że strach z nim przebywać. PO samym spojrzeniu. No genialnie to pokazuje. I zaczęłam też dla przeciwwago Red Swan. Sam początek, jestem po zamachu. Nic nie piszcie, ale już po pierwszych scenach małżonka mam wrażenie że to on będzie draniem. Fajnie sie zapowiada. Czy też macie wrażenie że ten zarost Raina sztuczny? Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 15.08.24, 09:49 jasnoklarowna napisała: > mieszaniu akcji z retrospekcjami. Ja mieszanie lubię bardzo, ale jak jest zrobione z głową i nie trzeba się domyślać, co poeta miał na myśli. Za to te ich flashbacki scen, które były dosłownie 5 minut wcześniej, irytują mnie niepomiernie. Po mojej interwencji z nożyczkami 16 odcinkowe dramy stałyby się o połowę krótsze. > Nic nie piszcie, ale już po pierwszych scenach > małżonka mam wrażenie że to on będzie draniem Topsze, nic nie napiszę na temat tego, czy pan monsz będzie draniem, za to napiszę, że jak dla mnie, grający go Jung Gyu Woon skradł Rainowi show. > Czy też macie wrażenie że ten zarost Raina sztu > czny? Że sztuczny to może nie, ale jakoś mu nie pasował. Ogolenie się wyszło mu na plus. Wcześniej pisałam, że przed Red Swan nie znałam Raina, ale jednak widziałam go w Ninja Assassin wieki temu. Wolę starszą wersję. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 8.0 17.08.24, 09:51 no chyba sie zabiore za tego labedzia, tylko nie wiem czy gdzies znajde, bo Disney mi sie chyba juz "wysuskrypczyl" A skonczylam wlascie (prosze sie nie smiac) Radio Romance, ufff, Wlasciwie to nawet nie wiem po co to konczylam, chyba tylko dla Yoon Park, bez niego bylby to flop nad flopy Ale to mnie zaintrygowalo: >Topsze, nic nie napiszę na temat tego, czy pan monsz będzie draniem, za to napiszę, że jak dla mnie, grający go Jung Gyu Woon skradł Rainowi show.< bo wlasnie jakis czas temu napatoczylam sie na jego nowe zdjecie (Jung Gyu Woon) i uwierzyc nie moglam ze to ten sam, ktorego pamietam z Oh My Venus, gdzie mi sie wybitnie nie podobal, a teraz!! nie powiem, ciasteczko jak dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 17.08.24, 11:24 senin1 napisała: > no chyba sie zabiore za tego labedzia, tylko nie wiem czy gdzies znajde, bo Dis > ney mi sie chyba juz "wysuskrypczyl" Po angielsku to pewnie w wielu miejscach znajdziesz. Mnie się ostatnio najlepiej z tych różnych stron spisuje kisskh - żadnych wyskakujących reklam i innych wątpliwych atrakcji. Red Swana mają. > sie wybitnie nie podobal, a teraz!! nie powiem, ciasteczko jak dla mnie Wizualnie ta długa fryzura bardzo mu służy, pisałam wyżej, że zaliczyłam sls , ale aktorsko też jest naprawdę dobry, potrafi skupić na sobie uwagę, oddać emocje, przekazać coś samym spojrzeniem. Nie żeby Rain nie umiał, ale SML zdecydowanie nie pozostał w jego cieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 12.08.24, 01:42 Mnie jakoś tematyka Samsika nie pociąga w tym momencie. Może kiedyś.... Zaczęłam za to Red Swan I dokończyłam "Bloodhounds" - sensu i realizmu to tam za wiele nie ma (zaczyna się nieźle, ale im dalej, tym gorzej), ale jak ktoś ma akurat ochotę na bijatyki, to polecam. Brnę przez "Autumn in My Heart" (Autumn Tale), ale główni i ich smutne miny, wzdychanie i ogólny brak ogarnięcia są jednak mocno wkurzające. Serial, dla mnie, ratują jedynie dwa ciasteczka, na które przyjemnie się patrzy (Won Bin i Song Seung Heon). Najwięcej pozytywnych uczuć wzbudza we mnie "zła" siostra..... Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 12.08.24, 20:30 kurt.wallander napisała: > Brnę przez "Autumn in My Heart" (Autumn Tale), O, by to. Ugrzęzłam w okolicach 10. odcinka i zupełnie o tym zapomniałam. Za dużo oglądam na raz. Dobrze, że mi przypomniałaś, dla samego patrzenia na Song Seung Heona i Won Bina muszę dokończyć. Próbowałam SSH też w Playerze oglądać, ale coś mnie nie wciągnęło. Ale on sam, cóż, nawet nie musi grać, wystarczy, że wygląda. Przy okazji przypomniałam sobie, że tego nieszczęsnego Romansu w Hagwonie też nie skończyłam, ale już chyba nie wrócę. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 8.0 17.08.24, 10:00 >Brnę przez "Autumn in My Heart" (Autumn Tale), ale główni i ich smutne miny, wzdychanie i ogólny brak ogarnięcia są jednak mocno wkurzające. < Mialam sie za to zabierac w ramach fazy na Songa, ale wygladal mi na smutasa , podobnie zreszta jak East of Eden, na ktory sie czaje juz od jakiegos czasu. >Serial, dla mnie, ratują jedynie dwa ciasteczka, na które przyjemnie się patrzy (Won Bin i Song Seung Heon). < No fakt, ja nawet przemeczylam Playera, ktory jest w sumie niezly, ale bardziej skupialam sie na flownym, niz na fabule Jednak po tym co napisalas, to chyba odloze na gorsze czasy Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 18.08.24, 13:35 Zaczęłam oglądać The Auditors z Shin Ka Hyun z Evilive i Jin Goo z Descendants Of The Sun. Czy jestem sama? Czy też już może obejrzałyście? Odcinków dwanaście, jestem na czwartym i się mocno wciągnęłam. Nie ma nudy i przewijania, Jin Goo zrobiony na Kim Ji Hoona. Z długimi włosami W rolach drugoplanowych też dużo dobrych, znanych aktorów. Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: Koreańskie seriale 8.0 18.08.24, 21:02 heca7 napisała: > Zaczęłam oglądać The Auditors [...] O! Przypomniałaś mi, dziękuję. Od jakiegoś miesiąca smętnie skaczę po dramach i je porzucam. Ewidentnie albo ze mną, albo z nimi dzieje się coś złego Może The Auditors to będzie to. Odpowiedz Link Zgłoś
bromba7777 Re: Koreańskie seriale 8.0 18.08.24, 21:24 Jak dla mnie drama trzyma poziom. Irytujący jest jedynie SML. Młody i naiwny pracownik korporacji. Tylko to nie jest komedia. Na Kissasian napisali, że m.in. komedia. Jestem na 5 odcinku i śladu nie ma Może będzie później Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 18.08.24, 21:31 heca7 napisała: > Zaczęłam oglądać The Auditors Tytuł mnie odstrasza. Film o audytorach? Ale może kiedyś dam mu szansę... Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 18.08.24, 22:10 Też się na to czaje. Widziałam zdjęcia Jin Goo w długich włosach. Fajnie mu. To jego drama pierwsza po dłuższej przerwie. Oprócz Descendans widziałam go w Białych nocach. Ale to też sprzed jakiegoś czasu film. No i oczywiście w All In młodego Lee Byung Hyuna chyba grał. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 18.08.24, 22:43 Zupełnie zapomniałam, że on grał w Białych Nocach! Dzięki za przypomnienie A w długich włosach faktycznie wygląda interesująco. Może wreszcie zacznie wygasać ta moda na garnek na głowie W każdym razie tytuł może odstraszać, wydawać się nudny ale kontrolerzy (czy też inspektorzy?) mają mnóstwo roboty w firmie. Do tego dochodzą tarcia i gierki o władzę między prezesem czyli, jakżeby inaczej(!) starszym bratem, granym przez Jung Moon Sunga a młodszym przyrodnim granym przez Jin Goo. Pomiędzy nimi jest nasz ML ubrany zawsze na czarno z nieprzeniknionym kamiennym wyrazem twarzy. Nieprzekupny i nikomu nieufający. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 19.08.24, 09:43 heca7 napisała: > W każdym razie tytuł może odstraszać, wydawać się nudny ale kontrolerzy (czy te > ż inspektorzy?) mają mnóstwo roboty w firmie. Do tego dochodzą tarcia i gierki > o władzę między prezesem No właśnie te elementy mnie nie pociągają. W Good Manager najmniej podobały mi się te branżowe elementy, nie lubię również motywu walki o władzę w firmie. Więc u mnie ta drama idzie na listę awaryjną (może kiedyś....).... Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 8.0 21.08.24, 21:16 >Może wreszcie zacznie wygasać ta moda na garnek na głowie< Oj taaak!! Niech wygasnie. Ja najlepiej zapowiadajaca sie drame przerywalam czasem z powodu tych "pieczarek" no i poniewaz mam zwyczaj lecenia po roznych ulubionych , teraz lece po dlugowlosych zatem zabralam sie za Auditors i przyznaje ze sie zapowiada. Zreszta Jin Goo zwrocil moja uwage w Descendants (ciekawszy od glownego imho), wiec nadszedl na niego czas Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 21.08.24, 21:33 Raczej się nie zawiedziesz co do Auditors i samego Jin Goo Mnie zaskoczył pozytywnie i jego rola jest fajnie napisana. Choć na początku wydaje się sztampowa i przewidywalna. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 24.08.24, 14:30 Na KissAsian ktoś trafnie podsumował pierwsze dwa odcinki Love Next Door Stwierdził, że to takie Welcome To Samdalri w wersji miejskiej Ciekawe czy to się sprawdzi w dalszej części... Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 24.08.24, 14:47 To kiepsko, bo miałam duże nadzieje. Widziałaś i też tak oceniasz, czy tyko wyczytałaś? Wg mojego szalenie wyrafinowango kryterium oceny dram z Jung Hae Inem to by się nawet zgadzało: krótka fryzura bez grzywki - drama na plus, grzywka - drama na minus 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 24.08.24, 15:00 O sposobie z grzywką nie słyszałam, muszę się przyjrzeć Ale jak jesteśmy przy włosach to ja całe The Auditors bałam się, że Jin Goo zetnie włosy pod koniec. Trochę pospoileruję..... nie ściął A jeśli chodzi o Love Next Door to tak, obejrzałam te dwa odcinki i wg komentarz pasuje jak ulał. Miejmy nadzieję, że potem będą bardziej oryginalni Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 24.08.24, 15:20 heca7 napisała: > O sposobie z grzywką nie słyszałam, muszę się przyjrzeć Już miałam napisać, że tylko w przypadku While You Were Sleeping mi się nie sprawdziło, ale tam chyba jednak też miał grzywkę, więc się zgadza. Drama mi nie podeszła, przy czym tu wina grzywki Jung Hae Ina jest o tyle mniejsza, że głównym był Lee Jong Suk, a to samo w sobie potrafi mi zepsuć serial 😛 Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 8.0 27.08.24, 09:58 Musze przyznac, ze Jin Goo w the Auditors wymiatal, jak dla mnie. Mimo iz sama rola napisana tak sobie, to wyciagnal z niej co sie dalo. Byl do konca intrygujacy i choc mozna bylo sie domyslac w jakim kierunku pojdzie fabula, to on byl jakby nieprzewidywalny. Ale wlosow nie scial, dzieki bogu. Fajnie sie ten serial ogladalo, mimo ze temat jakby nudnawy Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 27.08.24, 10:21 Temat nudnawy rzeczywiście Dobrze, że jakoś mocno go nie eksploatowali. Jin Goo mnie zaskoczył. Nie przepadałam za nim po Białych Nocach a tutaj wypadł świetnie. Powiedziałabym, że lepiej niż Shin Ka Hyun, który musiał mieć mroczną i nieprzeniknioną minę i być sztywny jak agenci z Matrixa Jin Goo miał okazję się wykazać jako taki trochę rebeliant. I to mu się udało. Długie włosy mu w tym wydatnie pomogły Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 27.08.24, 11:58 heca7 napisała: > Jin Goo mnie zaskoczył. Nie przepadałam za nim > po Białych Nocach a tutaj wypadł świetnie. Białych Nocy nie widziałam, ale moim zdaniem Jin Goo potrafi bardzo dobrze grać. Grając młodszą wersję LBH w All In, miał tylko 22 lata, to był jego debiut, a sportretował tego chłopaka z półświatka świetnie, bardzo naturalnie. W DOTS też nie dał się przyćmić Songowi. Nawet w Mr Sunshine go pamiętam, chociaż tu głównie dlatego, że to cameo z Kim Ji Won nawiązywało niejako do ich występu w DOTS. Mam ochotę obejrzeć go w tych Audytorach, ale sama drama mnie tak zupełnie nie pociąga, że jakoś się nie mogę zabrać. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Koreańskie seriale 8.0 29.08.24, 16:44 Pewnie wiecie, ale na wszelki wypadek napisze. Znak mi właśnie polecił książkę Domowa kuchnia koreanska Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 29.08.24, 17:38 mam . Ale mam mieszane uczucia. Bo znane przepisy są tak dziwnie pogrupowane, może mało obrazowo, nieprzystępnie opisane, choć w gotowaniu to pewnie nie przeszkadza. Natomiast jest kilka perełek tzn. nie na konkretne potrawy ale jakby półprodukty, których nie znałam. Np jakaś pasta inna niż wszystkie itp. A że ja maniaczka kuchni ogólnie to jestem na tak. Za to ostatnio jak szukałam w sieci Mitologii Korei to okazało się, że sprzedawca ma też za grosze, tzn 5,70 Sekrety koreańskiego piękna. No to zamówiłam, akurat do darmowej przesyłki mi brakowało. Przyszło wczoraj. Teraz to już na pewno mnie o dowód w sklepie poproszą.... Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 30.08.24, 00:00 Mam podobne do twoich odczucia co do tej "Domowej kuchni koreańskiej", ale traktuję ją jako inspirację (nie trzymam się ściśle przepisów). Ciasto do placków warzywnych jest fajne - czasem robię zamiast ciasta z przepisu Wioli. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 8.0 30.08.24, 08:30 >Ciasto do placków warzywnych jest fajne - czasem robię zamiast ciasta z przepisu Wioli. A jak robisz? Bo ja dodaje pol na pol maki pszennej i ziemniaczanej. A ostatnio robilam z samej gryczanej. Tez byly dobre i chrupkie. Przepisu Wioli nie pamietam. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 30.08.24, 08:47 Ja robiłam z większością ryżowej i 1/4 zwykłej. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 30.08.24, 08:47 Zrobię potem zdjęcie z książki to wkleję. Bo z tej książki placka nie robiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 30.08.24, 18:10 Wklejam ciasto na Placki, tu jest tylko z przennej mąki. I dodatkowo 2 przepisy które mnie zainteresowały. Może skorzystacie. Najbardziej się cieszę na ciasto rybne bo lubię. W moim mieście nie można kupić więc czasem do Warszawy z lodówka turystyczna jeżdżę i przywożę większą ilość mrozonego. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 30.08.24, 18:36 A mogłabym prosić o lepsze zdjęcie przepisu na ciasto rybne? Niestety ostatnio Gazeta strasznie psuje rozdzielczość Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 30.08.24, 18:44 Może teraz. Zrobiłam na raty. Tylko ja bym nie z keczupem dawała. Jadłam moczone w bulionie z sosem sojowym albo w sosie takim do moczenia placka z kimchi. Pyszne było. I ja do toppokow dokładam. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 30.08.24, 18:48 U siebie widzę wyraźnie, po przesłaniu jakieś mazaje wyskakują. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 30.08.24, 18:52 Jest ok. Teraz da się przeczytać Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 30.08.24, 22:33 senin1 napisała: > >Ciasto do placków warzywnych jest fajne - czasem robię zamiast ciasta z pr > zepisu Wioli. > > A jak robisz? Bo ja dodaje pol na pol maki pszennej i ziemniaczanej. A ostatnio > robilam z samej gryczanej. Tez byly dobre i chrupkie. Przepisu Wioli nie pamie > tam. Wiola robi właśnie ze skrobią ziemniaczaną (ale nie pół na pół), a w tej domowej kuchni jest ciasto z jajkiem. Lepiej sie nadaje do duzych placków. I sosik do maczania ma prosty skład, ale wychodzi bardzo dobry (proporcje). Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 8.0 31.08.24, 08:47 Ja od poczatku robie z jajkiem, bo to dla mnie prosciej i nie martwie sie co potem z tymi zoltkami zrobic. A odkrylam tez juz dawno, ze skrobia, czy to w plackach czy w innych smazonych, zwlaszcza na glebokim oleju, zawsze dodaje chrupkosci, Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 30.08.24, 08:52 Dziewczyny Potwór z Gyeonsong powraca. 27 września. Ja nie przepadam za horrorami. Ale pierwszy sezon łyknęłam i cieszę się na drugi. Aktorzy mi pasowali, ciekawe kto wezmie drugoplanowa role teraz. Bo głowni zostają ci sami. Pojawił się trailer w necie. I zamierzam też na D łyknąć tego Marvela z Park Seo Joon-em. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 30.08.24, 14:49 Będę oglądała dla PSJ Bo za bardzo kostiumowych i fantastycznych dram nie lubię... Ale, ale czy szanowne ematki wiedzą iż pojawił się drugi sezon Pachinko? Czy tylko ja taka zapóźniona. Dwa odcinki są dostępne na Kiss Asian. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 30.08.24, 15:38 heca7 napisała: > Ale, ale czy szanowne ematki wiedzą iż pojawił się drugi sezon Pachinko? > Czy tylko ja taka zapóźniona. Wiedzieć, to wiem, ale ja jestem taka zapóźniona, że jeszcze pierwszego sezonu nie oglądałam. Jak wyjdzie całość to spróbuję, Potwora też. Za to na fb wyskakują mi takie rolki z JCW, że ło ho ho ho, trza się brać za Królową Woo. I te komentarze: nie sądziłam, że JCW robi takie rzeczy, chyba przestanę oglądać kdramy 😂🤣. Przy takich rekomendacjach niewątpliwie trzeba luknąć 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 30.08.24, 15:47 Kocham jak fanki są zaskoczone, że ich ukochany aktor, uosobienie niewinności, "national boyfriend" itd nagle się zrywa z tego słodko pierdzącego łańcucha i postanawia zagrać w pełnokrwistym serialu/ filmie Te psychofanki często są nadal na etapie w stylu "prawdziwa wiktoriańska dama nie posiada nóg" Ich ulubieniec prawdopodobnie w ich wyobrażeniach wygląda jak Ken od Barbie A w rzeczywistości ma nie tylko nogi... Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 30.08.24, 16:06 heca7 napisała: > Kocham jak fanki są zaskoczone, że... Jeszcze te mocno małoletnie mogę zrozumieć, ale ta od tego komentarza była zdecydowanie zaawansowana w latach 😛 > ich ulubieniec [...] w rzeczywistości ma nie tylko nogi... Oszczerstwa i pomówienia, wstydziłabyś się Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 30.08.24, 20:35 Więc tak: obejrzałam pierwszy odcinek Queen Woo i całkiem całkiem. Powiedziałabym, że twórcy chyba bardzo zainspirowali się Grą o Tron, od czołówki przez różne sceny ociekające krwią i nie tylko. Są intrygi, jest napięcie i zupełnie niespodziewane zakończenie. Cliffhanger jak się patrzy, więc nie pozostaje mi nic innego, jak oglądać dalej. PS. Dworskie dziadki z brodami mają kapelutki jeszcze lepsze niż zwykle 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 30.08.24, 21:35 Na kisskh. Pewnie po angielsku jest też gdzieś indziej, ale tu mi się od pewnego czasu zdecydowanie najlepiej ogląda z tych różnych dziwnych stronek. Żadnych reklam, wyskakujących okienek ani nic z tych rzeczy. Po polsku nawet nie szukałam, chyba jeszcze nigdzie nie tłumaczą. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 30.08.24, 21:40 Piszą, że to melodrama, podejrzane. To ja zaczekam na koniec i mi powiecie czy dobrze się kończy Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 30.08.24, 21:59 heca7 napisała: > Piszą, że to melodrama, podejrzane. Melodramat powiadasz, hmm. Na razie wygląda na typowy historyk: trochę bitew, trochę intryg, trochę romansu. Z zacięciem na pełnokrwisty serial ze śmiałymi scenami i wysokim budżetem. Przez czołówkę od razu mi skojarzenie z Grą o Tron weszło, chociaż elementów fantasy tu chyba nie ma. Z drogiej strony szamanka, jak skóra zdjęta z Czerwonej Kapłanki 😉 > To ja zaczekam na koniec i mi powiecie czy > dobrze się kończy Zależy dla kogo dobrze, bo już wiadomo, że nie dla wszystkich 😛. Trochę poczekasz, bo na razie weszły 4 odcinki, a kolejne 4 we wrześniu. A a propos drugich sezonów, to jeszcze wchodzi niedługo druga część My Dearest. Może się w końcu zaprę i obejrzę. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 30.08.24, 22:56 Spoko, poczekam Teraz weszło tyle świeżych dram, że jest co oglądać w międzyczasie. Aaaa, jak tam Romance In The House? Wyszło już 6 odcinków... warte obejrzenia czy, jak to mówią "dobrze żarło i zdechło" ? Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 30.08.24, 23:17 heca7 napisała: > Aaaa, jak tam Romance In The House? A tak różnie, czasami śmiesznie, czasami nudno, do powolnego oglądania ok. Temat w gruncie rzeczy niegłupi: powrót marnotrawnego męża na łono rodziny, ale realizacja jakaś taka nierówna. Co mi się bardziej spodoba, to mnie znowu czymś zniechęcą. Ji Jin Hee jak wino, więc dla niego pewnie obejrzę do końca. Można spokojnie zacząć i jeśli podejdzie, to pykać sobie te dwa odcinki na tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 8.0 31.08.24, 08:51 >Teraz weszło tyle świeżych dram, że jest co oglądać w międzyczasie.< To moze i Master of Swindler ogladasz? Bo ja wlasnie sie za to zabralam (wiadomo - Song Seung Heon). Dosc fajnie jest, calkiem rozrywkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 31.08.24, 16:41 A jak się Master of Swindlers ma do Playera? To po prostu kontynuacja, drugi sezon czy niekoniecznie? Update do Queen Woo, bo już obejrzałam. Wchodzi błyskawicznie, jest mrocznie (niestety też dosłownie, niektóre sceny za ciemne i nic nie widać), intensywnie, krwawo i mocno. Część śmiałych scen wstawiona ewidentnie dla wywołania kontrowersji, bo sensu za dużo nie mają. Za to efekt niewątpliwie osiągnięty, zajrzałam do komentarzy na mdl i, o matko, co tam się dzieje. Czym prędzej wyszłam, bo to jakby ktoś g.. wrzucił w wentylator. Wracając do dramy, fabuła zawiła, intrygi kilku zwalczających się stron, trzeba się skupić. Męska obsada świetna, żeńska różnie i, oprócz królowej, zbyt do siebie podobne te kobity. Tak jak pisałam, taki pełnokrwisty dramat historyczny (z pewnością nie melodramat), jeśli ktoś lubi, to ogląda się świetnie. Tylko niech się w dudę pocałują z tym wypuszczaniem połowy odcinków. Okropny zwyczaj. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 8.0 31.08.24, 21:20 >A jak się Master of Swindlers ma do Playera?< Kontynuacja, ta sama obsada poza Krystal, i taki troche cieplejszy/?kobiecy". Chyba sie jakis romans zapowiada Ale ogolnie ten sam styl. Mnie Player nie zachwycil i odlozylam mniej wiecej w polowie. Temu daje jednak szanse, mimo ze to generalnie nie moja bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 31.08.24, 22:33 To chyba sobie daruję, bo Playera dałam radę tylko ze 3 odcinki. Kurde, zagrałby, w sensie Song Seung Heon, w jakimś porządnym romansie. On mi tak pasuje do tego gatunku, a już niedługo może być za stary. Wprawdzie on kolejny, który się starzeje jak dobre wino, ale jednak czas leci. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 8.0 12.09.24, 03:16 Jak bys miala ochote na romans i w dodatku zabawny to polecam "My Sweet Mobster". Poczatek zapowiadal cos zupelnie glupawego ale rozwinal sie w calkiem przyzwoitym kierunku. Typowy rom-com ale nawet klisze (ktorych nie jest w koncu az tak duzo) dla mnie do przyjecia i fajnie sie wpisuja w konwencje. A gdzies okolo 10-tego odcinka rzalam jak kon. No i glowny (Uhm Tae Goo) - ciasteczko. Nigdy to tej pory go nie widzialam, bo to dopiero jego druga glowna rola, ale dostarczyl. Nie tylko gra ale i wygladem. Komentarze dziewczyn na Viki (bo tam ogladam) to wrecz 'majtki przez glowe' . Te komentarze to taka dodatkowa rozrywka dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 12.09.24, 20:20 Może spróbuję Bo na razie skaczę pomiędzy trzema dramami. Zaraz mi się wątki w nich pomylą Oglądam Love Next Door, Romance In The House i No Gain, No Love. Ponieważ w pewnym momencie wszystko mi się pokończyło to obejrzałam na Netflixie Le Grande Maison Tokyo. Japońską dramę. Całkiem, całkiem, dość mało krzyków i ukłonów za to jedzenie jak z bajki 11 odcinków, troche trzeba przewijać bo jak zwykle pod koniec rozciągnięto niepotrzebnie serial ale warto dla samego jedzenia zobaczyć. Co do Love Next Door to nadal przypomina Welcome To Samdalri ale zaczyna się jakaś drama w połowie więc może jakiś zwrot będzie Romance In The House ma u mnie plusa za pieska- zwykle w domach gdzie jest samotna matka i dwójka dzieci (nawet dużych) nie ma zwierząt i panuje atmosfera wojny. Drugi plus za to, że 50 letnie bohaterki nie wyglądają jak sterane babcie, w gaciach w kwiatki. I mają jakieś uczucia/marzenia/potrzeby. Bo dotąd w dramach kobiety w tym wieku zachowywały się jakby ostatni raz uprawiały seks przed zobaczeniem dwóch kresek na teście A potem już nigdy. Co do No Gain... to jestem na 3 odcinku i na razie zażarło Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 8.0 15.09.24, 08:40 no to jeszcze jedna drame polece. Tym razem triller, choc generalnie trillery to nie moja bajka. Tym razem jednak, na fali obejrzenia czegos jeszcze z Uhm Tae Goo skusilam sie na Save Me Sezon 2. Nawet zalogowalam sie na probne dni na Paramount zeby to zobaczyc. No i sie nie zawiodlam. To bardzo dobra trzymajaca w napieciu drama. Zaczyna sie wparawdzie powoli, cos jak 'slice of life', ale rozkreca sie w okolicach 4 odcinka. Wciagnelo mnie na maksa. Ale najwazniejsze ze Um Tae Goo, pokazal, jak dla mnie, prawdziwy kunszt aktorski.Zagral tego wiejskiego lobuza zabijake z ogromnym realizmem, az sie zastanawialam, czy przypadkiem nie gra samego siebie z jakiejs swojej niechlubnej przeszlosci. byly oczywiscie sceny do przewijania, ale chyba glownie dlatego, ze z niecierpliwoscia czekalam na jego wejscia. Az szkoda ze nie ma go wiecej w glownych rolach, ale to chyba ze wzgledu na jego 'zachrypniety' glos. ktory mnie akurat odpowiada. Przy okazji poprawiam sie - ma na koncie 4 glowne role, nie dwie, jak napisalam wczesniej. Mam nadzieje ze bedzie sie czesciej pojawial jako glowny Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 15.09.24, 17:59 On ma na koncie chyba sporo ról ale w filmach, nie serialach. Gdzieś chyba o tym czytałam. Też mi się w Mobsterze podobał. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 8.0 17.09.24, 04:15 w Save Me tez swietny, ale sam serial zarl dobrze gdzies tak do 13 odcinka. Mial jakis tam nastroj, dosc ciekawy temat jak na triller ( religijny/powstawanie kultu i smrodek z tym zwiazany) i spore napiecie tez bylo. Ale cale rozwiazanie to juz porazka, a nawet zenada. Przez cztery odcinki oni wala sie glownie po gebach, a ja glownie przewijam i mysle sobie wtf, bo i jakies akcje niewiadomo skad i zupelnie bez sensu i wogole... Chyba tak beznadziejnego zakonczenia po dobrym poczatku jeszcze nie widzialam. No moze w Queen of Tears. Ale na MDL rating 8, co dla mnie jest niezla rekomendacja. Chyba oceniali w polowie emisji. Ehhh! Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 17.09.24, 07:49 A piszesz o SM 2? Bo spotkałam w sieci Save Me 1 tam też gra. No głos ma specyficzny, ale do mobstera bardzo pasował. Czytałam kiedyś opis Save Me i tak się zastanawiałam czy obejrzeć. Mam teraz motywację. Ale kolejność przede wszystkim. Muszę jakoś się ogarnąć żeby pokończyć pozaczynane bo się zgubię. Widzę że też przyjęłaś metodę oglądania po obsadzie? Ja tak ciągnę prawie od początku. Jak mi się ktoś z obsady spodobał to szukałam z nim wszystkiego. Sprawdza mi się ten system 😃 Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 8.0 17.09.24, 11:16 Metoda 'po obsadzie' bardzo mi lezy, ale jak juz wszystko z danym aktorem obejrze, to sie blakam zanim znajde nastepna 'ofiare' mojego stalkowania Co do SM - tak , pisalam o 2 sezonie. Ale recenzje na MDL mowia ze pierwszy sezon lepszy, ale nie zalapalam ze Uhm Tae Goo tez tam gra, jak mowisz, ze tak, to tez sie skusze. Tylko ostrzegam, w mobsterze to to on juz ma poprawiony nosek. W SM ma z lekka kartoflany Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 17.09.24, 19:27 senin1 napisała: > Metoda 'po obsadzie' bardzo mi lezy, ale jak juz wszystko z danym aktorem obejr > ze, to sie blakam zanim znajde nastepna 'ofiare' mojego stalkowania > > Haaaaaa też tak mam. Ale taką metodą można wynaleźć perełki mało znane, których byśmy normalnie nie oglądały, bo nie byłyby na topie i może o nich nie dotarła by do nas mainstreamowa wieść. Szczególnie jeśli o filmy chodzi A tak, jak już idziesz za ciosem tzn obsadą to Ci sieć podpowie takie rzeczy że czasem naszukać się trzeba. Ja tak miałam np z Another Way (Kim Jae Wook) czy Better Tomorrow (Joo Jin Mo, Song Seung Heon) albo Sarang. A zmieniając temat, ktoś z was lubi Song Hye Kyo? Ja osobiście nie przepadam, choć doceniam że cały czas jest na topie, wygląda świetnie, prawie czas zatrzymała i wiem że ma rzeszę fanów. I co z nią, że była już z każdym największym ciachem i z każdym szybko się rozstawała? Hyun Bin, Rain, Song Seung Heon, Lee Byung Hyun, Song Joong Ki, nawet Park Bo Guma jej przypinali, choć nie wiem czy nie na wyrost, po ich wspólnym filmie.Jeszcze kilku mniej znanych, zazwyczaj ci z którymi grała. A teraz gruchnęło, że sparowała się z Lee Min Ho. Oficjalnie ponoć potwierdzili, teraz są razem w stanach, ona na Fashion Week a on chyba Pachinko kręci znów. Szwendają się wspólnie po knajpach. Obstawiamy na jak długo? Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 17.09.24, 19:45 Ja lubię, chociaż pewnie jestem tu z tym osamotniona. Aktorsko doceniam ją przede wszystkim w The Glory, ale lubię ją też w DOTS czy All In. Moim zdaniem przepiękna kobieta, nawet jeśli medycyna estetyczna weszła, to bez przegięcia i z dobrym skutkiem. Nadal wygląda naturalnie. A co do jej romansów. Myślę, że ona ich po prostu nie ukrywa, w przeciwieństwie do wiekszości koreańskich gwiazd. A skoro nie wychodzi, to nic dziwnego, że przez tyle lat trochę się ich zebrało. Może ma trudny charakter, może jest wybredna, a może lubi zaliczać najprzystojniejszych i najsławniejszych koreańskich aktorów. Nijak jej za to nie mogę winić 😉 Ja jej dobrze życzę (nie Lee Min Ho ) Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 31.08.24, 23:45 No mnie też wciągnęła Queen Woo. Ja nie wiem ile finalnie ma być tych odcinków ale zrozumiałam że do grudnia mają emitować. Czyli 16, po 4 każdego miesiąca będą puszczać? Ale podoba mi się. Choć faktycznie np. scena seksu kobiecego szamanki z tą drugą lolą ni w 5 ni w 10. Chyba że się potem wyjaśni bo ja 2 odcinki dopiero obejrzałam. Ale fajna obsada, fajnie, tak dziko Ji Chang Wook wygląda. Inni też całkiem całkiem. Premier fajne wrażenie robi. I tylko się zastanawiam czy się okaże draniem czy zakochanym bez wzajemności w bohaterce głównej. Bo po 2 odcinkach takie mi się nasuwają wnioski. I jedyne co mi lekko przeszkadza to te skoki czasowe, wiem też że będą w dalszych odcinkach bo przez przypadek na początku 4 odpaliłam i tam JCW też był. Coś nowego, choćby z uwagi na lata w których akcja się dzieje. 179 rok toż to jeszcze o naszych piastach Polanach i Wiślanach nikt nie śnił . Nie przypominam sobie bym oglądała dramę z tak wczesnej epoki. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 01.09.24, 09:11 Odcinków ma być tylko 8, ostatnie 4 będą już 12 września. Jeśli odniosą duży sukces, to może i zrobią drugi sezon, ale z drugiej strony sama królowa to postać historyczna i możliwe, że jej życie rozplanowali na te 8 właśnie. Mnie ze scen seksu najbardziej idiotyczna wydała się ta z lodem. Tzn. rozumiem zamysł, że niby król chciał pokazać dworowi, że dystansuje się od królowej, ale mogli wymyślić coś mądrzejszego, bo to wyglądało jak mokry sen nastoletniego onanisty. Szamanka wykorzystuje ludzi jak chce, więc i siostrę królowej wykorzystała dla własnej przyjemności. Gorzej, że ich początkowo nie odróżniałam i myślałam, że to ta sama osoba 🤦♀️. Dopiero przy tej scenie dotarło do mnie, że siostra królowej nie jest szamanką, więc na coś się ta scena przydała. Na temat premiera mam takie same rozkminy jak ty, intrygująca postać. Przed tobą jeszcze jazda bez trzymanki z trzecim księciem. Po bandzie pojechali. Mnie chyba najbardziej podoba się to, że chociaż nie zawsze odróżniam kto jest kim i do której bramki gra, to powoli kolejne puzzle wskakują na swoje miejsce i mam nadzieję, że wskoczą do końca, bo straszne tam kłębowisko żmij. Tylko czas jest tam dziwnie rozciągnięty, dzieją się różne rzeczy, dzieją i dzieją, a tu się okazuje, że minęły tylko dwie godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 13.09.24, 22:09 Skończyłam Królową Woo. Cóż, rozczarowana jestem. Tak dobrze żarło i, jak dla mnie, zdechło. Na dodatek gdybym nie wyczytała jednej ważnej rzeczy już po obejrzeniu, to sama z siebie kompletnie bym to przeoczyła. Nie będę spojlerować, ale scenarzyści mogli trochę bardziej się przyłożyć. Mimo to, polecam, większość była dobra i z pazurem, warta obejrzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 31.08.24, 18:14 Na razie nie. W tej chwili mam tylko Netflix i dramaqueen bo nieoczekiwanie KissAsian dziś padło A ja tam miałam listę 24 nie obejrzanych dram. Mam nadzieję, że się naprawią. No więc teraz oglądam na zmianę Love Next Door i tajwński spin-off GG Precinct. Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 X Festiwal Filmów Koreańskich - Warszawa, Wrocław 15.09.24, 16:02 Miłośniczki kina koreańskiego z Warszawy i Wrocławia, nadchodzi jubileuszowy 10. Festiwal Filmów Koreańskich We Wrocławiu od 11 do 17 października w KNH. W stolycy w dwóch kinach: Kinoteka - 4-7 października, Muranów - 8-11 października. Któraś się wybiera? Przeklejam program z FB: 𝐊𝐈𝐍𝐎𝐓𝐄𝐊𝐀 (𝐖𝐀𝐑𝐒𝐙𝐀𝐖𝐀) 4 października 2024 (piątek) 🕖 19.00 Exhumacja/ Exhuma/ Pamyo | OTWARCIE FESTIWALU reż. Jang Jae-hyun, 2024, 134’ 5 października 2024 (sobota) 🕕 18.00 Bezkarni-ostateczna odpłata/ The Roundup: Punishment/ Beomjoe dosi 4 reż. Heo Myeong-haeng, 2024, 109’ 🕗 20.00 Zły panicz / The Childe / Gwigongja reż. Park Hoon-jung, 2023, 118’ 6 października 2024 (niedziela) 🕒 15.00 Will you please stop, please/ Deo Napjak Eopdeurilgeyo reż. Kim Eunyoung, 2024, 63’, SPOTKANIE Z REŻYSERKĄ 🕕 18.00 Ucieczka/ Escape/ Talju reż. Lee Jong Pil, 2024, 94’ 🕗 20.00 12 grudnia: Ten dzień/ 12.12: The Day / Seoul-ui Bom reż. Kim Sung-su, 2023, 141’ 7 października 2024 (poniedziałek) 🕖 19.30 We śnie/ Sleep/ Jam reż. Yu Jason, 2023, 94’ 𝐊𝐈𝐍𝐎 𝐌𝐔𝐑𝐀𝐍Ó𝐖 (𝐖𝐀𝐑𝐒𝐙𝐀𝐖𝐀) 8 października 2024 (wtorek) 🕖 19.00 Nowa Normalność/ New Normal/ New Normal reż. Jeong Bum-shik, 2023, 113’ 9 października 2024 (środa) 🕕 18.00 FAQ/ Makgeolliga Allyeojulgeoya Kim Da-Min, 2024, 91’ 🕗 20.00 Troll Factory/ Daetgeul Budae reż. Ahn Gooc-jin, 2024, 109’ 10 października 2024 (czwartek) 🕖 19.00 Singiel w wielkim mieście/ Single in Seoul/ Single in Seoul reż. Park Bum-Soo, 2023, 103’ 11 października 2024 (piątek) 🕖 19.00 It’s Okay!/ Gwenchan-a, Gwenchan-a, Gwenchan-a! Kim Hye-young, 2024, 102’ – zamknięcie festiwalu Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: X Festiwal Filmów Koreańskich - Warszawa, Wro 15.09.24, 18:05 Uuuu, dużo tego. Ja raczej nie, wolę w domu przed kompem ale zapiszę sobie tytuły Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: X Festiwal Filmów Koreańskich - Warszawa, Wro 17.09.24, 00:32 oldrena1 napisała: > Miłośniczki kina koreańskiego z Warszawy i Wrocławia, nadchodzi jubileuszowy 10 > . Festiwal Filmów Koreańskich > We Wrocławiu od 11 do 17 października w KNH. W stolycy w dwóch kinach: Kinoteka > - 4-7 października, Muranów - 8-11 października. > Któraś się wybiera? Ja oczywiście. Miałam nadzieję, że Exhumę puszczą na koniec, bo akurat 4-6.10 nie będzie mnie w Warszawie A o filmach granych w Muranowie nic nie wiem, muszę poczytać, czy coś mnie zaciekawi. Mam wrażenie, że w Kinotece bądą bardziej mainstreamowe, a w Muranowie "artystyczne"... > Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: X Festiwal Filmów Koreańskich - Warszawa, Wro 17.09.24, 07:51 Oj. Szkoda że nie mam rzutu przysłowiowego beretem do Warszawy bo bym pochodziła.... Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: X Festiwal Filmów Koreańskich - Warszawa, Wro 18.09.24, 09:53 Bierz urlop i przyjeżdżaj. Rozłożę materac na podłodze Ja czatuję na karnet, bo prawie wszystko mnie ciekawi. W tym roku same nowe rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 16.09.24, 20:31 Czy są tu fanki Kim Woo Bina? Czy tylko ja taka sierotka W każdym razie na Netflixie jest Officer Black Belt. Film bito- kopany. Troszkę w stylu Midhight Runners z Park Seo Joonem. I tak jak King The Land był laurką dla Junhoo tak Officer jest laurką dla Woo Bina. Tym bardziej, że kamera stale (trochę przesadzam) jest blisko aktora, ciągle przy jego twarzy. Normalnie 3/4 filmu szczerzyłam się jak szczerbaty do sucharów Polecam bo krótki, bez nudnych fragmentów, taki na jeden wieczór kiedy czekamy na kolejne odcinki innego serialu Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 16.09.24, 21:25 Szczerze ci powiem, że zaczęłam w weekend i nie skończyłam. Jakoś mnie nie wciągnął, ale że faktycznie krótki, więc pewnie jeszcze dokończę. Kim Woo Bin mnie jakoś nie rusza 🤷 Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 16.09.24, 21:49 Ja dziś zaczynam Dom pełen miłości. Emisja już całą więc jadę z koksem 😃 Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 16.09.24, 22:37 Dawaj, jak dobrze pociągniesz, to mnie dogonisz, bo idzie mi bardzo wolno. Jestem na dziesiątym i poowooli zbliżam się do końca. A Królową skończyłaś? Jak wrażenia? Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 17.09.24, 00:00 Z Królową miałam przerwę. W górach byłam. Obejrzałam 3 odcinki i na razie jestem na tak. Będę ciągnąć oba. Ale Ji Jin Hee bardziej ciągnie niż Ji Chang Wook więc kolejność obowiązuje 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 17.09.24, 11:09 jasnoklarowna napisała: > Z Królową miałam przerwę. W górach byłam. Obejrzałam 3 odcinki i na razie jeste > m na tak. Będę ciągnąć oba. Ale Ji Jin Hee bardziej ciągnie niż Ji Chang Wook w > ięc kolejność obowiązuje 😉 Priorytety miałam taka same, ale cóż, jak Romance in the House nijak mi nie chce szybciej wchodzić. Może tobie bardziej podejdzie, bo ja mam bardzo mieszane uczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: Koreańskie seriale 8.0 18.09.24, 09:59 Obejrzałam z nudów czekając na nowe odcinki Love next door. Może być, takie 8-8,5. A z Love next door mam problem. Okazało się, że wcale mi się nie chce oglądać odcinków, na które czekałam, mimo że lubię oboje głównych. No nie wiem, nie wiem co się dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
bertie Re: Koreańskie seriale 8.0 21.09.24, 16:40 Doczekałam się swojego pierwszego koncertu k-pop. Zespół BDU - 4 wokalistów z survival show Build Up. W Warszawie mieli fan-concert w teatrze Palladium. Zaśpiewali swoje piosenki i kilka coverów z programu i nowych solo. Plus urywki piosenek polskich w ramach zabawy z widzami w 'jaka to melodia'. Fajne doświadczenie, widać, że mają sporo doświadczenia jako idole, bo zarówno wokalnie jak i w interakcjach byli bardzo dobrzy. Widzów nie było dużo, tak max 1/3 pojemności teatru, więc bez walczenia o miejsce i tak widziałam całkiem sporo ze swoim prawie 180 cm wzrostu. Za to jako fan pierwszorazowy miałam dość ciężkie przejścia, miałam bilet z fan signem i grupowym zdjęciem plus kilka biletów na polaroidy. I te wszystkie eventy to w tempie iście ekspresowym były. Niby się tego spodziewałam ale i tak było dość dziwnie - witam się i żegnam w 3 sekundy. Części interakcji nawet nie zarejestrowałam tak to szybko się odbywało. Po koncercie spotkałam 2 członków w windzie w hotelu, gdzie nocowałam, przyznałam się od razu, że z ich koncertu wracam, to lider parę zdań po angielsku zamienił ze mną i po polsku dziękował. Następnego dnia wyszliśmy na zwiedzanie starówki z tego samego miejsca o tym samym czasie więc mimo, że wybierałam inną ulicę, żeby nie było, żem stalkerka, to na następnej znowu ich widziałam Ci moi idole to w większości powyżej 180 cm są, ale tacy drobni się wydawali na żywo choć na siłowni są częstymi gośćmi. A wydawało mi się, że będą podobni rozmiarowo do mnie, bo ja dość szczupła jestem. Ale jak widać daleko mi do idoli Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 27.09.24, 09:00 Tydzień nic nie oglądałam. Na urlop zabrałam tylko telefon W tym czasie przybyło odcinków trzech seriali, które miałam na tapecie. No i tak... Love Next Door mnie nudzi. Do tego przez trzy kolejne odcinki ciągle ktoś plakał Wydaje mi się, że już wszyscy główni bohaterowie to zrobili Niby jest ok ale ... strasznie nudzę się. Romance In The House- dobrze żarło i zdechło Były dobre momenty, pomysł na serial nie najgorszy ale końcówka, dla mnie zupełnie bez ikry. Na tym tle najlepiej na razie mi wchodzi No Gain, No Love. Jakoś tak zawsze wychodzi, że Shin Min Ah w serialu jest gwarantem, że nie będzie on dla przedszkolaków i ahjumma siedzących przed tv o 10 rano Fajne postacie, także drugoplanowe. Ale już koleżanka FL pojechała na grubo, tego jeszcze w serialu nie grali Nie będę spoilerować ale, no nie spodziewałam się. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 27.09.24, 11:07 heca007 napisała: > Tydzień nic nie oglądałam. Na urlop zabrałam tylko telefon Ja tez wróciłam niedawno z dłuższego wyjazdu, ale, stety lub niestety, prawie wszędzie był Netflix w TV, więc wieczorami jednak coś tam pooglądałam. Mnie, z kolei Love Next Door, trochę niespodziewanie, wciągnął (mimo zżymania się na niektóre rozwiązania scenariusza, czy grę aktorską) i tym sposobem jestem na bieżąco i czekam na ostatnie 4 odcinki Natomiast Romance In the House zupełnie u mnie nie chwycił. Wczoraj obejrzałam pół drugiego odcinka i bez żalu porzuciłam. Ten mnie wynudził, chyba nawet nie scenariuszem, ale sposobem w jaki to jest zagrane, zbyt komediowo, ale w taki dla mnie nieśmieszny sposób. Tak, że u mnie nigdy nie żarło, a zdechło, zanim zdążyło urosnąć > Na tym tle najlepiej na razie mi wchodzi No Gain, No Love. A to muszę spróbować. Co prawda, nie jestem wielką fanką tej aktorki, ale może fabuła mnie wciągnie... Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 27.09.24, 14:02 Ja dzielnie dotrwałam do końca Romance in the House, ale momentami, zwłaszcza gdy na jaw wychodziły te straszne, mrożące krew w żyłach tajemnice, miałam ciary żenady. Uff, kto to pisał. Gdyby nie to, że oglądałam kapiąc po te dwa odcinki na tydzień, w życiu nie dałabym rady obejrzeć całości. Love Next Door dopiero mam zamiar zacząć, ale sądząc z tego, co piszecie i co czytałam gdzie indziej, też mnie raczej nie powali. Starsze rzeczy też mi nie wchodzą, zaczęłam Tomorrow, bo mnie jakoś ominął, gdy leciał, ale też chyba dam sobie spokój. Jest ok, ale nie dla mnie. Na plus FL i to, że zupełnie nie spodziewałam się po Rowoonie talentu komediowego, a okazuje się, że w komediowych scenach jest naprawdę fajny i potrafi grać. I nadal jest słodkim szczeniaczkiem, chyba już nigdy nie będę go postrzegać inaczej. Z filmów obejrzałam dopiero co Revolver i w sumie mogę polecić, lubię główną. Rola JCW, powiedziałabym, w kontrze do jego wizerunku, więc całkiem interesująca, taki rozpieszczony nieudacznik. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 8.0 27.09.24, 22:17 >Ale już koleżanka FL pojechała na grubo, tego jeszcze w serialu nie grali< mowisz o tej z dlugimi wlosami, tej od pana producenta? juz skonczylam 10 ty odcinek i czekam na ostatnie dwa. Nie to zeby mnie porwal jakos specjalnie, ale da sie ogladac.( ale na Boga, te oceny na MDL-8.6, skad one sie wziely!? Chyba znowu za ladna meska buzke) Glowna mnie denerwuje. Nie Shim Min a, bo dobrze gra te role, ale sama postac. Choc moze to i lepiej, ze nie jest taka niewinna lelija, jak to zwykle bywa w rom-comach. Teraz ogladam The Great Show z 2019 z Song senn Heonem. Zazarlo od drugiego odcinka, to chyba dobra drama bedzie. No i watek romansowy tez sie zapowiada, tak jak otia sobie niedawno zyczyla. Jasnoklarowna, ogladalas? Pytam, bo ty tez "za aktorami latasz" , i ciekawa jestem Twojej opinii. Zaczelam Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 27.09.24, 22:24 Z rok temu obejrzałam tak że 2/3. Potem mnie znudziło jakoś. Za bardzo kombinowali z ta mlodą, ciążą itp. Jakos nie mialam juz przyjemnosci z ogladania. Może wrócę? Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 8.0 09.10.24, 11:12 Ja juz skonczylam (The Great Show) gdzies tak od 10 odcinka bardziej niz ciaza jest grana polityka, tez dosc kliszowo ale wciagnelo mnie i z przyjemnoscia obajrzalam do konca. Szkoda tylko ze Song Seung Heon nie umie teraz w romanse. A dawniej przeciez umial. Szkoda ze takie ciacho sie marnuje . A teraz zaczynam Romance in the House. Mam nadzieje, ze to nie horror, bo pierwsza scena taka 'zombiasta' raczej byla. MDL nic nie wspomina o horrorze, ale kto ich tam wie.Jakby co, to ostrzegajcie Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 09.10.24, 11:26 senin1 napisała: > Szkoda tylko ze Song Seung Heon nie umie teraz > w romanse. A dawniej przeciez umial. Szkoda ze > takie ciacho sie marnuje . Jeszcze jak szkoda. Zwłaszcza, że, jak by nie patrzeć, niby zatrzymał czas, ale młodszy już nijak nie będzie. Niech się, kurde, zmobilizuje i póki może zagra coś takiego żeby nam majtki przez głowę pospadały 😃 > A teraz zaczynam Romance in the House. Mam nadzieje, ze to nie horror, bo pierw > sza scena taka 'zombiasta' raczej byla. MDL nic nie wspomina o horrorze, ale kt > o ich tam wie.Jakby co, to ostrzegajcie Jedyne przed czym mogłabym ostrzec to nuda i parę mega żenujących scen, odkrywających "straszne" tajemnice. Tyle, jeśli chodzi o horror. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 8.0 09.10.24, 11:34 No to nie wchodze. Reviews na MDL tez mowia o nudzie. Chyba wroce do Move to Heaven, bo przerwalam sama nie wiem dlaczego, a przeciez mi sie podobal. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 10.10.24, 09:31 Już w Dinner Mate zupełnie bezpłciowo zagrał. No nie podobał mi się w obu. Coś koleżanka mówiła, że jej koleżanka prawie zakochana w Seung Heonie i śledząca wszystkie nowości mówi że on już jakiś czas temu praktycznie wyniósł się z Korei do Stanów, że nie zrzeszony jest w żadnej wytwórni czy tam agencji, może to że został samotnym strzelcem zaszkodziło co do poszukiwania ról dobrych? Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 02.10.24, 08:29 Tak, chodziło mi o koleżankę z długimi włosami. Teraz sprawa się jeszcze bardziej skomplikowała. Ale podejrzewam, że zmierza do szczęśliwego końca w stylu- i żyli długo i szczęśliwie Zobaczymy. Ciekawa jestem bardziej drugiej koleżanki i tego jej kolesia napalonego W każdym razie serial nadal mi się podoba. Dziś chyba zacznę Potwora a potem Pachinko wreszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 27.09.24, 14:50 A Pachinko drugi sezon zaczęłyście? Jak skończę Love Next Door i No Gain, No Love to się zabiorę. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 27.09.24, 18:15 Dziewczyny. Ja z innej beczki. Wiem że chwalić się nieładnie. Ale nie mogę się powstrzymać. Rzutem na taśmę, 4 minuty przed północą (końcem promocji) kupiłam tydzień temu bilety do Seulu. Lecę za 6 tygodni, na 14 dni. Cena była naprawdę atrakcyjna, bo w 2 strony 2400. A bez dużej walizki 2200 by było. Nie lecę sama, tylko już na miejscu spotkam z dziewczyną, z którą leciałam wiosną, wracamy razem. Być może dołączy do nas trzecia z wiosennej paczki. Także tak. Korea u progu zimy mnie czeka. Wiem, szaleństwo. Ale co tam.... Ważne że z urlopem problemu nie robili Mąż w zamian za to urywa się w Bieszczady za tydzień, sam, na miejscu też z ekipą się spotyka i jest tak samo szczęśliwy jak ja . Dziś patrzyłam, na mój termin cena w 2 strony 3200. To też nie jest wygórowana, ale już nie tak atrakcyjna. Teraz szukamy atrakcji, festiwali, koncertów na połowę listopada. Jak by któraś coś to chętnie polecajkę jakąś przyjmę. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 27.09.24, 18:21 Super! Gdzie tam szaleństwo Zazdroszczę odwagi i szczęścia, że udało się tak atrakcyjnie bilety kupić. Oczywiście wstaw choć kilka zdjęć z Seulu Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: Koreańskie seriale 8.0 27.09.24, 18:23 Jaaaa, ale fajnie! Niczego nie polecę, bo się nie znam, ale życzę ci wspaniałego pobytu Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 27.09.24, 18:26 Tyś się tu jeszcze z jednego wypadu nie wyspowiadała, a już drugi A poważnie to super. Pogoda pewnie będzie fajna, bo już nie za gorąco, a jeszcze nie bardzo zimno i kolory jesienne. Dobry termin. Też patrzyłam na tę promocję, ale ja pewnie dopiero za rok lub dwa zrobię powtórkę. Chociaż ciągnie bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 27.09.24, 20:24 A w ostatnią środę Pekin w 2 strony za 1790 był. Właśnie koleżanka wylatuje z rodziną 2 tygodnie przede mną LOTem do Pekinu, po tygodniu miejscowymi liniami air china przelatuje do Seulu za 360 po kolejnym tygodniu rodzina wraca do domu a dolatuje ja cos kminimy przez 2 tygodnie i ona potem razem ze mną wraca znów Lotem z Seulu do Warszawy. Kupowała bilet łączony Warszawa-Pekin a następnie Seul - Warszawa, z taką dziura w środku i wyszło jej podobnie cenowo jak mnie. Fajna ta promocja była. Też bym chciała do Pekinu, ale finansowo i urlopowo nie mogę sobie na miesiąc wypadu pozwolić. Więc i tak się cieszę z tego Seulu. Ale piszę tak informacyjnie, jak by któraś kiedyś miała jak i akurat była promocja to taka opcja 2 krajów jest fajna, i ceną nie zabija. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 27.09.24, 20:54 Weź już nie pisz bo oszaleję z zazdrości Ja odliczam do Tajwanu. Już 28 października a tutaj takie promocje. Eh... Nie żebym chciała zamienić ale zobaczyć Pekin dodatkowo chętnie Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 27.09.24, 22:26 Super! Baw się dobrze! I koniecznie później napisz coś o swoich wrażeniach U mnie, stety-niestety, cała rodzina chętna, więc będę polowała na atrakcyjne ceny biletów, ale dla 5 osób Rozważamy też Japonię, lub połączenie Korea + Japonia. Raczej znów na wrzesień, bo córki-studentki mają wtedy wolne, a i jest szansa, że pogoda lepsza niż lipiec-sierpień (inne terminy nie wchodzą w grę ze względu na studia, sesje itp.) Ale na razie nie szukam biletów, bo dosłownie kilka dni temu wróciliśmy z tegorocznego wyjazdu wakacyjnego, muszę trochę ochłonąć Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 27.09.24, 22:55 Widzę, że mamy identyczne plany. Też chciałabym Japonię i Koreę za jednym zamachem i też rodzina chce, tyle, że u mnie 4 osoby. Muszę trochę pooszczędzać, no i z czasem krucho, ale mam nadzieję, że się uda. A na festiwalu najbardziej mam chyba ochotę na Ucieczkę, ale może i Single in Seoul sobie zapodam, ostatnio polubiłam Lee Dong Wooka. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 27.09.24, 22:29 A na co idziecie na Festiwalu Filmów Koreańskich? Ja ubolewam, ale nie będę mogła pójść na nic w Kinotece (chciałam Exhumę i ten o żołnierzu planującym ucieczkę z Północy na Południe), ale wybieram się do Muranowa na Single in Seoul oraz New Normal. Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: Koreańskie seriale 8.0 27.09.24, 23:01 kurt.wallander napisała: > A na co idziecie na Festiwalu Filmów Koreańskich? Planuję iść na wszystko w Kinotece, chyba że los będzie chciał inaczej. ;> Ostrzę sobie zęby przede wszystkim na Exhumę, głównie ze względu na Kim Go Eun, i na 12.12: The Day. A do Muranowa idę tylko na Single in Seoul; mam nadzieję, że to będzie sensowna komedia romantyczna, obsada niezła. Czy któraś z was już oglądała Childe? Jeśli tak, to jakie wrażenia? Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 28.09.24, 00:36 Na festiwal nie pójdę bom nie ze stolicy. Nie bardzo mam jak. Ale Childe zamierzam obejrzeć niebawem, tak samo Ransomed. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 02.10.24, 08:11 No i The Childe za mną. Generalnie na plus. Ciekawa intryga, której na początku nie rozumiałam. ALE Brutalny dość, w sensie kilka takich krwawych scen/jatek jest. I jakby nie do końca rzeczywisty. Np końcowa, tradycyjna roz.ierducha, wybijają się, strzelają, i nic, żadnej policji, żadnego zgłoszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: Koreańskie seriale 8.0 02.10.24, 12:25 jasnoklarowna napisała: > No i The Childe za mną. > Generalnie na plus. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 02.10.24, 14:15 Ale Ransomed też za mną i to mi się baaardzo podobało. Trzymało w napięciu, może przez Dorocinskiego i lata 80 miałam skojarzenie z Kackiem Strongiem, choć to nie szpiegowski. Głównego wcześniej nie znałam, ale fajnie facet gra. I historia prawdziwa. Dorocinski grał 3 sceny Ale był ważnym ogniwem w tym calym odzyskaniu więźnia. Polecam baaardzo. Jak Childe bym dała tak z 8 to Ransomed 9.5 spokojnie. Ale ja takie lubię. I fajnie ze na końcu dali notkę co dalej z głównym bohaterem 😀 Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: Koreańskie seriale 8.0 02.10.24, 14:29 Ransomed widziałam na dużym ekranie, na ubiegłorocznym Festiwalu Filmów Koreańskich. Chyba wtedy o nim nie pisałam, ale podzielam twoje zdanie i też gorąco polecam. Napięcie, pościgi samochodowe, elementy humorystyczne, Dorociński (!), świetnie zagrany ML i jego towarzysz. Warto obejrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 02.10.24, 14:51 Widzę, że ja się zagubiłam jak pijane dziecko we mgle. Coś mi się ubzdurało, że tegoroczny Minghun to koreański film, w którym zagrał Dorociński i dopiero po tym, co napisałyście, wszystko wskoczyło mi na właściwe miejsce i rozdzieliły mi się w głowie te dwa filmy. Muszę nadrobić, bo do tyłu jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Childe 05.10.24, 22:36 jasnoklarowna napisała: > Jak Childe bym dała tak z 8 to Ransomed 9.5 sp > okojnie. Jestem właśnie po Childe. Przyznam, że dobrze się bawiłam mimo brutalnych scen przez 3/4 filmu i hektolitrów krwi. Scenariusz napisał ten sam człowiek, co I Saw Theo Devil. Czarny humor to jego znak firmowy chyba. Historia "porąbana", ale dostarczająca rozrywki miłośnikom gatunku. Kim Seon Ho obsadzony idealnie; nie przepadam za człowiekiem, a tu jego uśmiech zdecydowanie pasował. Na świeżo daję 9/10. Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: Childe 05.10.24, 22:58 * I Saw the Devil Tak to jest, gdy się słownika nie wyłączy (jeszcze chciał mi Debil wstawić) i nie sprawdzi przed wysłaniem Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 03.10.24, 21:28 Dołożyli jeszcze jeden seans "Ekshumacji" - w Muranowie 12.10 o 20.15. Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: Koreańskie seriale 8.0 04.10.24, 01:05 O, to fajnie. Masz szansę zobaczyć na dużym ekranie Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 04.10.24, 07:46 oldrena1 napisała: > O, to fajnie. Masz szansę zobaczyć na dużym ekranie > Tak, od razu kupiłam bilet, i namówiłam jeszcze na seans córkę Tematyka nie do końca "moja", ale chcę zobaczyć, czym tak "podjarali się' Koreańczycy Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: Koreańskie seriale 8.0 04.10.24, 19:06 Ja też jestem tego ciekawa, oprócz gry mojej ulubionej aktorki. W Kinotece na ten seans wybrał się dziki tłum ludzi, a na salę wpuszczono nas tuż przed 19. Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Exhuma(cja) 05.10.24, 00:00 Polecam miłośniczkom horrorów. Ja nią nie jestem, ale obejrzałam bez wstrętu . Są momenty widowiskowych rytuałów szamańskich z hipnotyzującym śpiewem i biciem bębna. Sceny, które mają przerażać, rzeczywiście budzą grozę. To co ma niepokoić - niepokoi. Dobrze sfilmowane. Po powrocie do domu przez kilka chwil zastanawiałam się, czy otworzyć okno, żeby wywietrzyć przed snem. Aktorstwo jest b. dobre. Jedną z głównych ról - geomanty - gra Choi Min Shik znany mi z Old Boya, Pani Zemsty, I Saw the Devil (który był na WKFF w ubiegłym roku); może któraś z was go widziała w disneyowskim serialu Big Bet. Dobry jest, nie ma co. Drugi główny ze starszego pokolenia grał w Confidential Assingment. Młodsze pokolenie grające parę szamanów: Park Go Eum i Lee Do Hyun też daje radę. W wielkim skrócie - widzimy do czego doprowadza rozkopanie grobu dziadka bogatego Koreańczyka żyjącego w LA i wyjęcie trumny w celu skremowania, a ponadto, jak z ekshumacją oraz jej skutkami radzą sobie geomanta, jego pomocnik i para szamanów. Grób znajduje się w leżącym na północy odosobnionym zakątku Korei Pd. Dziadek ów - nawiasem mówiąc - kolaborował z Japończykami podczas okupacji Korei. Oceniam na 9/10. Może kurt w przyszłym tygodniu napisze więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Exhuma(cja) 05.10.24, 00:12 Opis brzmi fajnie ale ja się boję horrorów. Obejrzę, potem zostanę sama w domu, pranie muszę wstawić w piwnicy i czuję się nieswojo Thrillery, o mordercach mogę oglądać. Ale duchy to dla mnie za wiele Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: Exhuma(cja) 05.10.24, 00:28 heca007 napisała: > Thrillery, o mordercach mogę oglądać. Ale duchy to dla mnie za wiele Dzięki Kurt zwróciłam uwagę na New Normal w Muranowie. To chyba byłoby coś dla ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Exhuma(cja) 06.10.24, 09:43 oldrena1 napisała: > heca007 napisała: > > > Thrillery, o mordercach mogę oglądać. Ale duchy to dla mnie za wiele > > Dzięki Kurt zwróciłam uwagę na New Normal w Muranowie. To chyba byłoby c > oś dla ciebie > Przeczytałam opis i chyba mi pasuje Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Exhuma(cja) 08.10.24, 22:58 Obejrzałam New Normal i no, powiem wam, że jest ciekawy.... Chyba spodziewałam sie trochę czegoś innego, więc był dodatkowo element zaskoczenia. Jest taki trochę groteskowy, i straszny, szczególnie w kontekście tytułu. Opis na stronie festiwalu nie oddaje w pełni treści. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Exhuma(cja) 05.10.24, 11:06 Ja się do tej Exhumy zabieram jak pies do jeża. Do kina na pewno na to nie pójdę, ale może w końcu obejrzę online. Wyczytałam za to dzisiaj, że Revolver z JCW, o którym tu dopiero co pisałam, dostał nagrodę BUIL dla najlepszego filmu na festiwalu w Busan. Nie wiem, jak się ta nagroda ma do nagród festiwalowych, bo to nie to samo, ale z tego co wyczytałam, jedna z ważniejszych w Korei. Nie do końca podzielam zdanie nagradzających, film niezły, ale czy najlepszy? Niekoniecznie. A gdybyście czasem miały ochotę na dużo walk mieczem i prawie zero fabuły, to w The Age of Blood możecie iść jak w dym. Jung Hae In dwoi się i troi, zmiata z planszy całe tuziny przeciwników, żadna rana mu niestraszna, w stopniu niedostępnym nawet dla wszelkich supermanów, ninja i innych superheroes razem wziętych smile. Montypythonowskie "tis nothing but a scratch" w wersji pro. Oprócz niego jest też Kim Ji Hoon prezentujący podobne umiejętności. Film głównie do popatrzenia sobie na nich obu, bo do niczego więcej. Sięgnęłam, bo nie mogę się ostatnio zdecydować, co oglądać, za dużo czeka w kolejce i tak się miotam od Sasa do lasa. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Exhuma(cja) 06.10.24, 22:50 oldrena1 napisała: > > Oceniam na 9/10. Może kurt w przyszłym tygodniu napisze więcej. > Nie wiem, czy więcej, ale napiszę o swoich wrażeniach Też nie jestem wielką miłośniczką horrorów, ale tego jestem ciekawa... Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 06.10.24, 00:02 Tak tu jeszcze na noc wędkę zarzucę, może ktoś się złapie 🙂. Zaczęłam Black Out i zapowiada się świetnie, na porządny thriller. Wprawdzie mam wrażenie, że już wiem, kto naprawdę zabił, ale mam nadzieję, że to tylko zmyłka. Zresztą tu zdaje się aspekt psychologiczny będzie równie ważny jak samo odkrywanie mordercy. Na razie jest super. Byun Yo Han (narzeczony Ae Sin z Mr Sunshine) jest ML i już mnie kupił w tej roli. Zrobił się wprawdzie na twarzy okrąglutki jak nie przymierzając Park Hyung Sik w Happiness, ale bardzo mu to pasuje. Zmężniał. Któraś ogląda albo dołączy? Pierwszy odcinek zakończony z przytupem i gdyby nie to, że bardzo nie chcę zarwać nocy, to bym pociągnęła dalej. Widać, że będzie trzymał w napięciu. Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: Koreańskie seriale 8.0 06.10.24, 00:38 Black Out mam w planach ze względu na Byun Yo Hana, ale poczekam na polskie napisy Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 06.10.24, 11:43 oldrena1 napisała: > poczekam na polskie napisy Na dramaonline na razie przetłumaczone są 2 odcinki. Nie wiem, jak szybko im tam idą takie rzeczy, a chyba na żadnej oficjalnej platformie streamingowej nie mają tego w planach, więc nie chce mi się czekać. Byun Yo Han bardzo się zmienił, ale ja nic innego z ostatnich lat z nim nie widziałam, więc może dlatego jestem zaskoczona. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 06.10.24, 12:13 Zacznę jak tylko skończę Love Next Door Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: Koreańskie seriale 8.0 06.10.24, 13:40 heca007 napisała: > Zacznę jak tylko skończę Love Next Door Czy ktoś mnie może zdiagnozować przez internet? Doszłam do połowy Love Next Door i rzuciłam to w cholerę. To nie jest pierwsza miałka drama (przynajmniej do 8. odcinka) z nijakimi głównymi i nienajlepiej dopasowanymi do siebie aktorami grającymi ML i FL (a oboje z osobna lubię), którą obejrzałam w swoim długim życiu. Dlaczego więc nie chce mi się dać jej szansy? A co do pojawiania się polskich napisów na DramaOnline, o czym pisze otia - mam czas, dużo. Cierpliwości tyle samo. Kolejka dram i filmów do obejrzenia też spora. Poczekam, pielęgnując wdzięczność dla tłumaczek Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 06.10.24, 14:14 oldrena1 napisała: > Czy ktoś mnie może zdiagnozować przez internet? Ależ proszę, diagnoza darmowa i od profesjonalisty czynnie zajmującego się problemem : liczba obejrzanych dram jest wprost proporcjonalna do postępującego znużenia powtarzającymi się w kółko kliszami, a dogłębna znajomość tematu sprawia, że niewiele może już zaskoczyć i przykuć do fotela. Rozpoznanie: zaawansowana dramoza indyferentis. Czuję, że byłam bardzo pomocna i spełniłam dobry uczynek na październik 🤣 > Dlaczego więc nie chce mi się dać jej szansy? Ja tak miałam od zawsze, więc mnie to nie dziwi. Rzuciłam niezliczoną liczbę dram, w tym takie najbardziej uwielbiane i najsławniejsze. Moim zdaniem zdrowy odruch, po co się męczyć, jeśli coś nudzi. > mam czas, dużo. Cierpliwości tyle samo. O, i tu z kolei leży mój problem. Nie mam ani jednego ani drugiego. Chyba nawet z tym drugim gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: Koreańskie seriale 8.0 06.10.24, 15:12 otia5 napisała: > oldrena1 napisała: > > > Czy ktoś mnie może zdiagnozować przez internet? > > Ależ proszę, diagnoza darmowa i od profesjonalisty czynnie zajmującego się > problemem : [ciach] > Rozpoznanie: zaawansowana dramoza indyferentis. Dziękuję To bardzo pomocne jest. Aż sprawdziłam, że w myśl zasady "po co się męczyć" - która jest nadrzędna wobec praktykowania cierpliwości - rzuciłam prawie 150 (!) dram, na róznym etapie. Matko kochana! Zdecydowanie przesadzam z tymi serialami. Dobrze, że jest odtrutka w postaci Warsaw Korean Film Festival. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 07.10.24, 13:40 Otia dobrze pisze Im więcej klisz rozpoznajesz tym bardziej nudna drama się robi. A Love Next Door jest moooocno kliszowe. Właśnie skończyłam i takie mam wrażenie, że drama była... płaska Najpierw niezły początek, potem bohaterowie z różnych powodów przeryczeli 3 odcinki, następnie pobili się wielokotnie w różnych konfiguracjach Na koniec pogodzili i było tak bez emocji i uniesień, tęcza i jednorożce... Zaczęłam Black Out i rzeczywiście wciągające Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 10.10.24, 09:26 Dokładnie takie same mam odczucia. No nie spodobał mi się choć zmęczyłam do końca. Aktorkę główną bardzo lubię. Głównego jeszcze bardziej. Ale wspólnie oni mi zgrzytają. Żadnej chemii. Bezpłciowo. Mimo że internety huczą że między nimi coś po tym filmie jest to ja w to nie wierzę. (gdzieś wczoraj fb zapodał filmik z chyba prywatnej wycieczki, Jung Hae In z Bratem i mamą i nasza główna. I Hae In z bratem odganiali paparazzi i tłumy żeby mama i So Min mogły przejść) Ale kurcze, no na ekranie nie iskrzyło między nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 06.10.24, 14:29 A z angielskim,i gdzie znajdę ten Black Lut? Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 06.10.24, 14:36 kurt.wallander napisała: > A z angielskim,i gdzie znajdę ten Black Lut? Nowe Kiss Asian Jak wrócę z grzybów to dam linka Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 06.10.24, 14:44 Ja oglądam na kisskh. Od dosyć dawna wszystko czego nie ma po polsku i na oficjalnych platformach tam oglądam i jest naprawdę w porządku. Dobra jakość i nie wyskakują żadne reklamy czy podejrzane stronki. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 06.10.24, 17:43 kissasian.es/kissasian.html Tutaj teraz są Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 06.10.24, 09:44 Mam na liście i zamierzam obejrzeć Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 06.10.24, 21:09 Wróciłam z Ucieczki. Podobał mi się, chociaż okazał się zupełnie inny niż sądziłam. Spodziewałam się ciężkiego, poważnego filmu, a dostałam właściwie przygodówkę z potężnym plot armour dla głównego bohatera. Nie powiem, czy do końca, ale po drodze, och, ileż razy on powinien był zginąć. Mimo to oglądało mi się bardzo dobrze, odpowiednio wyważyli momenty pełne napięcia i adrenaliny i te dające oddech i śmiech. Obaj główni super wypadli w swoich rolach. Nie jestem za bardzo fanką Lee Je Hoona, ale tu bardzo mi się podobał. Film opinie ma różne, na MDL czepiają się zupełnie bez sensu wątku gejowskiego, ale ja polecam. Dobre, chociaż niekoniecznie ambitne kino. Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: Koreańskie seriale 8.0 06.10.24, 22:54 Ja jestem Ucieczką trochę rozczarowana. Chyba przez opis. Byłam tak skupiona na akcji, że nie zauważyłam momentów "do śmiechu". Fakt, obaj główni bardzo dobrzy. Wątek gejowski jeszcze bardziej wzbogacił postać. Mam lekkie poczucie straconego czasu. Zostałam na 12.12: The Day. Bardzo sprawnie zrobiony thriller polityczny o puczu w grudniu 1979, na faktach. Właściwie nie ma się do czego przyczepić. Historia, protagoniści, pokazanie żądzy władzy, małości i braku morale u jednych, a trzymanie się zasad przez innych. Napięcie, gra aktorów, zdjęcia, ścieżka dźwiękowa - wszystko tworzy świetną całość. Nie wiem, czego mi brakowało. Odkrywczości? Jak można być odkrywczym przy tej tematyce? Dziś jest dzień czepiania się. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 06.10.24, 23:37 oldrena1 napisała: > Ja jestem Ucieczką trochę rozczarowana. Chyba przez opis. Byłam tak sku > piona na akcji, że nie zauważyłam momentów "do śmiechu". No dobra, może nie do śmiechu, a do Uśmiechu, ale były 🙂. Ja rozczarowana zdecydowanie nie jestem, ale zaskoczona tak. Spodziewałam się poważnego dramatu, po opisie i tematyce sądząc, a dostałam coś jednak znacznie lżejszego. Nie jest to temat, który można przedstawić całkiem lekko, ale mnie pasowało, że odjęli mu trochę grozy. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 11.10.24, 08:57 Obejrzałam czwarty odcinek Black Out i jestem pod wrażeniem. Oby tego nie spaprali w dalszych odcinkach. Jedno co mnie irytuje (trochę) to, że ML nie je, nie śpi, nie przebiera się od kilku dni i mało co obity jest na to co go spotkało Sama historia na razie ciekawie skręca. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 11.10.24, 09:24 heca007 napisała: > Obejrzałam czwarty odcinek Black Out i jestem pod wrażeniem. Oby tego nie spapr > ali w dalszych odcinkach. Ja zaczełam ósmy i rzeczy irytujących jest już więcej, ale nadal ogląda się bardzo dobrze i trzyma w napięciu. Obawiam się tylko, że odcinków jest za dużo i rozciągną to tak, że albo napięcie klapnie albo wsadzą tyle grzybów w barszcz, że się to zrobi niestrawne. Oby nie. > Jedno co mnie irytuje (trochę) to, że ML nie je, nie > śpi, nie przebiera się od kilku dni i mało co obity jest na to co go spotkało Tu "pocieszę", że lekarze stwierdzili u niego niedożywienie, ale łeb ma faktycznie jak skała 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 11.10.24, 22:46 Oj to już o nic nie pytam Bo może dalej jest coraz gorzej a na razie świetnie mi się ogląda. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Fix You 11.10.24, 18:08 Znane też jako Soul Mechanic. Może już było? Jeśli tak to przeoczyłam. Ale ja się wkręciłam. Jestem na 8 odcinku, jest 32 ale półgodzinne. Na Viki. Shin Ha Kyun zachwycił nas w The Auditors, Jeong So Min znudziła w Love Next Door, ale tu jest dużo fajniejsza. I stanowią fajny duet. Shin jest lekarzem psychiatrą, a ona aktorką z problemami. Nie wiem czy będzie romans, bo różnica wieku trochę duża. Na razie nie ma nigdzie romansu, ale dobrze się ogląda. Obsada dalsza też fajna. Kto nie widział a potrzebuje odmiany po Love Next Door czy Domu Pełnym Miłości to polecam. Mam nadzieję że nie zdechnie w dalszych odcinkach. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 11.10.24, 22:36 Gdyby któraś z was zastanawiała się nad filmem "Single in Seoul", to odradzam. Nudny strasznie, po godzinie zaczęłam zerkać na zegarek. I taki, wiecie, miałki, o niczym właściwie. Liczyłam na to, że chociaż pokażą jakieś fajne widoki Seulu, ale akcja toczyła się głównie we wnętrzach. No i Lee Dong Wook już zdecydowanie za staro wygląda, by grać studenta (w retrospekcjach). Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 11.10.24, 23:23 Dzięki, Kurt. Miałam iść, ale czasowo się nie wyrobiłam i żałowałam. A z tego, co piszesz, nie ma czego i w sumie dobrze, że sobie darowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 11.10.24, 23:44 Oj tak, nie masz czego żałować. Za to polecam "New Normal" - sama chętnie obejrzałabym jeszcze raz Jutro idę na "Ekshumację" - mam nadzieję, że będzie ciekawie. Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: Koreańskie seriale 8.0 13.10.24, 16:25 Otia, ja nie na temat. Zajrzałam na stronę kisskh, którą poleciłaś Kurt, i znalazłam kilka (lekkich i ciężkich) filmów, które chciałam obejrzeć. Dzięki stukrotne. Właśnie zaczynam Revolver, a potem sprawdzę romkomy Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 13.10.24, 19:27 A proszę bardzo 🙂. Mnie tam jeszcze ani razu żadna reklama nie wyskoczyła, a ofertę mają naprawdę dobrą. Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: Koreańskie seriale 8.0 12.10.24, 14:36 kurt.wallander napisała: > Gdyby któraś z was zastanawiała się nad filmem "Single in Seoul", to odradzam. Fakt, nic nadzwyczajnego. Miałam nadzieję na wciągającą komedię romantyczną, a była taka sobie. Szkoda, bo obsada IMO dobra, postacie drugoplanowe dość zabawne. Kilka razy się uśmiechnęłam. Z przyjemnością popatrzyłam na Esom , lubię ją jako aktorkę - ma naturalny talent. Nie przeszkadzał mi powolny bieg wypadków; fajnie pokazali, jak różnie ludzie zapamiętują te same wydarzenia, ale... takie filmy ogląda się dla czystej rozrywki, a mnie jej trochę brakowało. Wyszłam z kina bez żadnych emocji - ani pozytywnych, ani negatywnych. Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że dla mnie to jednak była strata czasu Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 13.10.24, 00:17 Dzisiaj byłam na "Ekshumacji". Trochę mnie rozczarował, spodziewałam się chyba czegoś więcej. Ale i tak najbardziej rozczarował mnie tłumacz, który nie przetłumaczył słów wypowiadanych przez szamankę podczas rytuałów. Jedną frazę udało mi się rozpoznać, więc to chyba nie tak, że to były jakieś dźwięki bez znaczenia, czy coś bardzo archaicznego. Zaś największym horrorem była temperatura panująca w kinie podczas seansu - myslałam, że się ugotuję.... Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 14.10.24, 21:20 Obejrzałyście już może Black Out? Bo ja właśnie skończyłam i w sumie jestem pozytywnie zaskoczona Bez patosu, właściwie bez niepotrzebnego przeciągania. Było dość dużo dziur logicznych i mam wrażenie, że nie do końca wszystko wyjaśniono ale tym razem nie było, że "dobrze żarło i zdechło" Jak dla mnie udana drama z dobrymi aktorami dopasowanymi do roli. O! I wreszcie ML nie był gładki jak pupcia niemowlęcia bez względu na to gdzie był i co robił W pewnym momencie miał nawet nie tylko lekki zarost ale prawie, że brodę. No i widać zmiany... niedługo przyjdzie nam zatęsknić za fryzurą typu garnek Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 14.10.24, 22:13 To mnie wyprzedziłaś. Nie miałam ostatnio czasu oglądać. Napiszę, jak skończę, ale dobrze wiedzieć, że nie spieprzyli. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 15.10.24, 17:15 Wydaje mi się, że pomogło w tym przypadku ograniczenie się do 14 odcinków. Dwanaście to byłoby za mało żeby fajnie zamknąć a klasyczne 16 to nudne przeciąganie i dodawanie niepotrzebnych wątków. Ktoś rozsądnie tym razem zaplanował Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 15.10.24, 20:44 Nadal nie skończyłam, ale mnie dzisiaj dopiero olśniło, że to jest ekranizacja książki Śnieżka musi umrzeć Nele Neuhaus. Niby widziałam podtytuł, książkę czytałam i nawet chyba mam na półce, a mimo to nie zorientowałam się wcześniej. Fakt, że czytałam dawno i nic nie pamiętam. To znaczy, teraz różne rzeczy zaczęły mi się przypominać, ale na szczęście nie zakończenie. Chyba wrócę do niej po obejrzeniu, żeby porównać. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 20.10.24, 21:21 A która oglądała The Tyrant? Jest na disney . No pierwszy odcinek dopiero obejrzałam, ale wzbudził moje zainteresowanie na maxa. Może iść w każdą stronę. Na razie motyw akcji powiązanej z służbami choć trochę na lewo chyba ta akcja, potem likwidacja świadków, ale główna zainteresowana w jakiś sposób przeżyła. Możliwe że będzie motyw zemsty dziewczyny, nie wiem w którym kierunku dalej, ale ten pierwszy odcinek bardzo rozbudził mój apetyt. Obsada fajna, jest panicz z Childe, i znów gra skur..syna, jest drugi główny z childe, nie wiem jeszcze po której stronie mocy, ale kryształowy raczej nie jest. Kto oglądał i się podzieli wrażeniami? Albo kto ogląda ze mną? Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 20.10.24, 22:35 Przeczytałam opis, recenzje i odpuściłam, uznając że to nie dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 20.10.24, 22:39 Spojrzałam na opis i coś mi się zdaje, że Cha Seung Won cię tam przyciągnął. Ja na razie spasuję. Dopiero co skończyłam Black Out i potrzebuję zmiany klimatu. A dramę polecam, chociaż ja bym ją jednak widziała zamkniętą w 8 odcinkach. Przy 14 trochę mi się zaczęła dłużyć w pewnym momencie, może dlatego, że wzięłam się za książkę. Tam postaci są bardziej rozbudowane, a niektóre sprawy moim zdaniem pokazane w bardziej prawdopodobny sposób, ale i tak uważam, że wyszła im bardzo dobra ekranizacja. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 20.10.24, 23:37 O, to widzę jak ja Też powiedziałabym, że dobra (choć nie bardzo dobra). Główni dobrze dobrani. Miałam zastrzeżenia co do ML ale mnie przekonał rolą. Bez przesadnej egzaltacji. Wszystko zostało w miarę satysfakcjonująco zamknięte w ostatnich odcinkach więc zakończenie uważam za udane. FL z kolczykiem w nosie, wow! Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 20.10.24, 23:40 Oglądacie może Good Partner z Jang Narą? Kończę 4 odcinek i bardzo mi się podoba. SFL jest super, najpierw wydawała mi się za bardzo taka prawnicza, wyzuta z luzu ale w 4 odcinku, w połowie coż... popłynęła W każdym razie polecam, dobrzy aktorzy, w ogóle nie przewijam oby tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 22.10.24, 23:03 Uśmiałam się właśnie nad filmem Love Reset z Jung So Min i Kang Ha Neulem. Oglądałyście? Jeśli nie, a chciałybyście się zdrowo pośmiać, to polecam. Uprzedzam: głupi strasznie, ale cudnie punktuje dramy i poprawia humor. Pomiędzy czymś poważniejszym i mądrzejszym w sam raz. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 22.10.24, 23:09 Zapisałam na liście Akurat skończyłam Good Partner i rozglądam się za czymś innym. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 22.10.24, 23:17 Film, nie drama, więc ogarniesz zanim się weźmiesz za nowy serial. A jak Good Partner? Same dobre opinie widziałam, ale jakoś mnie temat nie przekonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 8.0 23.10.24, 00:02 otia5 napisała: > Film, nie drama, więc ogarniesz zanim się weźmiesz za nowy serial. A jak Good P > artner? Same dobre opinie widziałam, ale jakoś mnie temat nie przekonuje. Film mi pasuje Good Partner oceniam na 8/10 Ogólnie drama bardzo dobra ale koło 13 odcinka zwolniła aby przyspieszyć w 16. Pewne wątki były absurdalne z punktu widzenia prawa (bo bohaterowie są prawnikami od rozwodów). Inne są mocno przewidywalne ale całość robi dobre wrażenie. Akcja raczej wolna, miejsce dramy mało rozbudowane. Najczęściej biuro, mieszkania bohaterów, knajpy itd. Tło dla głównych aktorów mało rozbudowane. Ogólnie jednak uważam, że warta obejrzenia a Jang Nara świetnie się tam wpasowała. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 23.10.24, 22:08 Aaa, kontynuuję polecajki z gatunku: tak głupie, że aż śmieszne. Gaus Electronics. Matko, jakie to durne, ale chyba miałam ostatnio potrzebę pośmiania się, bo parskam co chwilę. Nie podejrzewałam Kwak Dong Yeona o taki dystans do siebie, ma chłopak talent komediowy. Odpowiedz Link Zgłoś
bertie Re: Koreańskie seriale 8.0 23.10.24, 22:41 otia5 napisała: > Aaa, kontynuuję polecajki z gatunku: tak głupie, że aż śmieszne. Gaus Electroni > cs. Matko, jakie to durne, ale chyba miałam ostatnio potrzebę pośmiania się, bo > parskam co chwilę. Nie podejrzewałam Kwak Dong Yeona o taki dystans do siebie, > ma chłopak talent komediowy. Oglądałam rok temu. Zabawne było Odpowiedz Link Zgłoś
bertie Re: Koreańskie seriale 8.0 23.10.24, 23:18 'Love in the Big City' na Viki ktoś ogląda? Treść to dekada życia studenta a potem pisarza mieszkającego w Seulu. W Korei konserwatywne grupki protestowały przeciwko dofinansowaniu serialu przez ministerstwo kultury - bo główny bohater to gej. Viki ustawiła serial na 18+, więc musiałam sobie przypomnieć PIN do Viki (o którym nawet nie pamiętałam, że istnieje...) Czytałam niedawno powieść na której podstawie powstał serial więc pewnie mi się ogląda inaczej niż widzom, dla których to nowa historia. Powieść ma 4 części, serial podzielony podobnie, 8 odcinków, po 2 x 50 minut na jedną część, każda ma innego reżysera. Na razie obejrzałam 6 odcinków. Ale wydaje się jakbym oglądała 3 filmy, a nie jedną k-dramę/serial BL. Gra aktorska/scenariusz też zupełnie jak w filmie, a nie k-dramie, żadnych nadmiarowych reakcji czy standardowych klisz, romans(e) też realistyczne. Jak ktoś potrzebuje odmiany to polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 24.10.24, 09:25 Jedyną BLką jaką oglądałam był Semantic Error, więc może faktycznie czas na kolejną. Zapisuję. Odpowiedz Link Zgłoś